1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A szudáni katonai tanács új választásokat írt ki
  MH/MTI

  A biztonsági erők hétfőn felszámolták a hadsereg ellen csaknem két hónapja tüntetők táborát Kartúm központjában, a műveletben a legfrissebb adatok szerint 35 ember meghalt és mintegy száz megsebesült - közölte a szudáni ellenzékhez köthető orvosi bizottság. A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a szudáni főügyész bizottságot hozott létre a védelmi minisztérium épületénél történt erőszakos cselekmények kivizsgálására.

  A konfliktus eszkalálódása miatt Németország és Nagy-Britannia indítványozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén vitassák meg Szudán ügyét. Az ülést várhatóan kedd délután, zárt ajtók mögött tartják.

  A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) korábban bejelentette, hogy felfüggeszt minden politikai érintkezést az átmeneti katonai tanáccsal (TMC).

  A tüntetők április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a katonai tanács és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azon különböztek össze, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák elsősorban az országot.

  https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190604-a-szudani-katonai-tanacs-uj-valasztasokat-irt-ki
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Semerre. Mint mindig.
   
  borisz likes this.
 3. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  fishbed likes this.
 4. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Mit is írtam az iráni topicban?

  Az olaj!

  Egy nagyon jó cikk Líbiáról:

  https://www.valaszonline.hu/2019/06/14/libia-tripoli-riport/

  "az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Oroszország és a nem is annyira hallgatólagos francia támogatást élvező Haftár tábornagy több mint két hónapja állóháborút folytat az országnak a nemzetközi közösség – köztük így az előbb felsorolt államok – által elismert kormánya ellen, amelyet leginkább Olaszország, Törökország, Katar és a Muszlim Testvériség segít. Jól látják:

  két EU-s ország proxyháborút vív Líbiában – bizonyára Macron és Salvini egója is szerepet játszik benne, de így azért mindjárt érhetőbbé válik az évtizedek óta nem látott francia–olasz diplomáciai feszültség.

  Azt talán publicisztikai túlzás lenne állítani, hogy a Total és az Eni olajcégek háborúja ez, de kétségtelen: a francia támogatással bíró Haftár februárban az olasz Eni és a líbiai nemzeti olajtársaság, az NOC vegyesvállalata által működtetett kutakat is megszállta.

  Líbia a világ 13. legnagyobb olajexportőre, a termelés lassan utoléri a polgárháború előtti szintet, az olajbevételek pedig a GDP 60 százalékát teszik ki, így életbevágó, hogy semmi komplikáció ne legyen az olajmezők körül – mint ahogy most van. "
   
  szegcsab, rudi, KoviUbi and 5 others like this.
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/puccskiserlet-tortent-etiopiaban-tobb-aldozat-is-van-7049708/
  "Meglőtték Seare Mekonnen etióp vezérkari főnököt – jelentette be Abij Ahmed Ali kormányfő a televízióban vasárnap. Órákkal korábban sikertelen puccskísérletet hajtottak végre az afrikai ország északnyugati részén...
  ...Szombaton puccsal megpróbálták megdönteni az amharai regionális kormányt. Amhara Etiópia kilenc államának egyike. A kormányfő elmondta, hogy az amharai kormányzat több tisztségviselője éppen ülésezett, amikor sor került az államcsínyre. „Néhányakat megöltek, míg másokat megsebesítettek” – tájékoztatott.
  Az amharai különleges erőket vezető Tefera Mamo vasárnap hajnalban közölte, hogy a puccskísérletben részt vevő emberek többségét elfogták, néhányan azonban továbbra is szökésben vannak...
  ...A 100 millió lakosú Etiópiát vezető Abij egyre nagyobb kihívásokkal szembesül a politikai reformok végrehajtása során...
  ...Ahogy a központi kormány szorítása engedett, úgy lángolt fel újra az etnikai erőszak több régióban, köztük Amharában az erőforrásokért harcoló csoportok között. A konfliktusok miatt országszerte több mint egymillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat..."

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/eti...anak-vezetojet-es-annak-tanacsadojat-7049738/
  "Egy sikertelen puccskísérlet során meggyilkolták az etiópiai Amhara tartomány vezetőjét és annak tanácsadóját – számolt be az állami média vasárnap.
  Ambacsú Mekonnenre és tanácsadójára hivatalukban támadtak rá szombaton.
  Az állami televízió szerint Aszamnú Cige tábornok, Amhara biztonsági főnöke állt a puccskísérlet mögött.
  Abij Ahmed Ali etióp kormányfő korábban tájékoztatott, hogy Seare Mekonnen etióp vezérkari főnököt is meglőtték..."  (Amhara népessége már 2017-ben hivatalosan is 31 millió fölött volt (2007-ben még csak -hivatalosan- 17 millio volt), 2007-es adat szerint akkor a keresztények aránya 82.5 %, muszlimoké 17.2%
  Etiópia népessége jelenleg 110 millio körüli)
   
  fishbed and fip7 like this.
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  jav: a demográfiai adatot az angol wikiből néztem. Fő számként az amharák 2017-es népessége 31,134,988
  bontott demográfiai adatoknál viszont 21,134,988 )
   
  antigonosz likes this.
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/elf...tiopiai-puccskiserlet-kitervelojet-2-7054322/
  "Elfogták és megölték a biztonsági erők az etiópiai Amhara állambeli puccskísérlet kitervelőjét – jelentette be hétfőn az etiópiai miniszterelnöki hivatal.
  A vasárnapi erőszakcselekmény során öt magas rangú vezetőt öltek meg, közöttük a hadsereg vezérkari főnökét.
  A kormányfői hivatal szóvivője elmondta, hogy az Amhara állam kormánya elleni puccskísérlet vezetésével vádolt Aszamnú Cige dandártábornok a regionális főváros, Bahir Dar elővárosában halt meg a biztonsági erőkkel folytatott tűzharcban.
  A kormányközeli EBC televízió szerint Aszamnú tábornokot, „aki a hét végi elvetélt puccskísérlet óta szökésben volt, agyonlőtték Bahir Dar Zenzelma nevű negyedében”...
  ...A hatóságok Aszamnú Cigét vádolják a Bahir Dar-i támadás megszervezésével. A tábornokot 2009-ben már őrizetbe vették összeesküvés gyanújával, de 2018-ban közkegyelemben részesült és szabadlábra helyezték..."
   
  fishbed likes this.
 8. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  zsolti and fishbed like this.
 9. Lator

  Lator Well-Known Member

  fishbed likes this.
 10. Lator

  Lator Well-Known Member

  rudi, fishbed, KoviUbi and 5 others like this.
 11. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  borisz likes this.
 12. Lator

  Lator Well-Known Member

  A cikk szerint a Törökök és Qatar támogatják a GNA t (a kormányt?) pénzel hadi anyaggal és hadi eszközökkel. Tábornok úrnak ez nem tetszik
   
  fishbed, KoviUbi and tindalos like this.
 13. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Köszi! Kemény szavak,lássuk betartják-e !
   
 14. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.origo.hu/nagyvilag/2019...ek-hat-allampolgarat-a-kelet-libiai-erok.html
  "A török külügyminisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy fogva tartanak hat török állampolgárt Líbiában az ország keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornok "illegális erői", amelyek az előző nap a helyi török érdekeltségek elleni támadással fenyegetőztek.
  A tárca a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte. Jelezték: amennyiben a kelet-líbiai tobruki kormányhoz hű Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) nem tesz eleget a felszólításnak, a milícia legitim hadi célponttá válik. A török tárca egyúttal banditizmusnak és kalózkodásnak minősítette állampolgárai fogva tartását..."

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/valaszcsapasokat-helyezett-kilatasba-a-torok-kormany-7075520/
  "...A líbiai Brega olajkikötőhöz közeli Adzsdábíja város biztonsági osztálya a honlapján később egy fényképet tett közzé, amelyen állítása szerint két török állampolgár látható, akiket őrizetbe vettek a Törökország által líbiai „milíciáknak” nyújtott segítséggel kapcsolatban. Az osztály felszólította az állampolgárokat, hogy jelentsék be a városban tartózkodó török állampolgárokat vagy az ott működő török cégeket.
  A török külügyminisztérium korábbi közleménye viszont hat olyan török állampolgárról számolt be, akiket foglyul ejtettek Haftar tábornok „illegális erői”. A tárca a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte. Jelezték: amennyiben az LNA nem tesz eleget a felszólításnak, a milícia legitim hadi célponttá válik..."
   
  fishbed likes this.
 15. Lator

  Lator Well-Known Member

  Vajon a törökök küldenének-e harcoló csapatokat Líbiába? Ehez mit szólna a nemzetközi közvélemény?
  Milyen expedíciós képességei vannak Törökországnak?
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Annyi nem hinném, amennyivel Líbiát le tudná rohanni.
   
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ma már ez nem divat.
  Fegyver + pénz + kiképzők + pár száz zsoldos, a többit helyi korrupt törzsek megoldják.
   
  borisz likes this.
 18. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Nézzük meg, hogy közvetlenül a szomszédjukban hogyan teljesítenek a törökök.Kicsit nagy vállalkozás lenne a részükről egy ilyen akció.Kétségtelenül jól nézne ki otthon a propagandában ha elmenne háborúzni Líbiába, de ehhez szerintem semmijük nincs meg.Persze mindezt arra alapozom, hogy Szíriában és Irakban hogyan teljesítettek.
   
  dragonette, borisz and melampo like this.
 19. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Lerohanásról szó sem volt, fegyverrel eddig is támogatták a Tripoliban székelő kormányt, amit most Törökország beígért Haftaréknak az válaszcsapás arra az esetre ha törököket tartóztatnak le és török üzleteket foglalnak el. Ezt a dolgot teljesíthetik is, Törökországból simán át tudnak repülni Líbiába bombázni, Erdogantól ki is telik, hogy betartja ezt.

  Botor dolog lenne Haftar tábornoktól ha elkezd törökökre vadászni és török boltokat elfoglalni, mert ha Törökország ezért elkezdi bombázni őket, akkor senki sem fogja tőlük megvédeni őket.
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Közben a GNA visszafoglalta Gharyant az LNA-tól és ilyen dolgokat találtak. Többek közt Javelint is, amit talán az Emirátusoktól kaphattak.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása