A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 679
46 698
113
Hosszútávon biztos,hogy az F35 lesz a kiforrottabb,és üzembiztosabb.
Metóduskülönbség egyik példája,hogy a svédek nem számolják bele az üzemeltetési költségbe a nagyjavitás árát,az amik meg igen.
Az F35 jóval nagyobb gép,jóval erősebb,potensebb.Persze,hogy drágábban is üzemeltethető.Dehogy mennyivel,azt elég nehéz megitélni.
Különben ezért is gondolom,hogy szükség lenne mellé egy kiegészitő tipusra.
Az a baj, hogy a nagyjavítások majd csak 2020-ban fognak megkezdődni. Akkor hogy tudták volna beleszámolni?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 679
46 698
113
:rolleyes:
Az a gond,hogy leragadtok a Kfirnél,holott én azt csak az egyik lehetséges kiegészitő tipusként emlitem.Gripen C/D-t is számitásba veszem,meg a koreai F/A50est is.
Ha kinai technikában gondolkodnánk,adná magát a rendszer.Megvenni a JF17est,és mikor elkészül,illeszteni a rendszerbe a J31est.Gond az,hogy nincs gyártásban JF17 jellegű tescogazdaságos nyugati gép.
Kiválló! Majd visszük nagyjavítani a gépeket Koreába, meg Kínába. :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
lehet nem véletlen ? :rolleyes::oops:
Tervek voltak,csak a nagy világbékébe való hit elfújta őket.
F35 nem csak a Gripen Et,de minden környező ország tipusait zárójelbe tenné.Labancok EF2000ét éppen úgy,mint a szlovák-román F16okat,szerb ukrán orosz eredetű gépeket.És a légvédelmet is.Ha új gépekben gondolkodunk,szerintem csak az F35ben érdemes gondolkodni.
De az ára,és részben az üzemköltsége miatt szükségesnek gondolok egy kiegészitő tipust.Ami ólcsón el tud látni légirendészeti feladatokat békeidőben,eljátszhatja a modernizált bombatruck szerepét,de legalább BVR harcban önállóan is képes helytállni a környező országok légierejével szemben,minimum honi légvédelmi szerepben.Egy tömegesitő,tescogazdaságos kiegészitőre
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 209
11 029
113
Vajon a harckocsi fegyvernem felértékelődése állhat a háttérben, hogy a pk helyettes is harckocsizó ? Netán semmi extra, csak így jött ki a dolog ?

https://honvedelem.hu/cikk/115821_bemutatkozott_az_uj_parancsnokhelyettes

Mik lehettek azok a tárgyak?
DVD lejátszó, meg ilyen tombolásak? :D

Na ezt most fejezd be! Olaszoktol semmit, semmit sem szabad venni max pizzat.
Esetleg csempét. :D :D

Amúgy a sokak kedvence C-27 is digó.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 374
113
Mik lehettek azok a tárgyak?
DVD lejátszó, meg ilyen tombolásak? :D


Esetleg csempét. :D :D

Amúgy a sokak kedvence C-27 is digó.
Plakett porcelan szobor esetleg valami zaszlo... Dd sorakozon amit at szoktak adni... Szazad szinten szoktak vicces dolgokat emlekeket/emlekeztetoket csinalni/tatni :)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 209
11 029
113
Nekünk nem a lengyelekkel kell versenyezni, hanem a románokkal meg szlovákokkal. Én a gripen lehetőséget még nem vetném el. Alaposan át kell gondolni, miből mennyit mikor. F35-öt használni mindenre kurva drága mulatság lenne nekünk, pláne, hogy egy pl.:egy 2027-es román-magyar konfliktus esetén rakétás tüzérség nagy eséllyel még a földön kivégeznénk egymás gépeit, és légierő vadászainak 1-2 nap alatt vége lenne. Szóval egyszer: két típus rendszerben tartása rohadt drága, másodszor: ennél a tisztán f35 század tartása sem lenne sokkal olcsóbb, harmadjára: 2 század gripen 1c/d és 1e még mindig messze a legolcsóbb verzió. Szerintem ez a három lehetőség valamelyike valósul meg. mérlegelnek majd úgyis döntenek odafenn.

A magam részéről intéznék még egy Gripen századot, mert a meglévő csak bégére elég, éppen hogy. Azt meg nem látom, hogy F-35-ből hogyan tartanánk fenn két századra valót. Van bőven fejleszteni való minden másik fegyvernemnél is.
@leplezo ott sántít, hogy nekünk semmilyen rakétás tüzérségünk sincs, és az a pár db. PZH2000 is csak ígéret még. Tisztán a levegőben, szomszéddal háborúlni... Nem hiszek benne.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Nekem tapasztalat.


Pár évvel ezelőtt rendeltünk 60 darab mágnesesen záródó dobozt az államokból. Semmi extra, annyi, hogy csak egy speciális mágneskulcsot a megfelelő helyre érintve nyílnak. Nagyából egy faék bonyolultságával vetekszik. Igényes csillagos, sávos dobozokban jöttek, látszott, hogy dolgoztak vele. Na most jön a lényeg. A 60 darabból 6 darabot soha nem tudtunk kinyitni. A szállítmány 10 százaléka hibás volt. Tehát akkor én is kijelenthetem, hogy van tapasztalatom az amerikai termékekkel, és szarok. Tőlük soha semmit. Sajnos náluk még az étel sem játszik mert abban tényleg gyengék. Szóval gyerekek engedjétek el az F35-öt.

Mellékesen néhány cég.
OTO Melara, Iveco Defence, Beretta, Leonardo, Fincantieri

Ja meg még annyit, hogy általában a fegyvert eladó országok között benne van a top tízben. Az elmúlt nyolc évben folyamatosan 600 millió dollár felett adtak el fegyvert.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
https://m.portfolio.hu/befektetes/h...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Valaki mostanában besegít nekik... :)

NASAMS-nál SLAMRAAM rakéta?
Patriot Pac4. rakéták 20%ba kerülnének a PAC3 rakétáinak? Ez még gáz is lehet nekünk, mert akkor lehet hogy ezt a kifutó, méregdrága Pac3-at akarják majd ránk sózni...

Az olaszoktól (annyira én sem bízok bennük, inkább német) én még talán az itthon is tesztelt Kentauro II-est venném... Ha arra a kategóriára volna igény ... Szerintem lehetne
 
K

kamm

Guest
remélem nem nekem írtad mert direkt linkeltem utána forrást
Nem. :)
az viszont kérdés hogy 25-ben a Grif ára olcsóbb lenne , az amik olyan 80-120 misi közé rakják majd az akkori F35 árat , ha ugyanennyi pénzért kapnánk a grifeket is akkor batári nagy hülyeség lenne svéd vasat venni

Mar most egyertelnu, hogy ha ugyanannyi lenne a ketto, akkor is joval olcsobban uzemelteted az uj Gripent is - peldaul az a 44 ezer dollaros repuloora az amerikaiaknal hajmeresztoen draga, a szukseges uj infrarol nem is beszelve.

annyi a hasonlóság hogy mindegyik Jas39 , változott a sárkányszerkezet ,más a hajtómű , más futómű és az elektronika is , én az E-t nem hasonlítanám annyira a C/D-khez
Pedig igaza van, mert toredekebe kerulne a trening a muszakiaknak az E/F tovabbkepzes, szemben egy vadonatuj tipusra es rendszerre atkepzessel.

pedig az első bekezdése nem hülyeség , egy F35 kb azt csinálna légiharcban a grifel amit akar

Amirol szo nincs esetunkben, a szomszedaink legjobb esetben is modernizalt F-16-osokat fognak hajtani, amiket egy normalisan felszerelt E/F siman megesz. Nem veletlenul irom oda kovetkezetesen, hogy *szamunkra* (ott, a Karpat-medenceben) boduletes penzkidobas az F-35-ot reptetni.


Err, nem, egyreszt az E/F gyartasa most indult csak el, masreszt az F-35 readyness egyelore gazos, rengeteg spare parts kell neki, amihez LM meg odahaza is keptelen megfelelo tempoban szallitani stb.
Meglatjuk, h9gyan alakul mondjuk 5 ev mulva, de jelenleg az ellenkezoje igaz. :)
Ha valamit kimondhatunk, akkor az az, hogy itt es most a Gripenek (a mieink) magasan felette vannak az F-35-nek uzembiztossagban.
 
K

kamm

Guest
Egymástól veszik át a faszságokat...

Az hagyjan, de meg a SAMP/T letezese sem esett le neki, az Asterekrol ugy ir, mint valami tengeri rendszerrol - mikozben ha teljes (ABM) vedelmet akarsz egyetlen rendszerben, az egy remek opcio (csak gondolom bitang aron.)
Ezert gaz, amikor a Wikipediarol probalnak meg cikket irni, csak mert lusta felhivni egy szakirot vagy barkit, akinek legalabb nemi lovese van a temarol es csinalni vele egy ketperces telefoninterjut.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Amirol szo nincs esetunkben, a szomszedaink legjobb esetben is modernizalt F-16-osokat fognak hajtani, amiket egy normalisan felszerelt E/F siman megesz. Nem veletlenul irom oda kovetkezetesen, hogy *szamunkra* (ott, a Karpat-medenceben) boduletes penzkidobas az F-35-ot reptetni.
Hm.Mitöl enne meg egy Gripen E egy F16Vt?Honnan tudod,hogy mennyi lesz a Gripen E üzemköltsége?A megbizhatsága?Hogy mennyi ideig tart majd,mire kiforrott gépé válik?Miért nem számolsz a légvédelemmel szembeni sebezhetőséggel?
 
K

kamm

Guest
Hm.Mitöl enne meg egy Gripen E egy F16Vt?Honnan tudod,hogy mennyi lesz a Gripen E üzemköltsége?A megbizhatsága?Hogy mennyi ideig tart majd,mire kiforrott gépé válik?Miért nem számolsz a légvédelemmel szembeni sebezhetőséggel?

Olvass utana. Sorry, megmondtam, hogy nem irogatok tovabb neked valaszokat, mert semmi nem regisztral nalad, ugyanazokat a habokos, tudatlan marhasagokat (vegyunk kioregedett gepeket a zsidoktol meg hasonlok) isnetelgeted honapok ota.
 
M

molnibalage

Guest
Pár évvel ezelőtt rendeltünk 60 darab mágnesesen záródó dobozt az államokból. Semmi extra, annyi, hogy csak egy speciális mágneskulcsot a megfelelő helyre érintve nyílnak. Nagyából egy faék bonyolultságával vetekszik. Igényes csillagos, sávos dobozokban jöttek, látszott, hogy dolgoztak vele. Na most jön a lényeg. A 60 darabból 6 darabot soha nem tudtunk kinyitni. A szállítmány 10 százaléka hibás volt. Tehát akkor én is kijelenthetem, hogy van tapasztalatom az amerikai termékekkel, és szarok. Tőlük soha semmit. Sajnos náluk még az étel sem játszik mert abban tényleg gyengék. Szóval gyerekek engedjétek el az F35-öt.

Mellékesen néhány cég.
OTO Melara, Iveco Defence, Beretta, Leonardo, Fincantieri

Ja meg még annyit, hogy általában a fegyvert eladó országok között benne van a top tízben. Az elmúlt nyolc évben folyamatosan 600 millió dollár felett adtak el fegyvert.
Ja értem. Szóval, mert neked 1 db cég, 1 db termékével volt problémád, akkor semmi jenkit nem szabad venni, mert ebből felmérhető a teljes jenki ipar képessége.

Majd szelektívek felsorolsz több olasz céget néhány termékkel, ami működik.

Most akkor soroljam fel a kiválóan működő P&W hajtóműveket, az AIM-9 családot, ami fél nyugati világ légiharc-rakétája volt 50+ évig? A TGP-ket, a különféle PGM-eket, amiről tudjuk, hogy működik?

Nem tudom, hogy a cherry picking, orbitális állatság és te jó ég opciók közül melyik válasszam vagy még többet-e. Igazából nem tudom, hogy sírni vagy röhögni kéne-e a kommenteden.

Ez kb. akkora faszság, hogy a Sz-400 biztos egy kalap szar, mert kiskoromban volt 2 db orosz bringám. Nem értettük, hogy miért ráz a bringa haladás közben. Kiszedtük a belsőt és megértettük. A belső nagyobb átmérőjű volt, mint kerék, így Szása fogva és összehajtogatta és úgy tette be. Ez volt a nagy orosz ipar műremeke.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Ja értem. Szóval, mert neked 1 db cég, 1 db termékével volt problémád, akkor semmi jenkit nem szabad venni, mert ebből felmérhető a teljes jenki ipar képessége.

Majd szelektívek felsorolsz több olasz céget néhány termékkel, ami működik.

Most akkor soroljam fel a kiválóan működő P&W hajtóműveket, az AIM-9 családot, ami fél nyugati világ légiharc-rakétája volt 50+ évig? A TGP-ket, a különféle PGM-eket, amiről tudjuk, hogy működik?

Nem tudom, hogy a cherry picking, orbitális állatság és te jó ég opciók közül melyik válasszam vagy még többet-e. Igazából nem tudom, hogy sírni vagy röhögni kéne-e a kommenteden.

Szarkazmus volt.