A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Hát szerintem 200M dollárból már lazán meg lehetne oldani az összes egyéni felszerelés komplett beszerzését. Kevlársisakostul, tártáskástul...
Szerintem egy nulla lemaradt...
Ma egy katona korszerűen felszerelve alaphangon $100 ezer (de inkább több..)
Ráadásul az egyéni felszerelésekből komoly készletet is szokás képezni.
Több milliárdra $-ra jönni ki 20-30 ezer katona felszerelése és évi 100 millió $-os tétel hogy úgy is maradjanak...

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Preferálja a hazait. :D
Mellé,romlott katolikus vagyok.
Kissé fárasztó,hogy úgy fikáztok,vagy éppen istenitetek,valamit,hogy utána se néztek,mit is tartalmaz.
És továbbra is le vagytok ragadva az öreg pajeszosnál,holott az csak egy lehetőség.A lényeg a koncepció.Azon tessenek kötekedni,hogy az mennyire életképes/nem életképes,és miért igen avagy nem

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 375
85 518
113
Jaj Istenem... az amik meg rakétát küldenek egy teve seggébe több ezer kilóméterről , én nem mennék bele a farokméregetésbe... pláne nem az usaval szemben az kb egy szinten lenne a Kfir ötlettel...

Szerintem felreerted, amit irtam...

Epp az a problema hogy a magyaroknak jelenleg nincs egyik se, ezert nehezebb nekik a legiharc...

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 166
113
Elobb vagy utobb szerintem is lenyomjak a torkukon. Az hogy a roman vezetes valojaban mit akar az szerintem masodlagos.
Igen, biztos
Leírtam már ha nem 100szor akkor egyszersem , lehet hogy lenyomják a torkukon , SŐT az is lehet hogy leadnak rendelést DE kifizetni nem fogják tudni , 21 legkésőbb 22-ben hatalmas szarban lesznek és annyi pénzük se lesz hogy elsétáljanak a bolt előtt ... nemhogy majd F35-öt rendszeresítenek úgy hogy most szeretnének még 5 használt F16-ot
Szerintem felreerted, amit irtam...

Epp az a problema hogy a magyaroknak jelenleg nincs egyik se, ezert nehezebb nekik a legiharc...
Jaaa , azt hittem a svédeket állítod az usával szembe , ha így vesszük akkor érthetőbb amit írtál , bocsi félreértettem akkor

• Tetszik
Reactions: tonyo

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
Érdekes,hogy a közönség ünnepli a Mihuk feltámasztását.Pedig helikopács fronton ugyan az,mint a repcsiknél a Kfir lenne-kivéve hogy egy kifejezetten drága üzemű gépröl van szó,és semmiféle harcrendszert/fegyverrendszert érintő korszerűsitést nem kapott
Harci-helikopter fronton teljesen más a helyzet a MH-nél mint a vadászgépek terén, ugyanis akármit tud/nemtud/de még tudhat a Mi-24, ezek nélkül semmiféle harci helikopterünk nem lenne, tehát ez is előremozdulás volt, és van még benne lehetséges kapacitás. Harcigépek terén viszont más a helyzet, ha semmit se teszünk 7 évig még akkor is van egy századra való potens Gripenünk, amiknek csapásmérő és légiharc-lehetőségeit kizárólag további fegyverzet beszerzésével is lehet fokozni, a darabszám növelése meg további plusz lehetőség. Vadászgépek terén messze nem 0-ról indulunk mint a harci helikopterek terén kb. 2 éve ...

• Tetszik
Reactions: vilmoci and megazez
T

Törölt tag

Guest
Szerintem egy nulla lemaradt...
Ma egy katona korszerűen felszerelve alaphangon $100 ezer (de inkább több..)
Ráadásul az egyéni felszerelésekből komoly készletet is szokás képezni.
Több milliárdra $-ra jönni ki 20-30 ezer katona felszerelése és évi 100 millió $-os tétel hogy úgy is maradjanak...
Jelenlegi szintről, normál szintre, a 2015M szinvonalú felszerelésekkel.
A jelenleg is bent lévőktől megtudhattuk, hogy az egyik legnagyobb tétel, a védőmellény pl. elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. Az amerikaiaknál valahol 17 és 20 ezer dollár között lehet egy komplett katonai felszerelés ára. forrás
Hja és 4 azaz négy db helikopter jött ki ennyiből a cseheknek. ;)

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 166
113
Erre talaltak ki a hitelt. Van hova eladosodniuk.
Oke ezt elfogadom, a rendszeresítést megoldják hitelből tegyük fel , karbantartásra és fenntartásra attól még nem lesz pénz ugyanúgy , akkor felesleges rendszeresíteni egy csúcsgépet egy romokban lévő gazdaság hátára hogy úgy elrohadjanak mint a mi 29-eseink pl

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 423
14 603
113
Oke ezt elfogadom, a rendszeresítést megoldják hitelből tegyük fel , karbantartásra és fenntartásra attól még nem lesz pénz ugyanúgy , akkor felesleges rendszeresíteni egy csúcsgépet egy romokban lévő gazdaság hátára hogy úgy elrohadjanak mint a mi 29-eseink pl

Ertem en hogy jol gondolod es hogy jozan esszel nincs ertelme de hat az amerikai erdek a fontos. :)

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
442
1 157
93
Haditechnikai bemutatót tartanak jövő hétvégén Budaörsön
"Haditechnikai és légi bemutatót tart jövő hétvégén a budaörsi repülőtéren a Magyar Honvédség.

800x377@honvnap.jpg

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek elmondta: május 21., a honvédelem napja alkalmából május 17-től háromnapos, családi nappal egybekötött technikai bemutatót tartanak, amelyen áttekintik, hol tart a Magyar Honvédség és milyen lesz a jövőben, a résztvevők megismerhetik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeit és a várható fejlesztéseket is. A rendezvényen egyszerre lesznek láthatók a jelenleg rendszerben lévő haditechnikai eszközök és az újak. Mind a szárazföldi, mind a légi, mind a logisztikai támogató erők technikai eszközállományát kiállítják majd. A háromnapos rendezvényen statikus és dinamikus bemutatók egyaránt lesznek, bemutatkoznak a többi között az új szállítórepülők és az új helikopterek.

Az első napra, május 17-ére, péntekre azokat az általános iskolás és középiskolás tanulókat hívják meg, akik érdeklődnek a haditechnikai eszközök, a Magyar Honvédség iránt. Korom Ferenc megjegyezte: nem titkolt céljuk a toborzás, hogy a jövő generációinak megmutassák, érdemes a Magyar Honvédséget választani, akár életpályának, akár szerződéses formában. Ennek érdekében lesz kint toborzópont, a fiataloknak lehetőségük lesz arra is, hogy beszélgessenek a katonákkal, kérdezzenek tőlük. Ezzel együtt céljuk, hogy bemutassák, mire a fiatalok odáig eljutnak, már egy teljesen más Magyar Honvédségben szolgálhatnak.

Május 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap mindenki számára nyitott lesz a rendezvény. A két napnak azonos a bemutatóprogramja: a kapukat 9 órakor nyitják, majd a 10 órai megnyitót követően a Magyar Honvédség légierejének gépei díszelgő áthúzással „tisztelegnek” a látogatók előtt. Azt követően bemutatót tartanak a különleges műveleti katonák, az ejtőernyős válogatott tagjai. Bemutatkoznak továbbá a Katonai Rendészet járőrkutyái, a robbanóanyag-kereső kutyák robottal. Lesz még számos gyermekprogram is.

Mindhárom nap segítik a résztvevők kijutását Budaörsre: a fővárosi Széll Kálmán térről és Kelenföldről külön buszjáratok indulnak majd a budaörsi repülőtérre. A rendezvényről folyamatosan frissülő információkat találnak az érdeklődők a www.honvedelem.hu/budaors weboldalon.

Korom Ferenc emlékeztetett: a Magyar Honvédség alaprendeltetésből fakadó feladata, hogy Magyarország szuverenitását, a magyar emberek védelmét biztosítsa. A magyar emberek akkor élhetnek biztonságban a régióban és Magyarországon, ha egy erős honvédség tudja ezt biztosítani - szögezte le a parancsnok, hozzátéve: ezért van szüksége erre a haderőfejlesztési programra. A parancsnok kiemelte: a cél az, hogy 2026-ra a régió egyik legütőképesebb haderejévé váljon a Magyar Honvédség. Ezt úgy lesznek képesek megvalósítani, ha a korszerű haditechnikai eszközök beszerzése mellett a katonát helyezik előtérbe. Az új Magyar Honvédség mindenkitől megköveteli ezt a fajta szemléletváltást.

Korom Ferenc kitért arra is, hogy a honvédelem napja Buda vára visszafoglalásának 170. évfordulója is egyben. Ezért az idei ünnepséget szeretnék összekötni a háromnapos technikai bemutatóval, amelynek célja, hogy bemutassák, hol tart a haderőfejlesztés.

Május 21-én, a honvédelem napján pedig a Magyar Honvédség idén január elsejével megalakult parancsnoksága átveszi csapatzászlóját Áder János köztársasági elnöktől a budai Várban."

• Tetszik
Reactions: tonyo and Shadow

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Harci-helikopter fronton teljesen más a helyzet a MH-nél mint a vadászgépek terén, ugyanis akármit tud/nemtud/de még tudhat a Mi-24, ezek nélkül semmiféle harci helikopterünk nem lenne, tehát ez is előremozdulás volt, és van még benne lehetséges kapacitás. Harcigépek terén viszont más a helyzet, ha semmit se teszünk 7 évig még akkor is van egy századra való potens Gripenünk, amiknek csapásmérő és légiharc-lehetőségeit kizárólag további fegyverzet beszerzésével is lehet fokozni, a darabszám növelése meg további plusz lehetőség. Vadászgépek terén messze nem 0-ról indulunk mint a harci helikopterek terén kb. 2 éve ...
Igen.Ott kéne kezdeni a dolgot,hogy a meglévőt kistafirungozni úgy,hogy ténylegesen alkalmas legyen háborús feladatra.A fegyverzetet fel tudná használni később akármelik szóbajöhető váltótipus.
Mihukrol meg számtalanszor megirtam már a véleményem.Korszerűsitve még mindig potens harci heli.Akárcsak a Kfir a vadászbombázók terén.Viszont igy,korszerűsités nélkül csak egy marha drága iskolagép.Mint ahogy a Kfir C2 kongfiban is csak turbánoskergetésre lenne igazán alkalmas,meg repidőt növelni.Arra meg elég egy jóvalolcsóbb iskolagép is.

Simonelli

Member
2019. február 13.
21
74
13
Igen.Ott kéne kezdeni a dolgot,hogy a meglévőt kistafirungozni úgy,hogy ténylegesen alkalmas legyen háborús feladatra.A fegyverzetet fel tudná használni később akármelik szóbajöhető váltótipus.
Mihukrol meg számtalanszor megirtam már a véleményem.Korszerűsitve még mindig potens harci heli.Akárcsak a Kfir a vadászbombázók terén.Viszont igy,korszerűsités nélkül csak egy marha drága iskolagép.Mint ahogy a Kfir C2 kongfiban is csak turbánoskergetésre lenne igazán alkalmas,meg repidőt növelni.Arra meg elég egy jóvalolcsóbb iskolagép is.
Azt hiszem, alapvetően értem a gondolatmenetedet a két kategóriás légvédelemről, de laikusként úgy gondolom, hogy ez ennél jóval összetettebb kérdés. A légierő nem autópályarendőrség szerintem. Az ORFK-nak tényleg fölösleges lenne az ország minden pontjára, minden járőrnek Audi R8-at venni, még ha a rendőrök szerintem bőszen bólogatnának hozzá, elég, ha csak az elfogóautók jobbak az átlagnál. De szerintem a légierő nem teheti meg azt, hogy vitrinben őrzi a drága gépeket, és elméletben olcsóbb gépekkel oldja meg a napi rutinfeladatokat. Akkor mire megy el a drága gépek repideje? Hogy lesz meg a jártasság, a tapasztalat a pilótáknál? Ha csak a családi kasszát nézem: Ha csak egy autóra van szükségem, akkor olcsóbb egy új, kiváló állapotút fenntartani, mint az új mellé venni egy használt idősebb autót, és azt használni a napi rutinfeladatokra, a drágát meg hétvégén elvinni egy mesekörre. Szerintem ez nem életképes így. Értelmetlen és felesleges.

• Tetszik
Reactions: borisz

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 516
25 735
113

Ezt direkt csinálod, vagy tényleg ennyire...?!