A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 889
113
Összesítsünk:

-„rámpás”, taktikai szállítógépek beszerzésének előkészítése is megkezdődött
-további négy cseh gyártmányú ZLIN alapkiképző repülőgép beszerzése van folyamatban
-a jövőbeli fejlesztések között szerepel a Gripenekre való továbblépést lehetővé tevő sugárhajtású kiképző repülőgép rendszeresítése is
-a könnyű kategória mellett közepes méretű új helikopterek beszerzését is tervezi a tárca, ezzel párhuzamosan az orosz fél által átadott négy felújított, részben korszerűsített Mi–24-es harci helikopter mellé novemberben újabb négy forgószárnyas érkezik
-a légvédelem fejlesztését szolgálja további kis-, illetve közepes hatótávolságú – a mostani KUB-rendszer képességeit meghaladó – rakétakomplexumok, réskitöltő, mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése, valamint a katonai repülőterek felújítása és korszerűsítése is
-ennek kapcsán a kecskeméti repülőtér kettős, polgári és katonai felhasználását tervezik, elhatárolt civil terminál kialakításával. Az építkezés idejére – a készenléti szolgálat zavartalan ellátása érdekében – a vadászrepülők Pápára települhetnek át
-úgynevezett páncélozott többcélú moduláris harcjárműképesség megteremtése. A harcjárművek kapcsán török fejlesztésű eszközök is szóba jöhetnek, amiről szándéknyilatkozatot is aláírt a két ország, de tényleges szerződés csak akkor várható, ha a magyar nemzetgazdaság érdekeit is szem előtt tartva, minél nagyobb arányban vehetünk részt a gyártásban
-a közel 600 darab, az orosz államadósság terhére 2000-ig leszállított BTR–80-asokat a tárca nem kívánja kivonni, a honvédség jelenlegi páncélozott alapjárművét modernizálni fogják
-a Zrínyi 2026 program keretében megújul a honvédség 2003-ban leépített harckocsiképessége is, nem beszélve a tüzér- és páncéltörő eszközökről, amelyek szintén áldozatul estek a szocialista kormányok haderőreformjainak.

Hát ez azért elég szépen meg fogja dobni a Honvédség erejét.
Erre már szak 7 év maradt, és ahhoz az kell hogy addig kitartson a gazdasági növekedés, és semmi komolyabb zűr se legyen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 889
113
Uncsiiii. Ezért muszáj volt ide írnod. Minden felületen ez megy, ide is írták ezt sokan, aztán le lettek állítva mert ökörségeket beszéltek. Valaki felfogta, valaki nem ezt, valaki meg csak trollkodni jön ide, mint te.

Egy kis CZ a no cement kategóriába. Csak hogy én is lökjek egy kis bulvárt ne csak te.
(ha megnyitod, ott is ugyanennyi van)
Szép új CZ P-09 pisztoly, de rendes tok nem jutott mindenkinek? (Készenléti Rendőrség)
http://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/...BN5UDqXP84Ra4ympj1qmS9tosmM58D59A8IwMp-jWjpzM

cz-p09-rossz-tokkal-kr.jpg
Én néha a hátizsákban hordtam, vagy a mikádó bélésre illeszthető vászon tokban. De volt hozzá saját tokom is, meg persze a kincstári bőrtok. Nem tudom hogy a rendőr járőröket lökik-e naponta (minket szolinként 1x az ügyeletes tiszt az őrsről ellenőrzött, meg heti 1 alkalommal az Igazgatóságról valaki, kb évente 1x meg valami pesti tiszt) , akkoriban nem szokták. Persze induláskor az ügyeletesnek ellenőrizni kell hogy a járőr hogy néz ki, de gyakorlatban ezen átsiklik mindenki. Az a lényeg a páros egyformán nézzen ki. Ettől még elvileg ha nem megfelelően, vagy nem a kincstári tokban van a fegyver vagy egyéb eszköz akkor abba bele lehet kötni hivatalosan, mert ugye intézkedni is csak úgy szabad ha a járőr öltözete megfelelő. De ez már nagyon szőrszál hasogatós.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 067
113
Uncsiiii. Ezért muszáj volt ide írnod. Minden felületen ez megy, ide is írták ezt sokan, aztán le lettek állítva mert ökörségeket beszéltek. Valaki felfogta, valaki nem ezt, valaki meg csak trollkodni jön ide, mint te.
Tényleg uncsi, de ökörségnek nem nevezném. Az elmúlt időkben kiderült panamák alapján van esély erre a forgatókönyvre, és akkor kevesebb pénz, így eszköz jut a honvédelemnek. Ezt pedig te sem akar(hat)od.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 197
26 917
113
Ettől még elvileg ha nem megfelelően, vagy nem a kincstári tokban van a fegyver vagy egyéb eszköz akkor abba bele lehet kötni hivatalosan, mert ugye intézkedni is csak úgy szabad ha a járőr öltözete megfelelő. De ez már nagyon szőrszál hasogatós.

Nem úgy, hogy a kényszerítő eszközeid megfelelő állapotban, javadalmazással, a gyors és szakszerű használatukra alkalmas hordmódban vannak nálad?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Tényleg uncsi, de ökörségnek nem nevezném. Az elmúlt időkben kiderült panamák alapján van esély erre a forgatókönyvre, és akkor kevesebb pénz, így eszköz jut a honvédelemnek. Ezt pedig te sem akar(hat)od.
Én is gy gondolom,hogy lesz valamiféle fejlesztés,vagy annak mondott felújitás.Mint a Mihuk,értelmetlen látszatccselekvés.Felemás valódi fejlesztések,mint a kisairbus helk,kevés tényleges katonai-harászati képességnöveléssel.Katonai beszerzésnek álcázott nomenklatúra igények kielégitése,mint a kormánygépek.És jó sok lopás.Látszatintézkedések,mint a tartalékosok szervezése.És azért lesz,töredéknyi tényleges fejlesztés is.Mint a mozgóélfelderitő lokátorok,de az szinte csak mellékes a nayg összképben
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 889
113
Nem úgy, hogy a kényszerítő eszközeid megfelelő állapotban, javadalmazással, a gyors és szakszerű használatukra alkalmas hordmódban vannak nálad?
kényszerítő eszközeid megfelelő állapotban, javadalmazással
Ez annyira alap dolog hogy említésre sem méltó. Az ügyeletes kirakja eléd a motyót a páncélból, aláírsz és bepakolsz. Ha kmb-s vagy és otthon tartod páncélban akkor ez is kimarad. Visszafelé leszerelsz, leszámolsz. Bilincset, gumibotot névre kapod ahogy a pisztolyt is, az a tied, mindig ugyanazt kapod, nem kell páncélban tartani. Ezen felül kaphatsz még ugye rúdlámpát, éjjellátót, távcsövet, fényvisszaverő mellényt (régen ez öv volt, és nem nézték kukásnak benn az embert). Neked az a feladatod hogy rendben ezt visszaadd szoli után. Előtte meg hogy rendben átvedd, az ügyeletesnek meg ugyanez csak fordítva.
gyors és szakszerű használatukra alkalmas hordmódban
Ilyenről sosem hallottam 8 év alatt. Úgy kell rajtad lenni (elvileg) ahogy előírják. Azt meg hogy milyen karabinerbe, hova, mit kell fűzni, milyen övre, sorrendben, stb, azt meg Pesten találják ki azok akiket ezért tartanak. Annak idején elnézték a gyöngyvászon tokot mert a bőrtok már nagyon ciki volt mindenkinek, de rózsaszín gyöngyvászon toktól ideg összeroppanást kaptak volna biztosan. A combtokért is szóltak hogy ez nem western film. Meg van amikor kifejezetten rejtetten kell viselni a fegyvert de az feladat függő.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 067
113
OFF
Azért óvatosan azzal a Bradley cserével, 2020-ra lesz kész a legújabb A5ös változat, hosszabb, nagyobb, erōsebb, amolyan Super Bradley
Azért tettem be, mert ezzel pályáznak (még ha nem is nyernek), itt pedig az ment, hogy a Lynx csak egy felújított Marder.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 067
113
Hálistennek a nagy összképből Te nagyon kevés dologra látsz rá.

Legyen elég annyi, hogy ahhoz képest amit vártam a beszerzések Sokkal összszedettebb képet mutatnak és Sokkal ésszerűbbet. A kerékkötője az egésznek a gazdasági növekedés megtorpanása lehet.
Remélem, igazad van/lesz. A beszerzések mindjárt ész-, és életszerűbbek, ha katonák tervezik, hogy mit, és nem civilek. A gazdasági növekedés nem gátolja a tervezett beszerzéseket, akár jövőre is lehetne GDP 2% a honvédelmi költségvetés (ez csak akarat kérdése). A politikusok és a klientúra éhsége miatt bukhat a dolog, ezért az aggodalom érthető. De inkább aggódjunk, és ne legyen igazunk!
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Hálistennek a nagy összképből Te nagyon kevés dologra látsz rá.

Legyen elég annyi, hogy ahhoz képest amit vártam a beszerzések Sokkal összszedettebb képet mutatnak és Sokkal ésszerűbbet. A kerékkötője az egésznek a gazdasági növekedés megtorpanása lehet.
Vagy pont forditva.Nem a naiv optimiznus rózsaszin szemüvegén át nézzem.Az eddigiekböl indulok ki.De legyen csoda,és tartson 3napnál tovább
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 482
113
Pápán hány erőszak volt eddig?:rolleyes:

Amúgy a légierős egységes családostul szoktak jönni. Legalábbis pápára direkt családos katonák jönnek az összes országból aki részt vesz a programban.

A múltból indulnak itt ki páran, abból mit műveltek az oroszok 90 előtt. A 86-os tankos gyilkolásért sem állt hazai bíróság előtt az orosz tiszt, vagy tisztek. Na biztos megkapta a büntetését, nem kétlem, de ez sajnos előfordúlhat. Az amerikaiak irakban kerültek hasonló helyzetben. Japánban is volt több zűrös ügyük nekik is. Sajnos ez előfordúlhat bárhol, bármelyik hadsereg katonáival. A kétoldalú megállapodásban kell ezt rögzíteni. Nem egyszerű a gyengébb fél helyzete, ez biztos. Azonban szerintem ez részletkérdés. A reptér felújítás és használat során ez a legkevesebb.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 892
113
Ezzel az alcímmel kezdődik a cikk:

"MODERN PÁNCÉLOSOKAT IS BESZEREZNEK A ZRÍNYI 2026 KERETÉBEN"

Ha a páncélos szót helyesen használták (valószínűleg helyesen használták, hisz külön említették meg a páncélosokat és a páncélozott többcélú moduláris harcjárműképességet) és tényleg páncélost (közérthetően tank :) ) értettek alatta, akkor modern páncélosokat veszünk. Én biztos vagyok benne, hogy német macskák lesznek azok. A törökökkel meg közösen fogunk gyártani valamilyen páncélozott harcjárművet.
A páncélos szó alatt az újságírok mindent értenek.Kezdve az alap kerekesen át a lánctalpasokig. Nekik meg a jó népnek egyre megy.
Új hk ban én nem reménykedek. Az új francia német öszvér is majdnem 20 millió euró lesz db. Itt inkább ifv re tippelek.
 
  • Tetszik
Reactions: exi

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ha az általam ismert és már aláírt beszerzéseket nézem szárazföldi részen akkor ez már realizmus. Azért mondtam hogy egy gazdasági crachon kívül már nem sok gátja van a dolgoknak.
Ne dicsérd a napot,mig le nem nyugszik,és a szűzlányt,mig vele nem háltál.
30év alatt már sokszor hallottam biztató szavakat....
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 482
113
Ha az általam ismert és már aláírt beszerzéseket nézem szárazföldi részen akkor ez már realizmus. Azért mondtam hogy egy gazdasági crachon kívül már nem sok gátja van a dolgoknak.

Ez rendben, de ne csodálkozz a sok negatív gondolatért. Mert mi még nem tudunk semmit, mármint, akik nincsenek benne a rendszerben, de érdeklődnek a honvédelem ügye iránt. Mi még nem tudjuk milyen nehézfegyvereket szerzünk be. Elhiszem hogy Te már tudsz valamit, amit nem mondhatsz el itt, de mi még semmit nem tudunk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 889
113
Ha az általam ismert és már aláírt beszerzéseket nézem szárazföldi részen akkor ez már realizmus. Azért mondtam hogy egy gazdasági crachon kívül már nem sok gátja van a dolgoknak.
Az ember szívesen hallana már, de talán okosabb ha egyben jelentik be. A tartalékos katonáról is azt írták a ballib firkaszok hogy azok Orbán serege lesznek a nép ellen. :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 889
113
Ennyire szélsőséges reakciót Hálistennek nem olvastam.
Én igen. :) Tényleg. Rendes cikk volt. Szóval ha szerencsétlen tartlekosoktol így rettegnek mi lesz itt ha meglátják a tankokat? Ezek őrültek. Jön megint a lelegeztetogep. Meg lakástakarék. :) Azért jobb ha várnak ezzel karácsonyig. Akkor béke van és szeretet.