A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Az egyetlen érv a geopolitikai helyzet, amit te szeretsz kihagyni a számításaidból. A "mert csak" nálad játszik egyedül. Semlegesnek kellett volna maradnunk, "mert csak" szerinted megtehettük volna.
Még mindig nem értitek meg. Komolyan mondom, hogy a falnak megyek. Meg kellett volna próbálni. A gond az, hogy meg sem próbáltuk, önként ugrottunk, aztán B.L. még mutogat másra.

Csak a szokásos magyaros hozzáállás. Ez sem a mi hibánk, erről sem mi tehetünk vagy csak kicsit.

Vastaps...
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Még mindig nem értitek meg. Komolyan mondom, hogy a falnak megyek. Meg kellett volna próbálni. A gond az, hogy meg sem próbáltuk, önként ugrottunk, aztán B.L. még mutogat másra.

Csak a szokásos magyaros hozzáállás. Ez sem a mi hibánk, erről sem mi tehetünk vagy csak kicsit.

Vastaps...

Borhi ominózus cikkében azt állítja, hogy a német megszállást a nyugati szövetségesek provokálták ki. Ez a megállapítás elég gyenge lábakon áll, napok alatt szét is kapta a történész szakma. Érdemes Ungváry-t idézni:

"Hitlernek perdöntő volt, hogy 1944 márciusában a szovjet csapatok már csak 200 kilométerre jártak a magyar határtól. Ráadásul úgy, hogy a német Dél Hadseregcsoport éppen az összeomlás szélén táncolt. Március 19-re a távolság már 150 kilométerre csökkent. Előre látható volt, hogy a szovjet előrenyomulás a Kárpátok előteréig nem fog megállni. (...) ...elfogadhatatlan volt neki, hogy egy szövetségese akkor legyen kiszámíthatatlan, amikor az ellenséges csapatok éppen annak kapuinál állnak. A Vörös Hadsereg Magyarország előtti megjelenésével egyidejű magyar kiugrás német szempontból teljesen kezelhetetlen helyzetet teremtett volna."

Sem a jelenlegi történészi csörtében, sem más, szakmailag komolyan vehető fórumon nem vetődött föl tudtommal komolyan soha, hogy a német megszállás elkerülhető lett volna, és az sem, hogy Magyarország a háborúból így vagy úgy kimaradhatott volna. Ezt te vetetted föl itt, és nem is csupán lehetőségként, hanem egyenesen evidenciaként, amelynek be nem látásra a csakis a végtelen hülyeség lehet az egyetlen válasz. Erről szólt itt a vita és nem Borhi cikkéről.

Úgy tűnik, nem látod be azt a témával foglalkozók számára többé-kevésbé nyilvánvaló tényt, hogy Magyarország az első világháború elvesztése után kényszerpályára került, területileg brutálisan megcsonkítva, ellenséges államok gyűrűjében. Nem számíthatott a megcsonkítását elrendelő vagy jóváhagyó és egyébként is távoli, világpolitikai terveket szövögető nagyhatalmak támogatására sem. Az újászülető Lengyelországgal jó volt a viszony, de a gyakorlatban ez nem sokat számított, hiszen közös határaink nem voltak, és a háború Lengyelországot tüntette el elsőként a térképről. Olaszország már használhatóbb szövetségesnek tűnt, de a 30-as évek végére teljesen alárendelődött Németországgal szemben. És Németorszég volt az egyetlen, aki nem csak jóindulattal kezelte a magyar érdekeket, hanem érdemben tett is értük! Sajnos a náci Németország volt az egytelen, akitől bármit is remélhetett Magyarország. Az általad egyszerűen hülyének titulált magyar vezetés egyáltalán nem rajongott ezért a tényért, és még a háború kitörése után is erőlködött valamaiféle angol szövetségben, vagy legalább az angolok jóindulatában, de hiába. Münchenben az angolok (és a franciák) átadták Hitlernek Kelet-Európát. A következmények ismertek.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ajánlta itt valaki DR. LAJOS IVÁN: NÉMETORSZÁG HÁBORÚS ESÉLYEI A NÉMET SZAKIRODALOM TÜKRÉBEN című könyvet, hogy hát azért akadtak emberek akik még a háború kitörése előtt már tudták, hogy a németek kikapnak.
1939 tavaszán íródott ez a mű.
Nagyjából átfutottam.
Végig azt ecseteli, hogy miért fognak kikapni a németek.
A gond az, hogy mindezt 1939-ben írta le, akkoriban szerintem sem fogadott volna senki a németekre.
Na de 1939 szeptemberétől 1942-ig a németek mindenre rácáfoltak.
Hiába írta le a műben, hogy nem tudják megszerezni a francia és belga bányákat, mert védi a Maginot vonal, pillanatok alatt egész Belgiumot és Franciaországot megszerezték.
A románokra azt írta, hogy szövetségesek oldalán vannak, így nem lesz németeknek olajuk, még akkor sem ha megszállják őket, mert a kutakat megsemmisítik a románok. 1940-ben viszont német szövetségesek lettek, nem kellett megszállni őket.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egyrészt azt a hadianyagot (pl.: olyan rombolókat, amiket már selejtezni akartak az USA-ba) igen busás haszonért adták, így került az Angol aranytartalék USA-hoz, meg jó néhány sziget, amik addig Brit gyarmat voltak.
Az amerikai hajók okozta fenyegetés meg pont csökkent azzal, hogy Peral-nél a csendes óceáni flotta jelentős része megsemmisült, miközben Japán flottája volt az egyik legnagyobb és legmodernebb, vagyis pont az atlanti ócaánról kellett hajókat átirányítani a csendesre.
Az arany, és a pénz általában a szegényektől áramlik a gazdagok felé. Az előbbiek ezért szegények, az utóbbiak meg gazdagok.
Az arany útja: Inkák>spanyolok. A sapanyol arany egy részét az angolok elrabolták, más részét elkereskedték. A maradékot az oroszok elvitték 1936ban tankokért és repülőkért. Aztán 41ben vitték az angolok ugyanezért. Aztán az amerikaiak az angol adósság fejében.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Ezt kár szépíteni, a jenkik könyékig belemásztak a háború eleje óta, 1941. őszétől pedig hadüzenet nélküli háború volt a tengeren.

Tudom, hogy unalmas már a téma, de éppen most volt a National Geographic-on egy műsor róla, hogy ez a hadüzenet nélküli háború azért elég jól jövedelmezett a Németeknek. Pl.: mivel nem volt hadüzenet, ezért Amerika nem rendelhetett el teljes elsötétítést a keleti parton, így éjszaka a parti városok fényénél jól látszottak a hajók sziluettjei, amelyek emiatt könnyű célpontjai voltak a Német tengeralattjáróknak. Elmondták a műsorban, hogy mennyi hajót sűlyesztettek el a Németek az ameriaki partok mellett, amerikai vizeken (ami azért nem szép tőlük) és a Német tengeralattjárósok ezt az időszakot úgy hívták, hogy az "amerikai szezon".

Tehát azért a Németeknek is jó volt az, hogy nem volt hadüzenet, mégis ment a lövöldözés, és amikor Japán megtámadta az USA-t, akkor elvileg fel kellett volna lélegezniük, hogy egy csomó hadianyag, katona, tengerész, repülők, hadihajók, ... most átmennek a keleti partról a Csendes Óceánra. Ha lett volna némi esze Hitlernek, akkor megmarad ennél a piszkos háborúnál.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 315
113
Tudom, hogy unalmas már a téma, de éppen most volt a National Geographic-on egy műsor róla, hogy ez a hadüzenet nélküli háború azért elég jól jövedelmezett a Németeknek. Pl.: mivel nem volt hadüzenet, ezért Amerika nem rendelhetett el teljes elsötétítést a keleti parton, így éjszaka a parti városok fényénél jól látszottak a hajók sziluettjei, amelyek emiatt könnyű célpontjai voltak a Német tengeralattjáróknak. Elmondták a műsorban, hogy mennyi hajót sűlyesztettek el a Németek az ameriaki partok mellett, amerikai vizeken (ami azért nem szép tőlük) és a Német tengeralattjárósok ezt az időszakot úgy hívták, hogy az "amerikai szezon".

Tehát azért a Németeknek is jó volt az, hogy nem volt hadüzenet, mégis ment a lövöldözés, és amikor Japán megtámadta az USA-t, akkor elvileg fel kellett volna lélegezniük, hogy egy csomó hadianyag, katona, tengerész, repülők, hadihajók, ... most átmennek a keleti partról a Csendes Óceánra. Ha lett volna némi esze Hitlernek, akkor megmarad ennél a piszkos háborúnál.
Hidd el hogy haduzenettel se lett volna elsotetites. Az azt jelentette volna hogy usat is elerte a fenyegetes... Igy meg hogy egtek a pilacsok ment minden ahogy szokott el se jutott hozzajuk a hir hogy a nemetek a partjaiknal tevekenykednek.... /ha a partmenti varosokba elsotetitest rendeltek volna el az kijarasi tilalommal is jart volna az olyan haboru ellenesseget idezett volna elo hogy az csak na./ gondolj csak bele ha ma valamiert uusa keleti parti varosait elsotetitenek elyszakankent es kijarasi tilalmat vezetnenek be bennuk mert europaba balhe van.../japant meg megertette volna a nep de nemet ellen nem valoszinu./
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 692
113
Imike, amiről te beszélsz az már a hadüzenet utáni idők, Dobpergés hadművelet, nem a hadüzenet nélküli háború.

A hadüzenet megtörténtéig közelébe nem mentek az U bootok az USA-nak tudtommal.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Mégsem a Délvidék visszaszerzése miatt lett öngyilkos Teleki Pál (és nem is a németek öltek meg)

https://delhir.info/2019/04/03/megd...s-tamogatta-delvidek-katonai-visszaszerzeset/

Ilyenkor azért elgondolkozom, volt egy olyan sztori, hogy Churchill amikor megtudta, hogy öngyilkos lett Teleki, állítólag azt mondta, hogy jár neki egy üres szék a béketárgyaláson, természetesen ebből semmi sem lett. De mi van ha a britek már eleve tudtak erről a levélről és ezért nem vettek figyelembe a halálát?
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
58445106_135370914289446_8503088218676133888_n.jpg
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
STOMM MARCEL „BÚCSÚPARANCSA”

1943. február 1.
M. kir. III. hadtestparancsnokság
Hadtestparancsnoksági parancs
Krasznoje Olim, 1943. február 1-én

"A m. kir. III. honvéd hadtest 1943. január 12-től kezdődőleg a Don állások kézbentartásáért súlyos, veszteségteljes harcot vívott. Az urivi áttörés következményeképpen a 2. hadseregtől elválasztva a Korpsgruppe Siebert alárendeltségébe került. Ebben az alárendeltségben több mint 12 napon át biztosította a német 2. hadsereg tervszerű visszavonulásához szükséges időt. A harcokban a magyar csapatok emberfeletti hősiességről tettek bizonyságot.

A mindinkább fellépő lőszer- és élelemhiány, párosulva a szokatlan nagy hideggel, megtörte a védők ellenálló erejét. E perctől kezdve a német hadvezetés számára csak tehertételt jelentettünk. Elöljáró parancsnokomnak ismételten bejelentettem csapataim helyzetét, kérve azok kivonását, egy hátsóbb helyen való pihentetését és újból való szervezését. Sajnos, ez nem történt meg, hanem lőszer, élelem és fedél nélkül a puszta havon szenvedtétek az orosz tél borzalmas éjszakáit. Láttam rajtatok, hogy napról napra sorvad testi és lelki erőtök, és hogy valamennyien a biztos pusztulás elé tekintünk. A német hadvezetés súlyos helyzetében még az élelmet sem tudta biztosítani. A mai nappal Siebert tábornok úrtól azt a parancsot kaptam, hogy vezesselek benneteket az Olim pataktól nyugatra eső területre, ahol keresztül tudjuk magunkat törni nyugat felé azon az orosz hadseregen keresztül, amelyet a német hadsereg teljesen felszerelt, teljes harcértékű hadosztályai sem voltak képesek áttörni. E parancsot én nem tudom nektek továbbadni, mert nincsen értelme, hogy az agyonfagyott, kiéhezett magyarok ezrei tíz tölténnyel puskánként, üres gyomorral tehetetlenül pusztuljanak el.

A német hadvezetés már a múltban kiadta a parancsot, hogy a harcolni és a német hadseregnek szolgálatot teljesíteni akaró honvédeket átveszi és úgy bánik velük, mint a szolgálatában álló többi nép fiaival.

A magyar nép történetében többször előfordult hasonló helyzetben, hogy egyes merész parancsnokok vezetése alatt még hihetetlen távolságokra is áttörtek.

Ezek után kénytelen vagyok mindenkinek saját belátására bízni jövendőjét, mivel élelmet, lőszert és végrehajtható feladatot adni nem tudok.

A Magyar Haza mindenkor hálás szeretettel fog visszaemlékezni a hős fiaira, akikhez hasonló sors csak keveseket ért a magyar nemzetben.

Isten Veletek, Magyar Honvédek!"
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 952
113
MTI-FOTO-TC80dTQvYVUwbndKdVJEekdHdFNZZz09.jpg

Magyarország, Budapest, Budapest

Budapest, 1945. február 13. V. Kosztyerev törzsőrmester és A. Petrjakov őrmester kitűzik a New York-palota tetejére a vörös zászlót a német csapatok kiűzése után.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 952
113
MTI-FOTO-UEIzQ3ZtdlliNHh3K08wa0UrVzVCdz09.jpg

Sopron, 1945 Mozdonyroncsok a soproni pályaudvar környékén az angolszász légierő 1945. márciusi bombázása után.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed