A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Nagyon igaz amit írsz...
Nehéz az USA-t szeretni...különösen magyar perspektívából.
A kérdés hogy érdemes e - megéri e - velük rosszban lenni?
Szerintem nagyon nem.
Az tuti hogy egy olyan kis országnak mint a magyar muszály fényesre nyalni valamelyik erős ország seggét.
Mi reálisan választhatunk az amik, a németek és az oroszok között.
- A németek ülepével kétszer már próbálkoztunk...ha azt mondom nagyon nem jött be akkor azt hiszem elég finom voltam.
- Az orosz is megvolt már egyszer...az sem volt az igazi. Nem hiszem hogy másodszor is meg kéne próbálni.
- Szerintem az amik segge sem lehet rosszabb mint a német vagy az orosz...egy esélyt szerintem minenképp megérdemelne.
Annyit hadd fűzzek hozzá, hogy az oroszokat anno nem mi választottuk. Katonailag szétvertek minket és bábkormányokat kényszerítettek a nyakunkba. Ők legfeljebb a kommunistákat és a seriff csillagosokat jöttek felszabadítani ide.Azóta viszont volt náluk is rendszerváltás, és csak a vak nem látja, hogy bár illiberális demokrácia az övék, de gyakorlatilag ők védelmezik egyedül a hagyományos európai civilizációt.

A németekről, és a többi Nyugat-európai országról valóban nem érdemes beszélni.

Amerikai kapcsán bemásolom a wikipédia terrorizmus szócikkének kezdő sorait: "A terrorizmus az erőszak alkalmazásának, vagy az azzal való fenyegetésnek olyan stratégiája, melynek célja a félelem keltés révén, meghatározott politikai, ideológiai, vallási célok kikényszerítése.[2][3] A félelemkeltés az erőszak minden formájának – a kocsmai verekedéstől a hagyományos hadviselésig – velejárója, segítője lehet, de a terrorizmus esetében ez a viszony fordított, az erőszak közvetlen áldozatai, kárvallottai legfeljebb csak szimbolikus kapcsolatban állnak az akció valódi céljával, kiválasztásuk másodlagos jelentőségű, legtöbbször véletlenszerű. A terrorizmus modern formáinak kialakulásában fontos szerepe van a tömegmédia létrejöttének, mely nemzetközi méretekben képes az embereket az erőszak sokkoló jeleneteinek részeseivé tenni, azok hatását felfokozni." Minden szava érvényes az USA-ra, nem? Nem azt mondom én sem, hogy rosszban kell lenni velük, de ahogy Róma és a többi, úgy hamarosan ők is bukni fognak, ennek már látszanak a jelei. Szóval nem kéne egy 7000 km-re arrébb lévő veszett kutya hátsójába bújnunk, mint ahogyan sokan teszik. Gesztusokat kell tenni nekik nyilván, nehogy demokratizáljanak minket is, de jobb lenne a legközelebbi másik nagyhatalommal is kiegyensúlyozott viszonyt ápolni. Ennek a törekvésnek egyelőre vannak jelei, ezzel én elégedett vagyok.
 
  • Tetszik
Reactions: Panzerfaust

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 324
8 097
113
Na, a kérdés már csak az, hogy milyen típust :D
Beteszem az egészet, ne kelljen kattintani...
"Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség
Ma írták alá a beszerzésről szóló szerződést.

Tizenhat Airbus típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták alá."
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Ez mind igaz, viszont nem verték le egy forradalmunkat sem. Nem szállták meg az országot 3 alkalommal. Soha nem tekintették hazánkat a saját érdekszférájuknak (sajnos a II. vh után sem) és nem exportálták sem a kommunizmust sem autoriter tekintélyelvű rendszereket sem hozzánk. Ami az oroszokról nem feltétlenül mondható el. Ez a vita 1000 éve tart: kit válasszunk Istvánt (Nyugat) vagy Koppányt (Kelet) és mindig vannak akik Koppányt választják annak ellenére, hogy mind kulturálisan, mind gazdaságilag, mind vallásilag stb minden szempontból a Nyugati kultúrkörbe tartozunk. A jelenleg hatalom (mivel Nyugaton senki nem áll vele szóba) aki egyébként 2010 előtt harsányan oroszellenes volt most az orosz kapcsolatot erőlteti és ennek rendeli alá a propagandáját. Nem szabad ennek bedőlni, attól még hogy egy hazugságot (pl. "nagy migránsveszély, holott egy sem akar nálunk maradni) folyamatosan ismételnek, attól az még nem lesz igaz csak eltereli a figyelmet a valódi problémákról pl. korrupció vagy eü helyzetéről. Én ismerem Oroszországot, az orosz embereket, évente 2-3 hetet töltök Moszkvában. Az orosz emberek nagyon szimpatikusak, de egy álomvilágban élnek ahol még minig nagyhatalmak kb. spanyol mértékű GDP-vel meg olyan katonai kltségvetéssel ami a Nato költésgvetésének talán huszadával (Oroszország 66 milliárd dollár, Nato 970 milliárd dollár) egyezik meg. Oroszország gazdaságilag még tőlünk is el van maradva, politikailag pedig olyan rendszert épít amit már sajnos ismerünk 90 előttről. AZ USA globális nagyhatalom, nyilvánvalóan a saját érdekeit nézi, de jogállam, demokratikus, szabad ország, olyan életszínvonallal amit soha nem fogunk tudni elérni.
Más autoriter rendszereket viszont exportáltak máshova, pont úgy, mint a szovjetek. Dél-Vietnám? Dél-Korea? Egy rakás Dél-amerikai ország? Pontosan ugyanolyanok voltak akkor is és most is, mint a szovjetek, csak nem vörösök, hanem kékek.
A migránsveszélyről meg annyit, hogy ki a Jóistent érdekli, akarnak e maradni? Láttuk mit csináltak, míg átvonultak. Az kéne még, hogy átvonulás közben még gyilkoljanak is pluszban. Bocsi, de semmi ilyet nem akarok látni. Szóval köszi Orbán a kerítést, és a srácoknak/csajoknak is azt, hogy ott vannak.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
A választás szabad? A Képviselőház és a Szenátus ellenőrzi a végrehajtó hatalmat (elnököt)? Az igazságszolgáltatás független? Vagy ott is Szájer felesége a főbíró? Az ügyészség pártatlan? Vagy ott is megbízható régi pártkáder, a Vezető szotyiköpködő társa a főügyész? A sajtó szabad? Vagy ott is felvásárolták az összes vidéki lapot és propagandával tömik a népet? Ott is közpénzből olyan pártpropagandát nyomnak, hogy Goebbels elszégyelné magát?
Igen?
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Miniszteri állománygyűlés és technikai bemutató a Szolnoki Helikopter Bázison

https://www.szoljon.hu/galeria/mini...nikai-bemutato-a-szolnoki-helikopter-bazison/


MJ6818.jpg
Megvan a német hóálca. :)
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 030
93
30 német harckocsi mire elég? Képesség fenntartásra, üzemeltetési kultúra meghonosítására. Honvédelemre? Hmm...
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 628
5 351
113
30 német harckocsi mire elég? Képesség fenntartásra, üzemeltetési kultúra meghonosítására. Honvédelemre? Hmm...

Lehet, hogy most ennyire volt pénz. Kell ugye sok minden másra is. De ha azt nézed, hogy most tizenx T72 van, akkor a 30 nem is rossz
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 628
5 351
113
Na, a kérdés már csak az, hogy milyen típust :D
Beteszem az egészet, ne kelljen kattintani...
"Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség
Ma írták alá a beszerzésről szóló szerződést.

Tizenhat Airbus típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták alá."

H225m ez is szintén Hforce rendszerrel
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 132
73 657
113
Na, a kérdés már csak az, hogy milyen típust :D
Beteszem az egészet, ne kelljen kattintani...
"Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség
Ma írták alá a beszerzésről szóló szerződést.

Tizenhat Airbus típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták alá."

H225M


Mar csak az a kerdes, hogy miert nem 20 db., ahogy korabban hangoztattak...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 019
113
H225m ez is szintén Hforce rendszerrel
Erről sem találtam forrást (ahogy a páncélosokról sem). A mennyiség csökkenésében a pénzforrás végessége lehet a ludas, de ha 16+ opcionálisan x db beszerzésében állapodtak meg, az szerintem az Airbus számára jelezné a komoly elkötelezettséget, és plusz érv lenne a gyár idetelepítésére.