A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Sajnos az itt kommentelők többsége nem volt katona, ami persze nem az ő hibájuk. Így elhiszik, hogy néhány dandár, 1-2 harckocsi zlj, 1 PZH tüzérosztály, már félelmetes erő. Nyílván a Honvédsg hivatalos propagandája is az, hogy megvédik az országot, ha kell. Helyes, nem is mondhatnának mást. A realitás azonban az, hogy a rendelkezésünkre álló erő mennyisége, még a legmodernebb haditechnikával felszerelve is kevés ehhez. Meglátjuk mire jutunk majd, a megemelt költségvetésből pár év alatt. Pozitív változások indúltak el egyenlőre. Persze, szomszédaink sem állnak sokkal jobban, ez azonban nem vígasz, ha tényleg egy erősebb haderőt szeretnénk a térségben, a magunkénak tudni. Megnyugtató ugyanis, ha egy ország védelme érdekében, rendelkezik a megfelelő elrettentés katonai képességével.
Ez független attól, hogy volt e katona az illető vagy sem. Ismerek nem egy honvédet aki a btr-80-an kívül nem lát semmit.... Remélem érthető ezt mire értem...
A veterán agyakban meg van egy agymosott hamis propaganda a szovjet doktrínával, hogy a mennyiség felül ír mindent, de ez egyértelműen hazugság.
A haditechnika nagyon is számít a megfelelő képzéssel, többet mint a mennyiség.
Az pedig szánalmasnak tartom, hogy egyesek mindent fikáznak és csodálkoznak, hogy senki se akar megfelelni nekik. Ha 400 gripenünk lenne akkor se lennél képes egy pozitív szót leírni, hogy ez jó, és akkor is a szomszédok lennének dicsőítve a fos t55-es tankaikal és ez a baj a ti "fajtátokkal"
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 174
119 638
113
Ez független attól, hogy volt e katona az illető vagy sem. Ismerek nem egy honvédet aki a btr-80-an kívül nem lát semmit.... Remélem érthető ezt mire értem...
A veterán agyakban meg van egy agymosott hamis propaganda a szovjet doktrínával, hogy a mennyiség felül ír mindent, de ez egyértelműen hazugság.
A haditechnika nagyon is számít a megfelelő képzéssel, többet mint a mennyiség.
Az pedig szánalmasnak tartom, hogy egyesek mindent fikáznak és csodálkoznak, hogy senki se akar megfelelni nekik. Ha 400 gripenünk lenne akkor se lennél képes egy pozitív szót leírni, hogy ez jó, és akkor is a szomszédok lennének dicsőítve a fos t55-es tankaikal és ez a baj a ti "fajtátokkal"
El kell találni egy egészséges létszám, technika kombót, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy lesznek veszteségek is amiket pótolni kell mind technikából mind személyi állományból. Az viszont tény, hogy az egy osztály tüzérséggel maximális esetben 4 helyen tudsz kis méretű tűzcsapást végrehajtani szakasz szintű műveletek tűztámogatására. Vagy koncentrálhatod a tűzrőt de akkor máshol nem lesz. Ezért is lenne fontos a zászloalj alárendelt tűztámogatás kialakítása is (nagyobb kaliberű önjárójó aknavető) továbbá a közepes dandárnak saját tüzérosztály. Csak jelenleg az sincsen feltöltve ami van.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
az angol íjászok alkalmazták már a középkorban.
Ijászok már az ókorban is használták.
A D20 teljes előkészítés során, kettőre képes ha van idő a a két röppálya adatait kiszámolni. Régebben ez hosszabb időt vett igénybe, mert lőtáblázatból kellett dolgozni számológéppel. Még nem voltak számítógépek. A D20 többre akkor sem lenne képes, mert akadályozza, hogy csak 45 fokig emelhető a csöve. Ez a legnagyobb probléma vele.
Hogy ki mit él túl, azt senki nem mondja meg előre. Ennyi erővel nincs értelme az aknavetőknek sem, mert teljesen védtelenek a tarackokkal szemben, de ez egyszerű lövészkatonákra is elmondható. Magasabb egység szinten az általános tűztámogatást ma már inkább a nagy lőtávval rendelkező sorozatvetőkre bízzák, majd ezek védernyőjében tevékenykedik a többi, lépcsőzetesen. Sajnos a Pzh-k csak a tatai dandár általános tűztámogatására lesz elég, még a saját zlj-ak közvetlen tűztámogatásához sem elég már. Akkor mi lesz a többi alakulattal?



Az MRSI elődjét, ahol még csak 2 lövedékkel számolnak TOT(time on target)-nak nevezték és az angol íjászok alkalmazták már a középkorban.

A hanglokátoros felderítést már nagyon korán átvágták azzal, hogy a fantom TÁS-okban tnt tölteteket robbantgattak és azokat mérte be tévesen a lokátor, így erre vezettek tüzet majd így fedték fel magukat az ellenséges ütegek.
A mai rendszerben a hangdetektor csak segédeszköz,a lokátor iránybafordulását segiti..A lokátor nem magát a löveget méri be,hanem az általa kilőtt lövedéket.A lövedék röppályájábol számolja vissza a löveg helyét.Elméletileg ideális esetben már az elött megindulhat a válaszcsapás,mielött az első gránát célbaér.Reálisan ezzel azért nem számolnak.És bár továbbra is igen fontos az álcázás-megtévesztés,hisz az ellen felderitését akadályozni kell,a tüzmegnyitás pillanatátol jelentőőségét veszti a korszerű tűzfelderitő-bemérőlokátorok miatt.Ezért hegyezik ki az összes igazán korszerű önjáró löveget a gyors tűzcsapás és futás harcmódra.A PzH2000 az egyik legjobb,ha nem a legjobb,ebben a harcmodorban.Is,mert egyébekben is élenjáró.
Magam is azt szajkózom,hogy az egyébként elég drága M777 helyett inkább jóféle sorozatvetőt,dd kisérőtzérséget,zl támogatásnak 120as önjáró aknavetőt,stb-stbstb.......
Brutus lényegében még csak prototipus.Azért tartom érdekesnek,mert az elődjét a vietnámi háború kapcsán fejlesztették,hogy egy könnyű és nagy tűzgyorsaságú löveget kapjanak,akkor még 105milisben.Tüzértisztként erősdve gyanitom,hogy nálam sokkal jobban meg tudod itélni az elgondolás életképességét.Mert ha életképes kiforrot rendszeré érlelhető,szerintem van jövője teherautó platóra szerelt,de méginkább APC/IFVre épitett változatának.De akár légimozgékony változat is kialakitható belőle.Kiváncsi vagyok a véleményedre
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nem vagyok hülye, ismerem ezeket de továbbra is vannak hátrányai amik miatt úgy tűnik egyelőre marad a kisebbik kaliber.
Alighanem a Blogen vegyes szervezése a megoldás,ami különben nem példa nélküli újdonság.Alkalmazták azt már mások is,és most is, a világban.
Az 57milis gá sem most kerlt elő a semmiből.
tumblr_pdhn0gKHGA1tj31v2o4_1280.png
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Nem értek egyet egyik csoporttal sem.
Egyrészt azért van a NATO, mint kollektív védelmi szövetség, (politikai és katonai is), hogy a tagállamok vitás kérdéseiket tárgyalóasztal mellett döntsék el (kvázi ezért is nem volt görög-török, vagy brit-spanyol, brit-izlandi háború), másrészt, hogy a szövetséges belül optimalizálni lehessen a haderőket - kvázi képességeket. Tehát nem kell minden országnak minden fegyvernemmel, vagy azon belül eszközökkel, rendszerekkel élőerővel olyan szinten rendelkeni, mint egy olyan országnak, amely "egyedül" van, tehát ténylegesen védeni-e az országát.. (ez is faramuci kategória, egyébként, mert svájc vagy éppen szingarur bármennyi fegyvert stb. szerezne be, és kiképzett tömeghadserege lenne, pld. ha az Oroszok EU, USA -val hadakozna, eleve vereséget szenvedne, tehát max. csak az ellenségnek komoly veszteséget okozna (tudom, hogy földrajzilag stb. eleve értelmetlenség amit leírtam, de a logika a lényeg). Akkor erővel kell rendelkezni, amely az 5. cikkely életbe lépése után, lassíta, időlegesen megállítja az ellenséget, amig a szövetséges erősítések megérkezenk. (itt kelet-közép európában, persze bizalmatlanok az emberek a NATO-ban, pedig történelme során tagországok még nem háborúzak egymással. Sőt személyesen voltam vagy egy tucat hadgyakorlaton amikor török-görök egységek is részt vettek rajta. De gyakorlatok során a régebben történelmileg szembeálló országok is rivalizálnak egymással, viszont ez egészséges versengés). vissza a témára. Nekünk max. olyan erő szükséges amely a szomszédok "kvázi első csapását" lassítja, esetleg megállítja..Nos erre kell készülni. Tehát helyesen nem gatyát letolve kell létezni, de nem kell olyan fegyverkezésbe sem fogni, amit egyrészt a nemzetgazdaságól az optimálisnál több erőforrást von el, valamint olyan fegyverrendszereket kell alkalmazni, amire az országnak az hadrendben, rendszerben tartása végéig biztosított lesz a támogatása, szupportja, karbantartása. A mostani beszerzési kampányban sokkal több a politikai elem, mint amit sokan gondolnak, Orbán akarja megalapozni, hogy a nyugat ne szolljon be az autoriter rendszerébe. A félelem, hogy egyszeri kampány (maga a beszerzés, mert ez PIAR-ként el lehet adni) aztán a karbnatartása, üzemeltés, már nem lesz kellő erőforrással támogatva. Lásd pld. a gripen közelharcrakéták ügye. Már übersok repülőeszközt rendeltünk, de néhány tucat vacak rakéta, vagy éppen a Mihu páncéltörő képessége, de sok más filléres dologban nincs előrelépés. Ahogy pld a repülőműszakiak fizetése sem, lassan nem lesz Gripen üzemeltető ... (félelem van a közegben, hogy a Pápára település során és után is sokan távoznak, mert az ország másik felén kell szolgálatot teljesíteni annyiért amennyiért még mindig találnak szinte bármikor jövedelmezőbb és nem katonai közegben munkahelyet..
Szóval, ne vizionáljunk nagy és az ország "teljes" védelemére elegendő haderőt (mégha a Vajda az is mondta persze), hiszen tegnap Lengyelországban éppen a NATO szkepticizmusát cáfolta meg, hogy a NATO milyen fasza dolog, (egyik nap ezt, másik nap a másikat beszéli, a hiveknek mindegy).. Ettől függetlenül a fegyveres erőink képességeinek, javítása, és az eszközpart modernizálása nagy-nagy piros pont a regnáló kormánynak.. (a sok fekete mellett).. 2 éve még csak a stadionokból emelt végvárrendszert láthattuk...
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Nem értek egyet egyik csoporttal sem.
Egyrészt azért van a NATO, mint kollektív védelmi szövetség, (politikai és katonai is), hogy a tagállamok vitás kérdéseiket tárgyalóasztal mellett döntsék el (kvázi ezért is nem volt görög-török, vagy brit-spanyol, brit-izlandi háború), másrészt, hogy a szövetséges belül optimalizálni lehessen a haderőket - kvázi képességeket. Tehát nem kell minden országnak minden fegyvernemmel, vagy azon belül eszközökkel, rendszerekkel élőerővel olyan szinten rendelkeni, mint egy olyan országnak, amely "egyedül" van, tehát ténylegesen védeni-e az országát.. (ez is faramuci kategória, egyébként, mert svájc vagy éppen szingarur bármennyi fegyvert stb. szerezne be, és kiképzett tömeghadserege lenne, pld. ha az Oroszok EU, USA -val hadakozna, eleve vereséget szenvedne, tehát max. csak az ellenségnek komoly veszteséget okozna (tudom, hogy földrajzilag stb. eleve értelmetlenség amit leírtam, de a logika a lényeg). Akkor erővel kell rendelkezni, amely az 5. cikkely életbe lépése után, lassíta, időlegesen megállítja az ellenséget, amig a szövetséges erősítések megérkezenk. (itt kelet-közép európában, persze bizalmatlanok az emberek a NATO-ban, pedig történelme során tagországok még nem háborúzak egymással. Sőt személyesen voltam vagy egy tucat hadgyakorlaton amikor török-görök egységek is részt vettek rajta. De gyakorlatok során a régebben történelmileg szembeálló országok is rivalizálnak egymással, viszont ez egészséges versengés). vissza a témára. Nekünk max. olyan erő szükséges amely a szomszédok "kvázi első csapását" lassítja, esetleg megállítja..Nos erre kell készülni. Tehát helyesen nem gatyát letolve kell létezni, de nem kell olyan fegyverkezésbe sem fogni, amit egyrészt a nemzetgazdaságól az optimálisnál több erőforrást von el, valamint olyan fegyverrendszereket kell alkalmazni, amire az országnak az hadrendben, rendszerben tartása végéig biztosított lesz a támogatása, szupportja, karbantartása. A mostani beszerzési kampányban sokkal több a politikai elem, mint amit sokan gondolnak, Orbán akarja megalapozni, hogy a nyugat ne szolljon be az autoriter rendszerébe. A félelem, hogy egyszeri kampány (maga a beszerzés, mert ez PIAR-ként el lehet adni) aztán a karbnatartása, üzemeltés, már nem lesz kellő erőforrással támogatva. Lásd pld. a gripen közelharcrakéták ügye. Már übersok repülőeszközt rendeltünk, de néhány tucat vacak rakéta, vagy éppen a Mihu páncéltörő képessége, de sok más filléres dologban nincs előrelépés. Ahogy pld a repülőműszakiak fizetése sem, lassan nem lesz Gripen üzemeltető ... (félelem van a közegben, hogy a Pápára település során és után is sokan távoznak, mert az ország másik felén kell szolgálatot teljesíteni annyiért amennyiért még mindig találnak szinte bármikor jövedelmezőbb és nem katonai közegben munkahelyet..
Szóval, ne vizionáljunk nagy és az ország "teljes" védelemére elegendő haderőt (mégha a Vajda az is mondta persze), hiszen tegnap Lengyelországban éppen a NATO szkepticizmusát cáfolta meg, hogy a NATO milyen fasza dolog, (egyik nap ezt, másik nap a másikat beszéli, a hiveknek mindegy).. Ettől függetlenül a fegyveres erőink képességeinek, javítása, és az eszközpart modernizálása nagy-nagy piros pont a regnáló kormánynak.. (a sok fekete mellett).. 2 éve még csak a stadionokból emelt végvárrendszert láthattuk...
Naiv amit írsz és le is vagy maradva. Már Benkő is ezerszer mondta, hogy első az ország védelem és a szuvenír hadsereg és utána jön a disszövetség ( Nato) Ezt igazolják a beszerzések is. Szekeres idejében volt az amit írsz, hogy lényegében a honvédségből egy vegyi alakulatot és víztisztító egységet csinált volna nato seggnyalással. ( szerencsére megbukott az örült)
A történelem igazolja, hogy a legtöbb katonai szövetség csak ideglenes politikai alakulás és nem lehet arra alapozni. Varsói szerződés és társai és érdekes, hogy a görögöket említed és a törököket mert ők harcoltak egymás ellen...... Az, hogy vannak mosoly partis hadgyakorlatok az olyan kb mintha az ellenségel elmész vacsorázni és politikai okok miatt mosolyogsz vacsora közben.... de rendes háborúnál más lenne a tészta. Jó példa erre, hogy egy magyar honvéd nem halna egy román miatt és lennének elég komoly morális problémák ha a románok miatt háborúzni kellene. Tehát gyakorlatban amit írsz a Natorol az nem működik.
Az országnak a környezetéhez mérten kell fegyverkezni és arra ha felbomlik a "szövetség" akkor utána mi lesz és jelenleg a beszerzések alapján elég jó írány felé halad a fejlesztés. Nem normális az aki a Natora alapoz mindent....
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 149
10 868
113
El kell találni egy egészséges létszám, technika kombót, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy lesznek veszteségek is amiket pótolni kell mind technikából mind személyi állományból. Az viszont tény, hogy az egy osztály tüzérséggel maximális esetben 4 helyen tudsz kis méretű tűzcsapást végrehajtani szakasz szintű műveletek tűztámogatására. Vagy koncentrálhatod a tűzrőt de akkor máshol nem lesz. Ezért is lenne fontos a zászloalj alárendelt tűztámogatás kialakítása is (nagyobb kaliberű önjárójó aknavető) továbbá a közepes dandárnak saját tüzérosztály. Csak jelenleg az sincsen feltöltve ami van.

Lehet tudni, hogy a D-20 marad-e?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Naiv amit írsz és le is vagy maradva. Már Benkő is ezerszer mondta, hogy első az ország védelem és a szuvenír hadsereg és utána jön a disszövetség ( Nato) Ezt igazolják a beszerzések is. Szekeres idejében volt az amit írsz, hogy lényegében a honvédségből egy vegyi alakulatot és víztisztító egységet csinált volna nato seggnyalással. ( szerencsére megbukott az örült)
A történelem igazolja, hogy a legtöbb katonai szövetség csak ideglenes politikai alakulás és nem lehet arra alapozni. Varsói szerződés és társai és érdekes, hogy a görögöket említed és a törököket mert ők harcoltak egymás ellen...... Az, hogy vannak mosoly partis hadgyakorlatok az olyan kb mintha az ellenségel elmész vacsorázni és politikai okok miatt mosolyogsz vacsora közben.... de rendes háborúnál más lenne a tészta. Jó példa erre, hogy egy magyar honvéd nem halna egy román miatt és lennének elég komoly morális problémák ha a románok miatt háborúzni kellene. Tehát gyakorlatban amit írsz a Natorol az nem működik.
Az országnak a környezetéhez mérten kell fegyverkezni és arra ha felbomlik a "szövetség" akkor utána mi lesz és jelenleg a beszerzések alapján elég jó írány felé halad a fejlesztés. Nem normális az aki a Natora alapoz mindent....
Bár van némi igazság abban amit irsz,alavetően a körvonalazódó haderőfejlesztés kissé mást mutat.Lesz egy nehéznek nevezett német mintájú páncélgránártos dd,ami már most fel van ajálva NATO együtműködésre.3 dd-os haderő a ccél,ami országvédelemre önmagában édeskevés.Szervezeti-üzemeltetési rendszer problémái továbbra is égbekiáltóak.Benkő meg azt mondja,amit a Fővajda hallani akar.Mihu restaurálás baromságát is gyönyörű semmitmondással megmagyarázta.Jó zsoldosként megszolgálja a fizetését és a vállapját.
Ez a haderőfejlesztés,bár örvendetes,hogy egyáltalán van,alapvetően PR és szimpátiavásárlás okán indolt meg.És korántsem fogja azt az önálló honvédelemre alkalmas,térségben meghatározó erőt eredményezni,amiröl a propaganda beszél
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 301
76 877
113
Bár van némi igazság abban amit irsz,alavetően a körvonalazódó haderőfejlesztés kissé mást mutat.Lesz egy nehéznek nevezett német mintájú páncélgránártos dd,ami már most fel van ajálva NATO együtműködésre.3 dd-os haderő a ccél,ami országvédelemre önmagában édeskevés.Szervezeti-üzemeltetési rendszer problémái továbbra is égbekiáltóak.Benkő meg azt mondja,amit a Fővajda hallani akar.Mihu restaurálás baromságát is gyönyörű semmitmondással megmagyarázta.Jó zsoldosként megszolgálja a fizetését és a vállapját.
Ez a haderőfejlesztés,bár örvendetes,hogy egyáltalán van,alapvetően PR és szimpátiavásárlás okán indolt meg.És korántsem fogja azt az önálló honvédelemre alkalmas,térségben meghatározó erőt eredményezni,amiröl a propaganda beszél

A vállapját(ami nincs is neki mert a magyar katona a hajtókán hordja a rendfokozatát) már megszolgálta,nem kell folyamatosan megvédenie azt nem veszik el tőle.Az más kérdés,hogy régen a beosztását most pedig a hivatalát megszolgálja.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Ez milyen konfliktus? Gibraltárra célzol?

Igen a Gibraltári konflikusra.

-- iigaz - kollégának. Amit emberek alkotnak, az előbb utóbb szétmegy. Lásd pld. Római birodalom. DE! az időlegesség hossza a mérvadó. A NATO nélkül nem lett volna a II.vh óta béke európában, és valószínűleg még sokáig fennáll a közös szövetségi rendszer (magam annak örülnék ha átakulna egy tisztán európai véderővé..
Benkő a mostani kormány hadügyére.. mi a fenét nyilatkozzon? Értelmes ember, tudja a függelmi viszonyokat. Modana ellen a korányfőnek??? Leváltják 2 perc alatt,
Ez egyként tiszta hülyeség, hogy magyar honvéd nem hallna meg román miatt, amerikai meg bolgár miatt... Ha az 5. cikkely megvalósul, akkor a NATO-ért és saját szövetségéért hal meg (bár marhaságnak tünik így leírva). Az biztos, hogy éppen NATO tagság végett a szomszédaink sem fognak háborúzni ellenünk, a "Népek nagy csatájában meg elégne a bolygónk...
Ha belegondolunk nincsenek antagonisztikus ellentétek a szomszédainkkal, sőt még a Román forradalom, vagy éppen 1956 idején sem volt tényleges beavatkozás. MI voltunk egyedül akik a Cseheknél beavatkoztunk.. (és a Lengyelek is).. Szóval még VSZ időbe a Szovjetunió nyomására kerültünk bele ilyenbe, a NATO-nál meg egyáltalán nem volt ilyen megalakulása óta..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 301
76 877
113
Igen a Gibraltári konflikusra.

-- iigaz - kollégának. Amit emberek alkotnak, az előbb utóbb szétmegy. Lásd pld. Római birodalom. DE! az időlegesség hossza a mérvadó. A NATO nélkül nem lett volna a II.vh óta béke európában, és valószínűleg még sokáig fennáll a közös szövetségi rendszer (magam annak örülnék ha átakulna egy tisztán európai véderővé..
Benkő a mostani kormány hadügyére.. mi a fenét nyilatkozzon? Értelmes ember, tudja a függelmi viszonyokat. Modana ellen a korányfőnek??? Leváltják 2 perc alatt,
Ez egyként tiszta hülyeség, hogy magyar honvéd nem hallna meg román miatt, amerikai meg bolgár miatt... Ha az 5. cikkely megvalósul, akkor a NATO-ért és saját szövetségéért hal meg (bár marhaságnak tünik így leírva). Az biztos, hogy éppen NATO tagság végett a szomszédaink sem fognak háborúzni ellenünk, a "Népek nagy csatájában meg elégne a bolygónk...
Ha belegondolunk nincsenek antagonisztikus ellentétek a szomszédainkkal, sőt még a Román forradalom, vagy éppen 1956 idején sem volt tényleges beavatkozás. MI voltunk egyedül akik a Cseheknél beavatkoztunk.. (és a Lengyelek is).. Szóval még VSZ időbe a Szovjetunió nyomására kerültünk bele ilyenbe, a NATO-nál meg egyáltalán nem volt ilyen megalakulása óta..

Azt azért tegyük hozzá,hogy a románokban a szovjetek sem bíztak...Kb ha akartak volna jönni se engedték volna őket oda.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Bár van némi igazság abban amit irsz,alavetően a körvonalazódó haderőfejlesztés kissé mást mutat.Lesz egy nehéznek nevezett német mintájú páncélgránártos dd,ami már most fel van ajálva NATO együtműködésre.3 dd-os haderő a ccél,ami országvédelemre önmagában édeskevés.Szervezeti-üzemeltetési rendszer problémái továbbra is égbekiáltóak.Benkő meg azt mondja,amit a Fővajda hallani akar.Mihu restaurálás baromságát is gyönyörű semmitmondással megmagyarázta.Jó zsoldosként megszolgálja a fizetését és a vállapját.
Ez a haderőfejlesztés,bár örvendetes,hogy egyáltalán van,alapvetően PR és szimpátiavásárlás okán indolt meg.És korántsem fogja azt az önálló honvédelemre alkalmas,térségben meghatározó erőt eredményezni,amiröl a propaganda beszél
Édes kevés? Sokat olvasod a kamu 444.hu-t ez a probléma inkább.... ha megjönnek az összes beszerzések a legtöbb "szomszéd" egyszerűen nem tud majd mit kezdeni a helyzettel mert se eszközük nem lesz a magyarok ellen se létszámuk. A kamu románoknak sem!
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Azt azért tegyük hozzá,hogy a románokban a szovjetek sem bíztak...Kb ha akartak volna jönni se engedték volna őket oda.
Nem csak a szovjetek nem hanem a magyarok sem. Mind a két fél készült egy háborúra egymás ellen. Közbe meg hivatalosan ment a kamu internacionálé és "szövetség" duma. Most sincs ez másképp csak más a marketing.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
A Románokban senki sem bízik :)... nem is bizott soha..
De tegyük a szívünkre a kezünket, hogy bennünk igen?? Utoljára talán a Szent László hadosztály néhány alegységében. és persze kinn az amerikaiak a KMZ alegységében. Ha csak megnézzük a nemzetközi gyakorlatokat, a néhány harcjárművek és néhány repülőgépből manőverezésén kívüli komolyabb és "titkosabb" erők nem voltak hazánkban évek óta.PLd az F-22/F-35 körbeturnézta már a környékbeli országokat (Szlovákia és talán Bulgária kivételével) Nálunk nem voltak.. Olyan hatalmas gyakorlatok is voltak, mint a Flying Sword, ami egy géppár Typhoon F1-ből állt, akik a Román/Bolgár misszió közben átrepültek, és talán ha 4 feladatot repültek a mieinkkel..
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Igen a Gibraltári konflikusra.

-- iigaz - kollégának. Amit emberek alkotnak, az előbb utóbb szétmegy. Lásd pld. Római birodalom. DE! az időlegesség hossza a mérvadó. A NATO nélkül nem lett volna a II.vh óta béke európában, és valószínűleg még sokáig fennáll a közös szövetségi rendszer (magam annak örülnék ha átakulna egy tisztán európai véderővé..
Benkő a mostani kormány hadügyére.. mi a fenét nyilatkozzon? Értelmes ember, tudja a függelmi viszonyokat. Modana ellen a korányfőnek??? Leváltják 2 perc alatt,
Ez egyként tiszta hülyeség, hogy magyar honvéd nem hallna meg román miatt, amerikai meg bolgár miatt... Ha az 5. cikkely megvalósul, akkor a NATO-ért és saját szövetségéért hal meg (bár marhaságnak tünik így leírva). Az biztos, hogy éppen NATO tagság végett a szomszédaink sem fognak háborúzni ellenünk, a "Népek nagy csatájában meg elégne a bolygónk...
Ha belegondolunk nincsenek antagonisztikus ellentétek a szomszédainkkal, sőt még a Román forradalom, vagy éppen 1956 idején sem volt tényleges beavatkozás. MI voltunk egyedül akik a Cseheknél beavatkoztunk.. (és a Lengyelek is).. Szóval még VSZ időbe a Szovjetunió nyomására kerültünk bele ilyenbe, a NATO-nál meg egyáltalán nem volt ilyen megalakulása óta..
Kérdezd a románokat e térről akik a legjobban tudnak elfutni a háború elől. Sztálingrád nagy részben miattuk bukot el és nem számított nekik a parancs és a szövetség. A "hősies" olaszokról ne is beszéljünk XD
A katonai morál egy elég fontos tényező és hiába adja ki bárki is a parancsot a magyar többség nem fog románok miatt harcolni, ez szinte tény.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
A Románokban senki sem bízik :)... nem is bizott soha..
De tegyük a szívünkre a kezünket, hogy bennünk igen?? Utoljára talán a Szent László hadosztály néhány alegységében. és persze kinn az amerikaiak a KMZ alegységében. Ha csak megnézzük a nemzetközi gyakorlatokat, a néhány harcjárművek és néhány repülőgépből manőverezésén kívüli komolyabb és "titkosabb" erők nem voltak hazánkban évek óta.PLd az F-22/F-35 körbeturnézta már a környékbeli országokat (Szlovákia és talán Bulgária kivételével) Nálunk nem voltak.. Olyan hatalmas gyakorlatok is voltak, mint a Flying Sword, ami egy géppár Typhoon F1-ből állt, akik a Román/Bolgár misszió közben átrepültek, és talán ha 4 feladatot repültek a mieinkkel..
Több német veterán is nyilatkozta, hogy a magyar végsőkig küzdött a háborúban, a román meg csak elfutni tudott.
Az, hogy a nyugat nem bízik a magyarban érthető, mivel a nyugat semmit nem adott Magyarországnak csak elvett és hálátlan volt vele szembe. Tehát nincs mire fel pattognia a nyugatnak, de ennek ellenére túl rendesek velük a magyarok.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 852
12 352
113
ha megjönnek az összes beszerzések a legtöbb "szomszéd" egyszerűen nem tud majd mit kezdeni a helyzettel mert se eszközük nem lesz a magyarok ellen se létszámuk. A kamu románoknak sem!

Azert megint annyi mindent sajnos meg nem vettunk hogy ennyire egyertelmu lenne a helyzet. Kerdes mi lenne az az optimalis szam amivel lehetne egy egeszseges hadsereget mukodtetni masreszrol ami meg meg nem verne ki a szomszedokban a biztositekot.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Most Orbán mond már, mint talán egy hete?? (Benkő nyilatkozta nem érdekes mert, nem mondthat mást..

https://honvedelem.hu/cikk/114979_orban_viktor-_felertekelodik_a_nato_szerepe

német veterán is nyilatkozta, hogy a magyar végsőkig küzdött a háborúban, a román meg csak elfutni tudott. --- többen meg lesajnálják és lenézik a 45 koratavaszán már hazaszállíngozó honvédeinket (lásd. Friessener tábornok által írt könyvében)..
A Románoknak is van egyébként hasonló német veterános nyilatkozatai. Attól füg ki hol harcolt. A románok pld. szintén voltak bekerítésben Sztálingrádnál..
Nézzd meg egyébként, hogy a lesajnált román királyi légierő ha jól emlékszem Ploestinél hogyan lepter meg egy Lightinig alacsonytámadó köteléket.
A dolog nyitja, hogy a nemzeti kereteken felülemelkedve más nyelven is érdemes visszaemlékezéseket olvasni, tanulmányozni... Mindkét nemzet fiai komolyan szenvedtek és veszteségeket szenvedet a 2. vh-ban, valamint a jóval gyengébb fegyverzet és utánpótlás és a német felsőbbrendűség miatt, ágyútöltelék volt.