Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A logisztika egyszerűsítése végett szerintem egy fajta ofv meg apc ami optimális..APC re igen. (6*6os a btr ek helyett minimum hazai összeszereléssel. Tarcsiba,könnyűbe) és 8*8 as Patria változat. Misszióba,közepes,nehézbe.
IFV re igen. Puma vagy ahhoz hasonló kategória. Plusz kellene egy "mindenes" olcsó is. Ha a fiatalokat (élmény, megfogás a seregbe) vagy leendő katonákkal valahol el kellene kezdeni. Gondolom Pumára "újoncot nem akarsz rakni" Plusz hogy mutatna a dagonyában egy elakadt PumaMég a végén hogy hozná le a sajtó.
![]()
Kulszolgalatra nem lenne eleg dedikalt expedicios jarmu flotta ahogy jelenleg is van. /minel nagyobb kompatibilitassal a tabort vezeto allam gepparkjaval hogy a karbantartast javitast konnyebb legyen elvegezni./?Szerintem van létjogosultsága. Ha lessz közepes dd abban szerintem annak van helye. És sokszor külszolgálatban is.
Úgyhogy igen.
Igazából ha szereznek be egy modern IFV akkor tarcsiba és másodvonalba elég lehetne egy "olcsóbb" apc is. Oké hogy van "zsé". De szerintem azért nekünk is megvannak a korlátaink anyagi forrásokra értve.Én úgy gondolom, hogy nagyjából maximum 100 btr-t megtartani, a többit eladni (aprópénz de talán a bevételből lehetne még modern cuccokat venni vagy laktanya felújításokra elkölteni)
Tarcsisok és a közepes dd kapja meg a modern apc-t, a többi ifv-t.
Pont ezért nem kellene megtartani a BTR-t, harcértéke gyak. nulla, cserébe legalább drága az üzemeltetése.Igazából ha szereznek be egy modern IFV akkor tarcsiba és másodvonalba elég lehetne egy "olcsóbb" apc is. Oké hogy van "zsé". De szerintem azért nekünk is megvannak a korlátaink anyagi forrásokra értve.
Boxert én személy szerint nem erőltetném. Helyette inkább Puma. Árban sztem nem érné meg azt az összeget ami az árcédulán van.Kulszolgalatra nem lenne eleg dedikalt expedicios jarmu flotta ahogy jelenleg is van. /minel nagyobb kompatibilitassal a tabort vezeto allam gepparkjaval hogy a karbantartast javitast konnyebb legyen elvegezni./?
De ez is egy erv amit irsz.
A kozepes dd teren lehet igazad van. De egy puma es egy boxer kozott sincs akkora suly kulonbseg.
/amugy erdekelnek a velemenyek barkitol am. Hosszabban is akar./
Tegyük fel, a modern ifv a Puma lesz listaár legyen 8M EU/db.Igazából ha szereznek be egy modern IFV akkor tarcsiba és másodvonalba elég lehetne egy "olcsóbb" apc is. Oké hogy van "zsé". De szerintem azért nekünk is megvannak a korlátaink anyagi forrásokra értve.
Kulszolgalatra nem lenne eleg dedikalt expedicios jarmu flotta ahogy jelenleg is van. /minel nagyobb kompatibilitassal a tabort vezeto allam gepparkjaval hogy a karbantartast javitast konnyebb legyen elvegezni./?
De ez is egy erv amit irsz.
A kozepes dd teren lehet igazad van. De egy puma es egy boxer kozott sincs akkora suly kulonbseg.
/amugy erdekelnek a velemenyek barkitol am. Hosszabban is akar./
Inkább 4-5 is lenne a vége. A Rosomak valahol 4-5 között állna meg fullosan felszerelve. 2-3 M között inkább 6*6 ot kapnál vagy olcsóbb 8*8 at. Mondjuk 2-3 misiből már egy normálisan felszerelt 6*6 ot is kaphatol.Tegyük fel, a modern ifv a Puma lesz listaár legyen 8M EU/db.
Ehhez képest a 2-3M EU/db modern apc olcsó.
Es ha teszem azt ifv t gyartanank magunknak? Es nem puma arut hanem mondjuk ascodot? Nemlehet hogy jobban megerne egy dragabb ifv ami egyseges mind ket kulon tipust fentertani es csak egy bizonyos mennyiseget gyartani magunk? /ezzel nem szeretnek semmire se celozni csak erdekel meg mielott valaki tobbet latna a dologba./Boxert én személy szerint nem erőltetném. Helyette inkább Puma. Árban sztem nem érné meg azt az összeget ami az árcédulán van.
Nos apc: itt lehetne Rosomák vagy valami egyszerűbb "török" is. Sokan szidják a török minőséget. De nem mindegy szerintem hogy hol rakják össze. Ott vagy itthon.
Ha licencbe akarunk a törököktöl max az az alvázba merüljön ki. Esetleg még fegyverzetben. Inkább az is német vagy európai legyen.
Motor,váltó német. Deuzth Far stb egész jó ár érték arányban lehetne beszerezni. A lengyelek is deuzth motort és váltót raknak a BMP be. Ép ma olvastam róla.
TámogatomEs ha teszem azt ifv t gyartanank magunknak? Es nem puma arut hanem mondjuk ascodot? Nemlehet hogy jobban megerne egy dragabb ifv ami egyseges mind ket kulon tipust fentertani es csak egy bizonyos mennyiseget gyartani magunk? /ezzel nem szeretnek semmire se celozni csak erdekel meg mielott valaki tobbet latna a dologba./
Torokoktol en raketa es uav teren nezelodnek. /tavoli hadakozas abba a tersegbe erzekkel tamogatva van./TámogatomA következő feltételekkel.
Max csak az alvázat meg a felfügesztést,láncot is szereznénk be a törököktöl. Azt is csak úgy hogy előtte levalidálod a török céget. Minőségileg.
Motort váltott fegyverzetet inkább az európai piacról. Motor pl német.Persze ehhez szükség lenne a török jóváhagyására is. Vagy felőlem lehet török de akkor mínősítésel rendelkezzen.
Egyébként ha ez bejönne. Akkor nem lennék meglepődbe hogy a made in hungary "jobb lenne" minőségileg.
Amúgy szerintem mi itthon bármikor össze tudnánk lökni egy jó ifv. Csak az alváz meg a felfügesztés láncostol legyen meg hozzá. A többit be lehet szerezni a "piacról".
En az igazat megvalva nem orulnek ha puma lenne a befuto. Eleg sok a problema vele es arba iszonyat sokat kernek erte... A marderek is nem veletlen maradnak minimum 2024 ig. Es db szamra se egy hatalmas tetelben gyartott termek. Gyartasra vagy alaktreszgyartasra esely se igen van.
Hat epp ez az ha a nemeteknek ilyen draga az a keves puma akkor minekunk is igen draga mulatsag...A Marder azért marad mert a németek nem akarnak pénzt adni Pumára nem pedig azért mert van létjogosultságuk.
Hat epp ez az ha a nemeteknek ilyen draga az a keves puma akkor minekunk is igen draga mulatsag...
Ertem.Nem drága nekik csak barmok.
Ertem.
Szerintem meg mimdig jobb lenne szamunkra az angol peldat kovetni es az"apc" ket mellozni helyette egy egyseges ifv platformot rendszeresiteni nagy szamban... Aminek egy olcsobb valtozata kerulhetne a kozepes dd be a tuningolt nehezebb valtozata a nehez dd be a raepitett kulonbozo felepitmenyek meg a szakcsapatokhoz.
Es igy csupan egy tipuscsaladot rendszeresiteni ezzel sporolva es igy akar lehetoseg is nyilna a hazai alkatreszgyartasra... Konnyu dd nek meg a felderitok es meg valami ranger brigad felesegbe. Konnyu jarmuveken.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..