[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Az USA csak addig volt a szabad kereskedelem nagy pártfogója, amíg ők voltak a legversenyképesebbek a világon (nem volt túl nehéz annak lenni, miután Európa a 2. vh-ban szét lett verve). Csakhogy mostanra már mind Európa, mint Kína versenyképesebb lett, így már természetes, hogy már nem védik a szabad kereskedelmet.
Nem csak a Huawei kapcsán, hanem egy csomó másik ügyben is jól látszik, hogy ha piaci alapon nem tud lenyomni valakit, akkor megpróbálja erővel (Irán-olaj, Volkswagen, Bayer, francia helikopterhordozók, európai bankok szivatása, stb.).
Egyébként a vámháború miatt is Trumpot hibáztatja mindenki, pedig erre már legalább 2 évtizede lehetett számítani. Az 1980-as évek óta az USA exportja döglődik az importhoz képest. Már vagy 3 évtizede minden évben dollárszázmilliós (sőt sokszor már az 1000 milliárd dollárt is megütötték) volt a kereskedelmi hiányuk. Persze a pénznyomda sok mindent elbír, de azt sem lehet a végtelenségig növelni.

Nógrádi György elszokta mondani a világot az 5 szem az öt angolszász hatalom lehallgatja ez hatalmas hírszerzési kapacitás 85%-át gazdasági hírszerzés köti le!
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Tiltják a termékeik használatát, nem ajánlják másoknak sem, plusz még a cég pénzügyi vezetőjét is letartóztatták. Jogos a félelem?
Letartóztatták Kanadában a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki amúgy a cég alapítójának lánya. Ez egy elég komoly dolog, talán ez eddig a legkeményebb lépés, amit az Egyesült Államok a Huawei elleni csatában eddig meghúzott, mert természetesen ez a történet nem ma kezdődött, nem is tegnap.
A Huawei alapítója egy bizonyos Ren Zhengfei, aki alapvetően nem vesz részt a cég életében, meglehetősen visszavonultan él, interjút is csak nagyon ritkán ad. Formálisan csupán a Huawei 1%-a az övé, az összes többi tulajdonrész a cég dolgozói között van szétosztva, nyilvánvalóan pozíciótól, illetve a cégnél eltöltött időtől függően. Ez egyébként tipikusan az a tény, amire sokszor hivatkozik a Huawei is, amikor felmerül a gyanú, hogy a kínai állam jelentős anyagi és egyéb befolyással bír a vállalatra.
Ugyanakkor viszont Ren Zhengfei életútja kapcsán nem véletlenül vetődhetnek fel aggodalmak, hiszen az alapító az 1960-as években a Kínai Hadsereg (PLA) kutatójaként IT területen dolgozott, noha a Kommunista Pártnak sosem lett tagja. 1983-ban szerelt le és költözött Sencsenbe, ahol megalapította a Huawei-t, ami eleinte csak azzal foglalkozott, hogy elektronikai alkatrészeket importált Hong Kongból. Ha az ember elmegy a Huawei oldalára és megnézi azt a részt, ahol a cég történetéről lehet olvasni, akkor 2003 előttről nem fog találni semmit. Ami abból a szempontból jogos, hogy ekkor léptek be a telefongyártók közé, de már jóval korábban berobbantak a távközlési piacra elsősorban routerek, switchek és egyéb hálózati berendezések gyártásával, ami miatt például az amerikai Cisco volt igen ideges, több pert is indítottak szabadalomsértés miatt a Huawei ellen, akik szerintük az ő technológiájukat felhasználva gyártottak olcsóbban ugyanolyan képességű berendezéseket. Plusz illegálisan másolták le a szoftverüket és annak dokumentációját. Ezt amúgy maga a Huawei is elismerte, noha ők úgy fogalmaztak, hogy csak a szoftver egy kis részét másolták le. És ez 15 éve történt, nagyjából azóta nem bír a Huawei az Egyesült Államokban komoly üzletet kötni, de ami most zajlik, az minden eddiginél komolyabb harcnak tűnik. De még egy rövid fejezet miatt ugorjunk vissza az időben, mielőtt a Huawei kilépett volna a nemzetközi piacra, több hálózati berendezést is gyártott a Kínai Hadsereg számára, ez amúgy Ren Zhengfei egyik szívügye volt, 1994-ben például azt mondta, hogy a hálózati technológiák nemzetbiztonsági fontosságúak, ha egy országnak nincs saját technológiája, az olyan, mintha hadserege sem lenne.
Az USA nekiment a Huawei-nek
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
https://sg.hu/cikkek/it-tech/134282/europanak-is-aggodnia-kell-a-huawei-miatt

Műszáj a csíráknak is az usa trombiját fújnia mert megbögyörőzik őket is :cool:

Én se vettem huawei-t sosem és nem is fogok mert aggódom sőt szólok az ismerősöknek is hogy dobják ki a kukába!

omg-the-stress-or-headache-clipart-vector_csp44340954.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 984
66 222
113
Egyszerű a sztori. A Huawei jön fel mint a talajvíz. Hamarosan már az Applet is lekörözi (vagy már meg is tette?). Mi erre az amerikai válasz? Ahelyett, hogy versenyképesebb termékeket gyártanának, ezt is erővel akarják megoldani. Mindenféle hülyeségekre hivatkozva megtiltják, hogy amerikai cégek Huawei termékeket vegyenek és ugyanezt megpróbálják más országokkal is megtenni.
Mintha csak a kínai eszközöket lehetne lehallgatni, az amerikaiak még véletlenül sem tudják vagy szokták az amerikai eszközöket.
Azt hiszem veszek egy ilyen Huaweit, annyira kapálóznak ellene biztos tud valamit.:)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 140
113
Nekem is ez jutott elsőre eszembe... Ez kb. mexikói kartel, vagy brazil maffia stílus.
Az az űber ciki amúgy, hogy a retek allja munkát megcsináltatták ám a kanadaiakkal... Nem tudom elhinni hogy nem volt náluk olyan kínai országon belül, akit ne tudták volna akár valami frankó kémkedéssel lefogni, vagy hogy a Huawei-es nő nem jár az USA val soha...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Péntek estére hivatalossá vált, hogy a kínai Huawei néhány nappal ezelőtt Kanadában letartóztatott pénzügyi vezetőjét, a cégalapító lányát, Meng Van-csóut csalással gyanúsítják a hatóságok - írja a BBC.
A Bloomberg azt írja, hogy a Huawei a Hong-Kong-i székhelyű Skycom nevű cégen keresztül üzletelt Iránnal, ezzel megszegte az ország ellen érvényben lévő szankciókat, ráadásul a banki ügyintézések során Van-csóu azt mondta, hogy a Skycom és a Huawei két külön cég, ami nem fedi a valóságot. Üzleti tárgyalások során azt mondta, a Huawei iráni tevékenységét az Egyesült Államokkal koordinálva végzi, vagyis ügyel arra, hogy semmiképpen se jusson be Iránba amerikai technológia. Annak ellenére ugyanis, hogy a Huawei kínai cég, az eszközeiben vannak amerikai alkatrészek, ezekre pedig vonatkozik az Irán elleni gazdasági szankció.
A gyanú szerint Van-csóu személyesen vett részt viszont abban, hogy különféle pénzintézeteket meggyőzzenek arról, hogy a Skycom és a Huawei között nincs kapcsolat, de később bebizonyosodott, hogy a Skycom a Huawei titkokban tartott leányvállalata. Van-csóu ráadásul 2013-ban már érintett volt egy hasonló esetben, amikor kiderült, hogy a Skycom Hewlett-Packard alkatrészeket akart eladni a legnagyobb iráni telefontársaságnak.
Van-csóut a döntés után Kanada nagy valószínűséggel ki fogja adni az Egyesült Államoknak, Kína pedig természetesen azt szeretné, ha inkább szabadon engednék, az ottani álláspont szerint a Huawei vezetője semmilyen törvényt nem sértett meg.
https://index.hu/gazdasag/2018/12/07/csalassal_gyanusitjak_a_huawei_penzugyi_vezetojet/
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
ez nem javítja a kapcsolatokat.
Dehogynem, dehogynem.....
Csak ez javítja. Ez a legfőbb hibánk. Ez a tévhit. Nem a különböző kezelhetetlen rasszokkal van a baj hanem velünk.
Mi nem tudunk velük bánni.
Az egyetlen dolog amit értenek és ami hat rájuk az az azonnali megtorlás.
Ha nem ezt teszed hülyének tart és visszaél vele.
A saját morális, etikai korlátaiddal bénít meg és győz le.
Azzal él vissza, hogy tudja, te úgysem fogsz állat módjára viselkedni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 337
13 884
113
én kb arra leszek kíváncsi majd ha Kínában így letartóztatnak valami USA fejest akkor mi történik?
Ő tulajdonképpen nem kínai fejes, hanem egy üzletember. Ha valami próbléma van valakivel Kínában azt a lehető legrövidebb idő alatt kiutasítják.
Viszont lenne egy kérdésem a nagyérdeműhöz: a Huaweion kívül van még gyártó a világon aki 5G felszerelést gyárt jelenleg?
Pl. ha én egy átlagos méretű ország vagyok aki 5G rendszert akar a lehető leggyorsabban kiépíteni, a Huaweion kívül még kihez fordúlhatok?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 140
113
Dehogynem, dehogynem.....
Csak ez javítja. Ez a legfőbb hibánk. Ez a tévhit. Nem a különböző kezelhetetlen rasszokkal van a baj hanem velünk.
Mi nem tudunk velük bánni.
Az egyetlen dolog amit értenek és ami hat rájuk az az azonnali megtorlás.
Ha nem ezt teszed hülyének tart és visszaél vele.
A saját morális, etikai korlátaiddal bénít meg és győz le.
Azzal él vissza, hogy tudja, te úgysem fogsz állat módjára viselkedni.
Ez amit írsz ez igaz a tőled szervezetlenebb, gyengébb elmaradott országok analfabéta, vallási fanatikusaira, de nem arra az USA ra, aki csak arra vár hogy valahogy valami vállalhatónak tűnő indokkal leginkább nem is kifelé, csak odahaza el tudja érni a támogatást ahhoz, hogy visszagyakjon a középkorba!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 049
54 180
113
Dehogynem, dehogynem.....
Csak ez javítja. Ez a legfőbb hibánk. Ez a tévhit. Nem a különböző kezelhetetlen rasszokkal van a baj hanem velünk.
Mi nem tudunk velük bánni.
Az egyetlen dolog amit értenek és ami hat rájuk az az azonnali megtorlás.
Ha nem ezt teszed hülyének tart és visszaél vele.
A saját morális, etikai korlátaiddal bénít meg és győz le.
Azzal él vissza, hogy tudja, te úgysem fogsz állat módjára viselkedni.


Bezony,sajnos nem kevés rassz,csak az erőből ért.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 140
113
Bezony,sajnos nem kevés rassz,csak az erőből ért.
Azért nagyon jó lenne, ha nem minden nagy erőből akarná rendezni a nézeteltéréseit, mert olyankor szokott előtérbe kerülni pl. Európa, mint hadszíntér. Az általában megfelel mindenkinek, aki innen messze van :(.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3
Status
Not open for further replies.