A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Nabravó!Most meg az a bajod velük,hogy nem akartak korrunpálni?Hogy tisztességes,törvényes üzletet kináltak?
Jóreggelt! CSAK korrupt fegyverüzlet létezik! A fegyverbiznisz politika, ahol mindenkinek jól kell járni. Ha nincs korrupció, nincs üzlet se!

Ugye ti nem a tündérmeséket olvassátok, mikor a világ fegyvereladásait böngészitek?!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Hadiállapot beálltát közöltük jegyzékben...mint most az ukik.
Mit szóltok a 16 db géphez? Debrecen után nem akkora meglepetés, meg az előző 20-as tételhez képest, de akkor is óriási lépés. Főleg, h rendszer szemléletet tükröz. De tévedhetek is. Vélemény?
A Kassát azt több mint valószínű a SZU bombázta. Több mint valószínű tévedésből. Nem sokkal korábban került vissza hozzánk az a terület, akkoriban nem lehetett minden szovjet pilóta tisztában azzal a kis határmódosítással. A szlovákok nem sokkal előtte üzentek hadat nekik. Átrepültek a Kárpátok felett (akkor már folytak harci cselekmények) és lebombáztak egy szerintük szlovák várost. Vagy benézték Kassát, és másik szlovák városnak hitték, vagy eleve azt hitték hogy az egy szlovák város. Mi meg persze ész nélkül beleugrottunk ebbe. Aztán a végén még a (cseh) szlovákok jártak jól újabb 6 faluval belőlünk. Pazar.
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 030
93
Pár éve (danielblack néven 10 évet voltam itt) még azon ment itt a nyávogás, hogy elég lenne egy századnyi közepes helikopter is, de úgysem lesz... Na már most ezt túlléptük, de még mindig keveslitek? Ígyis már túlszárnyaljuk majd a szomszédokat :D egyébként van még tervbe további heli is ha minden igaz..

Engem inkább az érdekel, hogy lesz-e nekik hangár építve???
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
És közel 5 évig mi lesz? Lényegében nem oldódott meg középtávig ez a probléma sem. Tehát legalább 5 évre ki kell találni valami átmeneti megoldást -pl használt gépek vagy elfekvő készletek (van ilyen lekonzervált gépeken kívül bárhol a világon? -) vásárlása. És akkor meg felmerül a kérdés, hogy azt kitől vásárolhatjuk meg, hogy legyen hozzá kiképzett személyzet is.
Vagy megint az USA fog felajánlani valami kiselejtezettet, aminek a felújítása horror összeg..?
Addig kitartunk vegyes megoldással MI-8/17/24
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nyomul, fenyegetőzik, de érdemben ajánlatot nem tesz. Ez így nem csak, hogy nulla, de már irritáló is. Vagy akarjon ide eladni dolgokat, vagy hagyjon minket békén.
Szarháziak vagyunk? És a vahhábita ősbrutálkorrupt szaúdiak pénze jobb?
Azt a pézt orosz fegyverekre is költhették volna, csak nem engedik nekik, lásd a Hasogdzsi-ügy elillant szankcióit. Oda el kell adni a fegyvereket!

Ha az USA el akarna ide adni vmit, akkor el is adna, korrumpálna, "segély" formájában adna, hosszútávú hitelt adna, ellentételezne, befektetne... stb.
Lengyeleknél stratégiai érdekből ott a komplett P&W, GE, Sikorsky, minden.
Most fogtad meg a lényeget.Mi nem érünk annyit nekik,hogy foglalkozzanak a hülyeségeinkkel.Stratégiailag nem vagyunk lényegessek,üzletileg meg túl kis tétel,hogy érdemes legyen foglalkozni az alürjeinkel.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
Stay-on-topic.jpg
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Pár éve (danielblack néven 10 évet voltam itt) még azon ment itt a nyávogás, hogy elég lenne egy századnyi közepes helikopter is, de úgysem lesz... Na már most ezt túlléptük, de még mindig keveslitek? Ígyis már túlszárnyaljuk majd a szomszédokat :D egyébként van még tervbe további heli is ha minden igaz..

Engem inkább az érdekel, hogy lesz-e nekik hangár építve???
Pontosan. És az sem ártana, ha az összes helikopter nem egy helyen lenne. Ezek a kedves románok nem véletlenül vettek HIMARS-t. Pont benne van a lőtávolságban Kecskemét és Szolnok. Fél óra alatt el tudják intézni egy HIMARS rakétacsapással a komplett magyar légierőt, úgy hogy egy katonát/pilótát sem kockáztatnak. Csak remélhető, hogy lesz annyi esze a honvédelmi vezetésnek, hogy legalább Szentkirályszabadját vagy egy másik dunántúli repülőteret újra használatba vesz.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and Crusader

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
@zsolti
Ezt még meg tudom trollkodni azzal, hogy az sem elég ha amerikait akarsz venni(gondoljunk csak az izraeltől beszerzendő horváth F-16 osok ügyére!), az kell hogy amerikától vedd meg, és nekik teremjen a dollárfa!

Nem kicsit átlátszó amúgy...

Nem is baj szerintem hogy átlátszó vagy inkább úgy mondanám nagyon úgy csinálják hogy mindenkinek leessen hogy nem érdekli őket hogy átlátszó e vagy sem, az üzenet adott , "NATO így meg NATO kompatibilitás úgy de azért amerikai fegyvereket vegyetek" . Pont. Teljesen joggal csinálják ezt , joguk van hozzá , kihasználják hogy a pénz az ő zsebükbe vándoroljon , tiszta.

Arról meg hogy az USA hogy meg miért nyomul és miért nem kapunk "normális" ajánlatot csak nyomulást, azért gyerekek , itt vagyunk már majdnem 20 éve a NATO-ban és a hadi technikánk nagy és fontos része még mindig ősrégi felújított szovjet vasak , kiegészítve azzal hogy amióta a NATO-ban vagyunk max a Gripenek érkeztek nato kombatibilis technika meg pár cucc még talán (Mistral ,H14 stb) de ami a lényeg, a légvédelmünk-Kubok, "Tankjaink"-T72 , APC-BTR , amíg volt lánctalpas IFV-BMP1 , ergo nem igazán láthatták rajtunk hogy igen is elkötelezettek vagyunk ténylegesen a nato fele szerintem és pont ezért sóztak volna ránk pl UH1-eseket meg anno ezért nem kaptunk a stingerekhez rendes ajánlatot, ezért lettek a Mistralok. Ha lenne egy ilyen barátom akinek aztán nagyon nagy a szája hogy mi így meg úgy ilyen meg olyan barátok vagyunk de közben azért semmit nem tenne hogy ezt mondjuk érezzem is akkor lehet máshogy viszonyulok hozzá. Lásd pl lengyelek,románok,miben mások?Lengyeleket szerintem nem kell sorolni , F-16 ,Leo2 stb , mind nyugati cucc sok sok milliárd dollár amit nyugati technikára költöttek, románok ugyan úgy állnak mint mi ,csak ők előbb elkezdték ezt a dolgot, lett is HIMARS-uk , nagyon sok dollár az is , F16-osok már ott is vannak (igen tudom hogy a Portugáloktól de akkor is nyugati) és ki tudja hogy mit terveznek még a szőröstalpúak. Az a baj hogy szerintem amíg így állunk hozzájuk hogy "jó ,vegyünk tőlük valami kis modern szart mondjuk pár 100 millió dollár értékben és letudjuk őket" addig ténylegesen nem fognak ilyen kis dolgokra még csak normális ajánlatot se beadni , de biztos vagyok benne ha mondjuk kiírnánk egy 2-3 milliárd dolláros tendert akármire (igen, tudom hogy irreálisan nagy az összeg de csak szemléltetés) azonnal jönnének normális ajánlattal.
A probléma megint szerintem ott van hogy itthon nálunk ,mindent kéne cserélni majdnem ,sokszor kibeszéltük hogy miért lényeg hogy amíg nem látják bennünk ténylegesen a potenciált addig ilyen semmis ajánlatokat fogunk kapni ha kapunk.

Pontosan. És az sem ártana, ha az összes helikopter nem egy helyen lenne. Ezek a kedves románok nem véletlenül vettek HIMARS-t. Pont benne van a lőtávolságban Kecskemét és Szolnok. Fél óra alatt el tudják intézni egy HIMARS rakétacsapással a komplett magyar légierőt, úgy hogy egy katonát/pilótát sem kockáztatnak. Csak remélhető, hogy lesz annyi esze a honvédelmi vezetésnek, hogy legalább Szentkirályszabadját vagy egy másik dunántúli repülőteret újra használatba vesz.

Ez meg a másik.
Hagyjuk már abba ezt a "román rakétacsapás kecsóra" dolgot mert égnek áll tőle a hajam , térjünk erre vissza majd kb 15-20 év múlva , talán akkor már realitása is lesz. Sokszor megbeszéltük hogy miért nem lehetséges.Azzal egyetértek hogy igen, nem jó annyira hogy minden egy helyen legyen van,de pl egy Szentkirályszabadja reaktiválása horror pénzbe kerülne ,bár még mindig azt látom talán a legjobb megoldásnak vagy ott van még Pápa is amit lehet simán bővíteni,azt sem értettem amúgy hogy hogy-hogy nincsenek vadászgépek az egyetlen olyan katonai repterünkön ahol megvannak csinálva rendesen a beton fedezékek még anno , ha jönne még egy század gripen, oda simán eltudnám őket képzelni vagy esetleg ha már a mihuk után gondolkodunk csapásmérésre akkor pár Reaper.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Mi-17/24 nagyjavításról lemaradtál? Azok lesznek "közel 5 évig". Plusz, kevesebb, mint 1 év múlva elkezdenek jönni a H145-ök
Nem maradtam le. Viszont rappali kérdése a 16 H225M -re vonatkozott. A nagyjavítással létezik valamennyire a képesség, a H225M viszont mintegy 5 évig csak egy ígéret és nem 16 meglévő új gép. A nagyjavításon áteső orosz helik a jelenlegi környezetben egyszerűen nem elég, a H145M meg tök jó, csak az könnyű helikopter.
5 év ebben a térségben az rengeteg (és ugye a nagy örömre bekövetkező haderő létszám emelése... a tartalékosok... nem véletlenül nem 5 év múlva következik be, hanem már gőzerővel most kezdődik). A H145M-ek viszonylag gyorsan érkeznek és az jó. Hogy a H225M-ek 5 év múlva érkeznek, vagy pláne ha csak akkor kezdődik a szállításuk, az azt jelenti, hogy addig nincsenek, és ha nem szerzünk be réskitöltésre minimum valami használtat még az érkezésükig, akkor pedig csak a kevés öreg orosz gép marad nagyjából ebben a kategóriában. Amik a legkevésbé sem nevezhetőek többek közt modern felszerelésűnek sem (fiatalnak meg ugye még kevésbé, és adott esetben az alkatrészellátásuk meg szerelésük könnyen akkor lehet probléma, amikor nem kellene. Egyáltalán lesz bennük a vélhetően megnövekvő használati igény mellett elég repórájuk?) Természetesen nagyszerű hogy vannak, és a nagy szövetséges ellenállás ellenére megtörtént a nagyjavítás megvalósítása.Mert ha nem lett volna, akkor most semmink sem lenne.

Ez a H225M beszerzés most ezzel a szállítási határidővel jelenleg nem más mint egy befektetés a jövőbe. És az önmagában persze hogy jó. Az addigi 5 év meg majd a jelen lesz, a jelen helyzet szerint az öreg orosz gépekkel, egy megnövekedett/megnövekvő hadseregben. Nem nagy tipp azt mondani, hogy kevesek lesznek. (de még egyszer, szerencsére legalább ezek valóban vannak)

A fentiek miatt fennáll a probléma és annak kezelésének kérdése. Az öreg nagyjavításon áteső orosz gépek mellett lesz még valami használt... beszerzés addig? Gondolom, legkésőbb az elkövetkező években kiderül.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Pontosan. És az sem ártana, ha az összes helikopter nem egy helyen lenne. Ezek a kedves románok nem véletlenül vettek HIMARS-t. Pont benne van a lőtávolságban Kecskemét és Szolnok. Fél óra alatt el tudják intézni egy HIMARS rakétacsapással a komplett magyar légierőt, úgy hogy egy katonát/pilótát sem kockáztatnak. Csak remélhető, hogy lesz annyi esze a honvédelmi vezetésnek, hogy legalább Szentkirályszabadját vagy egy másik dunántúli repülőteret újra használatba vesz.
Micsoda rebellis gondolatok! Ők már a testvéreink, akarom mondani szövetségeseink, meg üzlettársaink az EU-ban. Azzal a HIMARS-al ők csak megvédeni akarnak minket. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
@zsolti


Nem is baj szerintem hogy átlátszó vagy inkább úgy mondanám nagyon úgy csinálják hogy mindenkinek leessen hogy nem érdekli őket hogy átlátszó e vagy sem, az üzenet adott , "NATO így meg NATO kompatibilitás úgy de azért amerikai fegyvereket vegyetek" . Pont. Teljesen joggal csinálják ezt , joguk van hozzá , kihasználják hogy a pénz az ő zsebükbe vándoroljon , tiszta.

Arról meg hogy az USA hogy meg miért nyomul és miért nem kapunk "normális" ajánlatot csak nyomulást, azért gyerekek , itt vagyunk már majdnem 20 éve a NATO-ban és a hadi technikánk nagy és fontos része még mindig ősrégi felújított szovjet vasak , kiegészítve azzal hogy amióta a NATO-ban vagyunk max a Gripenek érkeztek nato kombatibilis technika meg pár cucc még talán (Mistral ,H14 stb) de ami a lényeg, a légvédelmünk-Kubok, "Tankjaink"-T72 , APC-BTR , amíg volt lánctalpas IFV-BMP1 , ergo nem igazán láthatták rajtunk hogy igen is elkötelezettek vagyunk ténylegesen a nato fele szerintem és pont ezért sóztak volna ránk pl UH1-eseket meg anno ezért nem kaptunk a stingerekhez rendes ajánlatot, ezért lettek a Mistralok. Ha lenne egy ilyen barátom akinek aztán nagyon nagy a szája hogy mi így meg úgy ilyen meg olyan barátok vagyunk de közben azért semmit nem tenne hogy ezt mondjuk érezzem is akkor lehet máshogy viszonyulok hozzá. Lásd pl lengyelek,románok,miben mások?Lengyeleket szerintem nem kell sorolni , F-16 ,Leo2 stb , mind nyugati cucc sok sok milliárd dollár amit nyugati technikára költöttek, románok ugyan úgy állnak mint mi ,csak ők előbb elkezdték ezt a dolgot, lett is HIMARS-uk , nagyon sok dollár az is , F16-osok már ott is vannak (igen tudom hogy a Portugáloktól de akkor is nyugati) és ki tudja hogy mit terveznek még a szőröstalpúak. Az a baj hogy szerintem amíg így állunk hozzájuk hogy "jó ,vegyünk tőlük valami kis modern szart mondjuk pár 100 millió dollár értékben és letudjuk őket" addig ténylegesen nem fognak ilyen kis dolgokra még csak normális ajánlatot se beadni , de biztos vagyok benne ha mondjuk kiírnánk egy 2-3 milliárd dolláros tendert akármire (igen, tudom hogy irreálisan nagy az összeg de csak szemléltetés) azonnal jönnének normális ajánlattal.
A probléma megint szerintem ott van hogy itthon nálunk ,mindent kéne cserélni majdnem ,sokszor kibeszéltük hogy miért lényeg hogy amíg nem látják bennünk ténylegesen a potenciált addig ilyen semmis ajánlatokat fogunk kapni ha kapunk.



Ez meg a másik.
Hagyjuk már abba ezt a "román rakétacsapás kecsóra" dolgot mert égnek áll tőle a hajam , térjünk erre vissza majd kb 15-20 év múlva , talán akkor már realitása is lesz. Sokszor megbeszéltük hogy miért nem lehetséges.Azzal egyetértek hogy igen, nem jó annyira hogy minden egy helyen legyen van,de pl egy Szentkirályszabadja reaktiválása horror pénzbe kerülne ,bár még mindig azt látom talán a legjobb megoldásnak vagy ott van még Pápa is amit lehet simán bővíteni,azt sem értettem amúgy hogy hogy-hogy nincsenek vadászgépek az egyetlen olyan katonai repterünkön ahol megvannak csinálva rendesen a beton fedezékek még anno , ha jönne még egy század gripen, oda simán eltudnám őket képzelni vagy esetleg ha már a mihuk után gondolkodunk csapásmérésre akkor pár Reaper.

Hát...

Pár gondolat.
A Stinger ajánlat még 95-ben volt, még időnk se volt bizonyítani, de már nem vettek komolyan minket. Hagyták, hogy egy himi-humi ír kereskedőn keresztül a semmire se jó Mistralokat vegyük, de a frissen nagyjavított Vega rendszert dobhattuk a kukába a többi telepített légvédelemmel együtt. De Taszár bezárása kötelező volt a kedvükért. A felvonulási terep miatt. Amit ott széjjelbarmoltak, arról jobb nem is beszélni.

Azzal senkinek se volt baja, hogy a lengyelek megtartották a szovjet technikát.

Csak finoman közlöm, hogy Pápán a világon egyedülálló szögletes betonfedezékek olyan rendesen meg voltak csinálva, hogy gépet aztán soha nem lehetett indítani bennük, csak tárolni. Az indításhoz ki kellett vontatni őket a zónába, de minimum egy bizonyos távolságra a fedezék bejáratától.
Sebaj, a reptér bezárása után egy gépet se tettek beléjük, hogy jól lássa a kivont technikát a műhold. Így rohadt el az is, ami jó volt még.

És most Gripent akarsz tenni beléjük?
Csak rajta, az összeset elbontották...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Hát...

Pár gondolat.
A Stinger ajánlat még 95-ben volt, még időnk se volt bizonyítani, de már nem vettek komolyan minket. Hagyták, hogy egy himi-humi ír kereskedőn keresztül a semmire se jó Mistralokat vegyük, de a frissen nagyjavított Vega rendszert dobhattuk a kukába a többi telepített légvédelemmel együtt. De Taszár bezárása kötelező volt a kedvükért. A felvonulási terep miatt. Amit ott széjjelbarmoltak, arról jobb nem is beszélni.

Ezt akkor azért most remélem Balázs is olvassa majd. Hátha ha TE írod le akkor jobban látja a világot a szürke árnyalataiban a maga valójában, mint ha velem vitatkozik, hogy csak fekete és fehér van...
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 615
5 371
113
Hát...

Pár gondolat.
A Stinger ajánlat még 95-ben volt, még időnk se volt bizonyítani, de már nem vettek komolyan minket. Hagyták, hogy egy himi-humi ír kereskedőn keresztül a semmire se jó Mistralokat vegyük, de a frissen nagyjavított Vega rendszert dobhattuk a kukába a többi telepített légvédelemmel együtt. De Taszár bezárása kötelező volt a kedvükért. A felvonulási terep miatt. Amit ott széjjelbarmoltak, arról jobb nem is beszélni.

Azzal senkinek se volt baja, hogy a lengyelek megtartották a szovjet technikát.

Csak finoman közlöm, hogy Pápán a világon egyedülálló szögletes betonfedezékek olyan rendesen meg voltak csinálva, hogy gépet aztán soha nem lehetett indítani bennük, csak tárolni. Az indításhoz ki kellett vontatni őket a zónába, de minimum egy bizonyos távolságra a fedezék bejáratától.
Sebaj, a reptér bezárása után egy gépet se tettek beléjük, hogy jól lássa a kivont technikát a műhold. Így rohadt el az is, ami jó volt még.

És most Gripent akarsz tenni beléjük?
Csak rajta, az összeset elbontották...

Nem bontották el az összeset,kb 5-6 db van még, ráadásul némelyiket szigetelve,kicsit átépítve a boeing használja.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
@Allesmor Obranna
Csak rajta, az összeset elbontották...

az amik akkor biztos valami felfújhatót használnak nem? én is úgy tudtam hogy 6-8db van még , de tegyük fel ha nem is lenne , sokkal kevesebb pénzből kijön építeni még olyanokat vagy olyanokat mint kecsón vannak mint reaktiválni mondjuk taszárt vagy szentkirályszabadját , főleg ha nem Gripen kerül bele de sajnos sanszos hogy nem lesz rájuk szükség :( .

A Stinger ajánlat még 95-ben volt, még időnk se volt bizonyítani, de már nem vettek komolyan minket. Hagyták, hogy egy himi-humi ír kereskedőn keresztül a semmire se jó Mistralokat vegyük.

A Stinger üzletről meg még csak annyit még hogy 95-öt írtunk igen , a rendszerváltás után pont hogy nagyon szükség lett volna bizonyítani hogy nem csak mondjuk hogy rendszerváltás hanem úgy is cselekszünk.Máshogy cselekedtünk és ugyan nyugati típust rendszeresítettünk utána, de ahogy te is leírtad semmire se jó Mistralok érkeztek (igaz a semminél ezek is jobbak) :/ Lényegtelen mostmár ,ezt a hibát (és sok másikat) még javíthatjuk ahogy azt mostanában a meglepetésként életképes MH teszi azt.Jó ez az irány, csak szerintem a szovjet vasak cseréjét 2020-ig megkéne tenni , igen tudom ... "tudod hogy mennyibe kerülne leváltani egyszerre mindent?" értem én, nincs rá pénz most/addig vagy majd 26-ig le lesznek.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 370
113
Stratégiailag nem vagyunk lényegessek,üzletileg meg túl kis tétel,
Szlovák 9 Blackhawk. Csupasz Blackhawk hozzáteszem. Qrvanagy üzleti tétel.
Volt F-16-os döntés, majd sajtó bejelentés előtt találták ki azt, amit.
Erröl meg az jut eszembe, hogy szlovák Gripen bérlés (azt hiszem max 6-8 db mert többre nincs pénz, meg esetleg közös cseh flotta), majd hirtelen 14db szipu-szupi F-16 csilliókért.
Ez a világ akkora kupleráj...:confused:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and vilmoci

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Szlovák 9 Blackhawk. Csupasz Blackhawk hozzáteszem. Qrvanagy üzleti tétel.

Erröl meg az jut eszembe, hogy szlovák Gripen bérlés (azt hiszem max 6-8 db mert többre nincs pénz, meg esetleg közös cseh flotta), majd hirtelen 14db szipu-szupi F-16 csilliókért.
Ez a világ akkora kupleráj...:confused:
Korrupciót kockáztatni nem vagyunk elég nagy tétel.Korrupció nélkül vehetünk,és tárgyalnának is velünk,ha komolyan lehetne venni minket.UH1 felajánlásuk is bizonyitja.