A LERX-ről. Tudom,hogy nem orosz találmány. Viszont ilyen, szinte teljes felületében kitérő lerx-et először ezen a gépen láttam. Előtte semmilyen más gépen. Korábban volt róla szó, hogy a kacsaszárnyak nagyon nem nincsenek jó hatással egy repülőgép radarvisszaverő felületére. Ezért nyilván nem rakhattak kacsaszárnyat rá, így viszont pótolták azt, igencsak kreatívan, mert az egészet integrálták a LERX-be. Ami aztán rögtön megszakítás nélkül folytatódik a szárnyakban, amiket pedig minimális hézaggal követnek a vízszintes vezérsíkok. Hely van kihagyva a vízszintes vezérsíkoknak a fékszárny belső részénél,hogy szabadon mozogjanak. A régebbi Szuhojokon vagy akármely 4-ik-3-generációs stb gépen korábban jól elkülöníthető volt, viszonylag távol voltak egymástól a szárnyak és a vízszintes vezérsíkok plusz az bizonyos 30-as Szuhojoknál a kacsaszárny. Most ezek gyakorlatilag beleérnek egymásba. Minimális hely van a vízszintes és szárnyak között is. A vízszintes vezérsík eleje, a belépőél egy része kb. "belelóg" a fékszárnyakba, ki is van neki vágva egy kis hézag a fékszárnyakból. Pont annyi hely van csak,hogy ne akadjanak össze. Sokkal integráltabb az egész gép, mint a korábbiak. Szinte a LERX-ektől a vízszintes vezérsíkok végéig futó egybefüggő szárny a repülőgép. A kormányvezérlőrendszerről. Igen, rendkívül fejletlen, mert orosz, akik köztudottan "hülyék" a programozáshoz, mégis a fél világ az orosz hackerecktől retteg... A másik fele, meg orosz vírusirtókat használ, bár ez a rettegő országok körében sem példa nélküli,igaz már csak a magánszektorban. De vissza az eredeti témához. Ez a rendszer olyan "fejletlen", hogy a kormányfelületek mellett a TVC rendszert is vezérli, továbbá a LERX-et is sikerült olyan "szerencsétlenre" csinálják, hogy például amikor lapos dugóhúzót repült a gép ( a repülésben ez az egyik legveszélyesebb, ha nem a legveszélyesebb helyzet, de ennek a gépnek ez is egy irányított manőver, így 80%-osan is) akkor a kacsaszárnyak helyére fejlesztett mozgó LERX aszimmetrikusan tért ki. A jobb oldali alaphelyzetben figyelt, a bal oldali pedig kitért lefelé,plusz mozogtak egyéb kormányfelületek is. Nyilván nem a pilóta állítgatta a kivételhez a LERX-et egy karral(vagy inkább kettővel,ha már aszimmetrikus kitérésről beszélünk), mint anno a MiG-23-as szárnyának nyilazási szögét.Bármilyen hihetetlen is, de a látottak alapján itt egy elképesztően komoly fejlettségű FBW rendszert láttunk üzemelni. A belépőélekbe épített radar hatékonyságáról pedig nem tartom kizártnak,hogy nálunk több ismeretttel rendelkeznek azok, akik tesztelik/fejlesztik.Teljesen más. Pár alap műrepülő manőver (némelyik egyben akaratlanul is előidézhető vészhelyzet) neve oroszul. Nyugalom latin betűkkel, fonetikusan írom le (én is a dok.filmekből tanultam): "pitla/mjortvaja pitla Nyesztyerova"= bukfenc, "stopor"= dugóhúzó, plockij stopor= lapos dugóhúzó "bocska"= orsó (a köznyelvben egyébként hordót jelent)