1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. Lator

  Lator Well-Known Member

  Én attól félek inkább hogy a következő kormányfőt nem támogatják a nagyhatalmak. Káoszban süllyed Algéria is, még néhány százezer menekült, hadurak és fanatikus iszlamizmus.
   
  krisss likes this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member

 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-l...y-terroristak-harcolnak-az-oldalukon-6723962/
  "Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök tagadja, hogy terroristák harcolnak az oldalukon a Tripoliért vívott csatában a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben.
  Ahmad al-Miszmari katonai szóvivő figyelmeztetett, hogy egyre több külföldi harcos csatlakozott a nemzetközileg elismert egységkormány oldalán küzdő milíciákhoz...
  ...Szarrádzs szombati közleményében mindenkit óva intett attól, hogy higgyenek a félrevezető információknak, és határozottan tagadta, hogy terroristák harcolnának kormánya oldalán. „A nemzeti egységkormány a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is üldözi a terrorizmust” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy lenyűgöző győzelmeket arattak a szélsőségesek felett...
  ...Az Európai Unió pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy terroristák és bűnözők vehetnek részt a harcokban, köztük olyanok, akik szerepelnek a Biztonsági Tanács feketelistáján. Az EU felszólította a szembenálló feleket, hogy „hivatalosan és a terepen is határolódjanak el ezektől az elemektől”."
   
 4. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Az EU felszólította a szembenálló feleket, hogy „hivatalosan és a terepen is határolódjanak el ezektől az elemektől”."

  :D

  Most biztos becsokiztak....
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Magam részéről üdvözlök minden olyan fejleményt, ahol jelenlegi EU-s állampolgárok, akár többedik generációs francia/brit szélsőséges arabok mennek oda harcolni! Nekünk nincs is más dolgunk, csak segíteni ebben őket, akik meg meg harcolnak velük, azokat meg nem hagyni veszíten. Európa ezzel csak tisztulhat.
   
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

 8. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

 9. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Líbia: Haftar erők avagy LNA.
  [​IMG]
   
  dragonette and szegcsab like this.
 10. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

 11. Morishima

  Morishima Well-Known Member

 12. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  https://www.bbc.com/news/world-africa-41576869
  A cikk lényege hogy 21 ezer nigériai tanár nem tudta megoldani a 6 éveseknek szánt feladatokat. Régi cikk de azért sokat elmond, amúgy az ösztöndíjasok egy jó része is ugyan ez, de persze a beszivárgás az nem baj....
   
  rudi and fip7 like this.
 13. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  A probléma ennél általánosabb:
  [​IMG]

  Csak a perspektíva kedvéért, Koko a gorilla, akit megtanítottak a jelbeszédre, IQ-ja a 90-et is elérte...
   
  rudi, KoviUbi, gacsat and 5 others like this.
 14. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Izrael nem 115? Vagy ott kevés az azkenázi?
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Líbiában a második Miraget lövik le Haftárék. Az előzőt egy ekvádori pilóta vezette, az meghalt. Most egy portugált fogtak kisebb sérülésekkel.
   
  borisz and antigonosz like this.
 16. Ez történik ha nem modernizáltatod izraellel.
   
  megazez and zsolti like this.
 17. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  Èrrdekes, Szíriában ilyen aggodalmuk nem volt, sôt!...
   
  gacsat likes this.
 18. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Katari C-17-ek 25 APC-t vittek Burkina Fasoba a terrorellenes harchoz.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fishbed and dragonette like this.
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Háború újratöltve: mi folyik Líbiában?

  Írta: Marsai Viktor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Migrációkutató Intézet)

  Mummár Kaddáfi 2011-es megbuktatása, majd halála óta nem talál magára Líbia: központi vezetésű, egységes államrend helyett egyes városok, klánok és hadurak marakodnak a territóriumokért. Haftar tábornok Líbia új erős embereként emelkedne fel – polgárháborús körülmények és nemzetközi játszmák közepette. Riportunk!


  Bizonyára sok város pályázik a Földközi-tenger gyöngyszeme címre, de Tripoli egész biztosan az esélyes versenyzők között szerepel. A fehér, rendezett házsorok a valószínűtlenül kék mediterrán ég alatt, a tenger, a csinos kávéházak még idén márciusban is békebeli idillt idéztek. Hiába kerestem az elmúlt nyolc év polgárháborújának nyomait az épületeken.

  „Nem, itt a katonák inkább kivonulnak a városon kívülre, hogy ne lőjék szét az épületek” – mondta egyik helyi vezetőnk. És bár mindig érdemes gyakorolnunk a forráskritikát, ahhoz túl sokat láttam a városból, hogy egyszerű Patyomkin-utcákkal kiszúrják a szemem: bár a Mártírok tere (a korábbi Zöld tér) és a Vörös Erőd környéke még európai mércével is rendezett, a külvárosok láttán sincs ok panaszra.

  [​IMG]

  Tripoli a háború előtt...

  Tripoli egy lüktető és vibráló nagyváros volt, ahol ugyan be kellett tartani a játékszabályokat (helyi kísérő nélkül nem ildomos közlekedni, és nem egészséges látványosan fotózni a helyi milíciák és biztonsági erők ellenőrzőpontjait), de azok többnyire világosak és kiszámíthatóak voltak. Az egyes milíciák érdekszférái – mind területileg, mind a háborús gazdaság kapcsán – jól le voltak határolva, a közintézmények működtek, a boltok nyitva voltak, a Mitiga Nemzetközi Repülőtérre tartó járatok pedig tömve voltak utasokkal.

  Esetenként ugyan megszólaltak a fegyverek,
  de azok zömében inkább a szervezett bűnözői csoportok közti összecsapásokat vagy épp egy esküvői ünnepséget jeleztek.

  A Mummár Kaddáfi 2011-es megbuktatása óta eltelt időszak nem minden esetben bizonyult ennyire kiegyensúlyozottnak a főváros és Líbia lakói számára. A diktátor 2011 októberi halála után a külső szereplők – mint a Kaddáfi erői ellen légicsapásokat folytató NATO – hamar magukra hagyták az örömmámorban úszó országot, abban bízva, hogy a líbiai lakosság saját maga majd megoldja a politikai átmenetet.

  Az első években úgy tűnt, ez jó döntésnek bizonyult: 2012 nyarán rendben lezajlottak az első választások az országban, és szemben Tunéziával vagy Egyiptommal, még az iszlamista áttörés is elmaradt. A gazdaság újra működni kezdett, az olajtermelés csaknem elérte a háború előtti szintet.

  A mélyben azonban már gyülekeztek a feszültségek.

  Az egyes líbiai hatalmi központok – városok, politikai csoportok, fegyveres milíciák – egyre nagyobb hatalomra tettek szert,
  és egyes szereplőkben csillapíthatatlan étvágy támadt az elérhető javakra: a kikötők, repterek ellenőrzésére, a vámok lefölözésére, illetve az olajbevételek megszerzésére. Márpedig egy erős központi hatalom kiépítése akadályozta volna ennek zavartalanságát.

  Nem véletlen, hogy fegyverrel a kézben számos belső – és külső – aktor tevékenykedett azon, hogy ellehetetlenítse az erős kormányzat kiépítését. 2014-re a helyzet olyannyira elmérgesedett a szereplők között, hogy kitört a második líbiai polgárháború, amelynek során az ország infrastruktúrájában jóval komolyabb károk keletkeztek, mint 2011-ben – ekkor kellett például lezárni Tripoli nemzetközi repülőterét, amelyet teljesen szétlőttek a harcokban. Ekkora datálható Haftar tábornok felemelkedése is, aki a zavarosban halászva próbálta felépíteni a Líbiát megmentő erős ember imázsát – eleinte mérsékelt sikerrel.

  Az ENSZ vezette tárgyalások eredményeképpen a felek tűzszünetet kötöttek, és 2015-ben sor került a Nemzeti Egyetértés Kormányának (GNA) megválasztására Fáiz Szarrádzs vezetésével. Hamar kiderült azonban, hogy az ígéretek dacára Szarrádzs nem élvezi sem a líbiai politikai csoportok, sem a külső szereplők egyöntetű támogatását. De legalább a második polgárháború véget ért, és a szereplők – kisebb összeütközéseket leszámítva – inkább a tárgyalóasztalnál keresték a megoldást. Bár Haftar tábornok, aki külső támogatóinak hála komoly katonai potenciált épített fel a keleti Kireneikában, rendszeresen ígérgette, hogy elfoglalja Tripolitániát és a fővárost, ez üres fenyegetődzésnek tűnt.

  A komoly katonai erő ugyanis nem jelentette azt, hogy ne lettek volna számottevő ellenfelei az országban.
  Még 2016-ban is, amikor a vele korántsem szimpatizáló miszrátai milíciák véres harcok árán felszabadították Szirt városát az Iszlám Állam uralma alól, komoly nemzetközi tárgyalások folytak arról, hogy a miszrátaiak ne folytassák offenzívájukat Haftar ellen – a rossz nyelvek szerint azért, mert a tábornok támogatói tartottak attól, hogy pártfogoltjuk rövid úton vereséget szenvedne.

  Mindezek miatt az elmúlt évek során – különösen a 2017 óta tartó, gyakran egymást kioltó intenzív olasz és francia közvetítés óta – a legtöbb szereplőben az a kép alakult ki, hogy a konfliktus legrosszabb része már mögöttük van: harcias retorikája ellenére Haftar és Líbiai Nemzeti Hadserege (LNA) is hajlani látszott az egyezségre a nemzetközi közösség által elismert egységkormánnyal és annak miniszterelnökével, Fáiz Szarrádzzsal, annál is inkább, mert a háború egyik fél számára sem látszott kifizetődőnek. Szarrádzs és Haftar – több más korábbi találkozóval a hátuk mögött – még 2019 március végén is találkoztak Abu Dhabiban, ahol megegyeztek arról, hogy fenntartják a békét és részt fognak venni az április közepére tervezett nemzeti konferencián Gadámaszban, amelyben a líbiai törzsek és városok 130 küldöttje fogja megvitatni az ország jövőjét – szigorúan külső szereplők bevonása nélkül.

  A cikk további része itt:

  https://mandiner.hu/cikk/20190510_haboru_ujratoltve_mi_folyik_libiaban
   
  gergo55 likes this.
 20. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

Ezen oldal megosztása