A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
Haditechnikai bemutatót tartanak jövő hétvégén Budaörsön
"Haditechnikai és légi bemutatót tart jövő hétvégén a budaörsi repülőtéren a Magyar Honvédség.

800x377@honvnap.jpg

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek elmondta: május 21., a honvédelem napja alkalmából május 17-től háromnapos, családi nappal egybekötött technikai bemutatót tartanak, amelyen áttekintik, hol tart a Magyar Honvédség és milyen lesz a jövőben, a résztvevők megismerhetik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeit és a várható fejlesztéseket is. A rendezvényen egyszerre lesznek láthatók a jelenleg rendszerben lévő haditechnikai eszközök és az újak. Mind a szárazföldi, mind a légi, mind a logisztikai támogató erők technikai eszközállományát kiállítják majd. A háromnapos rendezvényen statikus és dinamikus bemutatók egyaránt lesznek, bemutatkoznak a többi között az új szállítórepülők és az új helikopterek.

Az első napra, május 17-ére, péntekre azokat az általános iskolás és középiskolás tanulókat hívják meg, akik érdeklődnek a haditechnikai eszközök, a Magyar Honvédség iránt. Korom Ferenc megjegyezte: nem titkolt céljuk a toborzás, hogy a jövő generációinak megmutassák, érdemes a Magyar Honvédséget választani, akár életpályának, akár szerződéses formában. Ennek érdekében lesz kint toborzópont, a fiataloknak lehetőségük lesz arra is, hogy beszélgessenek a katonákkal, kérdezzenek tőlük. Ezzel együtt céljuk, hogy bemutassák, mire a fiatalok odáig eljutnak, már egy teljesen más Magyar Honvédségben szolgálhatnak.

Május 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap mindenki számára nyitott lesz a rendezvény. A két napnak azonos a bemutatóprogramja: a kapukat 9 órakor nyitják, majd a 10 órai megnyitót követően a Magyar Honvédség légierejének gépei díszelgő áthúzással „tisztelegnek” a látogatók előtt. Azt követően bemutatót tartanak a különleges műveleti katonák, az ejtőernyős válogatott tagjai. Bemutatkoznak továbbá a Katonai Rendészet járőrkutyái, a robbanóanyag-kereső kutyák robottal. Lesz még számos gyermekprogram is.

Mindhárom nap segítik a résztvevők kijutását Budaörsre: a fővárosi Széll Kálmán térről és Kelenföldről külön buszjáratok indulnak majd a budaörsi repülőtérre. A rendezvényről folyamatosan frissülő információkat találnak az érdeklődők a www.honvedelem.hu/budaors weboldalon.

Korom Ferenc emlékeztetett: a Magyar Honvédség alaprendeltetésből fakadó feladata, hogy Magyarország szuverenitását, a magyar emberek védelmét biztosítsa. A magyar emberek akkor élhetnek biztonságban a régióban és Magyarországon, ha egy erős honvédség tudja ezt biztosítani - szögezte le a parancsnok, hozzátéve: ezért van szüksége erre a haderőfejlesztési programra. A parancsnok kiemelte: a cél az, hogy 2026-ra a régió egyik legütőképesebb haderejévé váljon a Magyar Honvédség. Ezt úgy lesznek képesek megvalósítani, ha a korszerű haditechnikai eszközök beszerzése mellett a katonát helyezik előtérbe. Az új Magyar Honvédség mindenkitől megköveteli ezt a fajta szemléletváltást.

Korom Ferenc kitért arra is, hogy a honvédelem napja Buda vára visszafoglalásának 170. évfordulója is egyben. Ezért az idei ünnepséget szeretnék összekötni a háromnapos technikai bemutatóval, amelynek célja, hogy bemutassák, hol tart a haderőfejlesztés.

Május 21-én, a honvédelem napján pedig a Magyar Honvédség idén január elsejével megalakult parancsnoksága átveszi csapatzászlóját Áder János köztársasági elnöktől a budai Várban."
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Shadow

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Harci-helikopter fronton teljesen más a helyzet a MH-nél mint a vadászgépek terén, ugyanis akármit tud/nemtud/de még tudhat a Mi-24, ezek nélkül semmiféle harci helikopterünk nem lenne, tehát ez is előremozdulás volt, és van még benne lehetséges kapacitás. Harcigépek terén viszont más a helyzet, ha semmit se teszünk 7 évig még akkor is van egy századra való potens Gripenünk, amiknek csapásmérő és légiharc-lehetőségeit kizárólag további fegyverzet beszerzésével is lehet fokozni, a darabszám növelése meg további plusz lehetőség. Vadászgépek terén messze nem 0-ról indulunk mint a harci helikopterek terén kb. 2 éve ...
Igen.Ott kéne kezdeni a dolgot,hogy a meglévőt kistafirungozni úgy,hogy ténylegesen alkalmas legyen háborús feladatra.A fegyverzetet fel tudná használni később akármelik szóbajöhető váltótipus.
Mihukrol meg számtalanszor megirtam már a véleményem.Korszerűsitve még mindig potens harci heli.Akárcsak a Kfir a vadászbombázók terén.Viszont igy,korszerűsités nélkül csak egy marha drága iskolagép.Mint ahogy a Kfir C2 kongfiban is csak turbánoskergetésre lenne igazán alkalmas,meg repidőt növelni.Arra meg elég egy jóvalolcsóbb iskolagép is.
 

Simonelli

Member
2019. február 13.
21
74
13
Igen.Ott kéne kezdeni a dolgot,hogy a meglévőt kistafirungozni úgy,hogy ténylegesen alkalmas legyen háborús feladatra.A fegyverzetet fel tudná használni később akármelik szóbajöhető váltótipus.
Mihukrol meg számtalanszor megirtam már a véleményem.Korszerűsitve még mindig potens harci heli.Akárcsak a Kfir a vadászbombázók terén.Viszont igy,korszerűsités nélkül csak egy marha drága iskolagép.Mint ahogy a Kfir C2 kongfiban is csak turbánoskergetésre lenne igazán alkalmas,meg repidőt növelni.Arra meg elég egy jóvalolcsóbb iskolagép is.
Azt hiszem, alapvetően értem a gondolatmenetedet a két kategóriás légvédelemről, de laikusként úgy gondolom, hogy ez ennél jóval összetettebb kérdés. A légierő nem autópályarendőrség szerintem. Az ORFK-nak tényleg fölösleges lenne az ország minden pontjára, minden járőrnek Audi R8-at venni, még ha a rendőrök szerintem bőszen bólogatnának hozzá, elég, ha csak az elfogóautók jobbak az átlagnál. De szerintem a légierő nem teheti meg azt, hogy vitrinben őrzi a drága gépeket, és elméletben olcsóbb gépekkel oldja meg a napi rutinfeladatokat. Akkor mire megy el a drága gépek repideje? Hogy lesz meg a jártasság, a tapasztalat a pilótáknál? Ha csak a családi kasszát nézem: Ha csak egy autóra van szükségem, akkor olcsóbb egy új, kiváló állapotút fenntartani, mint az új mellé venni egy használt idősebb autót, és azt használni a napi rutinfeladatokra, a drágát meg hétvégén elvinni egy mesekörre. Szerintem ez nem életképes így. Értelmetlen és felesleges.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Mihukrol meg számtalanszor megirtam már a véleményem.Korszerűsitve még mindig potens harci heli.Akárcsak a Kfir a vadászbombázók terén.Viszont igy,korszerűsités nélkül csak egy marha drága iskolagép.Mint ahogy a Kfir C2 kongfiban is csak turbánoskergetésre lenne igazán alkalmas,meg repidőt növelni.Arra meg elég egy jóvalolcsóbb iskolagép is.

Ezt direkt csinálod, vagy tényleg ennyire...?!
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Nekem az elso gondolatom az volt hogy remelem minket azert nem fejnek meg ennyire...
Az üzletben nincs barátság csak érdek :)
A felsorolásból kihagytátok az f15 öt. Mondjuk opciója nem hisszem hogy lenne itt. Viszont sosse lehet tudni?
Nasams, c130j meg esetleg m777 ek. Ezek együttesen már elérnék a milliárdos tételt, tételeket is. Mondjuk a c130 as még igy kérdéses az airbus miatt, mivel az airbusnak van il lesz hazai érdekeltsége gyártásban. Közvetve és közvetlenül.
F35 öt azt én kérdésesnek láttom. Szerintem ahhoz hogy nekünk eladják ahhoz milliárdos megrendelések kellenek. Meg valjuk be nagyobb "lolajitás".
 
M

molnibalage

Guest
A Bell AH-1Z helikoptere is Viper néven fut.
http://www.military-today.com/helicopters/ah1z_viper.htm
Ha esetleg nem tudtad volna...de tudod te ezt. Csak imádsz még az élő fába is belekötni...
Nem szeretek belekötni, csak nem volt egyértelmű és nem tűnt fel. Elnézést.

Szerintem egy nulla lemaradt...
Ma egy katona korszerűen felszerelve alaphangon $100 ezer (de inkább több..)
Ráadásul az egyéni felszerelésekből komoly készletet is szokás képezni.
Több milliárdra $-ra jönni ki 20-30 ezer katona felszerelése és évi 100 millió $-os tétel hogy úgy is maradjanak...
100 ezer...? Mi kerül ennyibe? A legdrágább elemek a fegyver, a rádió és az éjjellátó, hogy mindenkinek adsz. 10k USD-ből olyan karácsonyfa fegyvert veszel, hogy épp csak a seggedet nem törli ki. Ha 10k lenne az NVG és még párezer a rádió, akkor is mire megy el a maradék 70k USD? A ruha, a bakancs, a sisak, a testpáncél, szemüveg, stb. hol kerül ennyibe?
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 795
75 855
113
Dehogy 100.000 Dollár!Az ausztrál hadsereg 27.000 vagy 30.000 Dollárt költ minden katonájának az egyéni felszerelésére és ha megnézel egy ausztrál katonát akkor kb a világ SF alakulatainak a 90%-nál is jobb(köztük a mienknél is fényévekkel jobb) és modernebb cuccai vannak még a sima bakának is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 121
45 467
113
100 ezer...? Mi kerül ennyibe? A legdrágább elemek a fegyver, a rádió és az éjjellátó, hogy mindenkinek adsz. 10k USD-ből olyan karácsonyfa fegyvert veszel, hogy épp csak a seggedet nem törli ki. Ha 10k lenne az NVG és még párezer a rádió, akkor is mire megy el a maradék 70k USD? A ruha, a bakancs, a sisak, a testpáncél, szemüveg, stb. hol kerül ennyibe?
Annyit még, hogy jelenleg (tudtommal) sem a rádió, sem az NVG nem tartozik az egyéni felszerelések közé. (de javítsatok ki, ha rosszul tudom!)
 
M

molnibalage

Guest
Annyit még, hogy jelenleg (tudtommal) sem a rádió, sem az NVG nem tartozik az egyéni felszerelések közé. (de javítsatok ki, ha rosszul tudom!)
Rádió nem is feltétlen kell mindenkinek.
Én nem tudom, csak elkezdtem számolni, hogy miért lehet rudi szerint 100k USD/fő a személyi felszerelés. Még ezekkel a tételekkel sem értem.
Vagy egyáltalán hogyan számol átlagot? Mert nem mindenki lövész. Valakinél van pl. Carl Gustav, valaki MANPAD-os, stb.

Mert, ha így átlagolunk, akkor egy főre kijöhet 100k USD, csak ez nem "személyi felszerelés", hanem egy raj átlagos költsége. Vagy több rajé, mert nem minden rajnál van Stinger, de javítsatok ki, ha tévednék.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and dudi

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
705
3 000
93
Nem szeretek belekötni, csak nem volt egyértelmű és nem tűnt fel. Elnézést.


100 ezer...? Mi kerül ennyibe? A legdrágább elemek a fegyver, a rádió és az éjjellátó, hogy mindenkinek adsz. 10k USD-ből olyan karácsonyfa fegyvert veszel, hogy épp csak a seggedet nem törli ki. Ha 10k lenne az NVG és még párezer a rádió, akkor is mire megy el a maradék 70k USD? A ruha, a bakancs, a sisak, a testpáncél, szemüveg, stb. hol kerül ennyibe?


KFIR repidő? :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 121
45 467
113
NVG az mindenkinek kéne..,A raj pk-nak meg a helyettesének illik adni rádiót(ez van is itthon).
Egy gyors listát össze tudnál lökni, hogy jelenleg mi az ami a ruházatból, a hátizsákból (tudom a hátizsák is), stb. hiányzik?
Tudom a tártáska (kiváltója), és a sisak lesz az elején, de én inkább a nyilvánvalókon kívül értem.
Pl. sportruházattal mi a helyzet?