Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Ne viccelj, mi lett volna? Autós nyom egy gázt ha normális és továbbhajt. Az autós-biciklis viták szinte mindegyikében valamely fél veszít 3 másodpercet és ennyi, ha meg valaki elnézte akkor vállalni a felelősséget. Nekem is volt hogy nekimentem bringával álló autónak, becsöngettem, kifizettem a fényezést, semmi vita nem volt.
Engem is majdnem elütött országútival hasonlóan egy balra kanyarodó autó pár éve, pedig bicikli úton mentem, szerencsére sikerült felugratnom a kiemelt szegélyen amihez szorított, káromkodtam mint állat, erre visszajött a terepjárójával hogy hogy beszélek, próbáltam meggyőzni hogy van elsőbbségadás tábla, de azt mondta hogy mindig a nagyobbnak van elsőbbségé, és az ő autója 200 lóerő és 2 tonna. Kérdeztem hogy ez a logika mindenhova érvényes-e, mert én 100kg vagyok és 35 éves a haver szintén aki mellettem áll, ő 20 évvel több és 30 kilóval kevesebb, azt mondta hogy persze hogy, ha nagyobb lenne már verne, csak az autóból nem látszott hogy ekkorák vagyunk. Ezt hót komoly arcal bemondta basszus, hogy ha igazi bringás testűek lennénk pókalkattal már verne minket, csakhát elnézte.
A másik meg elütött egy jóember az Infoparknál a dunaparti bringaúton, nagy gázzal továbbment, aztán mikor látta hogy szirénaval rástartolt két rendőrmotoros kb 100méterre megállt és visszafutott hogy ugye jól vagyok, a rendőrök győzködtek hogy jelentsem fel cserbenhagyásos gázolásért, mondtam hogy hagyjuk, semmi bajom és nekem nincsen kedvem bíróságra járni, az ipse úgy hogy kiderült hogy a két rendőr mindent látott valami eszeveszet hazugság lavinát tolt, hihetetlen volt. Másnap már nem mentem sehova, mert az egyik térdem bedagadt fej nagyságúra, csak az esésnél még az adrenalin elnyomta a fájdalmat.
Igazi véglény. Mindkettő.
Már bocsánat, de ez valahol a probléma. Adott esetben ott volt két rendőr szemtanú, szóval a fazon járhatott volna rosszul. De inkább elkerülik az emberek a konfrontációt, meg nem vállalják be a kényelmetlenséget. Nem csak te, az emberek nagy többsége. A végeredmény? Az ilyesmi is csak bátorítja arra a balfékeket, hogy ne változzanak, hiszen úgy se lesz következménye... :(
Sajnos egyesek semmiből sem értenek, legfeljebb abból, ha sajátos elveiket saját magukra alkalmazva egyszer jól pofán nem bassza őket valaki. Bár lehet, hogy annyira ostobák, hogy abból sem...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Látom te valami alternatív unvierzumban élsz, ahol biztos volt valami oka annak, hogy ekkora paraszt/véglény egy sofőr.

Engem az elmúlt 1 évben kb. 5 ember dudált le / szólt be vagy lökött fel majdnem, csak azért, mert az úton haladtam vagy álltam én is a piros lámpánál, ő meg mögöttem. Miért? Csak. Mert ő az alfahím, ő az autós köcsög, ő faszomtudja mi, de azt hiszi, hogy övé az út...

Két történet:
  • Az egyik C kategóriás állampolgár - vasággyal volt 60 kiló, dohányos girhes 50 körüli honpolgr, szakadt kisteherautóval - kiszállva kisteherautóból powerkodott és jött felém. Ekkor elővettem a hátizsákból a 2,5 kilós láncot. Hogyhogynem egyből nem volt olyan fontos... . Semmit sem csináltam. Álltam a Soroksári és Ipar utca osztályzósávban, ő meg mögöttem, én érkeztem előbb a lámpához, ami eleve piros volt. Mai napig nem értem, hogy mi baja volt. Kiszállt anyázva és jött felém. Az volt a baja, hogy nem tudott megelőzni, hogy előbb érjen a piros lámpához...? Persze a lánc előszedése után visszaszállt és zöldnél elment. Ő volt a legnagyobb gyökér eddig holtversenyben egy másikkal
  • Érdekes anomália lehet ezen a helyen, mert a másik eset a Nagykörút és Mester u. sarkán volt a híd felé kanyarodva, egy köpésnyire. Bringás megállóhely van a kanyarodósáv végén, a lápa előtt. Odamentem, hosszú piros. Vár. Közben érkezett mögém pár autó, de nem sok, este 8 tája volt már. Végre zöld, átmegyek, balra át a híd fel. Mögöttem jön autó, villog minden baja van. Aztán nem is híd felé ment, jobbra le. Csak előtte - nem tudom, hogy direkt vagy béna fasz volt - de balról lekoccolta a kormányomat és majdnem elestem. Aztán lent állt meg a soroksári előtt. Nagyon gondolkoztam rajta, hogy faszom odamegyek és tarkónbaszom a huszonévesnek látszó taknyot, mert azért mindennek van határa. Legközelebb majd megöl valaki arkcoskodva? Kizárt, hogy az ütközés hangot ne hallotta volna meg...
Ez csak kettő példa volt. De találkoztam egyirányú utcán legnagyobb lelki nyugalommal végigmenő kamionost - úgyis ő a legerősebb - személyautóval is. És még neki állt fentebb, hogy nem mentem fel a járdára.

És ilyen gyökerekkel van teli az út és vezet tonnás járműveket úgy, hogy egy szutyok rollerre sem engedném.

Persze normálisakkal is teli az út, de az olyan mint a boldog házasság, észrevétlenül zajlik.


Akkor a jog meg szarjon sünt. Mindkét esetben szándékosság van, de az egyik esetén felfüggesztett, csak mert
közút meg jármű, de ha lánc és "simogatás" akkor a súlyosabb?

Áll a padlón.

Fellöknek egy tonnás járművel SZÁNDÉKOSAN és enyjebenyje...? Ha meglegyintem lánccal, akkor emberölési kísérlet...? A szándékosan autóval fellökés az miért is nem az...?

Komolyan mondom, ez kb. mint a damu rolandos stand-up vicc, ahol azon poénkodott a művész, hogy damu asszonyverésért kapott 6 évet, stohl buci meg részegen elütésért valami 10 hónapot, aminek a felét ülte le. Erre mondta szarkasztikusan KAP, hogy damu ütötte el volna részegen Timikét részegen és akkor csak 10 hónap...

Remélem érted a párhuzamot.

Mindkettő szándékos - fellökés és "simogtás", de mivel az egyiket forgalomban követi el szándékosan még nem is súlyosbító körülmény...? Pedig a végeredmény pont ugyanaz lehet, mintha nehéz és kemény szerszámot használsz. 1 db merev hulla.

Néha kurvára nem értem a jogot...

Te tényleg 2,5 kg-os nehezéket hordasz állandóan a hátadon? :)
Egy paprika spray praktikusabb és talán hatásosabb is lenne. Plusz nem lesz maradandó sérülés ha használnod kell.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
.
Pro és kontra.

Én is mesélhetek arról, hogy biciklisek a lehető legnagyobb nyugalommal tekernek át a piroson, épp tegnap a Bartók Béla útra kanyarodtam volna, de satufékeznem kellett, mert egy biciklis lazán áthajtott a piroson, és ment tovább, mikor nekem volt zöld a lámpa. Arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább intsen, hogy bocsi, benéztem.

Egyirányú útcába amióta forgalommal szemben behajthatnak, azóta nem egyszer volt, hogy az út közepén csalinkáznak egymás mellett ketten, és még nekik áll felljebb, mikor már állóra fékezve (mert hát elütni őket nem szeretném) rádudálok, hogy ugyan már húzodjon le a jobb oldalra, ahol a kresz szerint lennie kellene.

Ezek a példák mit takarnak?

Sacc per kábé annyit, hogy a közlekedési morál kezd eléggé lezuhanni kis hazánkban. Nem az autósoké, kamionosoké, motorosoké vagy a bicikliseké, hanem úgy anblokk.
Persze minden viszonyítási alap kérdése. A skandináv országokhoz képest nagy általánosságban bunkó tajparaszt szinten vagyunk. Amilyeneket mesélnek oroszhonról, ahhoz képest jól. Személyes tapasztalatom alapján inkább itthon autózom, mint mondjuk Törökországban. De especiel olasz nagyvárosokban is láttam olyasmiket, hogy a hajamat letettem. Róma belső kerületeiben szó szerint alig látsz olyan autót az úton, amit nem húztak meg. Volt, hogy simán hátrébb tolta a mögötte lévőt egy fazon, hogy beférjen egy kisebb helyre. Vonóhoroggal. :p

Mit lehetne tenni? A szabályok adottak, alapvetően csak be kellene tartani, tartatni őket, vagyis szigorúbb ellenőrzés és felelősségre vonás kellene. Szerintem...

Róma belső kerületeiben szó szerint alig látsz olyan autót az úton, amit nem húztak meg. Volt, hogy simán hátrébb tolta a mögötte lévőt egy fazon, hogy beférjen egy kisebb helyre. Vonóhoroggal.

Úgy látszik ez mediterán szokás. Egy ismerősöm Spanyolországban lakik, elmondása szerint ott a kisebb sérüléseket nem is szokták kijavítani, mert úgyis mindig tele lesz vele az autó a sok koccanástól.
 
M

molnibalage

Guest
Te tényleg 2,5 kg-os nehezéket hordasz állandóan a hátadon? :)
Egy paprika spray praktikusabb és talán hatásosabb is lenne. Plusz nem lesz maradandó sérülés ha használnod kell.
Anno a sodronylakatom zára szétesett és zuhogó esőben tartottam az Alléba. Gyorsan kellett egy lánc. Bementem az első bringaboltba, amit találtam. Csak ez az egy volt. Azóta is ezt használom. Ha csak önmagában ez van benne nem is baj, legalább a hátamon tartja a hátizsákot. Azért bevásárlással és minden mással együtt már érezni azt, hogy ott van. Viszont a bringát nem is vitték el eddig.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 099
113
Facebook csoportból: 2500 éves haditengerészeti történet egy fényképen, a görög haditengerészet fregattja a Salamis és egy Triérész.

45723590_1447014525431887_614921531604074496_n.jpg

 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 700
113
Facebook csoportból: 2500 éves haditengerészeti történet egy fényképen, a görög haditengerészet fregattja a Salamis és egy Triérész.

45723590_1447014525431887_614921531604074496_n.jpg


A Trierész ha jól emlékszem Olympias néven fut és valahol Athénban megtekinthető.

Kísérleti régészet/kutatás céllal épült, nincsen fejemben a részletek de önkéntes evezőkkel nagyon érdekes dolgokra jöttek rá az elérhető / fenntartható sebességgel és hatótávval kapcsolatban.

Vicces módon az utóbbit a szalitott ivóvíz készletek korlátozták, az evezősök ugyanis iszonyat mennyiséget megittak / kiizzadtak, és helyigenye miatt nem is volt egyszerű tárolni a viszonylag kis méretű hajókon , legkésőbb max 2-3 naponta ki kellet kötniük feltölteni a készleteket.

http://www.triremetrust.org.uk/
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Ez pont az a kategória mint amikor a vonatokat dobálták szefósok kővel.
Pár évvel ezelőtt mentem vissza Veszprémbe nagyanyámmal Pestről és pár oxidált állampolgár Fehérvár szélén úgy gondolta vicces dolog bedobálni az ökölnyi bazaltdarabokat a vonat ablakán. Na én akkor éppen békésen néztem a SW negyedik részét mikor a fejem mellett fél méterre paff elszállt egy fennt említett bazaltdarab és a fülke másik oldaláról pattant vissza. Még szerencse, hogy le volt húzva az ablak és nem küldte tele az arcunkat üvegszilánkokkal. Persze egyből szóltunk a kalauznak aki fel is vett jegyzőkönyvet az esetről de mind tudtuk, hogy úgyse fogják megtalálni a dobálókat.
Ha nem lettem volna annyira szívbajos vagy akármelyikünk megsérült volna (egy rosszul érkező kő engem is kiüthet, hát még mit csinálna egy 70 éven felüli emberrel) akkor sicher, hogy valahogy visszamentem volna és minimum a delikvens hátába állítottam volna a követ terápiás jelleggel. Az a baj az ilyenekkel, hogy hiába magyarázod el neki szép szóval, hogy hülyegyerek ne dobáld a vonatot/lézerezd a pilótát mert még valaki megsérül, nem jut el a két megmaradt agysejtjéig ez az információ és csakazértis tovább csinálja.
 
M

molnibalage

Guest

Érdekes gondolatok is vannak a modern konfliktusok mögötti PTSD és öngyilkosságnak. A Vh-k után hazamentek és úgy érezhették, hogy hozzájárultak valamihez, a világ jobb lett, stb.

Mi van Vietnám óta sokszor? Ott vannak, szopnak, szörnyűségek, hazajönnek és semmi nem változik. Így tényleg nehéz értelmet találni az egészben.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 830
113
A másikban, már nem vagyok biztos, hogy kötelező-e a kerékpárutat használni vagy sem.
Hogyne volna kötelező. Épp ez a baj, hogy a fattyak úgy szórják a kerékpárút táblákat a legszarabb ösvényekre is, mint hülyegyerek a lisztet...
Onnét meg, ha nem akarsz megdögleni, vagy többet szerelni, mint amennyit közlekedsz, akkor szabálysértésre kell vetemedj... Aztán meg ledudálnak az autósok (részben joggal, részben meg, mert imádnak önjelölt dredd-bírót játszani :D), mert ugye ott a kerékpárút...
Szó van róla, hogy majd alkalomadtán, ha változik a KRESz, akkor talán megengedik, hogy adott esetben az (egyes „kerékpárutakhoz” képest tükörsima) aszfaltot is használhatod belátásod szerint, de ez nem biztos, hogy ennek az Istennek az idejében még bekövetkezik.