A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Hát de önkéntesség már így is van, nem igazán értem ebben a rendszerben mitől másabb a motiváció? Mert ha önkéntes akkor hogy soroznak, de ez most csak azért van mert oximoron, viszont hogy gondolnád miben lenne másabb mint az önkéntesség. Amúgy szerintem is fontos hogy legyen emberanyag amihez nyúlni lehet mert ha bármi van a profik se perc alatt elkopnak de elavultnak tartom az intézményt, plusz a mai munkaerő hiányos gazdasági állapot illetve a társadalmi egzisztenciális változások azonos korosztálynál mint mondjuk 30 éve..., és ha mondjuk a soros 9 hónapig ott is van, és valami szakterületre megy mivel nem csinálja utána jó esetben soha a tudása se lesz használható, nem professzionális. Értelmes ötkénes rendszer kell jó motivációkkal munkaadóknak is és ezt a három évente fél év dolgot elfejteni... ne velük akarják betömni az összes rést, koncentráljanak a képzésükre, ha meg baj van akkor nem fél év lesz hanem úgy mint a szíreknél bevonultak 2011 ben és most nyáron szereltek le a sorosok (egy része) . Tudják ezt ők is jól és ezért is tartom ezt a hat hónapot a legfőbb oknak amiért nem töltődik fel rendesen a létszám, sokan mennének de ez így nem oké.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 324
113
En sorozas teren bekeidobe egy jarhato utat latok a tobb mindenre sorozast.

Teszem azt adott korba lepett szemely valaszthat. Minek vonul be adptt idore. Katonanak avagy munkaszolgalatosnak vagy egeszsegugyi kisegitosnek vagy katasztrofavedelmis kisegitonek esetleg rendeszeti kisegitonek....

Igy a fiatalok egy resze katonanak menne mig mas az egeszsegugybe teljesitene szolgalatot egy masik retek kvazi kozmunkashoz hasonlova valna egy adott idorei es igy tovabb igazabol ember mindenhol elferne es mindenhol lennenek akik a maradas mellet dontenek.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 324
113
Eunel Jelentkezesnel a lanyok tobb pontot kapnanak mig teszem azt buntetett eloelettel csak munkaszolgalatos lehetne az illeto max katasztrofa vedelmi kisegito vagy nevezzuk barhogy...
Es bevezetnem hogy csak az kapjon szvazati jogot aki szolgalta a hazat valahol valamikor egy bizonyos szuletesi datum utann szuletettek esetebe.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
En sorozas teren bekeidobe egy jarhato utat latok a tobb mindenre sorozast.

Teszem azt adott korba lepett szemely valaszthat. Minek vonul be adptt idore. Katonanak avagy munkaszolgalatosnak vagy egeszsegugyi kisegitosnek vagy katasztrofavedelmis kisegitonek esetleg rendeszeti kisegitonek....

Igy a fiatalok egy resze katonanak menne mig mas az egeszsegugybe teljesitene szolgalatot egy masik retek kvazi kozmunkashoz hasonlova valna egy adott idorei es igy tovabb igazabol ember mindenhol elferne es mindenhol lennenek akik a maradas mellet dontenek.
Ezeket végzettséghez kötném meg IQ hoz. Egyébként jó elképzelésnek tartanám.
2011 ben és most nyáron szereltek le a sorosok (egy része) . Tudják ezt ők is jól és ezért is tartom ezt a hat hónapot a legfőbb oknak amiért nem töltődik fel rendesen a létszám, sokan mennének de ez így nem oké.
Ha valamit el akarsz érni azt csak motivált emberekkel tudod elérni. Motiválatlan c kategoriásokal nem lehet. Ha a sorozás szóba kerül majdnem mindenki a régi elavult rendszerben gondolja. 21 századot írunk. haladni kell a korral. Na majd holnap jobban kifejtem.
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 926
18 391
113
Halkan megjegyzem jó pár országban mai is "önkéntes" alapon megy a sorkatonai szolgálat. Pl a nagy liberális svédeknél. Papiron "kötelező" egyébként meg bármikor kibujható a szolgálat.
Egyébként a szívatás az öngyilkoság meg egyebek a régi rendszer sorkatonaságára volt inkább jelemző. A 90 es évek közepétől végétől már szinte teljesen mértékben nyoma veszet. Az utolsó évekre meg már jóformán ki is veszet.

Összességében nem hinném hogy nagyobb arányú volt az öngyilkosok száma a katonáknál, mint egyébként a civil társadalomban. Kellene erről mondjuk egy hiteles adat, akkor tudnánk többet.
Ami a sorkatonai szolgálatot illeti, egy teljesen új rendszerben lenne érdemes gondolkodni. Ami kezdődik a fiatalok középiskolai honvédelmi oktatásánál. Egyáltalán, felfogják miért kell egy országnak haderőt fenntartni, abban miért állampolgári kötelesség egy bizonyos idő leszolgálása, egyáltalán megértsék, nem kell félni tőle, ha katonák lesznek. Aztán maga a sorkatonai szolgálat, mindenben meg kellene hogy feleljen a kor kihívásainak, követelményeinek. Lehetőleg például a legközelebbi laktanyában legyen a katona lakóhelyéhez, aztán a kiképzés hétfő-péntek, Hétvége szabad, mindenki lazítson otthon. ( kivéve gyakorlatok, aktuális őrszolgálatok. ) Illetmény, természetesen, a szerződéses katonák alapilletményével azonos összeg, hisz jövedelemtől fosztanák meg azt, aki katonáskodik, ha nem kap rendes fizetést arra az időre. Az egésznek persze akkor van értelme, ha a kiképzett katona harctéri bevetésre alkalmas. Ezért a szolgálati idő minimum, 1 év, de inkább 1.5 év, szerintem. 2 vagy 3 ciklusra bontva. Fél év alap és szakkiképzés. Majd fél, vagy egy év az éles alegységeknél, mint bevethető katona. Leszerelés után, tartalékos állapot, a haderő igénye szerint. Természetesen, itt is mindenféle ellentételezés. Nálam a haderő 3 típusú katonából állna. Hivatásos, tisztek, altisztek, szerződésesek, lennének csak a különleges erőknél, légierőnél. Hivatásos tisztek, altisztek, szerződésesek, sorkatonák, a többi alakulatnál. Azonban, a többi alakulat bizonyos beosztásait is szerződésesek látnák el, a tiszti, altiszti beosztásokon kívül, természetesen. Pld., rajparancsnok, harcjármű irányzó, harcjármű vezető, stb., lehetne nyílván sorolni melyek azok a beosztások, ahol a kiképzettség szintje komolyabb rutint követel meg. Azokban a beosztásokban logikus lenne csak szerződéses katonák alkalmazása. Nagyobb lenne a tudás és rutin, illetve nem kellene fél évente újraképezni, pld., egy harcjármű parancsnokát, irányzóját, vezetőjét., ami jelentős költségmegtakarítással is járna, egy a mainál nagyobb katonai erő megléte esetén. Nyílván lehetne sorolni az érveket, pro és kontra, a sorkatonai szolgálat ellen, vagy mellett. Én támogatnám, ha ismét megvalósítható lenne. Természetesen, ez ma elméleti kérdés, mert sem a tárgyi, sem a személyi, de talán még a politikai feltételei sem adottak a történet újbóli, valós, felelevenítésének. Viszont, nem tudjuk mit hoz a holnap.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Az állóképességük meg kimerül a dizsiben topogásban, meg a cigiregyújtásban.

Még a cigiregyújtásban is gyengébbek uis, sokkal alacsonyabb a dohányosok száma fiatalok körében mint volt 10-20-30éve.

Persze akkor még egészséges volt. https://hu.museum-digital.de/data/hu/portal/images/201611/28121526439.jpg

https://24.p3k.hu/app/uploads/2018/01/28163311175-1-1024x494.jpg

https://24.p3k.hu/app/uploads/2018/01/28124248267-381x800.jpg
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 571
16 133
113
Konkrét példákat kérnék.
Miskolci bányászok. Egy bányakapitány mesélte, h a környékbeli c-típusú állampolgárokat vittek bányásznak. Akik voltak már katonák, azok 70-75%-a maradni tudott (még az átkosban), mert hozzá lett szoktatva, hogy reggel fel kell kelni, meg azt csinálja, amit mondanak neki. Amelyik nem volt, az meg kb. semmire se volt jó.
De más nekem sem ugrik be hirtelen.
 
M

molnibalage

Guest
Túlnépesedés...
A sorkatonaság? Már megint elmentek egyeseknek otthonról vagy csak nem érzem az iróniát...?
Miskolci bányászok. Egy bányakapitány mesélte, h a környékbeli c-típusú állampolgárokat vittek bányásznak. Akik voltak már katonák, azok 70-75%-a maradni tudott (még az átkosban), mert hozzá lett szoktatva, hogy reggel fel kell kelni, meg azt csinálja, amit mondanak neki. Amelyik nem volt, az meg kb. semmire se volt jó.
De más nekem sem ugrik be hirtelen.
Ez szép és jó, csak a probléma, hogy a Honvédségnek nem ez lenne a feladata.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 571
16 133
113
Persze, Arisztotelész meg a Doberdót megjártaknak mondhatta, nem ok nélkül, ugye?
Uhh... A lényeg átment látom :D Igen, értjük a hasonlatodat és igen gyakran hallani az előző generációtól hasonlót. Viszont ha objektíven nézzük és mondjuk a honfoglaló eleink hadi teljesítményét összevetnénk mondjuk Mónussal, Kassaival, akkor nem lenne hanyatlás ez is tény és erre sok példa van. De azzal, hogy megváltozik a gazdaság szerkezete és kevesebben élnek mondjuk mezőgazdaságból és többen IT-ből, nehogy már az következzen, hogy egy mai zsíros hajú informatikus állóképessége fölé nő a saját gazdálkodó apjáénak mondjuk. Igen, én merem állítani, hogy most sajnos fizikálisan és mentálisan is gyengébb generáció nő fel. Az ok; gyors éttermi vagy agyon permetezett-enzimezett táplálék, amely bizony a génkészletre is komoly hatással van. Az IT eszközöktől pedig ingerültség, kialvatlanság, depresszió keletkezik. Arányokról beszélek még mindig.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 848
113
@molnibalage Akkor mi a feladata?
Ha más nem, akkor a nevelő jelleg egy offdizájn fícsör.
btw még nem találkoztam olyan tapasztaltabb tesitanárral, aki ne azt mondta voln, hogy évről évre gyengébb a tanulók teljesítménye. Adott időben kevesebb ismétlésszám, lassabb futás, ésatöbbi.
 
  • Tetszik
Reactions: tomsinner
M

molnibalage

Guest
@molnibalage Akkor mi a feladata?
Ha más nem, akkor a nevelő jelleg egy offdizájn fícsör.
btw még nem találkoztam olyan tapasztaltabb tesitanárral, aki ne azt mondta voln, hogy évről évre gyengébb a tanulók teljesítménye. Adott időben kevesebb ismétlésszám, lassabb futás, ésatöbbi.
Igen off design. De egyesek kb. ezért hoznák vissza. És ez is a régesrégmúlt. Ellenben nem tudd meg, hogy hány embertől hallottam már azt, hogy mit tanult ott meg jól. Dohányozni, piálni, kummantani...

Egyeseknek meg remekól szétkúrta családi életét, megtörte karrierjét és csak szenvedésként élte meg az egészet, mert kurvára zavarta, hogy tajtparaszt (alkesz) hülyék ugráltatják mikor ő csak "picit" volt intelligensebb és képzettebb több MN-ben szolgálónál.

Aki akar katona lenni, az menjen, de hogy erre kötelezni mást annak fényében, hogy mit jelentett ez itthon a '80-as évek második felétől? Kösz, inkább ne.
Nincs elég jelentkező? Jaaaaaaaaaaaaa, hogy perspektíva nincs és csak a félhülyék és nagyon elszántak mennek? IJ. Kérem, ezt a piacgazdaság... Ebben élünk lassan 30 éve jó lenne felébredni...

Különben is hova a f*szba akarunk sorállomány? Amikor a hivatásosnak is olyan fegyverzete van, hogy 1-2 dolgot leszámítva a 30 éves US Army és elsővonalas Bundeswher alakulat kiröhögne minket...?

Ha erről ötvenszer nem volt szó, akkor egyszer sem...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 767
113
Ezt nem tudom kihagyni!
30653339-1276257962514495-5125667112676753408-n.png