Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Hóóóóóóóóóóóóó.... A legnagyobb és legfejlettebbnek semmi köze egymáshoz. Kína is helyenként fejlett, és össznépességében nagy. De nem a nagy átlagot nézve fejlett.
Ha úgy veszed,Kinát akkor is egybe számitják,amikor éppen két,vagy éppen több darabban volt.India az angol hóditásig soha nem volt egészen egységes,mégis mindig egybe számolják.Ilyenképpen Európát egybeszámolva lehet,kicsit más lenne a kép.És a történelmi képre is igaz,hogy ha lakosságszámra arányositva mérjük össze a gazdasági teljesitményt,mindjárt nem olyan látványos a kinai fölény
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and blitzkrieg

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
Azért nem mindig Kína volt a legnagyobb gazdaság (nézz csak az általad belinkelt ábrára). A másik ősi ázsiai civilizáció egészen addig tartani tudta velük a lépést (illetve inkább nagyobbak voltak, és ők hatottak a kínaiakra), amíg meg nem jelentek a színen a britek.

Igen, Kína és India volt a két meghatározó erő, kezdetben India, később Kína vált dominánssá. A kérdés elsősorban Kína és a nyugat kapcsolatát feszegette, Indiát most nem akartam ide keverni.
A britek... hát igen. Vajon mi lett volna, ha...

Hóóóóóóóóóóóóó.... A legnagyobb és legfejlettebbnek semmi köze egymáshoz. Kína is helyenként fejlett, és össznépességében nagy. De nem a nagy átlagot nézve fejlett.

Úgy érted, hogy a fejlettség csak regionalitás központokba koncentrálódott? Igen, ez többnyire igaz, de ne felejtsd, hogy ez mindenhol így van és Kína hatalmas. Érted, még a mai Európában is találhatóak részek ahol szinte középkori szinten élnek emberek (Románia, Ukrajna, Albánia, stb.). Csak a léptékek mások.

Ami igazán tanulságos azok a trendek, látva Kína felzárkózásának ütemét, nem gondolom, hogy nagyon elrugaszkodott lenne meghosszabbítani azokat a vonalakat a grafikonon, (itt egy újabb: https://www.visualcapitalist.com/2000-years-economic-history-one-chart/) mondjuk 50 évvel. Amerikában a stratégák biztosan megtették. Ismerve a külpolitikájuk jellegét és az ország gazdaságának motorjait, Thuküdidész csapdája egészen bizonyosan nem elkerülhető, a kérdés, hogy vajon majd magával rántja-e a világot a háború.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
https://444.hu/2019/03/11/szlovakia...kepp-katonakat-allomasoztatnanak-az-orszagban
Úgy látom lehet itt nemet mondani, csak a gerincet kell kivenni a sublotból..
Persze nekünk ez nem sikerült, sokkal durvább esetben sem mint a hat abrams és két bradley ide-oda vonulgatása:
https://nepszava.hu/tag/nemzetkozi-beruhazasi-bank/
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/bu...khelyet-a-nemzetkozi-beruhazasi-bank-4187882/
És ahogy azt a kormánysajtó megirta, mintha valami kimaradt volna.
(ha másik cikkben megírták akkor elnézést tőlük)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
https://24.hu/kulfold/2019/03/12/we...-amelyet-o-maga-szabott-orban-viktor-szamara/

A Fidesz Európai Néppártból való esetleges kizárásának lehetőségét egy gyenge pillanatában felvillantó Manfred Weber három feltételt szabott pár hete, amelyek nem teljesítése esetén elképzelhető, hogy repül a Fidesz a Néppártból. Úgy fest, Weber nem bíz semmit a véletlenre, saját maga gondoskodik arról, hogy teljesítse a Fidesz a feltételeket és ne kelljen kipenderíteni a magyar kormánypártot a legnagyobb európai pártcsaládból.

Az egyik feltétel az volt, hogy a magyar kormány/Fidesz/Orbán Viktor biztosítsa a lehetőséget, hogy a CEU Budapesten maradhasson. Erre mit talált ki Weber? Hát hogy saját maga intézi el azt, hogy egy német tartomány pénzt adjon a CEU-nak, hogy az maradjon Magyarországon.

Még egy kis hercehurca és Németország keményen fog fizetni nekünk, hogy a CEU itt maradhasson. :)
 
M

molnibalage

Guest
Az USA gigantikus védelmi költségvetése több okból akkora, amekkora:
A világ legnagyobb gazdasága, a világ negyedik (harmadik) legnépesebb országa
Igen.

A nemzeti valuta a világ bázisvalutája, nem tud inflálódni
Nincs továbbá infláció, amíg a gazdaság produktumaira (részben mesterséges) kereslet van, van mire költeni a pénzt
Ezt nem értem. Akkor az USD inflation calculator mit számol?

A védelmi szektor minden határon túl el van látva megrendelésekkel, felső határ nincs
Khöm. -1 CVN, törölt FCS program, félúton vagy inkább negyed úton kivégzett F-22-es, B-2-es program totális kinyírása, RAH-66 gyártás előtt törlése. Azért a minden határon túl erős úgy, hogy volt a védelmi költségvetés 10% felett is. Most 5% alatt van...

A védelmi szektor, illetve ipari konglomerátum társadalmi és politikai beágyazottsága olyan mély, hogy már leépíthetetlen
Ezt adom, bár az orosz GDP arányos magasabb költsége akkor az micsoda...? [fejvakarás]

És ezekre jön még a nukleáris fegyverzet, a hidegháborúból örökölt triászra, mint platformra telepítve
Öööö, maga a SZU létezése és ezért eredménye is sok minden más a hh-ban KGST lerabolt országiból jövő bevételek meg kis kényszermunka és egyebek...
(Ezzel még te is egyetértettél anno, amikor téma volt. Asszem. Vagy összekeverlek valakivel a más blogról? Hm...)

Szóval szerintem inkább ne firtassuk, hogy ki és mit örökölt...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Khöm. -1 CVN, törölt FCS program, félúton vagy inkább negyed úton kivégzett F-22-es, B-2-es program totális kinyírása, RAH-66 gyártás előtt törlése. Azért a minden határon túl erős úgy, hogy volt a védelmi költségvetés 10% felett is. Most 5% alatt van...

Az, hogy finish előtt nyirnak ki programokat, csak mégnagyobb pénzszórást mutat, mégse jár rosszul egyik szereplő se. A kinyírt program is jó kifizetőhelye a védelmi iparnak.
Ne feledd: a legnagyobb tiszta lóvét nem a sorozatgyártáson lehet szedni, hanem a rétestészta módjára elnyúló fejlesztéseken. A gyártásnak ugyanis már számottevő rezsije is van.
Ezt adom, bár az orosz GDP arányos magasabb költsége akkor az micsoda...? [fejvakarás]
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Az orosz védelmi szektort felülről tartják életben, míg az USA-ban a védelmi szektor tartja lényegében Vietnam óta sakkban a mindenkori washingtoni adminisztrációt és a szenátorok révén a kongresszust, hogy a védelmi büdzsé még véletlenül se csökkenjen.

Öööö, maga a SZU létezése és ezért eredménye is sok minden más a hh-ban KGST lerabolt országiból jövő bevételek meg kis kényszermunka és egyebek...
(Ezzel még te is egyetértettél anno, amikor téma volt. Asszem. Vagy összekeverlek valakivel a más blogról? Hm...)

Ennek mi köze van az USA jelenlegi atomarzenáljához?
 
M

molnibalage

Guest
Milyen kiutat lehet találni Venezuela számára? Lassan megszűnik az ország és az államként funkcionálni, gyakorlatilag egy olyan humanitárius katasztrófa látszik kibontakozni, ami háborús övezetekre jellemző.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Milyen kiutat lehet találni Venezuela számára? Lassan megszűnik az ország és az államként funkcionálni, gyakorlatilag egy olyan humanitárius katasztrófa látszik kibontakozni, ami háborús övezetekre jellemző.

Legjobb lenne nekik, ha Columbia elfoglalná és magához csatolná. Voltak már közös országban: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-Kolumbia
Egyébként én rég furcsálom, hogy a sok Közép és Dél-Amerikai ország (Brazilia kivételével) mi a francért nem hozott létre először egy EU-hoz hasonló gazdasági szövetséget, majd pedig egy szövetségi országot, mint az USA. Ugyanaz a nyelv, ugyanaz a vallás, ugyanaz a kultúra, ugyanaz az eredet, nagyon hasonló gazdasági mutatók.
Ha elfoglalná Columbia Venezuellát, miben lenne hátrányban egy volt venezuellai egy kolumbiaitól? Semmiben.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Legjobb lenne nekik, ha Columbia elfoglalná és magához csatolná. Voltak már közös országban: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-Kolumbia
Egyébként én rég furcsálom, hogy a sok Közép és Dél-Amerikai ország (Brazilia kivételével) mi a francért nem hozott létre először egy EU-hoz hasonló gazdasági szövetséget, majd pedig egy szövetségi országot, mint az USA. Ugyanaz a nyelv, ugyanaz a vallás, ugyanaz a kultúra, ugyanaz az eredet, nagyon hasonló gazdasági mutatók.


USA ennek nem örülne, de lehet más nagy sem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113
Venezuela elott jelemleg ket ut all nyitva vagy sikerul elfogadtatni a petrot es stabilizalodik a gazdasaga. /petroert tud eszkozoket vasarolni a kitermeleshez es szakembereket fogadni / vagy elengedi a petrot es usa megnyugszik.

Khadafi nak ugye ugyan ez az arany es olaj fedezetu fizetoeszkoz bevezetese nem jott ossze korai halalahoz vezeto temyezok miatt...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113
A jelenlegi allapot pont a petro ellen dolgozik. Mert rizikossa valt. Hisz a bukik a jelenlegi vezetes azzal bukik a petro is es valoszinuleg az uj kormamy eltori es nem ad se aranyat se olajat annak aki bevaltana a petrojat a fedezetre...
Egyenlore meg nincs annyi petro a piacon hogy megvedesse magat a fizetoeszkoz... Kerdes kinek adnak egy jo ajanlatot vagy hogy adnak e egyaltalan...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113
Igazabol az egesz fesztivalnak csak ennyi a lenyege...az hogy nincs olajkitermeles vagy legalabbis nagyon visszaesett igazabol az olajkitermelo allamoknak jo... Tehat usanak nem lenne erdeke bedonteni a jelenlegi kormamyt... Ra ert volna akkor nekik a dolog amikor mar joval busassabb uzletet lehetett volna csinalni aznolaj kitermelesevel...addig tartaleknak megfelelt volna a venez olaj...
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nem is ezért izgi, hanem, hogy már nem csak a napelemet nem kell támogatni UKban, hanem a napot sem. Szelet még csak megértem arra rohadt sokat fúj. De napot UKben? Tippre még délen is sokkal több az esős/borús idő mint a félkontinentelás időjárású MOon.

Érdekességként lazán kapcsolható.
Sussexben a hőmérséklet és napsütéses órák emelkedése miatt egyre több borászatot nyitnak. Az angolok úgy gondolják 100 éven belül egész délkelet Anglia alkalmas lesz a borszőlő termesztésére.