A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Bocs,de szerintem csak látszatcselekvés történt,nem érdemi lépés.
Műveleti tartalékos csak jol kiképzett és begyakorolt ember alkalmas.Volt szerződéses katona.A területvédelmiek meg nem alkalmasak a manővererőkkel való bevetésre,nyilt csatára.A maximum ami ilyen jelleggel elvárható tőlük,a könnyű gépkocsizó falkataktikás gerilla tüzrajtaütések.De azt sem az ellen főerői ellen,hanem a biztositók és ellátókkal szemben.Type63as sorozatvető az ilyen harcok nagy öregje,de van jugó és nyugati megfelelője is.Hevenyészett müszaki és aknazárak létrehozása lehet reszortjuk az ellenséges főeröök elött még-de nem a célkeresztjükben.Fő feladatuk szerintem a nagyobb települések védelme.(az 1utcás kis falvak többnyire rosszúl védhetők).Ezek védelmi helyzetben menedék és blokkoló erődökként funkcionálhatnak.A nagyobb települések általában blokkolják a főközlekedési utakat is.Amig a saját manővererőink harcképessek,a támadó nem bonyolódhat városostromba.A városharc meg akkor is nagy erőket kivánó művelet,ha a védők gyengénkézett erők alkotják.Főleg ha direkt erre vannak felszerelve.Nemzetőrnek hasznosabb a puskagránát,mint a D20 tarack
Néha már keresem a vízes ruhát a fejemre. Sokszor annyit hordasz ősze.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and megazez

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Igen értem de a cseh a hadsereg és mi hadseregünk közt felépítésben azért van némi különbség szerintem.

Úgy értem hogy így le lehetne kommunikálni hogy hát kérem nem azért alacsony a létszám mert alacsony a fizetés/megbecsültség hanem mert csak kilencen férnek be a Pumába.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
Tehát ők a lövész rajhoz kérik a gépet és nem a géphez szervezik a lövészraj létszámát. Nem tudom nálunk mi lesz az elgondolás, amikor kiválasztjuk melyik IFV lesz.
Ha jól emlékszem Benkő valahogy úgy fogalmazott valamikor hogy az állomány létszámát a beszerzett technika paraméterei is befolyásolják. Ez valahol plusz pont lehet a Pumának.

Mondjuk 200x(3+8) fő helyett elég lenne 200x(3+6).

Jó, hogy szóba hoztátok az IFV-k kapcsán a lövészek szállíthatóságát...Ami szerintem az egyik legfontosabb feladata egy IFV-nek. Nem tudom nálunk hány fős most egy raj a gépesített gyalogságnál és voltak e korábban ilyen problémák. A Regiment 2018/4-es számában mindenesetre volt egy cikk a Bradley-ről. Amelyben az új Bradley fejlesztésen és jövőképén kívül szintén erre az eddig megoldatlan problémára hívták fel a figyelmet.
Szállítható lövészek száma vs. egyéb szükséges fejlesztések...
"Azaz lövész katonák szállítása a műveletek helyszínére, majd harcuk támogatása, illetve a megerősített ellenséges állások, járművek megsemmisítése. Ugyanis bár nagyon hatékonynak bizonyult irakban mint szállító jármű (pedig előzetesen sokan kritizálták az M2-est, hogy a tűzereje és pontossága miatt nincs is szükség a szállított katonákra). Hiába a tanknyi méret (33 tonnás harci tömeg) csak hét (a korai változatoknál csak 6) lövész fér el a küzdőtérben. Az amerikai gépesített alakulatok pedig a 9 fős rajra épülnek. Ez azt jelenti, hogy a raj mozgatása két lánctalpast igényel. A lövész szakasz három raját pedig négy járműbe lehet elhelyezni - azaz a rajok képtelenek egy egységként utazni, s úgy megkezdeni a harcot.
Ezen a 2012-ben megkezdett és mostanában záruló programban az M2A4-et ugyan modernizálják. Javul a mozgékonysága, IED védelme, hatótávja, hűtő rendszere, és elektronikája is. Több embert viszont nem terveznek ebbe belerakni.
Azonban az ötödik generációs "szuper bradley" M2A5 is készülőben van, mely a meghosszabbított testnek köszönhetően már egy teljes raj szállításár alkalmasnak kellene lenni, de úgy néz ki végül csak 8 ember fog elférni benne. Azaz marad a 4 lánctalpas/szakasz felosztás."
Ütős fegyverzet...
Igaz a fegyverzet terén viszont nem lesznek problémák az új A5-ös esetén. " Figyelembe véve az új orosz és kínai vetélytársak felbukkanását, a toronyba is egy erősebb, nagyobb átütőképességű lőszerekkel dolgozó 30 mm-es XM813 Bushmaster II gépágyú kerülne. Ennek lövedéke közel kétszer akkora tömegű, így jóval komolyabb páncélátütő és nagyobb repeszhatású romboló képességet jelent (a fegyver kettős betáplálású lesz, váltható lőszertípussal). Később a kilövés során előre beprogramozott távolságban elműködő repeszromboló lőszereket is megkaphatja. Viszont a korábbi 200 db őszer helyett csak 180 db lesz így. Elemzések szerint a 3 kilométerre növelt effektív hatótávolság mellett 30 %-al vastagabb páncélzat leküzdésére lesz képes, ami már elegendő az újabb generációs vagy modernizált orosz csapatszállító és gyalogsági harcjárművek homlok páncélzata ellen.
Persze lesz új aktív védelem is az izraeli-amerikai fejlesztésű Iron Fist. A toronyban új modernizált felderítő és célkövető optikai eszköz kerül mind a parancsnok, mind az irányzó számára, ráadásul ethernet alapú hálózati kapcsolattal összekötve. Plusz egy távirányítású 5,56 mm-es könnyű géppuska, mely a közelben felbukkanó gyalogság ellen lesz hatásos. A tömeg és a méret növekedése természetesen hátránnyal is jár kb. 40 tonna lesz. 2020 közepére várják a rendszeresítést."
Új utakon...
"Természetesen ez csak időhúzás és szükség lesz új váltó típusra az M1 és M2 esetében is. Már program is készült a cserére, a NGCV (Next Generation Combat Vehicle) tervezése már zajlik is méghozzá a hadsereg hat, legfontosabb projektjének egyikeként. Az első prototípust 2020-ra várják kigördülni a gyakorló térre...azonban nem egyedül. Az eleve csak opcionálisan ember vezette NGCV-ket távolról vezérelt, nagyfokú autonómiával ellátott, az igényeknek és a taktikai helyzetképnek megfelelő szintű önirányításra képes társ követi majd a harcmezőre.15 évnyi tapasztalat gyűjtés és durva tesztelés után a rendszeresítés valamikor 2035 után várható."

Nem tudom mi milyen IFV-t veszünk, de fontos, hogy megfontolt - minden ami egy modern IFV-vel kapcsolatos harctéri igényt a lehető legkorszerűbb és kiegyensúlyozottabb módon kiszolgáló, illetve a benne szállítandó emberéletet is figyelembe vevő - döntést kellene hozni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Segítsetek nekem, mert kicsit elakadtam.
Bár sok más topicba illene a dolog (Gripen, légvédelem, NASAMS, stb.) de mégis az aktuális fejlesztésekhez és ezek irányában tapogatózom.
Nincs most nekem annyi energiám már erre, hogy többezer oldalt végigtúrjak, ezért segítsetek megfejetni a rakétáink és az ebből fakadó egyéb problémákat.
Szóval van a jelenlegi helyzet:
  • Tudtommal a AIM-9L/M szériás rövid hatótávolságú IR légiharc rakétáinknak reszeltek, mert lejárt a "szavatosságuk". Ezidáig nem történt meg az élettartam meghosszabbításuk
  • Nemsokára kezdődik a balti légi-rendőri feladat, és jelenleg korlátozott számú AMRAAM és a fedélzeti ágyúk állnak a rendelkezésünkre (akarom mondani ezekkel most baj volt ugye, de szerintem ez elhárítható addig). Szerintem óriási para nincs abból, hogy mondjuk nincs AIM-9, mert akár kölcsön is kérhetjük ezeket (pénzért persze), és bár ez hülyén hangzik, lehet, hogy logikus lenne. De ha nincs más maradhatnak az AMRAAM-ok is a pilonokon...
  • Jelenleg gőzerővel folyik az utolsó simítgatás a NASAMS rendszer beszerzése körül. Ez elvileg amerikai üzlet is a felhasznált AMRAAMok miatt, és kívülállóként nem tudom, hogy az amerikaiak húzódoznak, vagy mi kéretjük magunkat, a lényeg az, hogy még mindig nincs bejelentve, holott mi az amerikaiaknak szabad kezet adtunk
  • Tudtommal megszületett (2017) a szerződés a Gripenek MS20-as szoftverfrissítésére, bár nem tudom, hogy ezek rendszeresítése lement-e már.
  • Ugyebár ez az MS20 teszi lehetővé - többek között - hogy az IRIS-T-t, és a METEOR-t hordozhassák a gépeink. Az IRIS-T német, a METEOR viszont eu koprodukció, benne az AIRBUS-szal. Honnan is rémlik most ennek a cégnek a neve? Hja hogy lassan minden repképes eszközünk tőlük fog származni.
  • És a legfontosabb. Az amerikaiak rakétái (AIM-9, AMRAAM) lényegesen drágábbak, mint az európai megfelelőik. (Wikis árak lesznek, de más forrásokból is hasonlókat találtam)
  1. AIM-9: US$603,817[2] (AIM-9X Blk II FY15)
  2. AMRAAM: $3,250,000(FY2018) for 120D
  3. METEOR: GBP 2,000,000 (as of 2008) (még ha kompenzálom a devizát, és a dátumot, akkor is jó ár)
  4. IRIS-T: €0.38m[1] (~US$455,000)
  • Ugyebár az európaiak nem csak olcsóbbak, de korszerűbbek és egyértelműen jobbak is.
  • És akkor itt a csavar: Bár tudom, hogy még nincs, de szerintem 110%, hogy a nagyon közeli jövőben ki fog jönni a METEOR NASAMS kompatibilis verziója.
Szóval egyáltalán nem értem, hogy miért szarakodunk még a Reytheon rakétáival. Bár korábban itt - talán egy másik fórumban - volt egy olyan ötlet kifejtve, hogy a NASAMS-hoz az elején csak a legszükségesebb mennyiséget rendeljük be és az európai rakéták Gripenre történő rendszeresítése után, az alap AMRAAM-okat átpasszoljuk a NASAMS-nak. Közben pedig azon dolgozunk, hogy az AMRAAM-ok üzemidejének lejárta után már METEOR kerüljön a NASAMS indítóira.
És akkor az AIM-9-ek újraélesztését még el is felejtettem. Mert ha ott is kaptunk egy új ár 50%-a magasságú ajánlatot, akkor érthetően nem akarunk annyit rá költeni, mert azt a pénzt az IRIS-T-be is pakolhatnánk.
Ezeknek mondjuk politikai következményei is lehetnek, de nekem a mostani csikicsuki az amerikaiakkal a 2026-os vadászgép dilemmát is előhozza.
Ugyebár előkerült (lehet, hogy csak nyomásgyakorlás minden félre), hogy esetleg a 2026-ban lejáró Gripen szerződésekkel együtt elköszönünk tőlük, de ez valahogy nagyon nem áll össze.
Ha tényleg nem fogunk direkte AH-t beszerezni (maradunk a H145M+H-Force megoldásnál), akkor logikus lenne a 14 Gripen-es flotta bővítése. De ott is több megoldás lehetne. Szerintem jelenleg és 10 éven belül nem igazán lesz alternatíva számunkra a Gripen-F35A párosnak. Minimum ennyi kell még az európai közös 5. generációs géphez (de a 15-20 éven sem lennék meglepve). A Rafale-lal és bármelyik másik elérhetőbb géppel nem lennénk előrébb.
A most futó gépeink (JAS-39 EBS HU) tulajdonképpen A/B használt gépek C/D szintre (és egyedi igényekre alakítva). Tehát ezekbe a sárkányokba már nem csak mi tettünk repülési órákat, hanem még A/B-ként a svédek is. Ennek ellenére, szerintem óriási pazarlás lenne ezeket a gépeket elengedni ellenszolgáltatás nélkül.
Ami biztos jelenleg az E/F széria ára olyan magasra van pozicionálva, hogy nagyon nagy fasírtban kellene lennünk az amerikaiakkal, ha nem az F35-öt választanánk kettejük közül. Ha a mostani gépeinket viszont vagy valamilyen konstrukcióban beszámítatnák, vagy tovább reszeltetnénk, akkor kihúzhatnánk a közös EU gépig. Ennek alternatívái lehetnének:
  1. a mostani gépet elektronikailag (radar, szoftver, vezérlés, stb.) az E/F szintjére hoznánk. Tudom nehéz lenne beszuszakolni az AESA lokátort, de szerintem egy új orrkúp legyártása filléres és viszonylag gyors megoldás lenne. Mondjuk itt elkerülhetetlen egy alapos szét, és összeszerelés is az öreg sárkány miatt.
    Az E/F többi fejlesztése nem biztos, hogy kellene, mert a mostani feladatokra a kisebb hatótáv is elég, mint ahogy 3-4 rakétával több sem kell, hogy kötelékben repüljenek balfasz utasszállítókkal. Ugyanakkor jóval drágábbak, és szerintem a szélesebb géptörzs miatt nagyobb a radarkeresztmetszet, és a IR rakétáknak is nagyobb célpont az erősebb hajtómű.
  2. a mostani gépeinket beveszik a svédek (majd valami akcióban elpasszolják olyan országnak, akik még Mig-eket használnak :p), és elhozzuk tőlük a most rendszerből kikerülő eredetileg is C/D-nek épített gépeket, akár E/F elektronikai korszerűsítéssel, akár anélkül. Itt sem kellene a gép többi részéhez hozzányúlni.
  3. Beszámítják a mostaniakat és E/F-re cserélünk. Ez szerintem csak akkor lehet bugi nekünk, ha drasztikusan csökkentenek az áron a svédek.
Az első 2 esetben simán el tudnám képzelni, a 3.-ban nehezen, de az az opció is járható lenne, ha a második 14 gépet F-35A formában realizálnánk. Bár itt kétségtelen hátránya lenne a logisztikának, ugyanakkor az F-35 fejlettsége erősen versenyképes lehetne a tenderen. A típusok változatossá tételével pedig a feladatokat is hatékonyabban tudnánk leosztani (készenlétre nem kellene F-35, az biztos). Ugyanakkor ha 28 Gripenünk lenne, akkor nem lenne szükség csak 2 régebbi kétülésesre, mert a kiképzési feladatokat annyin is el lehet végezni. Az együlésesekkel pedig pénz takarítunk meg. Egy légi-rendőr feladatot a mostani technikai háttérrel (1-2. eset) is meg lehetne oldani. Ha meg missziós repülést vállalunk, akkor meg mehetnének a korszerűbb Gripen E-k/F-35A-k.

Szóval most már a rakéták kapcsán is ügyesen kell lavírozni, ha nem akarjuk bezárni magunk előtt a többféle választás lehetőségét, mert azzal anyagilag is rosszabbul járunk.
Biztos sok dolog felett elsiklottam (hiányos ismereteim miatt), ezeket légyszi javítsátok, hogy tisztuljon a kép!
Esetleg, ha a mostani Gripenek szerződéséről többet tudtok azt is osszátok meg , mert a szaksajtóban megjelent részletekkel is max 60%-os a kép.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Az amerikai gépesített alakulatok pedig a 9 fős rajra épülnek. Ez azt jelenti, hogy a raj mozgatása két lánctalpast igényel. A lövész szakasz három raját pedig négy járműbe lehet elhelyezni - azaz a rajok képtelenek egy egységként utazni, s úgy megkezdeni a harcot.
Ez náluk nem jelent problémát, mert a lövész rajaikat tűzcsoportokra osztják (Fire Team) amely rugalmasan lehet 4-5 fő. Az biztos, hogy 2 jármű kell 1 rajhoz, de nem hiszem hogy érdekli őket.
A tűzcsoportnak további előnye, hogy annak ellenére, hogy 1 rajhoz tartoznak, tűzcsoportonként saját vezetőjük van, aki önállóan tudja irányítani a tűzcsoportot.
És mivel ez egyértelműen előre deklarált személy (Team leader) ezért harcképes - szervezett - csoport marad a raj fele akkor is, ha 2 járműből az egyiket kilövik.
Másrészt pl. a gépesített németeknél így épül fel egy raj:
94aa5dd9f2d1be0e4a647cb6003f3471.gif


De azt se felejtsd el, hogy a jármű 3 fős személyzete is a raj tagja lehet ám!
Inkább úgy kell felfogni, hogy bár drágább az egy főre jutó gépesítés költsége, ha 3+6 fős IFV-t szerzel be, ugyanakkor az adott szakasz támogatására több nehézgéppuskás torony jut! ;)
Szóval szerintem a raj mérete teljesen rugalmasan változtatható. Szerintem az is működő rendszer lehet, ha a 3+6 fős járműves egység lesz 1 raj. A jármű parancsnokok a rajparancsnok. Ebből 4 jármű alkot 1 szakaszt + 1 járműben a szakasz parancsnok + a szakasz támogatók (géppuskások (2x2fő)+1 fő szakasz mesterlövész)
Szóval több jó megfejtés is lehet! Ez is az átszervezés egyik fontos része.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Ez náluk nem jelent problémát, mert a lövész rajaikat tűzcsoportokra osztják (Fire Team) amely rugalmasan lehet 4-5 fő. Az biztos, hogy 2 jármű kell 1 rajhoz, de nem hiszem hogy érdekli őket.
A tűzcsoportnak további előnye, hogy annak ellenére, hogy 1 rajhoz tartoznak, tűzcsoportonként saját vezetőjük van, aki önállóan tudja irányítani a tűzcsoportot.
És mivel ez egyértelműen előre deklarált személy (Team leader) ezért harcképes - szervezett - csoport marad a raj fele akkor is, ha 2 járműből az egyiket kilövik.
Másrészt pl. a gépesített németeknél így épül fel egy raj:
94aa5dd9f2d1be0e4a647cb6003f3471.gif


De azt se felejtsd el, hogy a jármű 3 fős személyzete is a raj tagja lehet ám!
Inkább úgy kell felfogni, hogy bár drágább az egy főre jutó gépesítés költsége, ha 3+6 fős IFV-t szerzel be, ugyanakkor az adott szakasz támogatására több nehézgéppuskás torony jut! ;)
Szóval szerintem a raj mérete teljesen rugalmasan változtatható. Szerintem az is működő rendszer lehet, ha a 3+6 fős járműves egység lesz 1 raj. A jármű parancsnokok a rajparancsnok. Ebből 4 jármű alkot 1 szakaszt + 1 járműben a szakasz parancsnok + a szakasz támogatók (géppuskások (2x2fő)+1 fő szakasz mesterlövész)
Szóval több jó megfejtés is lehet! Ez is az átszervezés egyik fontos része.

A raj biztosan nem így épül fel a németeknél mert ez egy amerikai állománytábla.A németeknél 3+6 fő egy raj azaz van 3 ember a gépben 6 pedig kiszáll.A 6 fő úgy néz ki,hogy 1 fő MG3 vagy MG4,1 fő G36+Panzerfaust 3,4 fő G36 és van még egy csőalatti gránátvető is valamelyik lövésznél.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
A raj biztosan nem így épül fel a németeknél mert ez egy amerikai állománytábla.A németeknél 3+6 fő egy raj azaz van 3 ember a gépben 6 pedig kiszáll.A 6 fő úgy néz ki,hogy 1 fő MG3 vagy MG4,1 fő G36+Panzerfaust 3,4 fő G36 és van még egy csőalatti gránátvető is valamelyik lövésznél.
Bocs persze elkavartam a képet, mert amikor rákerestem a szemléltetésre az US Army Mechanized Infantry Squad-ra, akkor véletlenül feldobott egy német "kiosztást" is. Holnap majd megpróbálom megkeresni azt...
 

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
Érdekes lesz ebből a szempontból, hogy mivé fejlődik ki a területvédelmi tartalékos rendszer. Egyébként a műveleti tartalékosokkal együtt kellene kezelni és harcképes kötelékeket is fel lehetne állítani. Illetve, jó kérdés még, az aktív haderő tartaléka. Oda illene, 35 év alattiakat, akik megfelelő kiképzettséggel bírnak. Kiforatlan még az egész, egy tartalékos rendszer kiépítésének az első lépéseit tettük meg szerintem, eddig. Nem tudjuk mi a terv, a legjobb emberanyag, a versenyszférás, Szakmunkás, érettségizet, 20-40 év közöttiek megnyerésére. Ott keményen kompenzálni kell, nem csak a tartalékos, de a munkáltató felé is kell valami megoldás. Mert neki a dolgozó munkája az igazi érték. Amint az kiesik, az ott már valamilyen veszteség. ( Anno emlékeim szerint, a legjobb katonák, ebből az emberanyagból kerültek ki. A legrosszabbak, a 8 általánost végzettek, illetve az egyetemi előfelvételisek voltak. Tisztelet a kivételnek persze, mert az is volt. )
A tartalékos századok, már most úgy vannak szervezve, hogy a század és szakasz pk állomány illetve a századtörzs (Szolg.vez, vez.zls, szd.kiképző, stb.) nem ÖTT-s, hanem ÖMT-s. De ez csak néhány évre megoldás, mert az ÖMT-sek nagy része volt szolgálati nyugdíjas (katona,rendőr, stb), szerintem öt éven belül kifutnak a rendszerből, ez alatt az idő alatt ki kell találni pótlásukra a megoldást! Nagyon nagy munka lesz valódi képességekkel bíró tartalékos egységek kialakítása, qrvasok idő lesz ez, a nulláról indulunk! Szerintem az esetleg leszerelt tisztek, tiszthelyettesek illetve szerződéses állomány lehetne a megoldás. Azt is el tudom képzelni, hogy azok a leszerelt szerződéses katonák akiknek legalább érettségijük van (Ma már ez nem nagy elvárás.) és vállalják, szervezzenek számukra tartalékos tiszti tanfolyamot, a ÖTT egységek szakasz és századpk-inak pótlására, az alegységek irányítására!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A tartalékos századok, már most úgy vannak szervezve, hogy a század és szakasz pk állomány illetve a századtörzs (Szolg.vez, vez.zls, szd.kiképző, stb.) nem ÖTT-s, hanem ÖMT-s. De ez csak néhány évre megoldás, mert az ÖMT-sek nagy része volt szolgálati nyugdíjas (katona,rendőr, stb), szerintem öt éven belül kifutnak a rendszerből, ez alatt az idő alatt ki kell találni pótlásukra a megoldást! Nagyon nagy munka lesz valódi képességekkel bíró tartalékos egységek kialakítása, qrvasok idő lesz ez, a nulláról indulunk! Szerintem az esetleg leszerelt tisztek, tiszthelyettesek illetve szerződéses állomány lehetne a megoldás. Azt is el tudom képzelni, hogy azok a leszerelt szerződéses katonák akiknek legalább érettségijük van (Ma már ez nem nagy elvárás.) és vállalják, szervezzenek számukra tartalékos tiszti tanfolyamot, a ÖTT egységek szakasz és századpk-inak pótlására, az alegységek irányítására!

Illetve a jövőre is gondolva, a hivatásos, szerződéses állománynak, a szerződéskötéskor, a szerződésben lenne egy olyan tétel. Mi szerint, bármikor elhagyja a rendszert, leszerel, adott életkoráig, automatikusan tartalékos állományba kerül. Természetesen, a próbaidő alatt, még meggondolhatja magát az illető. Ez nem túl demokratikus lehet, de sorkatonai szolgálat megszűntével, kiképzett embereket másképp nem tudok elképzelni, nagyobb létszámban, ha mozgósításra kerülne sor.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
A tartalékos századok, már most úgy vannak szervezve, hogy a század és szakasz pk állomány illetve a századtörzs (Szolg.vez, vez.zls, szd.kiképző, stb.) nem ÖTT-s, hanem ÖMT-s. De ez csak néhány évre megoldás, mert az ÖMT-sek nagy része volt szolgálati nyugdíjas (katona,rendőr, stb), szerintem öt éven belül kifutnak a rendszerből, ez alatt az idő alatt ki kell találni pótlásukra a megoldást! Nagyon nagy munka lesz valódi képességekkel bíró tartalékos egységek kialakítása, qrvasok idő lesz ez, a nulláról indulunk! Szerintem az esetleg leszerelt tisztek, tiszthelyettesek illetve szerződéses állomány lehetne a megoldás. Azt is el tudom képzelni, hogy azok a leszerelt szerződéses katonák akiknek legalább érettségijük van (Ma már ez nem nagy elvárás.) és vállalják, szervezzenek számukra tartalékos tiszti tanfolyamot, a ÖTT egységek szakasz és századpk-inak pótlására, az alegységek irányítására!

Nem így vannak szervezve. A szd pk és szd tiszhelyettes ÖMT-s (előnyugdíjas) valamint van egy sofőr. Mindenki más ÖTT-s. A katonai előmenetel annyit számít, hogy lehet kérni felmentést a kiképzések alól.
Munkahely mellett a tanfolyamok, melyek tömbösítve vannak tartva, vállalhatatlanok (főleg a versenyszférában dolgozóknak).
Én amúgy nem tartom rossznak ezt a rendszert, de még nagyon sok a tennivaló.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Munkahely mellett a tanfolyamok, melyek tömbösítve vannak tartva, vállalhatatlanok (főleg a versenyszférában dolgozóknak).
Ez így van, ugyanakkor át lehetne venni a National Guard rendszerét is.
Ott elvileg nagyon sok kedvezmény jár annak aki jelentkezik, és állományba veszik. "Sajnos" ezek egy részet a magyar állam mindenképpen biztosítja (ingyenes 1. diploma, stb), de pl. egy komolyabb aláírási díjjat meg lehetne próbálni bevezetni. Amerikában ez 20000dollár. Itthon valahol 1-1,5M forint lehetne. Ez járhatna a szerződéseseknek is!
Az amerikai rendszerben a kiképzés 10 hetes, majd havonta max. egy hétre, de évente pedig max. 2 hétre hívhatóak be továbbképzésekre. Ezek jelentős része hétvégére esik, így akár a rendes éves szabadság rovására is kezelhető a helyzet. Ha meg a belépési pénzt is hozzávesszük, ami egy életkezdési támogatásnak is felfogható, akkor ez egy rohadt jó lehetőség a fiataloknak. Persze a szolgálat ideje alatt védett munkavállalónak minősül, és a szolgálati időre ott is kötelezően el kell engednie a munkaadónak. Ezen felül további kedvezmények is vannak, de ezt most nem részletezném...
Szerintem ezzel így pillanatok alatt fel lehetne tölteni egy akár 60-70ezres keretet is. Ez aláírási pénz címen 60-70Milliárd forint. A kiképzés, felszerelés megdobná, szerintem még úgy 150-200 Milliárddal, de ezek csak egyszeri tételek, és az éves juttatásuk kb. 12-15Milliárdból kihozható. Szerintem akkora túljelentkezés lenne, hogy nem győznének a hadkiegen vállogatni.... Ha azt vesszük, hogy haderőreformra most kb. 3000Milliárdot fogunk eltapsolni, akkor szerintem ennek simán bele kell férnie. Pláne, hogy ténylegesen a juttatások közvetve a GDP növekedéshez is hozzájárulnak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Ez így van, ugyanakkor át lehetne venni a National Guard rendszerét is.
Ott elvileg nagyon sok kedvezmény jár annak aki jelentkezik, és állományba veszik. "Sajnos" ezek egy részet a magyar állam mindenképpen biztosítja (ingyenes 1. diploma, stb), de pl. egy komolyabb aláírási díjjat meg lehetne próbálni bevezetni. Amerikában ez 20000dollár. Itthon valahol 1-1,5M forint lehetne. Ez járhatna a szerződéseseknek is!
Az amerikai rendszerben a kiképzés 10 hetes, majd havonta max. egy hétre, de évente pedig max. 2 hétre hívhatóak be továbbképzésekre. Ezek jelentős része hétvégére esik, így akár a rendes éves szabadság rovására is kezelhető a helyzet. Ha meg a belépési pénzt is hozzávesszük, ami egy életkezdési támogatásnak is felfogható, akkor ez egy rohadt jó lehetőség a fiataloknak. Persze a szolgálat ideje alatt védett munkavállalónak minősül, és a szolgálati időre ott is kötelezően el kell engednie a munkaadónak. Ezen felül további kedvezmények is vannak, de ezt most nem részletezném...
Szerintem ezzel így pillanatok alatt fel lehetne tölteni egy akár 60-70ezres keretet is. Ez aláírási pénz címen 60-70Milliárd forint. A kiképzés, felszerelés megdobná, szerintem még úgy 150-200 Milliárddal, de ezek csak egyszeri tételek, és az éves juttatásuk kb. 12-15Milliárdból kihozható. Szerintem akkora túljelentkezés lenne, hogy nem győznének a hadkiegen vállogatni.... Ha azt vesszük, hogy haderőreformra most kb. 3000Milliárdot fogunk eltapsolni, akkor szerintem ennek simán bele kell férnie. Pláne, hogy ténylegesen a juttatások közvetve a GDP növekedéshez is hozzájárulnak.
Amit 10 év alatt költesz el kb. Azért csak erre 300 milliárd kicsit sok...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Amit 10 év alatt költesz el kb. Azért csak erre 300 milliárd kicsit sok...
Az megvan, hogy egyetlen (1db!!!!) AMRAAM rakéta több mint 3 millió DOLLÁR?
Azaz úgy nagyjából 9.000.000.000Ft (9 milliárd forint). Ennek van szavatossága, és egyetlen gombnyomásra elfüstölhető! Hja és nem a magyar GDP-hez járul hozzá, hanem az amerikaihoz! :rolleyes:
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Az megvan, hogy egyetlen (1db!!!!) AMRAAM rakéta több mint 3 millió DOLLÁR?
Azaz úgy nagyjából 9.000.000.000Ft (9 milliárd forint). Ennek van szavatossága, és egyetlen gombnyomásra elfüstölhető! Hja és nem a magyar GDP-hez járul hozzá, hanem az amerikaihoz! :rolleyes:
A honvédelem csak nagyon közvetve járul hozzá a gdp hez. Ezért nem szeretnek rá költeni.
Jó a felvetésed csak erre nem fog a kormány ennyi pénzt adni pluszban.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Az megvan, hogy egyetlen (1db!!!!) AMRAAM rakéta több mint 3 millió DOLLÁR?
Azaz úgy nagyjából 9.000.000.000Ft (9 milliárd forint). Ennek van szavatossága, és egyetlen gombnyomásra elfüstölhető! Hja és nem a magyar GDP-hez járul hozzá, hanem az amerikaihoz! :rolleyes:

Nem inkább 1 milliárd akar lenni? 283 Ft egy dollár 3millió dodó =849.000.000 Ft
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Hja és azt még nem is vettem, hogy elvileg a tartalékosok számára (Igen ide értendő a leszerelt sorállományúakat is, mert ők még mindig tartalékosnak számmítanak) így is, úgy is be kell raktározni az alap felszereléseket, és most amikor mindent lecserélünk ez nem jelentene + költséget. Tudtommal korábban egy 200.000-es állománynak megfelelő ruha, fegyver, stb. volt M zárolva.
 
  • Tetszik
Reactions: mészi

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
A honvédelem csak nagyon közvetve járul hozzá a gdp hez. Ezért nem szeretnek rá költeni.
Jó a felvetésed csak erre nem fog a kormány ennyi pénzt adni pluszban.
Az aláírási pénzt szerinted egy 20-onéves majd megőrzi a nyugdíjra? Az kérlek el fogja költeni. (akár értelmesen, akár "plazmatévére") Ennek a költésnek van egy úgynevezett Áfa tartalma, ami nettó nyereség. És akkor még nem beszéltünk a belső fogyasztást élénkítő hatására. De ha cska azt veszed, hogy a fő tételek a ruha és a fegyver, akkor láthatod, azok "már" mind "hazai" termékek.
Ez az ördögien zseniális a jelenlegi kormány családtámogatási rendszerében is, hogy közvetve ez inkább egy tőkeinjekció a gazdaságnak. Ha akarod levezetem neked ezt részletesen is, de az nagyon OFF lenne.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 441
113
Az megvan, hogy egyetlen (1db!!!!) AMRAAM rakéta több mint 3 millió DOLLÁR?
Azaz úgy nagyjából 9.000.000.000Ft (9 milliárd forint). Ennek van szavatossága, és egyetlen gombnyomásra elfüstölhető! Hja és nem a magyar GDP-hez járul hozzá, hanem az amerikaihoz! :rolleyes:

Nem inkább 1 milliárd akar lenni? 283 Ft egy dollár 3millió dodó =849.000.000 Ft
:oops::cool::confused:
Persze-persze elkúrtam nagy igyekezetembe, de még egy nagyságrend sem változtat a helyzeten. A hadiiparban minden elképesztően túlárazott. Tehát bármelyik dologi kiadás nagyjából kidobott/elégetett pénz. Aztán azt már rá sem merem bízni a számológépemre, hogy a NASAMS-hoz szükséges mennyiséget felszorozzam! ;)