Lövésem sincs, hogy az első szériák sorsa mi lett, de F-15 mű írása közben nem botlottam olyanba, hogy X gép soha nem lett combat ready configos. F-35-ből ugyebár nincs kétüléses F-15-ből meg igen. Már az F-15B és D is harcképes változat (ECM nélkül, konténer kell), az USAF soha nem küldte éles bevetésre a B/D-t csak a C/D-t. Izrael igen és fajlagosan B-vel érték el a legtöbb légigyőzelmet. Idézek:
Érdekes, hogy az IAF gyakran küldte harcba a kétüléses gépeit. Ugye emlékszünk még, hogy az F-15 fejlesztése idején eljátszottak a gondolattal, hogy vajon egy- vagy kétszemélyes vadászgépet alkossanak? Elevenítsük fel ezt a gondolatot és nézzük meg a hadművelet statisztikáját. Az első körben beszerzett 25 darab közül mindössze 2 darab volt F-15B, azonban a hadműveletben fegyverhasználattal elért 31 lelövésből 7-et kétüléses géppel értek el. A kétüléses változattal, az összes légigyőzelem 22%-át érték el, mikor az akkor már csak 24 darabos flotta 8%-át tették ki, ha nem számítjuk a seggbelőtt, és így a további harcokból kieső gépet.
Azt persze nem tudom megmondani, hogy a bevetéseket milyen arányban repülték az A/B változatok gépek, de ekkora különbség esetén statisztikailag nem nagyon lehet torz eredményt kapni. A hadművelet után alig két héttel szerzett dupla légigyőzelmet is egy F-15B-vel érték el, ami még tovább javítja az F-15B mutatóját. Bár lehet, hogy csak a szerencse hozta így, de nem lehet kizárni, hogy az a plusz szempár ennyit jelentett a légiharcokban, az egyetlen hármas légigyőzelmet is F-15B-vel érték el. Lehet, hogy a kétüléses F-15 volt a vadászgépek királya, csak ezt nem volt alkalma demonstrálni? Ugyanis az USAF a Sivatagi Vihar alatt csak F-15C gépekkel repült Irak felett.
Az, hogy az F-22 esetén miért nem forszírozzák a nem harcba küldhető gépek további fejlesztését nem tudom, hogy mennyire az, hogy "nem akarjuk és nem is kell" vagy "nem telik rá" szemlélet, mert van más prioritás. A B-2 esetén a protó gépből is szériát csináltak.