Allied Force hadművelet (Jugoszlávia, 1999.03.24 – 06.11.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
molnibalage

"De most akkor megint az van, hogy mit kezdjek ezzel? Egyesek csodálatosan körbeimádják áhítattal az orosz gépeket, hogy hú de megbízhatóak, bírnak ezek mindent..."

Mert az emberek ilyenek. A valóság meg az, hogy vannak megbízható termékek meg kevésbé azok. Pl. Az F-14 alapból egy eléggé megbízhatatlan konstrukció volt a mai szemmel nézve. Líbiában pont az volt a poén, hogy még egy az F-14-nél is sokkal pocsékabb megbízhatóságú MIG-23-asokkal kellet farkas szemet nézniük.
De például a Vietnam fölött repkedő fantomoknál is elég gyakori volt a meghibásodás. Volt egy ilyen sorozat ami légi harcokat mutatott be, ott a pilóta mondta el, hogy amikor bele kezdett a légi harcba akkor még minden működött a gépen, mikor kijött belőle már csak a hajtóművek és a hidraulika, pedig el sem találták :D
Se rádió, se radar, a gépágyú megakadt, a rakéták indításnál vagy leestek vagy el sem indultak. Ami meg elindult az meg simán elrepült a francba :)
Mai szemmel nézve ez röhejes, pedig állítólag a 70's években ez tök normális dolog volt, még az USA-ban is.
Ehhez képest egy F-15 vagy egy F-16 hiper megbízható volt. Egy MIG-29A szerintem nagyságrendekkel megbízhatóbb gép volt, mint a MIG-23-s első szériái. De ettől még ezek a gépek is meghibásodtak , csak hát ugye nem mindegy a szerviz háttér, a repült óraszámok meg, hogy kinek mire van pénze....
Egy leembargózott Szerbia, ahol a gépeket nem vitték el nagyjavításra, vs. NATO ahol szarásig vagyunk gépekkel így csak a tökéletes hadrafoghatóságúakat küldjük harcolni esetén lesz egy komoly torzítás. Az egyéb háttérről (awacs+EW) nem is beszélve. Nem egy liga.
Az iraki légierő már az Irak-Iráni háborúban lerongyolódott. És ott is kijött az USA gépek fölénye. És kifejezetten az USA gépeké, ugyanis a francia Mirage F1-s se ért többet a statisztikák alapján, mint egy Mig-21/23. Egyedül a MIG-25 tudott jól szerepelni csak abból meg alig volt....

"Amin linkeltél az egy reklám oldal, nem azt jelenti, hogy gyártják is. Te komolyan azt hiszed, hogy gyártanak 0-ról új Nyevát ma?"
"Mutasd meg, hogy a fotón látható eszközök hol vannak hadrendben."


Akkor ezt most hallucinálom?
Dg4USh6W4AAv7ak.jpg


A képen Egyiptomi S-125-2M van. Létező valós dolog ami hadrendben áll! Megmutattam, tessék! :hadonaszos:
Ez upgrade program. Nem új eszköz. HTÖ, export lista... Vagy most attól kéne hanyatt esni, hogy önjáróbb lett az indító. Nagy ügy, a lengyelek T-55 alvázra tették az indítót.
http://www.ausairpower.net/APA-Legacy-SAM-Upgrades.html#mozTocId152680

Ez kb. akkora csúsztatás, mintha a FDC-s magyar Kub-M3-ra nyögnéd be, hogy gyártás alatt van.
Maradjunk már a józanság talaján.
Az SR-71esbe is így lőttek bele Vietnámban. 30-40 év múlva vallották be.
Egyéb városi legenda mára? Vagy itt ér véget?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 138
113
Celebra

Amennyire én tudom a 8 éves Irak-Iráni háború után alig volt bevethető gépük. Meg hát az arabok amúgy sem technikai/taktikai zsenik....
Nagyon hülyén használták fel az erőforrásaikat, de ettől függetlenül az Iraki légierő nagyon ki volt vérezve. Levegőben az Irániak kalapálták őket rendesen, nem csoda, hogy a fejlettebb és nagyobb létszámú NATO ellen nem volt kedvük légi csatázni.
Meg amit irakkal szemben mindenki elfelejt, hogy azon túl hogy arab mentalitás, még brutál megosztott is volt az ország! Ha nem akarsz harcolni, nem is érsz majd el jó eredményeket! A harminc egység szunnita nyomta el a hetven egység síitát. Szaddam rendszeréért nem akart minden pilóta, pláne nem minden műszaki őszintén harcolni! Aki még igen, az is úgy volt vele, insallah! Majd lesz valami, túloldalon várnak a szűzek. Ebből még szerbiából a kilenc db. Mig29 el, messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, mert csúnyán félrevezető.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 138
113
Hm.Szerbek esetében pont elszállt a nyugati technológiai flény,de kevésbé voltak intenzivek a mveletek mint 91ben.És a nyugat sokkal érzékenyebb a veszteségekre.29eiket igy is elvesztették,feleslegessen.Ilyen erkölcsi kitartásnövelő felszállásokra meg a 21eket is felhasználhatták volna.Nem azért,hogy harcoljon,hanem ccsak a lelkihatás kedvéért.
91ben Iraknak viszont elvileg volt lehetősége alkalmi helyi fölény taktikájával élni.Még AIM-7 van,és nekik is van nyugati(francia) légiharcfegyverzet.MiG23ML.MiG29 és Mirage F1EQ gépeik BVR tekintetben felülmulják az F16ost.És nagy ország.Ha valahol a mélységben alkalmilag légifölényt hoznak létre,lecsapnak,visszavonulnak,mire a segitség megjön.Összehangolhatták volna a légvédelmi rakétások lesállásaival az akciót.Plusz egyidejüleg támadásba küldik a Szu24eiket,nemis annyira a csapás,mint inkább a zavarás kedvéért...Aztis mondhatnám,ha zsidó pilóták ülnek a gépekben és az IDF irányitói a parancsnoki székekben,alighanem jóval többet hoztak volna ki ugyanabbol a technikábol
Ezerszer bebizonyosodott hogy abban a térségben ha izraeli használja a francia eszközt, pl. Mirage III akkor működik, ha arab akkor nem. A francia cuccok általában a világ élvonalában vannak, ez még ma is igaz. Amit viszont állítottál hogy a iraki mig23/Mirage F1 üti BVR Ben az F16 őt, nekem túlzásnak tűnik, azok is már minimum Sparrow képesek voltak apg68 al. Mig29 meg iraknak fixre veszem hogy butított ment, nem VSZ szint.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Csak hogy összefoglaljam a véleményemet...
... (figyelem!!!) nem célom sem ítéletet mondani a szerb pilótákról, sem senki hitét sem megváltoztatni.
(Szerbiában ma is átpolitizált, kényes téma a háború)

- Az egész szerb haderő, az OAF alatt a számukra pótolhatatlan harceszközök megóvására koncentrált
Ezért sem szálltak fel a 100-as nagyságrendben rendszerben álló MiG-21bisz-ek, és próbálták óvni a MiG-29-eseket is.
Aki a pilóták halálba küldéséről fantáziál, annak semmi fogalma sincs a valós szerb taktikáról.
78 nap után is megmaradt szinte a teljes koszovói hadsereg, plusz a légvédelem fele.

- A háború első éjszakájára döntést kellett hozni, hogy a lérak, vagy a vadászok szálljanak szembe a NATO-val.
91-ben Irak a lérakot választotta, amit a csali célok után érkező HARM-ok megtizedeltek, így a szerbek inkább a MiG-29-re szavaztak.

- Nem volt ezres/százas/húszas nagyságrendű NATO vadász a harci zónában.
Szerbiát a NATO két részre osztotta, Belgrád - észak, illetve Koszovó - dél.
A két rész egységei egymástól teljesen függetlenül tevékenykedtek.
Egy adott részen eleinte 4db F-15C (CAP) + 4db F-16CJ (SEAD) gép őrjáratozott.
Északon csak lopakodó bombázók (általában 8~10db F-117A + 2db B-2) repültek a fenti 4+4 gépen kívül, nem volt több vadász.
A háború későbbi részében előfordult már, hogy csak 4db F-16CJ (CAP+SEAD) jutott északra.

- Nem annyira egyszerű megoldani a CAP váltást, mivel nem tudod mennyi üzemanyagot használ el a CAP adott idő alatt.
Ez főleg akkor jelentett gondot, amikor összesen 4db F-16CJ adott (CAP+SEAD) feladatot, és lérak elleni harcban ment a fáklya - gyorsan fogyott az üzemanyag.
Ha a CAP üzemanyaga elfogyott, kiparancsolták a harci zónából a bombázókat, amíg az új CAP meg nem érkezett (vagy a régi újra nem töltött)

- Aki azzal érvel, hogy a szerb MiG-29-esek éjszaka mentek radar nélkül bevetésre...
A radar hiszti amúgy a háború alatt folyamatos volt a pilóták részéről, ezért március 28-án a légierő egyik parancsnoka tesztrepülésre vitt egy MiG-29-est. (18105)
Akkor persze semmi gondja sem volt a radarnak.

- Elég sok sikeres beaming manővert bemutattak a MiG-29 pilóták, ez is bizonyítja, hogy az RWR is működött a gépükön.

- Miért nem zavarták a MiG-29-esek az F-15C radarját?
Mert nincs a fedélzeten zavaróberendezés. (MN időben csak a Szu-22M3-nak volt zavaró berendezése, meg két helikopternek)

- MiG-29 földi rávezetés végig üzemelt, nem zavarták.

- Az összes lérak osztály kitelepült a háború előtti napon, nemcsak Dani Zoliék.
Volt amelyik még messzebbre is Belgrádtól.
Gyakorlatilag mindegyik lérak osztály Belgrádtól 10..30km-re üzemelt, a számára megadott "tortaszeletben".
Minden indítás után áttelepültek.
A MiG-ek is áttelepültek de közben a 18110-est sikerült a háború előtti napon összetörni.

MiG-29-est nem lőtt le KUB, mivel nem is volt a környéken.
KUB találatot nem él túl egy pilóta, mivel ellentétben a Nyevával, jellemzően telibeveri a célt, és jelentős a harci rész tömege.

- P-18-ason volt lehetőség játszani az üzemi frekvenciával.
Ez amúgy MN-ben is ismert, de tiltott dolog volt.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Csak hogy összefoglaljam a véleményemet...
... (figyelem!!!) nem célom sem ítéletet mondani a szerb pilótákról, sem senki hitét sem megváltoztatni.
(Szerbiában ma is átpolitizált, kényes téma a háború)

- Az egész szerb haderő, az OAF alatt a számukra pótolhatatlan harceszközök megóvására koncentrált
Ezért sem szálltak fel a 100-as nagyságrendben rendszerben álló MiG-21bisz-ek, és próbálták óvni a MiG-29-eseket is.
Aki a pilóták halálba küldéséről fantáziál, annak semmi fogalma sincs a valós szerb taktikáról.
78 nap után is megmaradt szinte a teljes koszovói hadsereg, plusz a légvédelem fele.

- A háború első éjszakájára döntést kellett hozni, hogy a lérak, vagy a vadászok szálljanak szembe a NATO-val.
91-ben Irak a lérakot választotta, amit a csali célok után érkező HARM-ok megtizedeltek, így a szerbek inkább a MiG-29-re szavaztak.

- Nem volt ezres/százas/húszas nagyságrendű NATO vadász a harci zónában.
Szerbiát a NATO két részre osztotta, Belgrád - észak, illetve Koszovó - dél.
A két rész egységei egymástól teljesen függetlenül tevékenykedtek.
Egy adott részen eleinte 4db F-15C (CAP) + 4db F-16CJ (SEAD) gép őrjáratozott.
Északon csak lopakodó bombázók (általában 8~10db F-117A + 2db B-2) repültek a fenti 4+4 gépen kívül, nem volt több vadász.
A háború későbbi részében előfordult már, hogy csak 4db F-16CJ (CAP+SEAD) jutott északra.

- Nem annyira egyszerű megoldani a CAP váltást, mivel nem tudod mennyi üzemanyagot használ el a CAP adott idő alatt.
Ez főleg akkor jelentett gondot, amikor összesen 4db F-16CJ adott (CAP+SEAD) feladatot, és lérak elleni harcban ment a fáklya - gyorsan fogyott az üzemanyag.
Ha a CAP üzemanyaga elfogyott, kiparancsolták a harci zónából a bombázókat, amíg az új CAP meg nem érkezett (vagy a régi újra nem töltött)

- Aki azzal érvel, hogy a szerb MiG-29-esek éjszaka mentek radar nélkül bevetésre...
A radar hiszti amúgy a háború alatt folyamatos volt a pilóták részéről, ezért március 28-án a légierő egyik parancsnoka tesztrepülésre vitt egy MiG-29-est. (18105)
Akkor persze semmi gondja sem volt a radarnak.

- Elég sok sikeres beaming manővert bemutattak a MiG-29 pilóták, ez is bizonyítja, hogy az RWR is működött a gépükön.

- Miért nem zavarták a MiG-29-esek az F-15C radarját?
Mert nincs a fedélzeten zavaróberendezés. (MN időben csak a Szu-22M3-nak volt zavaró berendezése, meg két helikopternek)

- MiG-29 földi rávezetés végig üzemelt, nem zavarták.

- Az összes lérak osztály kitelepült a háború előtti napon, nemcsak Dani Zoliék.
Volt amelyik még messzebbre is Belgrádtól.
Gyakorlatilag mindegyik lérak osztály Belgrádtól 10..30km-re üzemelt, a számára megadott "tortaszeletben".
Minden indítás után áttelepültek.
A MiG-ek is áttelepültek de közben a 18110-est sikerült a háború előtti napon összetörni.

MiG-29-est nem lőtt le KUB, mivel nem is volt a környéken.
KUB találatot nem él túl egy pilóta, mivel ellentétben a Nyevával, jellemzően telibeveri a célt, és jelentős a harci rész tömege.

- P-18-ason volt lehetőség játszani az üzemi frekvenciával.
Ez amúgy MN-ben is ismert, de tiltott dolog volt.
"Nem volt ezres/százas/húszas nagyságrendű NATO vadász a harci zónában."
Itt lakom Ferihegynél, felszálló irányon. A gyalázat csúcsidejében este tíz körül öt tangergép szállt fel olyan 5-tíz perces időközben. Hát hova tették azt a tömérdek naftát? Olyan húsz gépet kellett megitatniuk.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
No +1 mítosz...

- A 14db MiG-29A harci változatból, 4db volt üzemképtelen (18102, 18103, 18107, 18108), ezekből kettőt (18103, 18107) bombáztak le Batajnicán a háború folyamán, a másik kettő ma is rendszerben áll.

Összesen 11 harci bevetést, 7 áttelepülést, és 1 (radar ellenőrző) tesztrepülést teljesítettek 78 nap alatt.

wJm2tKZ.png
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
"Nem volt ezres/százas/húszas nagyságrendű NATO vadász a harci zónában."
Itt lakom Ferihegynél, felszálló irányon. A gyalázat csúcsidejében este tíz körül öt tangergép szállt fel olyan 5-tíz perces időközben. Hát hova tették azt a tömérdek naftát? Olyan húsz gépet kellett megitatniuk.
Északi és déli szektorban 4-4 vadász őrjáraton, 4-4 SEAD, 1-1 AWACS, 8-10 F-117, 2xB-2 = 28-30 gép (20 helyett), és ehhez hozzá lehet tenni, hogy egy B-2 vagy pláne egy AWACS többet iszik mint egy négyes kötelék F-16! Ráadásul előfordulhat, hogy egy-egy köteléket nemcsak egyszer kell feltankolni egy tartós bevetéshez. Ugye nem felejtetted el, hogy F-16-al repültek már 12 óránál hosszabb bevetést is?!! Hány légitankolás kellett ehhez?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ezerszer bebizonyosodott hogy abban a térségben ha izraeli használja a francia eszközt, pl. Mirage III akkor működik, ha arab akkor nem. A francia cuccok általában a világ élvonalában vannak, ez még ma is igaz. Amit viszont állítottál hogy a iraki mig23/Mirage F1 üti BVR Ben az F16 őt, nekem túlzásnak tűnik, azok is már minimum Sparrow képesek voltak apg68 al. Mig29 meg iraknak fixre veszem hogy butított ment, nem VSZ szint.
Molnitol kérdezz,de ha jol emlékszem az AMRAAM elterjedéséig ccsak egy marék ami ADF F16nak volt BVR képes-amiket a 90es években aztán felajánlottak neknk is megvételre.Iraknak meg ugyanaz az exportverzió ment,ami a rácoknak is-és amit mi is kaptunk.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Északi és déli szektorban 4-4 vadász őrjáraton, 4-4 SEAD, 1-1 AWACS, 8-10 F-117, 2xB-2 = 28-30 gép (20 helyett), és ehhez hozzá lehet tenni, hogy egy B-2 vagy pláne egy AWACS többet iszik mint egy négyes kötelék F-16! Ráadásul előfordulhat, hogy egy-egy köteléket nemcsak egyszer kell feltankolni egy tartós bevetéshez. Ugye nem felejtetted el, hogy F-16-al repültek már 12 óránál hosszabb bevetést is?!! Hány légitankolás kellett ehhez?
Persze. Ezt itt nem akartam részletezni, de itt előre tudtam, mikor fognak bombázni. Mondtam is, figyu, éjjel egykor fogják bombázni Belgrádot. Aztán a CNNen meg is nézhettem.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Molnitol kérdezz,de ha jol emlékszem az AMRAAM elterjedéséig ccsak egy marék ami ADF F16nak volt BVR képes-amiket a 90es években aztán felajánlottak neknk is megvételre.Iraknak meg ugyanaz az exportverzió ment,ami a rácoknak is-és amit mi is kaptunk.
---
Az F-16-os könnyű vadászbombázónak készült ezért csak Sidewinder rakétáka és több típusú bomba és NIR volt a fegyverzete. Az első F16 BVE gépek a NORAD alárendeltségébe tartozó honi területen állomásoztatot vadászok voltak. Az európai Falconok az MLU-val kapták meg a BVR képességet.
Az Mirage F1 Matra Super 530 típusú légiharcrakétával BVR képességel rendelkezett. Ezek nem minden arab országba rendszeresített változatnál voltak intergárlva. Egyiptom, Jordána, Kuwait, Katar és Irak fegyverzetében voltak ilyen rakéták. Az Irakiak nem vettették be a rakétákal olvasatom szerint. Én még légigyőzelemről sem tudok a Super 530-al kapcsolatban.. Igaz nem olvastam utána..
 
T

Törölt tag 1945

Guest
---
Az F-16-os könnyű vadászbombázónak készült ezért csak Sidewinder rakétáka és több típusú bomba és NIR volt a fegyverzete. Az első F16 BVE gépek a NORAD alárendeltségébe tartozó honi területen állomásoztatot vadászok voltak. Az európai Falconok az MLU-val kapták meg a BVR képességet.
Az Mirage F1 Matra Super 530 típusú légiharcrakétával BVR képességel rendelkezett. Ezek nem minden arab országba rendszeresített változatnál voltak intergárlva. Egyiptom, Jordána, Kuwait, Katar és Irak fegyverzetében voltak ilyen rakéták. Az Irakiak nem vettették be a rakétákal olvasatom szerint. Én még légigyőzelemről sem tudok a Super 530-al kapcsolatban.. Igaz nem olvastam utána..

Az Argik 82-ben 3db-ot indítottak (4db Magic R550, és 5db Shafrir mellett), minden eredmény nélkül.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Hm.Szerbek esetében pont elszállt a nyugati technológiai flény,de kevésbé voltak intenzivek a mveletek mint 91ben.És a nyugat sokkal érzékenyebb a veszteségekre.29eiket igy is elvesztették,feleslegessen.Ilyen erkölcsi kitartásnövelő felszállásokra meg a 21eket is felhasználhatták volna.Nem azért,hogy harcoljon,hanem ccsak a lelkihatás kedvéért.
91ben Iraknak viszont elvileg volt lehetősége alkalmi helyi fölény taktikájával élni.Még AIM-7 van,és nekik is van nyugati(francia) légiharcfegyverzet.MiG23ML.MiG29 és Mirage F1EQ gépeik BVR tekintetben felülmulják az F16ost.És nagy ország.Ha valahol a mélységben alkalmilag légifölényt hoznak létre,lecsapnak,visszavonulnak,mire a segitség megjön.Összehangolhatták volna a légvédelmi rakétások lesállásaival az akciót.Plusz egyidejüleg támadásba küldik a Szu24eiket,nemis annyira a csapás,mint inkább a zavarás kedvéért...Aztis mondhatnám,ha zsidó pilóták ülnek a gépekben és az IDF irányitói a parancsnoki székekben,alighanem jóval többet hoztak volna ki ugyanabbol a technikábol

Bakker, naná hogy felülmúlják az F-16-ost, hiszen annak nem volt BVR képessége 1991-ben az ADF változatot leszámítva, AIM-9 volt az egyetlen légiharc-rakéta hozzá. F-16 ADF az honi légvédelemre készült és egy sem volt Irakban belőle és akkor még nem is lehetett annyira sok, mert az elsőt 1989 feb. elején adták át és 1994-ig ment a program. Eleve az ANG-nek szánták tudommal, nem USAF-nak.
http://www.f-16.net/f-16_versions_article14.html

A csapásmérő hadműveletek ki voltak zárva iraki oldalról - bár Mirage F.1-gyel bepróbálkoztak a flotta ellen, de annak módja is érthetetlen, hogy milyen röhejes gépmennyiséggel - , de mivel a SV alatt nappali bevetések is voltak elvi síkon minden szutyok vadászgépet lehetett volna emelni. Az F-15 írásban is ott van, ha csak az eltúlzott gépmennyiség negyede volt meg és annak az 1/3-át emelték volna, akkor több, mint izzadhatott volna az F-15 CAP, mert azok voltak az elsődleges vadászok. A két Hornet győzemet leszámítva minden lgy-et F-15 ért repülőgép ellen, ha a maneuvering kill nem számít bele. Most képzeljük el, ha géppáros bohóckodás helyett egy időben több irányból emelnek 8 db MiG-23-at és 8 db MiG-29-est és mondjuk 6 db Mirage F1. EQ-t? Na, mennyire izzadt volna 8 db F-15C ARH nélkül?


Gondoltam végig olvasom a kommenteket.......erre megint ez a habzószájazás.......komolyan mondom az embernek elmegy mindentől a kedve.
Gondoltam egyszer írsz valamit forrásokkal vagy bármivel érvelve. Nem sikerült. Most sem. Komolyan mondom, hogy az embernek elmegy mindentől a kedve...

Meg amit irakkal szemben mindenki elfelejt, hogy azon túl hogy arab mentalitás, még brutál megosztott is volt az ország! Ha nem akarsz harcolni, nem is érsz majd el jó eredményeket! A harminc egység szunnita nyomta el a hetven egység síitát. Szaddam rendszeréért nem akart minden pilóta, pláne nem minden műszaki őszintén harcolni! Aki még igen, az is úgy volt vele, insallah! Majd lesz valami, túloldalon várnak a szűzek. Ebből még szerbiából a kilenc db. Mig29 el, messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, mert csúnyán félrevezető.
A katonaság alapból parancsuralmi rendszer. Egy diktatúrában a katonai fegyelem, ha szerinted olyan, amit te elképzelsz, akkor pislogok. Mai napig nem adott senki értelmes magyarázatot arra, hogy mi volt a buli abban, hogy a betonbunkerekben mindenféle ellenállás nélkül hagyta szaddám szétbombázni az erőket és nem emeltek fel gépeket sőt, inkább átmenekítette Iránba valami homályos reményt hajszolva...

Ezerszer bebizonyosodott hogy abban a térségben ha izraeli használja a francia eszközt, pl. Mirage III akkor működik, ha arab akkor nem. A francia cuccok általában a világ élvonalában vannak, ez még ma is igaz. Amit viszont állítottál hogy a iraki mig23/Mirage F1 üti BVR Ben az F16 őt, nekem túlzásnak tűnik, azok is már minimum Sparrow képesek voltak apg68 al. Mig29 meg iraknak fixre veszem hogy butított ment, nem VSZ szint.
A világ élvonala azért túlzás, de megütötték a használható szintet.
  • Amikor a jenki F-4-ek már valódi BVR killt is értek el Vietnámban, akkor a francia vadászok radarja olyan színvonalon volt, hogy a pilóták sokszor előbb látták meg a két szép szemükkel a gépeket, mint a radar. BVR AAM nem is volt franciáknál a '70-es évekig igazából.
  • Amikor a francia csúcs decken levő gép a Etendard és az amerikai F-8 volt akkor a jenkinél az F-4 és már készült az F-14. Szóval azért túlozni nem kell. A Rafale is igen ütős 4++ gép, csak "picit" maradt le IOC-en az USA-hoz képest.

Azt meg hanyadjára kell leírni, hogy a F-16A ADF változatot leszámítva nem volt AIM-7 képes F-16 változat, ami nem is volt 1991-ben és kvázi hadrendbe alig voltam, és hh vége miatt az AMARC-ba? Amúgy is ANG-snek volt szánva az összes emlékeim szerint és nem USAF-osnak. HTÖ, n+1 komment. Tényleg ennyire nehéz a 2x2-őt megjegyezni? Szóval nem "minimum AIM-7 képesek voltak", hanem semmiféle BVR képessége nem volt semmilyen valóban hadrendben álló F-16-nak 1991-ben.

"Nem volt ezres/százas/húszas nagyságrendű NATO vadász a harci zónában."
Itt lakom Ferihegynél, felszálló irányon. A gyalázat csúcsidejében este tíz körül öt tangergép szállt fel olyan 5-tíz perces időközben. Hát hova tették azt a tömérdek naftát? Olyan húsz gépet kellett megitatniuk.
Te ennyire nem figyelsz? Te is write only mode-ban vagy? A választ emel is megadta, amit eddig úgy kb. hússzor írtam le.

Északi és déli szektorban 4-4 vadász őrjáraton, 4-4 SEAD, 1-1 AWACS, 8-10 F-117, 2xB-2 = 28-30 gép (20 helyett), és ehhez hozzá lehet tenni, hogy egy B-2 vagy pláne egy AWACS többet iszik mint egy négyes kötelék F-16! Ráadásul előfordulhat, hogy egy-egy köteléket nemcsak egyszer kell feltankolni egy tartós bevetéshez. Ugye nem felejtetted el, hogy F-16-al repültek már 12 óránál hosszabb bevetést is?!! Hány légitankolás kellett ehhez?
Így van. Csak erre jön még rá a SARCAP a túlbiztosítás miatt és maga a tankerből is lehetett még tartalék. Az EDC-s példát is mutattam. 123 db gép emelése 18 db csapásmérő célba juttatására...

Molnitol kérdezz,de ha jol emlékszem az AMRAAM elterjedéséig ccsak egy marék ami ADF F16nak volt BVR képes-amiket a 90es években aztán felajánlottak neknk is megvételre.Iraknak meg ugyanaz az exportverzió ment,ami a rácoknak is-és amit mi is kaptunk.
Igen, ilyet is ajánlottak, lényegében 0 órás ADF gépeket. Erre írta azt sok balfasz, hogy 20+ éves gépek. Konkrétan a HOBS képességet leszámítva sanszosan mindenben űberelte a 9.12-es 29-est.
 
M

molnibalage

Guest
Északi és déli szektorban 4-4 vadász őrjáraton, 4-4 SEAD, 1-1 AWACS, 8-10 F-117, 2xB-2 = 28-30 gép (20 helyett), és ehhez hozzá lehet tenni, hogy egy B-2 vagy pláne egy AWACS többet iszik mint egy négyes kötelék F-16! Ráadásul előfordulhat, hogy egy-egy köteléket nemcsak egyszer kell feltankolni egy tartós bevetéshez. Ugye nem felejtetted el, hogy F-16-al repültek már 12 óránál hosszabb bevetést is?!! Hány légitankolás kellett ehhez?
Francia Mirage pilóta is a délszláv válság idején repült hét órát. Mesélte is a problémát, hogy a gép nem igazán volt felkészítve erre és ő sem, kis híja volt, hogy össze nem pisálta magát. Szó szerint.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
---
Az F-16-os könnyű vadászbombázónak készült ezért csak Sidewinder rakétáka és több típusú bomba és NIR volt a fegyverzete. Az első F16 BVE gépek a NORAD alárendeltségébe tartozó honi területen állomásoztatot vadászok voltak. Az európai Falconok az MLU-val kapták meg a BVR képességet.
Az Mirage F1 Matra Super 530 típusú légiharcrakétával BVR képességel rendelkezett. Ezek nem minden arab országba rendszeresített változatnál voltak intergárlva. Egyiptom, Jordána, Kuwait, Katar és Irak fegyverzetében voltak ilyen rakéták. Az Irakiak nem vettették be a rakétákal olvasatom szerint. Én még légigyőzelemről sem tudok a Super 530-al kapcsolatban.. Igaz nem olvastam utána..
Énis igy tudom.Átlag F16nak nem volt BVR kéessége az AMRAAM elterjedésig.Viszont tudtommal az irakiak bevetették a Super 530ast iráni gépekkel szemben.Viszont a MiG21esik is el voltak látva Matra Magic rakétákkal.Állitólag még iráni f14est is kaptak el a kombóval.(?)F15ökkel szemben nem is,de az akkor még sláger A4/6/7,és jaguár,Tornádo gépekkel szemben bevethették volna.Üsd és fuss taktikát alkalmazva talán még az F16okkal szemben is.Adnan AWACSuk máig nem tudni biztosan,végülis működőképes volt e,de ha igen,azt sem használták.Namondjuk könnyű okoskodni és kibicelni utólag és a biztonságos távolbol.....
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Francia Mirage pilóta is a délszláv válság idején repült hét órát. Mesélte is a problémát, hogy a gép nem igazán volt felkészítve erre és ő sem, kis híja volt, hogy össze nem pisálta magát. Szó szerint.
Emlékszem, nekem azt mondta, hogy a személyi felkészítése pelenkából állt??!! És a karját széttárva: " A dicső és hősi vadászpilóta-életnek is vannak árnyoldalai!" Szergej is tudna mesélni erről nem túl vidám dolgokat a Szu-27/34 berepülési időszakából ...
 
M

molnibalage

Guest
Énis igy tudom.Átlag F16nak nem volt BVR kéessége az AMRAAM elterjedésig.Viszont tudtommal az irakiak bevetették a Super 530ast iráni gépekkel szemben.Viszont a MiG21esik is el voltak látva Matra Magic rakétákkal.Állitólag még iráni f14est is kaptak el a kombóval.(?)F15ökkel szemben nem is,de az akkor még sláger A4/6/7,és jaguár,Tornádo gépekkel szemben bevethették volna.Üsd és fuss taktikát alkalmazva talán még az F16okkal szemben is.Adnan AWACSuk máig nem tudni biztosan,végülis működőképes volt e,de ha igen,azt sem használták.Namondjuk könnyű okoskodni és kibicelni utólag és a biztonságos távolbol.....
A háború után kiderült, hogy nem mind arany, ami fénylik. Próbálkoztak AWACS létrehozásával, működésképtelen vacak volt. A Szovjetuniónak sem sikerült a hh végéig valóban jól használható AWACS megalkotása. Lásd HTÖ 74. oldal.

Azonban a radar felderítő-rendszer megfelelő képességei ellenére maga az A-50M, mint eszköz összességében a hidegháború végén nagyon messze volt még a tökéletestől és jól használható állapottól. Az oroszok saját értékelése az A-50-ről a ’90-es években napvilágot látott, amikor már őszintén írhattak erről az Avijacija i koszmonavtika-ban, a légierő lapjában:

  • Az A-50 a kívánalmakhoz képest túlsúlyos lett, ennek több oka is volt. Az egyik, hogy a szovjet elektronikai berendezések nehezebbek voltak, mint nyugati megfelelőik az E-3-ban. A másik megrendelő által állított követelmény, miszerint az A-50-nek képesnek kellett lennie mind a hadsereg, mind a flotta, mind a légierő felé a kapcsolattartásra, kommunikációra. Ezek azonban eltérő rendszereket használtak, ezért az A-50-en triplázott rendszereket kellett alkalmazni a három-irányú kommunikációhoz.
  • A „Darázs” rádiótechnikai komplexum tömege közel 20 tonna volt, a leggyengébb része a rádiótechnikai komplexumnak az "Argon" számítógép, illetve annak korlátozott kapacitása.
  • A fenti berendezések tömege miatt, hogy a futóművek túlterhelését elkerüljék, felszálláskor nem tankolhatták tele üzemanyaggal a gépet, mindössze 30 percnyi repülésre elegendővel szállhattak fel békeidőben. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy minden felszállás után az utazómagasságon azonnal légi utántöltést kellett végrehajtani, ez viszont az Il-78 tanker és az A-50 kialakítása miatt problémás volt, ugyanis az A-50-nek rendkívül rossz légi tankolási tulajdonságai voltak.
  • A tankergép örvénylése szilárdságilag veszélyes volt az antennaszerkezetre – az eleve túlsúlyos állapot miatt nem fért bele a további szerkezeti megerősítés – valamint durván befolyásolta a magasra helyezett T-vezérsíkon a vízszintes vezérsík és a magassági kormányvezérlés hatásosságát. A sikeres tankoláshoz fontos volt a profi személyzet – Oroszország pénztelensége miatt a pilóták extrém keveset repültek minden típuson a 2010-es évtizedig – illetve megfelelő időjárási körülmények kellett.
  • Az utántöltő csonk vibrációs problémái miatt a hosszú őrjáratozási idő nem mindig volt biztosítható, ezt csak a 2010-es években megkezdett korszerűsítéssel sikerült megoldani. [1] (Előfordult, hogy az utántöltő csonk letört.)
  • Csak korlátozott mértékben tudtak a személyzet számára hosszú időtartamra normális körülményeket biztosítani, ami a bevetési időt nagyban korlátozta még akkor is, ha a légi utántöltés lehetséges volt. A túlsúly és a triplázott kommunikációs rendszerek miatt nem volt hely a gépen sem pihenőfülkének sem WC-nek, így a 15 főnyi személyzet vödröt volt kénytelen használni testi szükségleteik kielégítésére.
  • A személyzetek beszámolói szerint, még ha lett volna pihenőfülke a gépen olyan magas volt a zajszint hogy pihenésről és/vagy alvásról szó sem lehetett volna. (A zaj és elektronikai szmog nem egyedi probléma, a Tu-160 típus is ettől szenvedett a korai időszakban sőt, még a ’90-es évek végén is.)

A fenti technikai problémák kiküszöbölését Oroszország gazdasági helyzete évtizedekig gátolta, ezt csak a 2000-2010 közötti években megkezdett korszerűsítési program orvosolta ezek többségét. Erre bizonyíték az, hogy az A-50 utódja, az A-100 típus továbbra is Il-76 alapjain került kifejlesztésre. Az A-50 első változatának létrehozása óta eltelt évtizedek és műszaki fejlődés már lehetővé teszik azt, hogy a típusból valóban használható légtérellenőrzőt hozzanak létre.
[1]
https://htka.hu/2011/11/02/atvette-az-elso-a-50u-t-az-orosz-legiero/



Majd pont Iraknak sikerült volna...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
@molnibalage
A csapásmérő hadműveletek ki voltak zárva iraki oldalról - bár Mirage F.1-gyel bepróbálkoztak a flotta ellen, de annak módja is érthetetlen, hogy milyen röhejes gépmennyiséggel - , de mivel a SV alatt nappali bevetések is voltak elvi síkon minden szutyok vadászgépet lehetett volna emelni. Az F-15 írásban is ott van, ha csak az eltúlzott gépmennyiség negyede volt meg és annak az 1/3-át emelték volna, akkor több, mint izzadhatott volna az F-15 CAP, mert azok voltak az elsődleges vadászok. A két Hornet győzemet leszámítva minden lgy-et F-15 ért repülőgép ellen, ha a maneuvering kill nem számít bele. Most képzeljük el, ha géppáros bohóckodás helyett egy időben több irányból emelnek 8 db MiG-23-at és 8 db MiG-29-est és mondjuk 6 db Mirage F1. EQ-t? Na, mennyire izzadt volna 8 db F-15C ARH nélkül?
Hát ezaz.Plusz ha közben zavaró berepülésre küldik a Szu24eiket,megosztják vele a szövetséges CAP géeket.Elvileg a Fencer elég jó REH felszerelést kapott,és elég nagy teljesitménye volt,hogy meglépjen,ha jelez a besugárzásjelző.Namondjuk nemtudom Irak mien szintű felszereltséggel kapta a Szu24eket.
Szerbek esetében szerintem az AMRAAM már olyan szintű taktikai fölényt jelentett,hogy egy ilyen akció alighanem a bevetett géek végét is jelentette volna.De tudtak volna valószinüleg veszteséget okozni a NATO gépeknek.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A háború után kiderült, hogy nem mind arany, ami fénylik. Próbálkoztak AWACS létrehozásával, működésképtelen vacak volt. A Szovjetuniónak sem sikerült a hh végéig valóban jól használható AWACS megalkotása. Lásd HTÖ 74. oldal.

Azonban a radar felderítő-rendszer megfelelő képességei ellenére maga az A-50M, mint eszköz összességében a hidegháború végén nagyon messze volt még a tökéletestől és jól használható állapottól. Az oroszok saját értékelése az A-50-ről a ’90-es években napvilágot látott, amikor már őszintén írhattak erről az Avijacija i koszmonavtika-ban, a légierő lapjában:

  • Az A-50 a kívánalmakhoz képest túlsúlyos lett, ennek több oka is volt. Az egyik, hogy a szovjet elektronikai berendezések nehezebbek voltak, mint nyugati megfelelőik az E-3-ban. A másik megrendelő által állított követelmény, miszerint az A-50-nek képesnek kellett lennie mind a hadsereg, mind a flotta, mind a légierő felé a kapcsolattartásra, kommunikációra. Ezek azonban eltérő rendszereket használtak, ezért az A-50-en triplázott rendszereket kellett alkalmazni a három-irányú kommunikációhoz.
  • A „Darázs” rádiótechnikai komplexum tömege közel 20 tonna volt, a leggyengébb része a rádiótechnikai komplexumnak az "Argon" számítógép, illetve annak korlátozott kapacitása.
  • A fenti berendezések tömege miatt, hogy a futóművek túlterhelését elkerüljék, felszálláskor nem tankolhatták tele üzemanyaggal a gépet, mindössze 30 percnyi repülésre elegendővel szállhattak fel békeidőben. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy minden felszállás után az utazómagasságon azonnal légi utántöltést kellett végrehajtani, ez viszont az Il-78 tanker és az A-50 kialakítása miatt problémás volt, ugyanis az A-50-nek rendkívül rossz légi tankolási tulajdonságai voltak.
  • A tankergép örvénylése szilárdságilag veszélyes volt az antennaszerkezetre – az eleve túlsúlyos állapot miatt nem fért bele a további szerkezeti megerősítés – valamint durván befolyásolta a magasra helyezett T-vezérsíkon a vízszintes vezérsík és a magassági kormányvezérlés hatásosságát. A sikeres tankoláshoz fontos volt a profi személyzet – Oroszország pénztelensége miatt a pilóták extrém keveset repültek minden típuson a 2010-es évtizedig – illetve megfelelő időjárási körülmények kellett.
  • Az utántöltő csonk vibrációs problémái miatt a hosszú őrjáratozási idő nem mindig volt biztosítható, ezt csak a 2010-es években megkezdett korszerűsítéssel sikerült megoldani. [1] (Előfordult, hogy az utántöltő csonk letört.)
  • Csak korlátozott mértékben tudtak a személyzet számára hosszú időtartamra normális körülményeket biztosítani, ami a bevetési időt nagyban korlátozta még akkor is, ha a légi utántöltés lehetséges volt. A túlsúly és a triplázott kommunikációs rendszerek miatt nem volt hely a gépen sem pihenőfülkének sem WC-nek, így a 15 főnyi személyzet vödröt volt kénytelen használni testi szükségleteik kielégítésére.
  • A személyzetek beszámolói szerint, még ha lett volna pihenőfülke a gépen olyan magas volt a zajszint hogy pihenésről és/vagy alvásról szó sem lehetett volna. (A zaj és elektronikai szmog nem egyedi probléma, a Tu-160 típus is ettől szenvedett a korai időszakban sőt, még a ’90-es évek végén is.)

A fenti technikai problémák kiküszöbölését Oroszország gazdasági helyzete évtizedekig gátolta, ezt csak a 2000-2010 közötti években megkezdett korszerűsítési program orvosolta ezek többségét. Erre bizonyíték az, hogy az A-50 utódja, az A-100 típus továbbra is Il-76 alapjain került kifejlesztésre. Az A-50 első változatának létrehozása óta eltelt évtizedek és műszaki fejlődés már lehetővé teszik azt, hogy a típusból valóban használható légtérellenőrzőt hozzanak létre.
[1]
https://htka.hu/2011/11/02/atvette-az-elso-a-50u-t-az-orosz-legiero/



Majd pont Iraknak sikerült volna...
Állitólag egy francia lokátort épitettek bele.Ha jolemlékszem átrepülték azt is Iránba.Irániak azthiszem egy darabig még kisérleteztek vele-aztán eltünt.Alighanem nem volt egy túl sikeres szerkezet
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
Ezek nem kőbe véset számok csak közelítések, de annak elég jók:
Irak-Iráni háború. Első szám a légi győzelem, második a légi harc vesztesség, harmadik az SAM vesztesség:
Mirage F1: 15-35-11
MIG-21 : 32-40-?
MIG-23: 16-56-?
MIG-25P/PD: 5-1-0 (Szovjet források szerint: 19-2-0)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 138
113
Ezek nem kőbe véset számok csak közelítések, de annak elég jók:
Irak-Iráni háború. Első szám a légi győzelem, második a légi harc vesztesség, harmadik az SAM vesztesség:
Mirage F1: 15-35-11
MIG-21 : 32-40-?
MIG-23: 16-56-?
MIG-25P/PD: 5-1-0 (Szovjet források szerint: 19-2-0)
Ha mindegyik sokkal több légi harc veszteséggel rendelkezik, mint amennyi győzelemmel, akkor mi volt az a típus, ami tarolt? F-14, F-5, Mig-29? Sehogy sem jön ki a vége.