A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 141
113
Röviden a lényeg: 2025re jönnek az új Leo-k, 2028-tól lesz felajánlva a Nato-nak a nehéz dandár.
- lesz lakhatási támogatás, a szolgálati lakások saját tulajdonba kerülhetnek.
- Helikről, repülōkről semmi újdonság, 8 darab, stb..
Ez zseniális, 7évvel a megrendelés után jönnek csak? Akkor ezt úgy kötötték hogy kb csak a következő kormánynak kell fizetnie, érte szerintem. És mivel a H225-ök sem jönnek csak 2023tól ha jól emlékszem, azért is csak a következő kormány fizet. Ha mindent így vesznek akkor ez nagyon fura lassú fejlesztés, hét év alatt ezek az eszközök már nem is biztos hogy a top csúcsot jelentik..
Ha igazán jók vagyunk akkor csak a szomszédokat ugrattuk be, most televásárolják magukat mi meg veszünk nyolc páncélozott GMercit, és abból nézzük ahogy becsődölnek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 126
73 652
113
Kizárt,ez a mennyiség ott lófütty kell legyen.

A katari tankok gyártását most fejezték be valamikor. Milyen új megrendelésekről tudtok még?

Átépítések, amit így hirtelen találtam:
128 lengyel tank építése folyamatban, 2020-ra végeznek vele.
38 dán tank "tanks are to be upgraded to A7V standard between 2019-22."
104 német tankot építenek át "The first serially retrofitted Leopard 2 A7V tanks will reach the Bundeswehr starting in 2020."

Ez így elég sok tank átépítése a következő 3 évre. De hogy 2022 és 2025 között mit csinálnak, azt nem tudom. Az se biztos, hogy ugyanott megy az átépítés, mint ahola gyártás.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Általánosban volt egy iskolatársam, aki azt állította, hogy sohase tanul, úgy 5-ös. A szüleitől megtudtam, hogy egész estére be volt otthon zárva mindig, hogy tanuljon. Ha értitek.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 861
15 262
113
Lenne egy buta kérdésem. /Biztos kapok majd a pofámra, hogy mekkora hülye vagyok. :) /
Mit gondoltok, nem férne el nálunk 2-3 századnyi Pucará, vagy Super Tucano?
Ok, légcsavaros, meg lassú, meg ilyesmi, de ezek a képek modern technikával, kommunikációs, önvédelmi eszközökkel, modern fegyverzettel elég komolyat tudnának csípni.

Nem butaság, kellene egy olcso, nagyobb számban is bevethető csapásmérő képesség.

Egy század Gripen az nagyon szép, csinálhat precíziós csapást, ilyesmit, de a napi piszkos munkára, arra kellene valami más és nagyobb számban. Amiből veszteség is lehet, mert ha lekapnak 3 Gripent akkor ment légierő negyede a levesbe..
 
M

molnibalage

Guest
Nem butaság, kellene egy olcso, nagyobb számban is bevethető csapásmérő képesség.

Egy század Gripen az nagyon szép, csinálhat precíziós csapást, ilyesmit, de a napi piszkos munkára, arra kellene valami más és nagyobb számban. Amiből veszteség is lehet, mert ha lekapnak 3 Gripent akkor ment légierő negyede a levesbe..
Egy Gripen ellen, ha megfelelően van használva, akkor kb. a Tor-M1 az, ami kb. kezd labdába rúgni meg ellenséges 4. gen vadászok. Egy Tucaonot egy MANPAD is leszed és a szomorú igazság az, hogy nemigen találtak ki semmi hatékonyat eddig úgy tűnik még a dual seekeres rakéta ellen, nemhogy a képalkotó IR ellen.

Miféle "napi" munkára kéne?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 675
113
Amikor rtam hogy mikorra varhatoak a bejelentesek akkor meg irtam azt is hogy a zrinyibe a hk- k csak a vegen fognak jonni attol fuggetleul hogy nyilvanos lessz hogy mit szerzunk be.
A 2025 az az a datum amikor mar mind itt lessz./nem egy tetelbe fogjak leszallitani mindet./ a 2028 felajanlas meg azert mert 2026 ahogy a neve is mutatja a program vege. 2026 ig erkeznek meg elemek amivel tudnak szamolni./2026 utan is lessz beszerzes csak arrol meg nincs konkret tervezet igy azzal szamolni se nagyon lehet./ ha 2026 ba erkeznek az utolso elemek a nehez dd hez akkor az utolso elemekre valo kikepzeshez es begyakorlashoz ido kell majd ahhoz is ido kell hogy az osszes elem osszekovacsolodjon. Es ez gyakorlas gyakorlas gyakorlas. A dd maga mar elobb harckessz lessz. De ugye nato felajanlasra nem lehet frissen osszekovacsolt dd felajanlani./lehetni leget csak komolytalan./ nem kell felni hogy elveszik. Ki venne el a horvatok? Szlovakok? Vagy a szlovenek? Veluk vagyunk/leszunk kozos nato harccsoportba...

Ha 6-7 ev allatt mire az utolso is beerkezik elavulna a 7+ akkor nem tok mindegy hogy most van itt vagy 6-7 ev mulva? Ugyanugy elavulta vallna... De nem fog elavulni nyugodjon mg mindnki. De ha megis igy lenne nem jobb az ha meg le se szallitjak es aztmondjuk dobbunk ra egy kis zs t de ami elavult azt modern cuccal kerjuk...?

Mindenki megnyugodhat minden a tervek szerint halad semmi sincs elcseszve lathatjatok a leheto legjobb lessz beszerezve...

Tuzersegi radar a d20 hoz is vannak tuzersegi radarjaink mibol gondoljatok hogy a 2000 es ekhez nem lessz majd... /meg mindig nem hiszitek el.../ helyorseg a kovetkezo 3 evbe nem lessz uj nyitva akinek ez uj az nem dolgozott meg az epitoiparba... Ugyanis ha tegnap nekialltak volna felujitani egy laktanyat vagy epiteni se lenne kessz 3 ev alatt. /nem csak falak teto meg ablak./loszertarolotol kezdve onallo vizellatas ig nagyon sok minden./

Letszam hiany... Ez azon mullik hogy mennyire sikerul a kormany terve arra vonatkozolag hogy osszeszerelo uzembol csucstechnologias gyartas strukturara aljunk at. /lepesek vannak ez iranyba./ csak ugye ez komoly gazdasagi es financialis es oktatasi es meg sorolhatnam milyen atalakitassal jar. Ugye egy csucsteknologias gyar hogy ide telepuljon olcso munkaerovel nem lehet osztonozni... Oda mas kell... De olyan hogy nekunk is megerje ne azert jojjon hogy elmondhassuk hogy mukodik ilyen is az orszagba haszna semmi szamunkra de van...

De botorsag azt hinni hogy par ezer ember az egesz orszagbol ha a honvedsegbe menne dolgozni problemat okozna munkaero hiany szempontjabol.../nem tizen vagy szazezer eberrol van szo csak par ezerrol.../ tartalekos rendszer. Na az az ahol a galibat latom es nem azt hogy jo iranyba menne a rendszer.../az onfoglalkoztatok meg mindig nagyon hanyagolva vannak mikozben az allami irodistak csabitva./nem bantani akarom oket./

De visszaterve hogy miert nem holnap jonnek a leok... = penz. Ennyi az egesz. Van egy koltsegvetes elorre leosztva./nemtudjuk milyen lessz az idei bevetel se azt hogy a 3 ev mulvani milyen lessz./ igy csak a biztosra lehet szamoni beszerzes kapcsan./a biztos se biztos.../ ugyanakkor meg van hogy egy evbe mennyit kell aranyosan a kulonbozetbol be lessz szerezve az ami kell es kijon belolle. Akar opcio is ervenyesitheto belolle vagy teljesen uj beszerzes./ amugy ha emlekeztek meg a szivarogtatasra utanna neztek es osszeadas kivonas tudjatok maris hogy a ciklusra amirol szolt kb mekkora osszeg van elkulonitve./ugye itt csak a kifizetett osszegeket kell szamolni./ azt is elarultak hogy hany tetel hany % ot tesz ki. Ez van...

A lenyeg no para. /nagyon messze meg Zrinyi vege es behogy azthidjetek hogy teszem azt jovore mar nem lessz semmi beszerzes bejelentve mert tavaj es iden mindent ellottek./ lesznek itt meg meglepodesek.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Én egy átgondolt döntésnek tartom ezt a 2025-ös dátumot. Építkezni mindig több időt vesz igénybe mint rombolni... Egy csomó időt vesz igénybe a toborzás valamint az új emberek kiképzése főleg hogy a bérek rendezése csak most kezdődött a hadseregben. El lehet kezdeni a kiképzést az A4-esekkel majd ahogy folyamatason jönnek az A7-ek szépen lehet lépegetni tovább és tölteni a létszámot felfele. 2025 után lejár az A4 lízing és a mi tulajdonunkba kerülnek akkor el lehet gondolkodni A4-ek moderizációján is valamint körülnézni a piacon használt Leo után esetleg a törököknél. Akár hogy is nézzük a Leo 2 egy 30 éves konsturció és az A7 modernizációs csomag is kb 2030-ig teszi potens géppé amikor is ki kéne váltsa a Leo 3. Én inkább Puma ifv-re költeném a forrásokat ami még hosszú évtizedekig velünk maradhat.
Csehek is okkal döntöttek úgy hogy inább tovább modernizálják a T72-iket és próbálják kihúzni a cserét 2030-ig.
Én inkább abba a modernizációba szállnák be MBT esetében nem feltétlen további új gyártású Leo 2-ket vennék.

https://www.czdjournal.com/defence/the-czech-army-main-battle-tanks-question-42.html
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 281
120 097
113
Én egy átgondolt döntésnek tartom ezt a 2025-ös dátumot. Építkezni mindig több időt vesz igénybe mint rombolni... Egy csomó időt vesz igénybe a toborzás valamint az új emberek kiképzése főleg hogy a bérek rendezése csak most kezdődött a hadseregben. El lehet kezdeni a kiképzést az A4-esekkel majd ahogy folyamatason jönnek az A7-ek szépen lehet lépegetni tovább és tölteni a létszámot felfele. 2025 után lejár az A4 lízing és a mi tulajdonunkba kerülnek akkor el lehet gondolkodni A4-ek moderizációján is valamint körülnézni a piacon használt Leo után esetleg a törököknél. Akár hogy is nézzük a Leo 2 egy 30 éves konsturció és az A7 modernizációs csomag is kb 2030-ig teszi potens géppé amikor is ki kéne váltsa a Leo 3. Én inkább Puma ifv-re költeném a forrásokat ami még hosszú évtizedekig velünk maradhat.
Csehek is okkal döntöttek úgy hogy inább tovább modernizálják a T72-iket és próbálják kihúzni a cserét 2030-ig.
Én inkább abba a modernizációba szállnák be MBT esetében nem feltétlen további új gyártású Leo 2-ket vennék.

https://www.czdjournal.com/defence/the-czech-army-main-battle-tanks-question-42.html
Amúgy a menetrendet megmondták előre, a harckocsi a végén érkezik, addig még lesz minden is.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Tehát akkor 2025-re érkezik meg az utolsó LEO, addig majd szakaszosan, ez így reális, gondolom a PZH ugyanez...A T72-es felújítás(modernizáció?) így biztos, kiváncsi leszek mikor jelentik be és így ugye akár a BTR felújítás mellett is bejelenthetik azok utódját is, hiszen azok is 2025-26 körül várhatóak csak kb...
Tehát akkor elvileg még idén be jelentik a légvédelmi rakéta rendszert, ezen kívül még a IFV/APC és a rámpás szállítógép ami nagy tételű bejelentés lehet, meg persze az "apróbb" dolgok