Annak idején Gödöllőn sok jó cimborám volt az egyetem mérnöktiszti karának hallgatói közül. No amikor a sorkatonaság kontra zsoldos-sereg kérdéséről beszélgettünk pont az egyik ejtőernyő-őrült barátom (D. Gyula, akkoriban főhadnagy úr a flottillánál) azt mondta, hogy a 2000es évek elejének műszaki színvonalán egy újonc kiképzése 6-8 hónap. Ez alatt intenzíven meghajtva a gyereket bele lehet sulykolni a műszaki és harcászati alapokat amennyiben a megfelelő adottságú újonc a megfelelő helyre kerül. Minden további idő csak pazarlás, mert újat nem tudsz tanítani neki (nem lehet cél profi műszaki ismeretekkel rendelkező hivatásos szintjére felhozni mert ahhoz nem 8 hónap de három-négy év iskola kell) és egy idő után csak arra fog hajtani hogyan sumákolja el a gyakorlatokat. Ha viszont 8 hónap után hazaengeded és évente berántod 2-szer két hétre máris többet tudsz kifacsarni belőlle, mert működni fog a civil élet monotonitását megtörő faktor. Nem tudom, hogy a Gyulának igaza volt vagy se, de szerintem ez a rendszer lehet hogy effektív tudna lenni.