1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  A hírek szerint Haftar tábornok serege elfoglalta Tripoli nemzetközi repterét.

  [​IMG]
   
  fishbed and silurusglanis like this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Most Líbiában, ki, kivel van ? Fogalmam sincs. Nagy káosz ott is ?
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Haftár tábornokot Oroszország, Franciaország, Egyiptom, EAE támogatják. Míg a Tripoliban lévő ún "Nemzeti Egységkormányt" és PM-jét Olaszország és az EU.
   
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  És kire mondja az USA, hogy szerinte ő a demokratikus elnök? :)
   
  gergo55 likes this.
 5. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Megállították Haftár előrenyomulását a líbiai kormányerők

  Mélységesen aggódik az ENSZ-főtitkár az észak-afrikai ország helyzete miatt.

  A nemzetközi közösség által elismert líbiai kormányhoz hű erők pénteken megállították Halifa Haftár erőinek előrenyomulását, és elfogták az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó tábornok 145 harcosát. A Haftár által irányított Líbiai Nemzeti Hadsereg (NLH) csapatai csütörtökön támadást indítottak a főváros, Tripoli elfoglalására, ahol az ENSZ bábáskodásával létrehozott egységkormány székhelye van. Az összecsapások kiújulása miatt több ország is aggodalmát fejezte ki.[​IMG]

  Mohamed Alhudairi, a nyugati térségben folyó hadműveletek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a foglyokat a Tripolitól nyugatra fekvő Závijában ejtették, és 60 járművet is elkoboztak. Péntek hajnalban a kormányhű erők Závija térségében visszafoglaltak az NLH-tól egy biztonsági pontot, és megállították az NLH előrenyomulását a főváros irányába. Napközben Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elfogadott egységkormány vezetője is ellátogatott az őt támogató erők által visszafoglalt biztonsági ponthoz. Závija és Miszráta milíciái a közösségi oldalakon közölték pénteken kora reggel, hogy mozgósítják erőiket Haftárral szemben.[​IMG]

  Moszkva elhatárolódott Haftártól

  Matteo Salvini olasz belügyminiszter a hét legfejlettebb iparú ország (G7) belügyminiszterének franciaországi tanácskozásán nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a líbiai helyzet romlása veszélyezteti a stabilitást a Földközi-tenger déli pereme mentén. Hangoztatta, hogy „az egész földközi-tengeri térség egyensúlya forog kockán”.

  Oroszország nem támogatja Halifa Haftárt – közölte pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy „el kell kerülni minden olyan lépést, amely a vérontás kiújulásához vezetne”. Újságírók előtt kiemelte, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni a líbiai helyzet békés diplomáciai megoldása érdekében. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Moszkva támogatja-e Haftárt, Peszkov leszögezte: „Nem, Moszkva semmiféleképpen nem vesz részt” a konfliktusban.

  A brit külügyminiszter szintén aggodalmát fejezte a líbiai eszkaláció miatt. „Figyelemmel és nagy aggodalommal követjük a líbiai helyzetet, és megpróbáljuk a lehető legjobban érvényesíteni az európai és brit befolyást” – jelentette ki Jeremy Hunt a G7-tanácskozás szünetében Chrystia Freeland kanadai külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a bretagne-i Dinard-ban. Oroszország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, és Abu-Dzabi is felszólította valamennyi líbiai felet, hogy „haladéktalanul csökkentsék a feszültséget”.

  ENSZ: BT-ülés lesz

  Németország kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását a líbiai helyzet miatt – közölte pénteken Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő. A német szövetségi kormány mély aggodalommal figyeli a fejleményeket – tette hozzá, és kiemelte: Berlin szerint nem lehetséges katonai megoldás Líbiában. A BT péntek este közép-európai idő szerint 9 órakor ül össze, hogy megvitassa a kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult, polgárháborúval fenyegető helyzetet.

  A helyzet súlyosbodása egybeesik António Guterres ENSZ-főtitkár líbiai látogatásával, aki csütörtökön Tripoliban tanácskozott Fájez esz-Szarrádzs kormányfővel, pénteken pedig az ország keleti részében fekvő Bengáziban tárgyalt Haftár tábornokkal. Guterres pénteken megismételte: a líbiai helyzetnek nincs katonai megoldása. Emellett kifejezte: mély aggodalom tölti el az észak-afrikai ország helyzete.

  Tunézia megerősíti az ellenőrzést Líbiával közös határán – jelentette be pénteken az ország védelmi minisztériuma. Közleményében a tunéziai tárca hangsúlyozta, hogy minden szükséges óvintézkedést megtesz, hogy biztosítsa délkeleti határát, és kivédje az esetleges következményeket.

  Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-ben végrehajtott megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét meghatározóan az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg Líbia keleti felében Halifa Haftáré az ellenőrzés.

  (MTI)
  https://mandiner.hu/cikk/20190405_megallitottak_haftar_elorenyomulasat_a_libiai_kormanyerok
   
  dragonette likes this.
 6. boki

  boki Well-Known Member

 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member



  Én eddig azt sem tudtam, hogy ilyen létezik.
   
  blitzkrieg and Kurfürst like this.
 8. Lator

  Lator Well-Known Member

  Ez sosem fog létezni. Még a világ leg elvetemültebb legvéreskezűbb g*ci diktátora sem lenne képes ekkora területet, ennyi különböző törzset egy akarat alá kényszeríteni.Afrikában biztosan nem. Még országon belül is ölik egymást nemhogy régiós szinten.
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

 10. boki

  boki Well-Known Member

 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Lázadás a majomházban, avagy politikai vita Dél-Afrikában.
   
  gergo55 and blitzkrieg like this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  blitzkrieg and fip7 like this.
 13. Lator

  Lator Well-Known Member

  Afrika már teljesen a zsebben van
  [​IMG]
   
  therob, blitzkrieg, Tcat and 4 others like this.
 14. Lator

  Lator Well-Known Member

  Kíváncsi vagyok hogy ez a segítő "nagy testvér és barát" vajon befogadna e néhány százezer afrikait?
   
  blitzkrieg likes this.
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Kerdes hogy ki e akaja zsakmamyolni annyira afrikat hogy hogy bevandorlokat kelljen befogadnia... /az aids elleni kutatasok nem veletlen jarnak elen kinaba.../ szerintem afrika jobban fog jarni kinaval mint europaval vagy amerikaval... Persze van egy nagy mesterseges rendezetlenseg etnikai szinten IS afrikaba amit nem a kinaiak teremtettek de konnyen megeshet hogy ok oldjak meg.../a vonalzos hatarok eszement dolog volt./ egy dolog biztos a nyugati civilizacio csak bajt okozott afrikanak.../
   
  b4l4g3 and dragonette like this.
 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Pár hét alatt 18 ezer nigeri menekült el otthonról a Boko Haram miatt
  Nigerben több mint 18 ezer ember kényszerült otthona elhagyására annak nyomán, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei fokozták támadásaikat az elmúlt hetekben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

  A jelentések szerint márciusban 88 civilt öltek meg az ország délkeleti térségében, ezzel szemben tavaly egész évben összesen 107 embert.

  „Aggódva figyeljük, hogy az ország lakosságának szenvedései 2019-ben hónapról hónapra fokozódnak” – mondta el újságírók előtt Genfben az UNHCR szóvivője, Babar Baloch.

  A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei támadásokat intéznek a biztonsági erők és a helyi civil lakosság ellen is, akik közt sok nigériai menekült is akad.

  Habár az embereknek sürgősen szükségük lenne ivóvízre, élelemre és lakhelyre, az ENSZ nigeri műveleteit akadályozza a forráshiány – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

  A Boko Haram fegyveresei egy iszlám kalifátus létrehozásáért küzdenek Nigéria északkeleti részén, de rendszeresen hajtanak végre támadásokat a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is. A terrorszervezet 2009 óta tartja félelemben a térséget. Becslések szerint legalább 20 ezer ember halt meg a Boko Haram támadásaiban, és kb. 2 millióan menekültek el az erőszakos cselekmények elől.
  (MTI)
  https://444.hu/2019/04/09/par-heten-alatt-18-ezer-nigeri-menekult-el-otthonrol-a-boko-haram-miatt
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Szudánban katonai puccsot hajtottak végre. Lemondott Basar elnök.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Egyiptom nem vesz részt az „Arab NATO”-ban

  "Egyiptom nemet mondott a Közel-keleti Biztonsági Szövetség (Middle East Security Alliance - MESA) tervére, és nem vesz részt megalakításában – tudatta a Reuters csütörtökön. Az új szövetséget az Egyesült Államok kezdeményezte Irán ellen Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Arab Emirátusok, Kuvait, Bahrein, Katar és Omán bevonásával. Megfigyelők szerint az „Arab NATO”-ra ennél is átfogóbb feladat hárulna, ha létrejönne: nem csak Iránnal, hanem Oroszországgal és Kínával szemben is érvényt kellene szereznie a nyugati érdekeknek, különös tekintettel az amerikaiaknak. Az arabok közül többen is kétségbe vonják ennek sikerét. Egyiptomon kívül más tagjelöltek is érzékelik az amerikai pozíciók közel-keleti meggyengülését, és az orosz-kínai pozíciók megerősödését vele szemben, ezen kívül előnyös gazdasági szerződéseket is kötöttek a két nagyhatalommal az utóbbi években."
   
  tindalos likes this.
 19. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Federica Mogherini erősen megkérte Haftar tábornokot, hogy hagyjon fel a katonai akcióval és térjen inkább vissza a tárgyalóasztalhoz.
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  A legegyszerűbb az lenne pedig, ha a tábornok úr végre rendet baszna ott...
   
  borisz, therob, blitzkrieg and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása