1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Meg ilyen UAV-ket, ez vajon miféle drón?
  [​IMG]
   
 2. Lator

  Lator Well-Known Member

  Igen én is kb így látom.
   
 3. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ő itt az új Kadafi?
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Annyiban igen, hogy katona hátterű, de én megmondom őszintén, nem tudom követni hogy ki kivel van. GNA inkább tűnik a nyugat kiválasztottjának mint az LNA vezetője Haftar, de ez olyan kaotikus már, mikor az egyik öböl menti olajos alákavar a másik öböl menti olajosnak, hogy én elengedtem. Mindenki mindenki ellen kavar.
   
  fip7 likes this.
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/04/menekultekre_lohettek_egy_libiai_menekultkozpontban/
  "Az ENSZ csütörtöki közlése szerint olyan jelentések érkeztek hozzájuk, amelyek szerint egy líbiai menekültközpont őrei rálőttek a légicsapások elől menekülni próbáló menekültekre. A menekültközpontot ért keddi légicsapásokban legkevesebb 53 ember halt meg.
  Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának jelentése szerint kedden, helyi idő szerint a késői órákban egy líbiai befogadóközpontot két légicsapás ért: az első egy üres garázst, míg a második egy hangárt talált el, utóbbiban 120 ember volt.
  Az OCHA jelentése azt írja, egyes értesülések szerint az első támadás után az őrök lőni kezdtek a menekülni próbálni menekültekre. Az OCHA jelentése szerint a törmelékek alól még nemrégiben is további holttestek kerültek elő, így a támadások halálos áldozatainak száma tovább növekedhet..."
   
 6. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ebben az országban mindenki szabadulna az aranytól
  Hatalmas üzletté futott fel az arany adásvétele Szudánban, ám nem úgy, ahogy a világ más részein megszokott. A politikai és gazdasági krízisbe jutott államban az emberek megpróbálnak megszabadulni aranytárgyaiktól azért, hogy készpénzre tegyenek szert, számol be helyszíni riportjában az Africanews.

  A cikk további része itt.

  https://www.origo.hu/gazdasag/20190702-orszag-mindenki-szabadul-arany-szudan.html

  https://www.africanews.com/2019/06/21/sudan-trades-in-precious-gold-for-cash/
   
 7. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Egyre nagyobb veszélyben vannak a keresztények Afrikában is

  Szinte mindennapossá váltak Afrika nagy részén a keresztények elleni brutális támadások. Legutóbb egy teljes városi közösségnek kellett menekülnie Nigerben. A demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy a következő évtizedekben csak nőni fognak a feszültségek. Vajon mikor tesz valamit majd a Nyugat?

  A keresztények üldözése a Közel-Keleten mostanra gyakorlatilag népirtássá vált egy brit jelentés szerint, azonban a keresztény közösségek Afrikában is egyre nehezebb körülmények között kénytelenek a mindennapjaikat élni.

  Elemzők szerint az afrikai keresztények helyzetének radikális romlása az 1990-es évekbeli algériai polgárháború idején kezdődött. Azóta volt példa arra, hogy Nigériában a keresztényeket saját templomaikban mészárolták le, Kenyában az egyetemeken gyilkoltak meg keresztényeket, Líbiában a strandon fejezték le Jézus követőit, míg Egyiptomban a keresztényüldözés óriási menekülést indított el.

  Az afrikai keresztények árvák, nincsenek szövetségeseik – ezt már John O'Sullivan, a budapesti székhelyű Danube Institute vezetője írta. Úgy látja, hogy az európai baloldaliak számára az afrikai keresztények túlságosan keresztények, még a jobboldaliaktól is túlságosan messze állnak.

  Az afrikai kontinensen zajló keresztényüldözés azt követően került ismét az érdeklődés fókuszába, hogy nemrégiben a nigeri Diffa városában a helyi keresztények a Boko Haram nevezetű terrorszervezettől azt az ultimátumot kapták, hogy három napjuk van elhagyni a települést, különben végeznek velük. Pár nappal később egyetlen keresztény sem volt már a városban. A Burkina-Fasó-i Arbinda városában a helyi muszlim többség 82 lelkészt, 1152 keresztény hívőt és 151 családot üldözött el az elmúlt időszakban.

  A cikk további része itt:

  https://www.origo.hu/nagyvilag/20190704-keresztenyuldozes-afrika-iszlam.html
   
  tindalos likes this.
 8. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Nem annyira szövetségesek kellenek nekik hanem hagyni kell őket érvényesülni, a közép afrikai köztársaságban az Anti Balaka elzavarta az országból majdnem az összes muszlimot akik a kis arányuk ellenére igazi békevallás hívőként viselkedtek, erre nem a Seleka-t akarták lefegyverezni... Jó ennél sokkal bonyolultabb volt a helyzet csak azt a véleményemet fejezem ki hogy megtudják védeni magukat a keresztény és más vallások követői is ha van fegyverük és merik használni, a muszlimok ellen csak az működik, igaz ezt mi itt tudjuk de minél többen tudják annál jobb.
   
 9. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Francia rakétákat találtak a lázadó líbiai hadúr seregeinél

  Franciaországot már többször is megvádolták azzal, hogy titokban a lázadó Haftár tábornokot támogatja Líbiában.

  A francia hadseregtől származó, amerikai gyártású, Javelin páncéltörő rakétákat az ENSZ és a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány hadseregének katonái találták meg. A páncéltörő fegyverekre a lázadó hadúr, Haftár tábornok seregének egyik bázisán bukkantak rá. Franciaország tagadja, hogy fegyvereket adott el volna bármilyen líbiai csoportnak, vagyis állításuk szerint nem sértették meg a fegyverembargót.[​IMG]

  A francia védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a négy rakéta „használhatatlan”. Ezek leszerelt fegyverek, amiket meg kellett volna semmisíteni.[​IMG]

  Azt elismerték, hogy a fegyverek valóban a francia hadseregé voltak. Állításuk szerint ezeket hírszerző és terrorellenes akciókat végrehajtó erőik védelmére használták, majd miután használhatatlanná váltak, ideiglenesen raktározták őket a megsemmisítésre várva.

  https://mandiner.hu/cikk/20190710_francia_raketakat_talaltak_a_lazado_libiai_hadur_seregeinel

   
  fip7 likes this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tehat Oroszorszag es Franciaorszag (az Eu fele kb ha a befolyasat nezzuk) tamogatja Haftart.
   
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Előző oldalon tettem be erről egy linket.
  Tulajdonképpen az egész arról szól, hogy Kadhafi idején a líbiai olajat Olaszország és Németország vette meg (van is egy tenger alatti kőolajvezeték Líbia és Olaszország között).
  Na most a franciák nem néztek jószemmel, hogy Németország gazdaságilag erősödik, ők meg ugye nem annyira, gondolták lenyúlják a líbiai olajat a németek elől.
  A franciák csak akkor akarják az egységes európát ha ők vezethetik, pont ezért nem akarták bevenni az angolokat a '60-as évek végéig, mert a gyenge Németországot és Nyugat-Európát ők vezethették, nos az évtized végére a németek olyan mértékben megerősödtek, hogy azt a franciák már nem tudták ellensúlyozni, ezért berángatták az angolokat, akik akkor sem akartak olyan nagyon belépni. A német egység után még már esélytelen volt a brit -francia fölény, a németek egyre erősödtek, a britek le is koccoltak, a franciák még előre mentek a dolgoknak és kavartak egy cseppet Líbiában.
   
  fip7, zeal and Szittya like this.
 12. melampo

  melampo Well-Known Member

  ENI és TOTAL házi háború folyik.
   
  fip7, antigonosz and Nemerson like this.
 13. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Azt értem, hogy az olaszok meg a franciák veszekednek a Líbiai olaj felett de megjelent Qatar, Törökország meg az Arab Emirátusok is szóval egy kicsit bonyolultabb az ábra.
   
 14. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  BBC film a jún. 3-iki szudáni mészárlásról, az élő közvetítések anyagából.
   
 15. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-k...pulogepei-miszrata-varosat-bombaztak-7159910/
  "A Kelet-Líbiát uraló Halífa Haftar tábornok erőihez köthető harci repülőgépek szombaton légicsapásokat mértek a tripoli egységkormánnyal szövetséges Miszráta városára, újabb fejezetet nyitva ezzel az észak-afrikai országot évek óta sújtó polgárháborúban.
  Az AP amerikai hírügynökségnek tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg az éjszaka során légitámadást hajtott végre a légierő akadémiájának egyik miszrátai támaszpontja ellen. Az AP szerint a támadás válasz volt arra, hogy Tripolival szövetséges fegyveres csoportok jelentkeztek a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg al-dzsufrai légi bázisára mért légicsapások végrehajtóiként..."
   
  borisz and fishbed like this.
 16. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Az az "apróság" kimaradt a hírből, hogy innen irányították a kormányerők drónjait.
  Egyébként is, mitől új fejezet ez? Bombázták már egymást oda-vissza.
   
  borisz likes this.
 17. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/nagyvilag/201907...biakban-kozolteknel-sokkal-tobb-a-halott.html
  "A legfrissebb összesítés szerint legalább 65 embert öltek meg Nigériában egy temetésen iszlamista fegyveresek; Muhammadu Buhari államfő a hadsereget vetette be a tettesek elleni hajtóvadászatban - közölte a helyi média. A korábbi hírek harmincnál több halottról szóltak. Tucatnyian megsebesültek, ezért nem kizárt, hogy a halálos áldozatok száma tovább fog növekedni."
   
  borisz likes this.
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha minden igaz Líbiába egy ukrán teherszállítón török felszerelés érkezett Misrataba a GNA-nak de a leszállás pillanatában az UAE gépek légicsapást mértek rá és megsemmisítették. Hírszerzésből ötös.
   
  tindalos and Littlejohn like this.
 19. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  UAE? Egyiptomban települnek?
   
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Szerintem igen, mert az egyiptomi légierő is a GNA-t támadja. Gyanítom összehangoltan csinálják egyiptomi reptérről.
   
  tindalos likes this.

Ezen oldal megosztása