[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Khmmm.... Nézzetek a térképre. Amennyiben elfogadjuk, hogy Oroszország jogosan annektálta a Krímet, akkor a két ukrán terület közötti hajózóút orosz felségvizeken keresztül vezet. Kikerülni nem lehet.
Amennyiben azonosulunk (igen) az EU-állásponttal, Oroszország illegálisan birtokolja a Krímet, tehát nem lehet a kérdéses vízfelületet orosz felségvíznek tekinteni, ergo a hajózás szabad és MINDEN megállítás, átkutatás KALÓZCSELEKMÉNYNEK minősül.
A megoldáshoz MINDKÉT fél kompromisszumkészsége lenne szükséges, amennyiben békét akarnak. Négy megoldás lehetséges:
1. A Krím nemzetközi felügyelettel visszakerül Ukrajnához, az orosz (és más) nemzetiség pedig egyenlő jogokat kap az ukránokkal, amit az ENSZ garantál.
2. A Krím, mint Kalinyingrád, önálló orosz entitás lesz, azzal a különbséggel, hogy nemzetközi ellenőrzés mellett demilitarizálják, állampolgáraik pedig lehetnek ukrán vagy orosz kettős állampolgárok. Kb. mini Svájc. A környező vizek nemzetközi vizeknek minősülnek.
3. A Krímet először demilitarizálni kell, majd szoros nemzetközi ellenőrzés mellett választásokat tartani, amelyen az annektálás előtt ott tartózkodó lakosok vehetnek részt, az azóta betelepültek nem. A választások eredményét mindkét félnek tiszteletben kell tartania, amelyet nemzetközi rendszeres ellenőrzés garantál.
4. A Krím orosz marad és háború lesz inkább előbb, mint utóbb. Ennek következményei beláthatatlanok.
Ébredj fel!
A Krím nem kerül ukrán kézre és háború sem lesz. A választások már megvoltak. Mit is akarsz egy területtől, ahol a lakosság több mint 90%-a orosz és büszke rá? A helyi viszonyok ismerete sokat segít. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Az az érzésem, hogy mi itt néha viccet csinálunk az Ukrán Tengerészetből. Nem kéne. Ugyan az USA és az EU egyelőre nem fog hajókat adni az ukránoknak, de már csak az oroszok bizergálása miatt is bármikor beeshet egy teszem azt Ghánai vagy Felső-voltai ajándék fregatt vagy kettő... A románok viszont lehet, megint "jól" járnak, mert oda az USA akár egy kiselejtezett Iowát vagy Hazard Perryt is eladhat. Akkor meg igen nagy arcuk lesz a románoknak. Bármilyen jóban is vannak, a török tengerészettel is számolniuk kell Ivánéknak....
Ne haragudj, nem vagy szakmabeli a kijelentéseid alapján. Javaslom, nézd meg a 2008 aug 08 utáni USA cikkeket. Az egyikben egy nyugdíjas tengernagy nyilatkozik. Na, ő szakmabeli. És tudja is, mit beszél. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Azért ez így nem igaz. Látható/hallható, hogy az oroszok szándékosan pöckölték meg az ukrán hajót.
Hallható? Ami hallható, az a " NAZAD!" tudod mit jelent? :)
Minden tiszteletem mellett, ezt most félrehallottad. Egyébként, sajnos nyílt vizen a viszonyítás nem egyszerű. szóval, a nagy ferhér hajóval akart a kamerás hajó párhuzamosan menni, mikor a kis szürke elkezdett forogni a jobb sebességével.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 633
9 080
113
Hallható? Ami hallható, az a " NAZAD!" tudod mit jelent? :)
Minden tiszteletem mellett, ezt most félrehallottad. Egyébként, sajnos nyílt vizen a viszonyítás nem egyszerű. szóval, a nagy ferhér hajóval akart a kamerás hajó párhuzamosan menni, mikor a kis szürke elkezdett forogni a jobb sebességével.

"Názád, názád bljáty, sztop masina"= Hátramenet, hátramenet baszd meg, motort leállítani!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 732
113
Közben Kijevben az orosz nagykövetség épülete előtt gyülekeznek a nackók, úgy tünik gyújtogatni akarnak. A gyújtogatásban már sok tapasztalatuk van sajnos.

VZ2HlJNces8.jpg

9OfAaBt3M8w.jpg

YCXes-SbFfQ.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 732
113
Ma helyi idő szerint este 22.00h-tól ülésezett az ukrán nemzetbiztonsági tanács is melyen Hadiállapot bevezetéséről döntöttek hétfőn 02.00h-tól.
8UhgPamAi30.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 732
113
FSZB is kiadott egy hivatalos közleményt:

Röviden összefoglalva: az FSZB megerősítette, hogy elfogták a 3 ukrán hajót mert este (a reggeli incidens után másodjára)19.00h ismét jogtalanul behatoltak az orosz felségvizekre.és veszélyes manővereket végeztek Mivel az orosz hajók többszöri felhívására-figyelmeztetésére sem reagáltak az ukránok így kénytelenek voltak fegyvereket alkalmazni az ukrán hajók megállítására. Az akció során 3 ukrán katona megsebesült, ők orvosi ellátásban részesültek, életük nincs veszélyben.

https://ria.ru/world/20181126/1533479576.html?referrer_block=index_main_1
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 732
113
A donyecki bombázás híre úgy tűnik nem igaz. Nincs ilyen helyi jelzés.

Donyeckből:

"С 21:34 идет мощный обстрел окраин Донецка. Трудовские и Старомихайловка под сильным обстрелом укров со стороны Красногоровки, жителям - в укрытия! Работают тяжелые калибры!"