[BIZTPOL] Afrika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Az első hivatalos IÁ kép Burkina Faso-ból.
D2RxgnTXcAA4XmD.jpg:large
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
ENSZ főtitkára Bengáziba utazott, hogy tárgyaljon Haftar tábornokkal a fegyveres konfliktus megelőzéséről.

Rendkívüli ülésen tárgyal ma az ENSZ BT Líbiáról helyi idő szerint 15.00h-kor.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis
T

Törölt tag 1526

Guest
A Mali Birodalom a monda szerint a XIII. század elején jött létre. Egy Szunjata Keita nevű kultúrhérosz alapította, aki gyerekkorában nyomorék volt, és anyját ezért csúfolta a király többi felesége. Egy ideig száműzetésben élt, majd visszatért Ghánából és a királyt letaszítva a trónról ő lett az uralkodó. A XIV. század végén a Mali Birodalom feje volt az akkori világ leggazdagabb uralkodója. Malit az aranylelőhelyek tették dúsgazdaggá, és ezeknek a helyét titokként őrizték. Az arany észak felé hagyta el az országot, és szaharai kereskedők vitték el a mediterrán kikötőkbe. A Mali Birodalomnak ragyogó imázsa volt Európában. Az 1320-as évekből származó mallorcai térképen, de még inkább az1375-1385 között készült Katalán Atlaszon Mali uralkodóját úgy ábrázolták, mint egy nyugati uralkodót, olyan király benyomását keltette, aki bármely keresztény uralkodóval egyenrangú.

A birodalom ura a mansza címet viselte. Közülük a kettőnek emléke maradt fenn: az egyik II. Abubakar volt, aki Kolombusz előtt két évszázaddal hajókat küldött ki az Atlanti-óceánon, hogy megnézzék, van-e valami a nagy víz túloldalán. A flottából csak egy hajó tért vissza, azt mesélve, hogy egy nagy folyó szeli ketté az óceánt. A második, kétszáz hajóból álló expedíciót már maga II. Abubakar vezette, azonban nyomtalanul eltűnt. Utóda, a mali uralkodók közül leghíresebb, a körülbelül 1312-1337 között uralkodott Musza mansza lett, aki 1334-ben rendkívül látványos módon zarándokolt el Mekkába. Több, mint egy évig tartó útja megmutatta a világnak Mali erejét és gazdagságát. Egyiptomban még évszázadok múltán is emlegették, mert a mansza az ott töltött három hónapban olyan bőkezűen osztotta az aranyat, hogy annak értéke 10-25%-kal esett, és ezzel inflációt okozott.

Végül a birodalom saját elszigeteltségének esett áldozatául. Peremén lázadások törtek ki, gyakoriak voltak a külső betörések, a központban harcok alakultak ki a trónért, és ezek mind gyengítették az államot. Körülbelül 1360-tól Musza leszármazottai harcoltak a trónért fivére, Szulejmán mansza utódaival. A század vége felé a Niger legalsó részénél lakó szongájok elszakadtak a birodalomtól és Gao is elveszett. Mivel ez utóbbi volt az egyik fontos raktárállomás félúton az őserdő és a sivatag között, Mali monopóliuma is veszélybe került. Az 1430-as években tuaregek érkeztek a sivatagból, és bevették először Valátát, majd 1433-ban Timbuktut. 20 évvel később, amikor a Gambia folyón először felhajózó portugálok kapcsolatot létesítettek Malival, a mansza hatalma már csak a mandék eredeti hazájára korlátozódott. A mali állam egészen a XVI. századig létezett, de régi hatalmát és presztízsét már nem nyerte vissza.
https://www.afrikamaskent.hu/hu/cikkek/mali-tortenelme-1-resz
Dbdyd7CWAAEicEX.jpg
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Szép írás volt Ulippo-tól, annyival egészíteném ki, hogy az arany mellett só és rabszolgakereskedelemmel foglalkoztak, természetesen a bányáikban is a leigázott törzsek tagjait dolgoztatták míg bele nem haltak.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Szép írás volt Ulippo-tól, annyival egészíteném ki, hogy az arany mellett só és rabszolgakereskedelemmel foglalkoztak, természetesen a bányáikban is a leigázott törzsek tagjait dolgoztatták míg bele nem haltak.
Az arany eredetéről bizarr mesék terjedtek el. Egyesek szerint úgy nőtt, mint a répa, mások szerint a hangyák hozták fel a föld mélyéről a rögöket, megint mások szerint föld alatti üregekben lakó meztelen emberek bányászták ki. Valódi eredete valószínűleg Bure térsége volt, a Niger felső folyásának térsége, valamint a Gambia és a Szenegál folyók forrásvidéke, egy része pedig talán a Volta völgyéből származott. A mali közvetítőknek sosem sikerült befolyást gyakorolniuk az arany kitermelőire. Ha megpróbálták kiterjeszteni a politikai befolyásukat a bányavidékre, az ottaniak felfüggesztették az arany kitermelését. Mali azonban ellenőrizése alatt tartotta a Szahara peremének számító Valátába és Timbuktuba vezető utakat, és ezzel az egész kereskedelmet.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Most Líbiában, ki, kivel van ? Fogalmam sincs. Nagy káosz ott is ?

Haftár tábornokot Oroszország, Franciaország, Egyiptom, EAE támogatják. Míg a Tripoliban lévő ún "Nemzeti Egységkormányt" és PM-jét Olaszország és az EU.