Civil fegyvertartás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ha a bunozoknel is lesz fegyver, akkor tobb lesz a halalos aldozat.
Persze lehetne nehany eset ahol mukodik a lofegyveres onvedelem, de osszessegeben tobb artatlan aldozattal kellene szamolni.

Ez nevetseges. Nem hozhatod masokra a bajt csak mert te jol akarod erezni magad.
Van aki szeret gyorsan autot vezetni, van aki a drogokat kedveli stb, de ezek is okkal tiltott dolgok.

Mondjuk abban igazad van, hamar rajottek az emberek, hogy ha azzal allnak neki hoskodni, akkor a sajat gazpisztolyukkal verik oket agyon.
Akinek az ilyesmi segit, annak egy gazspay hasznosabb. A tobbiek pedig csalodottan vehetik tudomasul, hogy nem egy valodi fegyvert vettek...

Nyilvan nem.
Te is olvasd el amit belinkeltem.Bocs,de hülye lózugokat szajkózol,amit a tapasztalati tények egyértelműen megcáfolnak.Mo-on a Horty korszagban szabad fegyvertartási jog volt,és nem lőtték halomra egymást az emberek.1948tol,az államdiktatúra kiépülésétől nincs joga a magyar állampolgárnak fegyvert viselnie-tartania.És azóta sem.De nem az embereket félti az állam,hanem önmagát,hatalmát az állampolgár felett.Kanadai fegyvertörvényt nyugodtan be lehetne vezetni,ahogy azt a "fegyverlobby" javasolta 89ben.Kanadában alanyi jog a fegyvertartás.Mint a gépkocsivezetés.Szó szerint.Ugyanis aki jogositványt kapott gékocsira,annak egy pszihológiai alkalmassági teszt letétele után,amennyiben biróság nem tiltotta el,szabad fegyvert vásárolnia.A fegyver ballisztikai és ütőszeg lenyomatát,valamint a polgár ujjlenyomatát és DNS mintáját nyilvántartásba veszik.Ennyi.Jol bevált rendszer.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ha a bunozoknel is lesz fegyver, akkor tobb lesz a halalos aldozat.
Persze lehetne nehany eset ahol mukodik a lofegyveres onvedelem, de osszessegeben tobb artatlan aldozattal kellene szamolni.

Ez nevetseges. Nem hozhatod masokra a bajt csak mert te jol akarod erezni magad.
Van aki szeret gyorsan autot vezetni, van aki a drogokat kedveli stb, de ezek is okkal tiltott dolgok.

Mondjuk abban igazad van, hamar rajottek az emberek, hogy ha azzal allnak neki hoskodni, akkor a sajat gazpisztolyukkal verik oket agyon.
Akinek az ilyesmi segit, annak egy gazspay hasznosabb. A tobbiek pedig csalodottan vehetik tudomasul, hogy nem egy valodi fegyvert vettek...

Nyilvan nem.
Nem gondoltad át megint amiket ideirtál.
A bűnözönél már most is van fegyver ezért van elönyben veled szemben. Az önvédelem joga a legalapabb jogod, ez ilyen esetekben simán csorbul. Annak a lehetősége hogy önvédelmi fegyver lehet egy civil kezébe, simán van akkora elrettentö erö hogy maga a büneset akár be sem következik.
Másik hülyeség: aki szeret gyorsan autot vezetni az legálisan kimegy egy zárt pályára, befizet és nyomhatja ha akarja.... bárki megteheti mások.veszélyeztetése nélkül, a SAJÁT AUTOJÁVAL AMIT JOGOSITVÁNYA BIRTOKÁBAN HAJTHAT. Ha valaki szeret lőni, klubtag egy lövészklubban és KIMEGY A LÖTÉRRE, ÉS MÁSOK VESZÉLYEZTETÉSE NÉLKÜL TUD LÖNI... a drogokat meg sokkal veszélyesebbek bármilyen fegyvernél mert azokat meg boldog boldogtalan tolja, és ölimeg miatta magát meg másokat. Fogadjunk hogy a szesz és a drogok miatt 100x annyi ember hal meg mint legális fegyver miatt??? Naugye.... szoval nem értem mit nem értesz.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ratamahata

Vagyis nem vagy hajlandó válaszolni nekem. Végül is ez is egy válasz. :)

szuvorov

Gyakorlatilag több pontba szedtél össze egyetlen egyet. Nem hiszed, hogy meg tudod magad védeni és ezért félsz másoktól.
A legtöbb ember fél ettől, de én úgy látom, hogy az esetek 99%-ában semmit sem számítana, hogy van-e nálad fegyver vagy nincs.
Viszont, úgy gondolom, hogy egy támadás (rablás, betörés, lopás) esetén a bűnözők vinnék a fegyvered is, és így lőfegyvereket adnánk a bűnözők kezébe. Minden illegális fegyver ugyanis legálisan kezdi.
E mellet én úgy gondolom, hogy ha az esetek 1%-ban van is esélyed elő venni a fegyvered , akkor is ön és közveszélyes vagy. Egy bepánikolt civil lőfegyverrel nem a legjobb eshetőség.
És mi van ha a bűnöző nem szarik be a fegyveredtől? Lelövöd? Egyáltalán meg van a fegyver használathoz a rutinod? (pl. kibiztosítás)? Tudsz stressz helyzetben gyorsan és jól célozni? Biztos nem lősz le másokat?
És ha mindent jól is csinálsz és lelövöd az elkövetőt akkor együtt tudsz-e ezzel a tudattal élni? Egyáltalán le mered-e lőni?
A kérdéseket személyesen fogalmaztam meg, de nem csak neked szól, hanem úgy általánosságban.
Nem volt téma ez közöttünk, mire kellett.volna válaszolnom?? De tudod mit válaszolok.
Egyetlen válaszom az az önvédelemhez valo legalapvetö jogod. A kérdéseid amiket itt felvetettél egyáltalán nem számitanak, mert ilyen helyzetben nem fogsz mérlegelni. De te ezeket a kérdéseket fel egy rendörnek is jó?? Lehet akár egy bevetési egység tagja is, aki nem egy mezei járör. Szerinted ök mennyire vannak ezekre felkészitve illetve felkészülve?? Nekik szerinted mennyi rutinjuk van?? Mennyire remeg a kezük ha löni kell?? Segitek, a civil fegyvertartók és sportlövök 80% fényévekkel jobban lő és fegyverbiztosabb mint a rendörök 95%-a.... egy IDPA vagy egy IPSC versenyen nem a fegyveres testület tagjai vitézkednek, ott a balfasz civil fegyvertarto, aki nem is ért a fegyverhez agyonveri bármelyik testület tagját 100ból 99szer.... miért??? Nagyon egyszerű! Mert ez a hobbyja és rengeted időt és pénzt áldoz rá. Gyakorol, gyakorol és gyakorol.... mig a rendörnek az a munkája. Odavágják hozzá a P9RCt és egy évben kap 50 löszert, hogy löjön. Azt is nagy kényszerrel teszi, hiszen ez egy nyűg neki.... Most Te válaszolj nekem. Ki a fegyerbiztosabb?? Kinek fog remegni a keze?? Kezeli és ismeri a fegyverét jobban?? Ki dönt gyorsabban és jobban stressz helyzetben??? Most azok szolgálnak fegyverrel akik nem is értenek hozzá, csak hozzájuk vágták mert munkaeszköz... ki a veszélyesebb másokra nézve??? Válaszolj!!!
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Te is olvasd el amit belinkeltem.
Kertuk mar, hogy ne szemeteld tele a topikokat az egysoros bejegyzeseiddel. Ird le a cimet, idezz belole par sort, mert igy onmagaban csak spammalesnek tunik.
Most megneztem. Hulyeseg az egesz. Azt irja, hogy "tobb fegyver -kevesebb bunozes". :)
Az utobbi evszazadban(?) csokken a bunozes a fejlett vilagban es ezzel parhuzamosan az usa-ban aktivan dolgozik a fegyverlobbi. Ezt a ket dolgot probalja osszefesulni, de ez hibas kovetkeztetesekre vezet. Nem erdemes tobb szot vesztegetni ra. Nem hiszem el a szerzorol, hogy objektiv lenne a temaban.
Bocs,de hülye lózugokat szajkózol,amit a tapasztalati tények egyértelműen megcáfolnak.
Csusztatasok es kiszelektalt statisztikak cafoljak.
De nem az embereket félti az állam,hanem önmagát,hatalmát az állampolgár felett.
Nem hiszem, de mondjuk amilyen aktivan el akarod torolni a rendszert, meg lehet is benne valami. :p
Kanadai fegyvertörvényt nyugodtan be lehetne vezetni,
Inkabb ne! Csusztatasok es kiszelektalt infok most a masik oldalrol:
https://zoom.hu/hir/2018/07/23/kanadaban-szigoritananak-a-fegyvertartasi-szabalyokon/
"...
- 2016-ban 2,465 fegyverrel való visszaéléssel kapcsolatban indított eljárást a rendőrség – ez 30%-al több, mint amennyi 2013-ban volt
- Évente 500 fiatal vet véget az életének fegyverrel
- A fent említett 3 éves szakasz alatt 516-ról 804-re ugrott az olyan betörések száma, amikor azért léptek be valakinek az otthonába illetéktelenül, hogy ellopják a fegyverét
- stb, stb. ..."
Ennyi.Jol bevált rendszer.
Tavol van attol.
Annyit elismerek, hogy en sem szivesen turaznek ehes grizzlyk kozott fegyver nelkul, amiota lattam A vadon fogjai-t. Jo film. Nezzetek meg! :cool:
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 571
16 138
113
Kertuk mar, hogy ne szemeteld tele a topikokat az egysoros bejegyzeseiddel. Ird le a cimet, idezz belole par sort, mert igy onmagaban csak spammalesnek tunik.
Most megneztem. Hulyeseg az egesz. Azt irja, hogy "tobb fegyver -kevesebb bunozes". :)
Az utobbi evszazadban(?) csokken a bunozes a fejlett vilagban es ezzel parhuzamosan az usa-ban aktivan dolgozik a fegyverlobbi. Ezt a ket dolgot probalja osszefesulni, de ez hibas kovetkeztetesekre vezet. Nem erdemes tobb szot vesztegetni ra. Nem hiszem el a szerzorol, hogy objektiv lenne a temaban.

Csusztatasok es kiszelektalt statisztikak cafoljak.

Nem hiszem, de mondjuk amilyen aktivan el akarod torolni a rendszert, meg lehet is benne valami. :p

Inkabb ne! Csusztatasok es kiszelektalt infok most a masik oldalrol:
https://zoom.hu/hir/2018/07/23/kanadaban-szigoritananak-a-fegyvertartasi-szabalyokon/
"...
- 2016-ban 2,465 fegyverrel való visszaéléssel kapcsolatban indított eljárást a rendőrség – ez 30%-al több, mint amennyi 2013-ban volt
- Évente 500 fiatal vet véget az életének fegyverrel
- A fent említett 3 éves szakasz alatt 516-ról 804-re ugrott az olyan betörések száma, amikor azért léptek be valakinek az otthonába illetéktelenül, hogy ellopják a fegyverét
- stb, stb. ..."

Tavol van attol.
Annyit elismerek, hogy en sem szivesen turaznek ehes grizzlyk kozott fegyver nelkul, amiota lattam A vadon fogjai-t. Jo film. Nezzetek meg! :cool:
Alapjába véve fegyverellenes vagyok. Viszont tény, h a bűnözőknek kb. egy nap beszerezni. A másik, h ha a szomszédom meg akar mondjuk ölni, most is meg tud, csak lapáttal ver agyon és nem lelő. Kanada thrudoval lejtőn van, ami az ésszerűséget illeti. Valami arany középút kéne; pl: van pszichológiai vizsgálat meg diploma...oké tarthatsz revolvert. Gazdálkodsz...oké egycsövű sörétes. Többet a magam részéről nem engednék (öntöltő, stb), de azért abból a mentalitásból kinőhetnénk, h elviszed műszakira az engedéllyel tartott gázriasztót, és jön a "minek egyáltalán magának", meg "veszélyes ez a FEGYVER" megjegyzések (cimbora mesélte). Margón megjegyezném, h a munkásőrség "lefegyvervezése" sem sikersztori, 10-75 ezer közé teszik a nem begyűjtött darabszámot.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 347
46 146
113
Lovasíjászkodtam 9 évig, a visszacsapó íj töltési sebessége jó lövőnél 1,5 sec 2 lövés között, átlag tegez 30db nyílvesszőt tartalmaz, és 90m súlyos/éleveszélyes sérülés 50 fontos íjnál 60m-en halálos/életveszélyes sérülés 45m-en halál 80% mozgó célpontnál és mozgó lovasnál. 20m-en belül 90% feletti halálos találati arány. Persze álló és mozgó céltárgyakra lőttünk élőlényre nem.
Minden családba íjjat a lőfegyver helyett! Hallottál már ilyat, hogy valakinek a szolgálati íjja elsült tisztítás közben? :D
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Nem gondoltad át megint amiket ideirtál.
Ne legyel leereszkedo!
Olyannyira nem gondoltam at, hogy par honappal ezelott az egesz temat mar kibeszeltuk itt, csak te lusta vagy visszaolvasni. Semmi, de tenyleg semmi uj infot nem irtal(, kiveve mas forumozok lehulyezeset... Ja, nem. Mar az is megvolt.)
A bűnözönél már most is van fegyver ezért van elönyben veled szemben.
Mindig lepeselonyben lesz a bunozo. Ha ez fegyverrel a kezeben tortenik, akkor az azert picit ilyesztobb.
Az önvédelem joga a legalapabb jogod, ez ilyen esetekben simán csorbul.
Senki nem akar az eletedre torni. A telefonod es a penzed akarja a bunozo, nem az eleted.
Mondjuk az igaz, hogy a vagyonod vedelmere is jogod van, de azert ne keverd a kettot. Pl. manapsag itthon a rablasok eseteben a fenyegetesnel megallnak a bunozok es csak kivetelesen ritkan hasznaljak a fegyvereiket. Megvalogatjak a celpontjukat. Tobbnyire reszegekre vagy idosekre tamadnak akiknel amugy sem lehetne lofegyver. Egy gazspray ma sokkal hatasosabb tud lenni, mint egy CZ egy elkepzelt pisztolyparbajban.
Annak a lehetősége hogy önvédelmi fegyver lehet egy civil kezébe, simán van akkora elrettentö erö hogy maga a büneset akár be sem következik.
Nehany esetben ez biztosan igy lenne, mas bunozok meg inkabb felfegyverkeznenek.
Másik hülyeség: aki szeret gyorsan autot vezetni az legálisan kimegy egy zárt pályára, befizet és nyomhatja ha akarja.... bárki megteheti mások.veszélyeztetése nélkül,
Kevesen mennek ki a palyara, sajnos.
Fogadjunk hogy a szesz és a drogok miatt 100x annyi ember hal meg mint legális fegyver miatt???
Mar megint ez a "legalis fegyver"-csusztatas. Pl az usaban az esetek tobbsegeben abbol lesz az illegalis fegyver. (A masik, kisebb resze csak a becsempeszett fegyverek.)
Ha pedig gondot okoz az alkohol vagy a droghasznalat, akkor arra biztos nem a fegyverhasznalat a megoldas... O, varj!... Oke, ebbe most belezavarodtam. :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Kertuk mar, hogy ne szemeteld tele a topikokat az egysoros bejegyzeseiddel. Ird le a cimet, idezz belole par sort, mert igy onmagaban csak spammalesnek tunik.
Most megneztem. Hulyeseg az egesz. Azt irja, hogy "tobb fegyver -kevesebb bunozes". :)
Az utobbi evszazadban(?) csokken a bunozes a fejlett vilagban es ezzel parhuzamosan az usa-ban aktivan dolgozik a fegyverlobbi. Ezt a ket dolgot probalja osszefesulni, de ez hibas kovetkeztetesekre vezet. Nem erdemes tobb szot vesztegetni ra. Nem hiszem el a szerzorol, hogy objektiv lenne a temaban.

Csusztatasok es kiszelektalt statisztikak cafoljak.

Nem hiszem, de mondjuk amilyen aktivan el akarod torolni a rendszert, meg lehet is benne valami. :p

Inkabb ne! Csusztatasok es kiszelektalt infok most a masik oldalrol:
https://zoom.hu/hir/2018/07/23/kanadaban-szigoritananak-a-fegyvertartasi-szabalyokon/
"...
- 2016-ban 2,465 fegyverrel való visszaéléssel kapcsolatban indított eljárást a rendőrség – ez 30%-al több, mint amennyi 2013-ban volt
- Évente 500 fiatal vet véget az életének fegyverrel
- A fent említett 3 éves szakasz alatt 516-ról 804-re ugrott az olyan betörések száma, amikor azért léptek be valakinek az otthonába illetéktelenül, hogy ellopják a fegyverét
- stb, stb. ..."

Tavol van attol.
Annyit elismerek, hogy en sem szivesen turaznek ehes grizzlyk kozott fegyver nelkul, amiota lattam A vadon fogjai-t. Jo film. Nezzetek meg! :cool:
Ja,hogy minden csúsztatás,ami cáfol?Pedig az NKE doktora az ürge.
Mivel az állami érdekkörön kivüliek ma kishazánkban nem juthatnak könnyen önvédelmi fegyverhez,de a belüliek meg bármikor,alighanem kissé sérül a törvény elötti egyenlőség elve.De épen ezért a vadászfegyverek jelentős része valójában otthon védelmi célbol van elsősorban tartva.Mégsem gyakori a vadászfegyverrel elkövetett büntet,de az öngyilkosság sem.Hazai gyakorlat is cáfolja a fegyverfóbiások hitét.
Alapjába véve fegyverellenes vagyok. Viszont tény, h a bűnözőknek kb. egy nap beszerezni. A másik, h ha a szomszédom meg akar mondjuk ölni, most is meg tud, csak lapáttal ver agyon és nem lelő. Kanada thrudoval lejtőn van, ami az ésszerűséget illeti. Valami arany középút kéne; pl: van pszichológiai vizsgálat meg diploma...oké tarthatsz revolvert. Gazdálkodsz...oké egycsövű sörétes. Többet a magam részéről nem engednék (öntöltő, stb), de azért abból a mentalitásból kinőhetnénk, h elviszed műszakira az engedéllyel tartott gázriasztót, és jön a "minek egyáltalán magának", meg "veszélyes ez a FEGYVER" megjegyzések (cimbora mesélte). Margón megjegyezném, h a munkásőrség "lefegyvervezése" sem sikersztori, 10-75 ezer közé teszik a nem begyűjtött darabszámot.
Katonai fegyvereket kéne tiltani.Öntöltőket meg csak vállfegyvereknél.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ne legyel leereszkedo!
Olyannyira nem gondoltam at, hogy par honappal ezelott az egesz temat mar kibeszeltuk itt, csak te lusta vagy visszaolvasni. Semmi, de tenyleg semmi uj infot nem irtal(, kiveve mas forumozok lehulyezeset... Ja, nem. Mar az is megvolt.)

Mindig lepeselonyben lesz a bunozo. Ha ez fegyverrel a kezeben tortenik, akkor az azert picit ilyesztobb.

Senki nem akar az eletedre torni. A telefonod es a penzed akarja a bunozo, nem az eleted.
Mondjuk az igaz, hogy a vagyonod vedelmere is jogod van, de azert ne keverd a kettot. Pl. manapsag itthon a rablasok eseteben a fenyegetesnel megallnak a bunozok es csak kivetelesen ritkan hasznaljak a fegyvereiket. Megvalogatjak a celpontjukat. Tobbnyire reszegekre vagy idosekre tamadnak akiknel amugy sem lehetne lofegyver. Egy gazspray ma sokkal hatasosabb tud lenni, mint egy CZ egy elkepzelt pisztolyparbajban.

Nehany esetben ez biztosan igy lenne, mas bunozok meg inkabb felfegyverkeznenek.

Kevesen mennek ki a palyara, sajnos.

Mar megint ez a "legalis fegyver"-csusztatas. Pl az usaban az esetek tobbsegeben abbol lesz az illegalis fegyver. (A masik, kisebb resze csak a becsempeszett fegyverek.)
Ha pedig gondot okoz az alkohol vagy a droghasznalat, akkor arra biztos nem a fegyverhasznalat a megoldas... O, varj!... Oke, ebbe most belezavarodtam. :)
Pályára kevesen mennek, de lőtérre sokan. Nem hülyéztelek le azt irtam hogy hülyeséget beszélsz.... egy piti rabló nem fog fegyverre beruházni, de egy téglával beveri a fejed.....vagy egy karóval.... vagy bármivel ha kell.... én nem érzem magam fenyegetve, és jelenleg én sem érzem hogy a közbiztonság miatt indokolt lenne a tömeges fegyvertartás. De meg kéne vizsgálni a lehetséges variáciokat a jövöre nézve és nem zsigerböl hülye indokok miatt elutasitani.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 050
113
szuvorov

Gyakorlatilag több pontba szedtél össze egyetlen egyet. Nem hiszed, hogy meg tudod magad védeni és ezért félsz másoktól.
A legtöbb ember fél ettől, de én úgy látom, hogy az esetek 99%-ában semmit sem számítana, hogy van-e nálad fegyver vagy nincs.
Viszont, úgy gondolom, hogy egy támadás (rablás, betörés, lopás) esetén a bűnözők vinnék a fegyvered is, és így lőfegyvereket adnánk a bűnözők kezébe. Minden illegális fegyver ugyanis legálisan kezdi.
E mellet én úgy gondolom, hogy ha az esetek 1%-ban van is esélyed elő venni a fegyvered , akkor is ön és közveszélyes vagy. Egy bepánikolt civil lőfegyverrel nem a legjobb eshetőség.
És mi van ha a bűnöző nem szarik be a fegyveredtől? Lelövöd? Egyáltalán meg van a fegyver használathoz a rutinod? (pl. kibiztosítás)? Tudsz stressz helyzetben gyorsan és jól célozni? Biztos nem lősz le másokat?
És ha mindent jól is csinálsz és lelövöd az elkövetőt akkor együtt tudsz-e ezzel a tudattal élni? Egyáltalán le mered-e lőni?
A kérdéseket személyesen fogalmaztam meg, de nem csak neked szól, hanem úgy általánosságban.

Végül is az önvédelmi fegyver önvédelemre van kitalálva!
A civil lakosság felfegyverzése egyelő azzal, hogy az állam részben lemond a "legális erőszak monopóliumáról " és váló igaz polgárháborús helyzetben nem lenne elég a vízágyú (bár '56-ban is sikerült fegyverhez jutnia a tömegeknek). Az emberek nagyrésze valóban fél és tényleg irracionálisan, hiszen szerencsére kevés bűncselekmény történik, de valamiért mindenki zárja az ajtókat, kapukat, riasztókat szerel fel a hazába, kocsijába, kutyát tart a kertben, biztosítást köt földrengésre, még árvízre.
Amiket leírtál, hogy miért nem, azokkal viszont eggyetertek!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 055
113
Hipotetikusan, csak a poén kedvéért :)

Miért lehetne tartani önvédelmi fegyvert? Mondjuk cseh mintára.
1. Ha támadás éri az otthonod meg tudd védeni szeretteid, értékeid.
2. Most volt hír, hogy leszerelt a rendőrség reklámarca, létszámhiánnyal küzd a rendőrség, nem biztos hogy időben kiérnek.
3. Olyan helyen laksz, ahová rendőr egy óra alatt sem ér ki (alföldi tanyavilág, apró zsákfalvak)
4. Szar helyen élsz, éjszakai műszakba jársz, nincs autód, gyakran kell a Hős utca mellett éjjel sétálnod vagy gyakran sörözöl a Vittulába
5. Idős vagy, vagy beteg, gyenge a fizikumod kivédeni egy támadást.
6. Meg tudsz akadályozni egy terrortámadást.
7. A migransok miatt
8. Az Ómigránsok miatt

Amúgy miért szereltek zárat a lakásotokba és miért zárjátok be az ajtót?
Tudjatok milyen kevés a betörés hazánkban? Nagyon kicsi az esélye, hogy betörjenek hozzátok!

Ennek ellenére én nem támogatom a civilek önvédelmi fegyver tartását.
Az utcán se zárom be egyik kocsit se, a kaput se, a lakáson is csak az első ajtót ha senki sincs otthon.:)
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 009
113
Ne is tedd, mert betöréskor zűrös új ajtót csináltatni, vagy az autó javításakor 1 hónapot várni mire helyrepofozzák.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 746
113
Ratamahata

Végig olvastam amit írtál.
Az önvédelemhez való jog , hogy függ össze a fegyver tartással? :D
Vagy úgy érzed pisztoly nélkül nem menne? o_O
A sportlövők pedig biztosan jobban lőnek versenyeken, mint a rendőrök. De egy átlag civil nem sportlövő, és a sportlövőknek jelenleg is lehet fegyverük.
Viszont stressz helyzetben, utcán, emberre lőni nagyon más. Biztos átlag Jóska aki nem hajlandó elmenni sportlövőnek az jobban lő, mint egy rendőr XD
Lehet alternatív valósághoz ragaszkodni, csak nem érdemes szerintem. :)

E mellet megjegyezném, hogy számtalanul kerültem tettlegességig fajuló helyzetbe, volt, hogy megszúrták az alkarom mert meg akartak késelni. Soha, egyetlen egy alkalommal se lett volna a hasznomra egy önvédelmi fegyver. Soha. Ellenben nagyon sok gondot okozott volna ha arra is figyelnem kellet volna.
Abba meg már bele se megyek, hogy esélyesen nem élnék már, ha boldog boldogtalan lőfegyverrel flangálna....
A személyes tapasztalatom szerint mindig a legszánalmasabb, legkissebbségi komplexusosabb figuráknál volt valamilyen fegyver. Kompenzálnak. Én meg egy ilyen kompenzáció miatt nem veszélyeztetném a saját és a társadalom biztonságát!
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Ratamahata

Végig olvastam amit írtál.
Az önvédelemhez való jog , hogy függ össze a fegyver tartással? :D
Vagy úgy érzed pisztoly nélkül nem menne? o_O
A sportlövők pedig biztosan jobban lőnek versenyeken, mint a rendőrök. De egy átlag civil nem sportlövő, és a sportlövőknek jelenleg is lehet fegyverük.
Viszont stressz helyzetben, utcán, emberre lőni nagyon más. Biztos átlag Jóska aki nem hajlandó elmenni sportlövőnek az jobban lő, mint egy rendőr XD
Lehet alternatív valósághoz ragaszkodni, csak nem érdemes szerintem. :)

E mellet megjegyezném, hogy számtalanul kerültem tettlegességig fajuló helyzetbe, volt, hogy megszúrták az alkarom mert meg akartak késelni. Soha, egyetlen egy alkalommal se lett volna a hasznomra egy önvédelmi fegyver. Soha. Ellenben nagyon sok gondot okozott volna ha arra is figyelnem kellet volna.
Abba meg már bele se megyek, hogy esélyesen nem élnék már, ha boldog boldogtalan lőfegyverrel flangálna....
A személyes tapasztalatom szerint mindig a legszánalmasabb, legkissebbségi komplexusosabb figuráknál volt valamilyen fegyver. Kompenzálnak. Én meg egy ilyen kompenzáció miatt nem veszélyeztetném a saját és a társadalom biztonságát!
Szerintem engedjük el egymás kezét.... összevissza beszélsz és keversz mindent, átlagcivilezel meg szánalmasazol.... meg sem próbálod érteni a lényeget. Részemről most hagyom abba... najómulatást
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 050
113
Az EU-direktíva kapcsán változott a fegyverjogszabály Ausztriában. A lényeg, rövid lőfegyvernél (pisztoly) 20, hosszú lőfegyvernél (puska) 10 lőszer lehet a maximális tárkapacitás, de akinek már van nagyobb tára az továbbra is megtarthatja , kivételt képeznék a sportlövők, ők továbbra is akkor a tárat vehetnek, tarthatnak és használhatnak amekkorát akarnak. A vadászok engedélyt kapnak hangtompítóra, környzetvédelmi és hallásvédelmi okokból. A sportlövők egyszerre 10 db B-kategorias fegyvert tarthatnak (eddig 5 volt a limit), majd 20 év elteltével, ha még továbbra is sportlövő az illető ez felmegy 20-ra. (A C és D kategória csak a kereskedő által bejelentés köteles). A rendvédelmi szervek állománya ezentúl automatikusan, indoklás nélkül kapnak majd fegyverviselési engedélyt. A menekülteknek, menedékkérőknek tilos bármilyen fegyver, még kést sem viselhetnek közterületen.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Öt méteren belül a kés hatásosabb mint a lőfegyver, vagy nem?

Amit én tanultam gyakorlaton tapasztalatból, hogy ha nem mészárol le a késes, akkor is nagyon nagy valószínűséggel meg leszel vágva. A késes támadó elleni harc ott kezdődik, hogy bele kell törődnöd, hogy megsérülsz, ahhoz pedig sokat kell gyakorolnod másokkal, hogy szokd a kés valóságát és leküzd a félelmed, hogy meg fognak vágni. Ezen a videón is láthatod, hogy még amikor el tudná sütni a fegyvert, akkor is megvágják.

Annyi szerencse van, hogy általában az utcai támadások nem úgy indulnak, hogy a sötétből levágnak, hanem a kés csak a folyamatában kerül elő, így te is készenlétbe helyezheted a fegyvered. Csak mivel Magyarországon a legális önvédelmi fegyvertartás ritka mint a fehér holló, így jó eséllyel azt fogják hinni, hogy valami gáz-riasztó vagy gumilövedékes termék van nálad és ignorálni fogják, vagy méginkább felbiztatja őket, mert a kés igazi halálos fegyver ezekkel szemben!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 746
113
szuvorov

Teljesen más a reakció időd egy gyakorlás során amikor tudod, hogy nagyjából mi fog történni. A kérdés az, hogy egy váratlan helyzetben mennyire vagy gyors. És ott biza kb. 5 méternél van a határ. (Nah jó, ez erősen ember függő is. :))