A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Azért tedd hozzá hogy mielőtt hadrendbe állították egy "alapszintű" felújítást végre kellett hajtani rajtuk. Amivel ép üzemképesek lettek. Vagyis az üzembiztonságot elérték.

Rendben, de mennyibe került csak és mennyibe fájt volna ha 120 db új gyártású harckocsit vesznek ? Ugye azért van különbség. Vagyis a "hülyének is megéri", üzlet volt a végén a lengyeleknek. Annál is inkább, mert néhány év múlva uygebár ismételten Leopárd harckocsikat szereztek be. Gondolom közrejátszott ebben, a kapott tankokkal megszerzett addigi tapasztalat is. Nyílván úgy érezték, harckocsiban a Leopárd a jó döntés.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 324
113
En ugy tudom hogy a nekunk 1€ os lleok a2 k voltak "a4" re huzva /ugye a panceltestet nem igen lehetett... AAmit kb par ev mulva mimdenkepp fel kellene huzni legalabb a6 a7 ig ... /de ugye ez csak a rendszerek alrendszerek meeg kiegeszito pamcelzat./ a test alapja is tovabbra is a2 maradna. /a7 arajert kapnank most a5 ot kb./vedelemteren max a6 ot... Persze 1€ a vas de minden mas qva sok lett volna akkor meg a sporolos idoszak volt a vilagba /hollandok teljesen felszamoltak a pancelosaikat./ 2000 es evek mas vilag volt./elcseszett ezen a teren dede mas./ ha akkor megvesszuk a leokat szerintem 2030 ba is a4 leokkal rohangalnank mar ha lenne kozte meg mukodokepes... /ja hogy 60 eves vasaklennenek akkora./ legalabb az ellen nem szivesen nyitna tuzet veteran mbt re .e
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 324
113
72 esek meg potalkazresz bazossal a hatuk mogott altak kalocsan meg mashol szazas nagysagrendbe.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
A német NATO-segélyprogram keretében 128 darab Leopard 2A4 harckocsit kaptak a lengyelek. Mi is kaphattunk volna....akkor a politikai döntés nem volt a honvédség mögött, hogy mi ezt megkapjuk, így jártunk sajnos. Meg a lengyelek gazdaságilag jobban álltak, hogy hadrend állítsák és fenntartsák ezeket a tankokat mint mi.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Igaz a hollandok felszámolták a hk technikát, de keményen érezték a hiányát és ezért alakult meg a holland-német dandár német technikával és holland személyzettel.
Félresikerült döntés volt a Leo-k felszámolása.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Azért az egy dandár Leopárd és az egy dandár Paladin nem lett volna szar, lássuk be. Onnan már csak egy lépés egy valamire való hadosztály.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
HK kapcsolatos vita remek de! De más alapvető egységek is hiányoznak a szárazföldi erő eszköztárból. HK előtt jobb lenne a csehek puma beszerzésbe becsatlakozni! Megfelelő tüzérségi eszközök, anti-tank fegyver rendszerek, drónok, és légvédelmi rendszerek.

Ha már ennyire gyér a harckocsi piac a legkisebb rossz elvén vegyünk új török tankokat amiket K-2 alapján fejlesztettek ki!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nehéz kérdés ez a harckocsi beszerzés.
Tudtommal az USA-ban már nem gyártják az M1-et, régi elfekvő tankokat újítanak fel eladás előtt. Nem adnak hozzá szegényített urán páncélt, tömény szívás, hogy gázturbinás, és brutális logisztika kell mögé.
A Leopárd 2-vel az a bajom, hogy iszonyat drága, és még drágább üzemben tartani. Nem egy olyan hírt olvastam, ahol egy aktuális üzemeltető azon sír, hogy milyen költséges normálisan üzemben tartani azt a cuccost. Talán ezért szórták őket anno 1 euróért a németek, hiszen 2000 db volt nekik, most már kb. 2-300 db van csak.
Szóval a Leopárd se nekünk való.
Leclerc: Nem gyártják, nincs eladó, meg Macron.
Challenger 2: Nem tudom, hogy gyártják-e még egyáltalán, de finoman szólva nem a legélesebb kés a fiókban.
T-90MS: Egy nagyon jó ár/érték arányú cucc, de a legmodernebb tankok ellen kevés a tűzerő, na meg orosz, szóval nekünk nem lehet.
Merkava 4: Ez egész jó megoldás lehetne, kérdés, hogy van-e export korlátozás a német/USA alkatrészekre. Illetve, hogy mennyi az annyi. (Én mondjuk szívesen látnám a Namer-el együtt itthon)
K2/Type-10: Ázsiából tankot? Papíron elég jó cuccok, viszont elég drágák, és hát mi lesz a logisztikával? Jó kérdés...
Valamilyen kínai tank? : Papíron biztosan tudják azt amit a többi, de eddig már két olyan képet is láttam ahol megnyekkent a futógörgő... Nem hiszem, hogy bili acél tankot kellene vennünk....

Szóval aki ma tankot akar venni, az szerintem elég nehéz helyzetben van :(

Jól összefoglaltad.
A Leo 2 üzemeltetési költségei mondjuk nekem elképzelhető, hogy nem olyan kirívóan magasak, már a többi modern harckocsihoz képest, hanem esetleg arról van szó, hogy a modern technikára bizony költeni kell és mivel a Leo 2-ből sok országnak adtak el, ezért sok az üzemeltető (köztük akár olyanok is, akiknek szokatlan, hogy az ilyen cuccokra bizony többet kell költeni, mint a régi T-72-esekre, stb.), ezért van a relatíve sok panasz. De nem tudom, hogy tényleg ez van-e a háttérben.

Nekünk, ha abból a múltbeli, bár nem biztos, hogy a jövőben is érvényes (remélem, hogy nem, de nem hiszek már a csodákban és eddig itthon a hadsereg eléggé az utolsó helyen volt, amire a mindenkori kormányok hajlandóak voltak komolyabban költeni, mivel a szavazók többségét sem érdekelte-érdekli és ezzel nem nagyon lehet népszerűséget növelni, most is csak a migránsválságot meglovagolva lett kissé fontosabb a népnek a téma, de lehet, hogy ez csak ideig-óráig tart majd...) alaptézisből indulok ki, akkor, ha most veszünk is tankokat, mert épp megvan a társadalmi támogatottság, hogy ilyesmire költsünk, azok aztán évtizedekig rendszerben lesznek nálunk és modernizálgatni sem nagyon fogjuk őket. Szóval szerintem tényleg valami most eléggé topnak számítót kéne, amivel sokáig ellehetünk majd úgy, hogy még korszerűnek számít. Igazából a Leo 3 lenne jó, mert az már a jövőnek készül, de az még vagy 15 év, mire normálisan megcsinálják, addigra meg ki tudja, mi lesz... Ez az EMBT is érdekes koncepció. A Merkava-Namer kombó is szimpi nekem.

Hát igen, tankot venni nem könnyű nekünk...

APC/IFV vonalon szerintem sokkal egyszerűbb a szitu.

Amiknek én örülnék, mert tényleg modern és jó cuccok:

Lánctalpas vonalon a Puma, CV-90, K21, Lynx mind korszerű, bármelyik jó lenne, igazából az ár-képesség arányon kívül a legfontosabb tényező kb.az lenne, hogy épp melyik országtól akarunk vásárolni.

Gumikerekes vonalon meg a Boxer, vagy a Patria (lehetőleg az AMV XP változat), amit a legszívesebben látnék itthon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 830
113
HK kapcsolatos vita remek de! De más alapvető egységek is hiányoznak a szárazföldi erő eszköztárból. HK előtt jobb lenne a csehek puma beszerzésbe becsatlakozni! Megfelelő tüzérségi eszközök, anti-tank fegyver rendszerek, drónok, és légvédelmi rendszerek.

Ha már ennyire gyér a harckocsi piac a legkisebb rossz elvén vegyünk új török tankokat amiket K-2 alapján fejlesztettek ki!


A harckocsi piac nem gyér barki gyártana nekünk nagyon szívesen Abramsot vagy Leopard 2-t csak csórók vagyunk és nem telik újra.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 841
113
Plusz még egy harckocsi dandárhoz mekkora háttér is kellene? Főleg létszám tekintettében? Mert ahhoz is ember kell. (ne)
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
A harckocsi piac nem gyér barki gyártana nekünk nagyon szívesen Abramsot vagy Leopard 2-t csak csórók vagyunk és nem telik újra.
3 dolog: katonai, politikai és gazdasági faktor. Ha ezek valahol is összeállnak, abból lesz beszerzés. Lásd legutóbb Airbus, de a Gripen is kb. ilyen volt. Ha lesz csábító ajánlat valamire, beleillik a mostani külpolitikai és biztonságpolitikai irányvonalba, lesz ellentételezés esetleg,...arra kapni fog a HM. Szerintem.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Konkrétabban, azt a dandárt mivel nekünk nem kellett, utána a lengyeleknek ajánlották fel, akik azonnal átvették. Most ott állnak hadrendben és remek harckocsik. Most tervezik a feltuningolásukat A/5 verzióra, a később beszerzett harckocsikkal megegyező szintre hozva azokat.

Hali nem beszólni akarok csak gondoltam elküldöm amit erről olvastam neked :)
A PL jobb mint az A5 változat, és szó van róla hogy később a meglévő A5-öket és modernizálják PL-re:

https://www.defence24.com/leopard-2...tion-package-for-the-polish-main-battle-tanks

Itt azt írja hogy a célzó berendezés 2A7-nek felel meg. A löveget lecserélik hogy modernebb lőszereket is lehesen használni, valamint új mozgató motorokat kap és a löveg védelmét is feljavítják A6 szintre. Külön meg is említi:"According to the Rheinmetall company, in total, the resistance of the turret is going to be higher than in case of the Leopard 2A5 tank."

Szóval ezek jóval jobbak leszenk mint a meglévő A5 és ráadásul az egészet maguknak fogják megcsinálni Lenygelországban és Lengyel cégekkel persze német projekt vezetéssel. Mindig elképedek rajta hogy mennyre jól csinálják a Lengyelek főleg hozzánk képest. Azt írják kikötötték hogy 60 tonnánál nagyobb nem lehet a súly mert akkor már teljesen új fefüggesztés is kéne annyi pénzt meg azért nem akartak rákölteni. Ez leginkább IED elleni védelem hiányában fog megmutatkozni. A Lengyelek azt mondták hogy ők nem városi gerilla harcra készülnek hanem az oroszok ellen 1 védekező jellegű háborúra ezért nem érzik szüségét akna meg IED elleni védelem erősítésére, T72B ellen azt mondják ez bőven elég és ebben sztem igazuk is van.

Lengyelek előtt le a kalappal. Bár igazándiból nálunk mindenki jobban csinálja. Valahogy nálunk mindenki az elvesztett területek felett kesereg azt meg mintha a többség biztosra venné hogy ez a pici ami megmaradt már nem veszhet el... Pedig volt román miniszterelnök jelentette ki hogy románia a tiszáig tart.. 1 szlovák srác meg múltkor kezdte el nekem magyarázni hogy Eger ösi szlovák város mert a morva birodalom része volt mi csak elfoglaltuk az ott élő szlovák népességet meg magyarizáltuk.
A románok ezerrel fegyverkeznek ezt tudjuk és van vagy 800 tankjuk leginkább modernizált T55, a szerbek kb mindig háborúra készülnek és elég jó hadi iapruk van most épp az albánokat meg a horvátokat jobban utálják de ki tudja ez hogyan változik... ukránok bele se menjünk totál más dimenzió mint mi. Persze lassan a szlovákok is... F16 block 70eket vesznek meg Patria AMVXP-ket fognak maguknak gyártani licenszbe... Picit keseregnek hogy a saját fejlesztésű 30 mm-es löveggel nem elégedett a hadsereg de szeretnék én azon keseregni hogy nem vagyok elégedett a magyar fejlesztésű 30 mm-es löveggel...

https://www.armyrecognition.com/dec..._amv_8x8_armored_fitted_with_30mm_turret.html

Szóval azért jó lenne elkezdeni nekünk is valami védelmi képességet kiépíteni. Sok nem maradt de azt a keveset talán meg kéne próbálni megvédeni...
Na a vége off topic lett bocsi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 830
113
Hali nem beszólni akarok csak gondoltam elküldöm amit erről olvastam neked :)
A PL jobb mint az A5 változat, és szó van róla hogy később a meglévő A5-öket és modernizálják PL-re:

https://www.defence24.com/leopard-2...tion-package-for-the-polish-main-battle-tanks

Itt azt írja hogy a célzó berendezés 2A7-nek felel meg. A löveget lecserélik hogy modernebb lőszereket is lehesen használni, valamint új mozgató motorokat kap és a löveg védelmét is feljavítják A6 szintre. Külön meg is említi:"According to the Rheinmetall company, in total, the resistance of the turret is going to be higher than in case of the Leopard 2A5 tank."

Szóval ezek jóval jobbak leszenk mint a meglévő A5 és ráadásul az egészet maguknak fogják megcsinálni Lenygelországban és Lengyel cégekkel persze német projekt vezetéssel. Mindig elképedek rajta hogy mennyre jól csinálják a Lengyelek főleg hozzánk képest. Azt írják kikötötték hogy 60 tonnánál nagyobb nem lehet a súly mert akkor már teljesen új fefüggesztés is kéne annyi pénzt meg azért nem akartak rákölteni. Ez leginkább IED elleni védelem hiányában fog megmutatkozni. A Lengyelek azt mondták hogy ők nem városi gerilla harcra készülnek hanem az oroszok ellen 1 védekező jellegű háborúra ezért nem érzik szüségét akna meg IED elleni védelem erősítésére, T72B ellen azt mondják ez bőven elég és ebben sztem igazuk is van.

Lengyelek előtt le a kalappal. Bár igazándiból nálunk mindenki jobban csinálja. Valahogy nálunk mindenki az elvesztett területek felett kesereg azt meg mintha a többség biztosra venné hogy ez a pici ami megmaradt már nem veszhet el... Pedig volt román miniszterelnök jelentette ki hogy románia a tiszáig tart.. 1 szlovák srác meg múltkor kezdte el nekem magyarázni hogy Eger ösi szlovák város mert a morva birodalom része volt mi csak elfoglaltuk az ott élő szlovák népességet meg magyarizáltuk.
A románok ezerrel fegyverkeznek ezt tudjuk és van vagy 800 tankjuk leginkább modernizált T55, a szerbek kb mindig háborúra készülnek és elég jó hadi iapruk van most épp az albánokat meg a horvátokat jobban utálják de ki tudja ez hogyan változik... ukránok bele se menjünk totál más dimenzió mint mi. Persze lassan a szlovákok is... F16 block 70eket vesznek meg Patria AMVXP-ket fognak maguknak gyártani licenszbe... Picit keseregnek hogy a saját fejlesztésű 30 mm-es löveggel nem elégedett a hadsereg de szeretnék én azon keseregni hogy nem vagyok elégedett a magyar fejlesztésű 30 mm-es löveggel...

https://www.armyrecognition.com/dec..._amv_8x8_armored_fitted_with_30mm_turret.html

Szóval azért jó lenne elkezdeni nekünk is valami védelmi képességet kiépíteni. Sok nem maradt de azt a keveset talán meg kéne próbálni megvédeni...
Na a vége off topic lett bocsi.


Miért nem mondtad neki,hogy a szlovákoknak semmi közük a morvákhoz?
Ilyen,hogy ősi szlovák meg nem is létezik...
 
T

Törölt tag 008

Guest
......
Ha már ennyire gyér a harckocsi piac a legkisebb rossz elvén vegyünk új török tankokat amiket K-2 alapján fejlesztettek ki!
Koreai licensz, német alkatrészek. Szuper lenne. Drága, kiforratlan, butított hibrid, tapasztalat nélkül de ugyanúgy német fenntartási költséggel mindezt politikai előny nélkül.
A létező legrosszabb megoldás az Altay.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Miért nem mondtad neki,hogy a szlovákoknak semmi közük a morvákhoz?
Ilyen,hogy ősi szlovák meg nem is létezik...
Én úgy szoktam őket leszerelni, hogy rákérdezek, mi hány megszálló ellen harcoltunk? Mongolok, törökök, osztrákok, oroszok... Ők, ha régebb óta itt vannak, ezer év alatt hányszor keltek fel a magyar uralom ellen? Általában ilyenkor elhallgatnak.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Én úgy szoktam őket leszerelni, hogy rákérdezek, mi hány megszálló ellen harcoltunk? Mongolok, törökök, osztrákok, oroszok... Ők, ha régebb óta itt vannak, ezer év alatt hányszor keltek fel a magyar uralom ellen? Általában ilyenkor elhallgatnak.
A főnököm azt a poént süti el mindig a szlovák cégvezetők találkozóján, hogy bár a magyarok és a lengyelek nagyon jó barátok, mégis mi a legnagyobb probléma köztük? :D
(azok a döbbent pofák, - mondta a fönök)
Majd egy tuti rákérdez: "...a szlovákok?" :D:D:D
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Ha már BTR modernizáció lesz elvileg, érdekességként:
e1fde515952d.jpg


BTR-82 A1, ami a lényeg: kapott némi plusz páncélt. Ennyit még elbírhat a felfüggesztés.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Nemerson