A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Láttátok már ezt?

http://www.military-today.com/artillery/donar.htm

Egy ASCOD2 re van rárakva a PZH autómata lövege. Még a KMW oldalán is fent van nekem eddig fel sem tűnt:
https://www.kmweg.com/home/artillery/autonomous-howitzer/donar/product-information.html

A személyzet 2 fő összesen. Szerintetek lenne ennek nálunk helye? (Egyébként picit szégyellem bevallani de minél többet nézegetem nekem annál jobban kezd megtetszeni ez az ASCOD2)
AGM_Boxer.JPG

New_KMW_155m_artillery_gun_module_mounted_on_truck_chassis_at_Singapore_AirShow_2018_925_001.jpg

Van az más alvázra is szerelve
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Reguláris csapatokra gondoltam.Tartalékosok alat mit értesz?Évi 20napos kiképzéssel még a sima aknavető is sok.Semmi értelme,csak golyófogok lesznek az ilyen "katonák".
Továbbra is tartom a koncepcióm.Hivatásos/szerződéses reguláris haderő.A legalább egy szolgálati időszakon átesett szerződéses lehet a manővererők tartalékosa,de csak korlátozott ideig.1-2 időszakra.Utána annyira kiesik a gyakorlatbol,hogy újra kellene képezni.
Külön szervezet kéne hogy legyen a területvédelmi erő.Nemzetőrség.Alapja lehetne egy 3hónapos sorkötelezett rendszerű alapkikézés.Annyit még elfogad a társadalom,ha értelmes.Moduláris önkéntes rendszer adhatna egy aktiv tagságot,akik továbbképezhetők "hétvégi harccos" rendszerben.Illetve a manővererők ujraképzést nem vállaló tartalékos tagjai is átkerülhetnek ide,mikor a kiképzésük a manővererőkhz szükséges szintröl leamortizálódott.Nemzetőrséget csak egyszerűen kezelhető,de azért hatásos fegyverzettel kell felszerelni.Sima aknavető.60milis,max 81.Semmi Vasziljok.Annak a gépesitett század szervezetében lenne a helye,egy lövegpár erejéig.
Ennek a 20 nap kiképzésnek semmi értelme. A tarcsisoknak minimum 9-12 hónap kiképzés kellene, utána az évi 20-30 nap már elfogadható. Ezt korábban már kifejtettem, ilyen módon egyfajta önkéntes sorkatonai/reguláris rendszert vissza lehetne hozni. És még értelme is lenne. Kötelező sorozás már nem életképes, de így lehetne egy többrétegű harsereg struktúra.


pont.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 074
13 704
113
Ha ram celoztal akkor ez nagyon melle ment. En azon keves emberek egyike vagyok, akik nem akartak meguszni a sorozast.

Az utolso felmeron voltunk vagy 40-en egy teremben. Amikor szoltak, hogy aki valamiert nem tud bevonulni az mutassa be a papirjat, akkor csak ketten maradtunk ulve. Neztunk egymasra, hogy most mi tortenik...
Olyan sokszor volt, hogy nem aludtam 2 ejszaka, de pont az volt eletemben az egyetlen alkalom, ahol 3 este maradt ki. (Nappalos suli, egy vizsga es 2 ejszakas muszak miatt.) Ki is szurtek, mert kalapalt a szivem. Ja, meg a pszichologus mondta, hogy kicsit erzekenyebb vagyok az atlagnal... Csoda, hogy nyugos voltam?
Par het alatt osszeszedtem az igazolast, hogy egeszseges vagyok, de mire aktualis lett volna, addigra eltoroltek a sorozast. Ha ezert szerinted fereg vagyok akkor rad mit mondjak?...:oops:

Ehhez nem kell katonanak lenni. Nekem szinte szo szerint ugyanezek a problemaim, de megsem hozom ide.

???
Neharagudj már de én azt hittem a kép alapján nő vagy. :D Így nem célozhattam rád.
Másrészt én azokról beszéltem akik direkt húzták ki magukat a sorkatonaság alól.
Mivel te nem ez a kategóeia vagy nem tudom miért vetted magadra.
De megbocsátom megbo mert érzékenyebb vagy az átlagnál.;)
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
???
Neharagudj már de én azt hittem a kép alapján nő vagy. :D Így nem célozhattam rád.
Másrészt én azokról beszéltem akik direkt húzták ki magukat a sorkatonaság alól.
Mivel te nem ez a kategóeia vagy nem tudom miért vetted magadra.
De megbocsátom megbo mert érzékenyebb vagy az átlagnál.;)
Jaja én is azt hittem hogy az az okostekintetű cserfes szöszi a képen az @zeal . Aztán tudod ma a 21.században már semmi sem elképzelhetetlen:rolleyes:
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 074
13 704
113
Melyik civil munkahelyi baleset aldozatanak a csaladjanak tudnad elmagyarazni, hogy a katonasag marpedig veszelyesebb? Sorold kerlek!

Ez nem egy zart katonai forum.
Ha pedig a nato-nak koszonod a hidak lebombazasat akkor azt is tedd melle, hogy a k-keleti missziokban elhunytak is a nato sara.

Mindenki megertette elsore is, de sok szakmaban van ez igy.
Pl. az eu-ben ezt ugy oldjak meg, hogy aki nem birja a mutoben, az kimegy sztk-ba, aki elfarad az intenziven, az kimegy osztalyra, fekvobeteg osztalyrol jarobeteg rendelesre stb... Szerintem nem a korai nyugdij a megoldas.

A civil munkahelyi balesetek nagyrészét odanemfigyelés,beleszarás okozza.
Esetleg fáradtság. Igen ez sok helyen benne van a pakliban.
De szerintem ha megkérdezed az emberek nagytöbbségét, mit csinálna szivesebben ha választania kell.
Kamiont vezet,fát vág,CNCzik:D:D:D, vagy 50 éve a földben lévő bombákat hatástalanítson szerintem nem a tűzszerész lessz az élen.

Én nem köszöntem a natonak a hidak lebombázását. Arra céloztam hogy ha valaki megtámadna minket lenne segítségünk,tudod erről szól a nato, és a civileknek nem kellene fegyvert fogniuk.
Hacsak nem a 3.világháború törne ki.

Nem véletlen volt több szakmában is korai nyugdíj. De mondok civil példát. Vájár. Hát én egyszer jártam bányába de nem sajnálnám tőlük. A faszom csinálná.
A katonáknál sem úgy gondolom mindenki menjen 40 évesen nyugdíjba.
Erre volt egy alapjaiban jó módszer. A szorzó. Ha nem is jól alkalmazták. Én
afganisztánban 173cm vagyok. 76kg mal mentem ki. Mikor hazajöttem 67 voltam. Pedig zabáltam rendesen.
Mielőtt azzal jössz miért sírok én mentem ki. Nem sírok. Szerettem kint lenni. Nagyon. De mind fizikálisan mind mentálisan sokkal fárasztóbb mint itthon bármilyen civil munka.
No minden jót. Szerintem mi szüntessük be egymással a komunikációt. Szerencsétlen moderátor már az ereit vagdalhatja ha meglátja egymásnak írunk.:D
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ennek a 20 nap kiképzésnek semmi értelme. A tarcsisoknak minimum 9-12 hónap kiképzés kellene, utána az évi 20-30 nap már elfogadható. Ezt korábban már kifejtettem, ilyen módon egyfajta önkéntes sorkatonai/reguláris rendszert vissza lehetne hozni. És még értelme is lenne. Kötelező sorozás már nem életképes, de így lehetne egy többrétegű harsereg struktúra.


pont.
Szerintem a mai technikai felszerelés és harceljárások készség szintű elsajátitásához kevés 9-12hónap.
Egy ilyen löveg inkább való lánctalp alá mintsem egy alvázon szerelve.
Nemfeltétlen.Támasztólábakkal fixálják.
Hogy milyen alvázra szerelt löveget használunk,függ attol is,hogy milyen célra használjuk a löveget.Láncos dd kisértüzérségének kézenfekvő a lánccos alváz.Kerekes dd kisérőlövegének meg a kerekes alváz a kézenfekvő.Támogató tüzérség megintcsak attol függ.Szerintem ez esetben az a legfőbb kérdés,hogy a védendő terület nagyságához képest mennyi a rendelkezésre álló löveg.Ha kevés,fontos a hadműveleti mozgékonyság.Az ppedig a kerekes alvázzal a jobb.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Egy ilyen löveg inkább való lánctalp alá mintsem egy alvázon szerelve.
A pontosság a lánctalp mellett szól, az ár és a mobilitás a kerekes verzió mellett gondolom... Azért én Rába platón szeretnék látni legalább egy tüzér osztályt

MLRS beszerzésről tudunk, hogy tervben van jelenleg?
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
A pontosság a lánctalp mellett szól, az ár és a mobilitás a kerekes verzió mellett gondolom... Azért én Rába platón szeretnék látni legalább egy tüzér osztályt

MLRS beszerzésről tudunk, hogy tervben van jelenleg?

Tüzérségről annyit ejtett el Benkő hogy lesz vontatott is. Rakétás nem emlékszem hogy szóba került volna :(
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A pontosság a lánctalp mellett szól, az ár és a mobilitás a kerekes verzió mellett gondolom... Azért én Rába platón szeretnék látni legalább egy tüzér osztályt

MLRS beszerzésről tudunk, hogy tervben van jelenleg?
Mitöl lenne pontosabb a láncos?
Tüzérségről annyit ejtett el Benkő hogy lesz vontatott is. Rakétás nem emlékszem hogy szóba került volna :(
Vontatott?Nekünk az eléggé nabravo.....Nem itt kéne sporolni
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Most olvasom az egyik belinkelt doktori disszertációt.Felénél tartok,és eddig kiválló példának tünik a szinvonalesésre.Fércmű.Alapfokú hibák vannak benne,semmitmondó halandzsa.Nemcsak azt,ki irta,hanem azt is pároslábbal kéne kirugni,aki elfogadta.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Mitöl lenne pontosabb a láncos?

Vontatott?Nekünk az eléggé nabravo.....Nem itt kéne sporolni


Hát ha lesz mellé rakétás is, azért pluszba a vontatott sem rossz ha van. Nem mindenhova kell rakétás vagy önjáró, néha igen jól jöhet pár vontatott eszköz is. Nem ördögtől való.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Hát ha lesz mellé rakétás is, azért pluszba a vontatott sem rossz ha van. Nem mindenhova kell rakétás vagy önjáró, néha igen jól jöhet pár vontatott eszköz is. Nem ördögtől való.
Persze,ha csak toyotás dzsihadisták lesznek az ellen haderejében......Deha lesz nekik némileg korszerű tüzérségi rendszereik,mint a román vagy az orosz haderőben.......
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Láttátok már ezt?

http://www.military-today.com/artillery/donar.htm

Egy ASCOD2 re van rárakva a PZH autómata lövege. Még a KMW oldalán is fent van nekem eddig fel sem tűnt:
https://www.kmweg.com/home/artillery/autonomous-howitzer/donar/product-information.html

A személyzet 2 fő összesen. Szerintetek lenne ennek nálunk helye? (Egyébként picit szégyellem bevallani de minél többet nézegetem nekem annál jobban kezd megtetszeni ez az ASCOD2)
Ha lett volna ezt vettük volna. Mi echte németet vettünk. Ascod meg ugye Usa GD leányvállalat terméke. Ebből semmi sem lesz, európai haderőre hajtunk, európai fegyverzet lesz amiben csak lehet. Még Micron és a Mutti nyilatkozata előtt hónapokkal rebesgette ezt a témát Orbán.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Mitöl lenne pontosabb a láncos?

Vontatott?Nekünk az eléggé nabravo.....Nem itt kéne sporolni
Olvastam valahol erről, nem a gyakorlat szólt belőlem... Szóval azonos pontosság várható mindkét verziótól... Elfogadom ha így van... Ahogy írtam amit fontosnak tartanék, hogy legyen belőlük és magyar cégek bevonásával készüljenek...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Tüzérségről annyit ejtett el Benkő hogy lesz vontatott is. Rakétás nem emlékszem hogy szóba került volna :(
Vontatott most is van.:rolleyes: Ilyen kevés darabszámnál én biztosan nem apróznám el hogy két tucat ebből, kettő a másikból. A Pzh-2000 bőven megfelel mindenre, mit akartok jobbat nála? Azért mert van rebesgetés egy közpes-könnyű dandárról még nem kell a tüzérségnek vontatottnak vagy teherautó platóra szereltnek lenni. Inkább lenne egyforma de több jármű mint kicsi ebből kicsi abból. Nem vagyunk mi akkora sereg.