[BIZTPOL] Afrika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Megállították Haftár előrenyomulását a líbiai kormányerők

Mélységesen aggódik az ENSZ-főtitkár az észak-afrikai ország helyzete miatt.

A nemzetközi közösség által elismert líbiai kormányhoz hű erők pénteken megállították Halifa Haftár erőinek előrenyomulását, és elfogták az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó tábornok 145 harcosát. A Haftár által irányított Líbiai Nemzeti Hadsereg (NLH) csapatai csütörtökön támadást indítottak a főváros, Tripoli elfoglalására, ahol az ENSZ bábáskodásával létrehozott egységkormány székhelye van. Az összecsapások kiújulása miatt több ország is aggodalmát fejezte ki.
ga1.gif


Mohamed Alhudairi, a nyugati térségben folyó hadműveletek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a foglyokat a Tripolitól nyugatra fekvő Závijában ejtették, és 60 járművet is elkoboztak. Péntek hajnalban a kormányhű erők Závija térségében visszafoglaltak az NLH-tól egy biztonsági pontot, és megállították az NLH előrenyomulását a főváros irányába. Napközben Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elfogadott egységkormány vezetője is ellátogatott az őt támogató erők által visszafoglalt biztonsági ponthoz. Závija és Miszráta milíciái a közösségi oldalakon közölték pénteken kora reggel, hogy mozgósítják erőiket Haftárral szemben.
ga1.gif


Moszkva elhatárolódott Haftártól

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a hét legfejlettebb iparú ország (G7) belügyminiszterének franciaországi tanácskozásán nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a líbiai helyzet romlása veszélyezteti a stabilitást a Földközi-tenger déli pereme mentén. Hangoztatta, hogy „az egész földközi-tengeri térség egyensúlya forog kockán”.

Oroszország nem támogatja Halifa Haftárt – közölte pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy „el kell kerülni minden olyan lépést, amely a vérontás kiújulásához vezetne”. Újságírók előtt kiemelte, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni a líbiai helyzet békés diplomáciai megoldása érdekében. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Moszkva támogatja-e Haftárt, Peszkov leszögezte: „Nem, Moszkva semmiféleképpen nem vesz részt” a konfliktusban.

A brit külügyminiszter szintén aggodalmát fejezte a líbiai eszkaláció miatt. „Figyelemmel és nagy aggodalommal követjük a líbiai helyzetet, és megpróbáljuk a lehető legjobban érvényesíteni az európai és brit befolyást” – jelentette ki Jeremy Hunt a G7-tanácskozás szünetében Chrystia Freeland kanadai külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a bretagne-i Dinard-ban. Oroszország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, és Abu-Dzabi is felszólította valamennyi líbiai felet, hogy „haladéktalanul csökkentsék a feszültséget”.

ENSZ: BT-ülés lesz

Németország kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását a líbiai helyzet miatt – közölte pénteken Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő. A német szövetségi kormány mély aggodalommal figyeli a fejleményeket – tette hozzá, és kiemelte: Berlin szerint nem lehetséges katonai megoldás Líbiában. A BT péntek este közép-európai idő szerint 9 órakor ül össze, hogy megvitassa a kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult, polgárháborúval fenyegető helyzetet.

A helyzet súlyosbodása egybeesik António Guterres ENSZ-főtitkár líbiai látogatásával, aki csütörtökön Tripoliban tanácskozott Fájez esz-Szarrádzs kormányfővel, pénteken pedig az ország keleti részében fekvő Bengáziban tárgyalt Haftár tábornokkal. Guterres pénteken megismételte: a líbiai helyzetnek nincs katonai megoldása. Emellett kifejezte: mély aggodalom tölti el az észak-afrikai ország helyzete.

Tunézia megerősíti az ellenőrzést Líbiával közös határán – jelentette be pénteken az ország védelmi minisztériuma. Közleményében a tunéziai tárca hangsúlyozta, hogy minden szükséges óvintézkedést megtesz, hogy biztosítsa délkeleti határát, és kivédje az esetleges következményeket.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-ben végrehajtott megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét meghatározóan az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg Líbia keleti felében Halifa Haftáré az ellenőrzés.

(MTI)
https://mandiner.hu/cikk/20190405_megallitottak_haftar_elorenyomulasat_a_libiai_kormanyerok
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113

Én eddig azt sem tudtam, hogy ilyen létezik.
Ez sosem fog létezni. Még a világ leg elvetemültebb legvéreskezűbb g*ci diktátora sem lenne képes ekkora területet, ennyi különböző törzset egy akarat alá kényszeríteni.Afrikában biztosan nem. Még országon belül is ölik egymást nemhogy régiós szinten.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Kíváncsi vagyok hogy ez a segítő "nagy testvér és barát" vajon befogadna e néhány százezer afrikait?
Kerdes hogy ki e akaja zsakmamyolni annyira afrikat hogy hogy bevandorlokat kelljen befogadnia... /az aids elleni kutatasok nem veletlen jarnak elen kinaba.../ szerintem afrika jobban fog jarni kinaval mint europaval vagy amerikaval... Persze van egy nagy mesterseges rendezetlenseg etnikai szinten IS afrikaba amit nem a kinaiak teremtettek de konnyen megeshet hogy ok oldjak meg.../a vonalzos hatarok eszement dolog volt./ egy dolog biztos a nyugati civilizacio csak bajt okozott afrikanak.../
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Pár hét alatt 18 ezer nigeri menekült el otthonról a Boko Haram miatt
Nigerben több mint 18 ezer ember kényszerült otthona elhagyására annak nyomán, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei fokozták támadásaikat az elmúlt hetekben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A jelentések szerint márciusban 88 civilt öltek meg az ország délkeleti térségében, ezzel szemben tavaly egész évben összesen 107 embert.

„Aggódva figyeljük, hogy az ország lakosságának szenvedései 2019-ben hónapról hónapra fokozódnak” – mondta el újságírók előtt Genfben az UNHCR szóvivője, Babar Baloch.

A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei támadásokat intéznek a biztonsági erők és a helyi civil lakosság ellen is, akik közt sok nigériai menekült is akad.

Habár az embereknek sürgősen szükségük lenne ivóvízre, élelemre és lakhelyre, az ENSZ nigeri műveleteit akadályozza a forráshiány – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A Boko Haram fegyveresei egy iszlám kalifátus létrehozásáért küzdenek Nigéria északkeleti részén, de rendszeresen hajtanak végre támadásokat a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is. A terrorszervezet 2009 óta tartja félelemben a térséget. Becslések szerint legalább 20 ezer ember halt meg a Boko Haram támadásaiban, és kb. 2 millióan menekültek el az erőszakos cselekmények elől.
(MTI)
https://444.hu/2019/04/09/par-heten-alatt-18-ezer-nigeri-menekult-el-otthonrol-a-boko-haram-miatt
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Egyiptom nem vesz részt az „Arab NATO”-ban

"Egyiptom nemet mondott a Közel-keleti Biztonsági Szövetség (Middle East Security Alliance - MESA) tervére, és nem vesz részt megalakításában – tudatta a Reuters csütörtökön. Az új szövetséget az Egyesült Államok kezdeményezte Irán ellen Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Arab Emirátusok, Kuvait, Bahrein, Katar és Omán bevonásával. Megfigyelők szerint az „Arab NATO”-ra ennél is átfogóbb feladat hárulna, ha létrejönne: nem csak Iránnal, hanem Oroszországgal és Kínával szemben is érvényt kellene szereznie a nyugati érdekeknek, különös tekintettel az amerikaiaknak. Az arabok közül többen is kétségbe vonják ennek sikerét. Egyiptomon kívül más tagjelöltek is érzékelik az amerikai pozíciók közel-keleti meggyengülését, és az orosz-kínai pozíciók megerősödését vele szemben, ezen kívül előnyös gazdasági szerződéseket is kötöttek a két nagyhatalommal az utóbbi években."
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos
T

Törölt tag 1526

Guest
Szegény hülyék. Nem is tudják, eddig milyen jó volt nekik.
Tökjó lehet ha az elnököd egy magatehetetlen zombi akit már évek óta nem láttál, de már a régi képein is úgy nézett ki mint egy kómás élőhalott, és fogalmad sincs, hogy kik irányítják az országod valójában a zombi helyett. Azóta már "lemondott" Butelifka, az algériaiak most talán közelebb jutnak ahhoz a rejtélyhez, hogy ki is a vezetőjük.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
A legegyszerűbb az lenne pedig, ha a tábornok úr végre rendet baszna ott...
Na igen. Egy erőskezű gátlástalan valaki kellene oda aki ugyanazokat a módszereket alkalmazza mint a vallási fanatikusok meg az egyéb eszmeaberrálltak. Sajna ezt a típusú embert a nyugati országokban diktátornak hívják.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Na igen. Egy erőskezű gátlástalan valaki kellene oda aki ugyanazokat a módszereket alkalmazza mint a vallási fanatikusok meg az egyéb eszmeaberrálltak. Sajna ezt a típusú embert a nyugati országokban diktátornak hívják.
Mondjuk egy széthullott országot nem fogsz stabilizálni "Demokratikus" módszerekkel. Kész vicc.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and vilmoci