Ez így van, mert nincs az a pénz,hogy mindenből a legütősebbet vegyük. Egy másik dolog: a közepes dandárban ,- persze nem vagyok hozzáértő - valami könnyű harckocsit is eltudnék képzelni, például Tulpar-t. A lengyelek gondolom még meg sem kezdték a sajátjuk gyártását, meg az USA is még csak most fejleszti. Hirtelen többet nem is tudnék mondani a könnyű harckocsik kategóriájában. Ja még van egy török-indonéz fejlesztésű, ha jól tudom.
Igazándiból az attól függ mit nevez ez ember könnyű harckocsinak. FNSS fejleszetette a 105 mm-es KAPLAN-t az indonézekkel:
https://www.armyrecognition.com/apr...ered_first_batch_of_harimau_medium_tanks.html
Ez amennyire én tudom a sima KAPLAN ifv rajta a belga 105 mm-es Cockerill löveggel. Ha megnézed STANAG 4569 Level 5-öt tud amit egy 30 vagy 35 mm-es nagy valószínűséggel átvisz. Ez kb ugyan az mintha bármi más ifv-re pl egy cv 90-re raknál rá egy 105 mm-es löveget és azt mondanád na ez innentől már nem ifv hanem közepes tank. Privát vélemény hogy a védelmét tekintve az még mindig egy ifv nem pedig egy tank...
Indonézek 135 millió dollárért vettek 18-20 db-ot a KAPLAN-ból. Szerintem egy T72-re ha ráköltesz 7-8 millió dollárt abból már gyakorlatilag mindent fullosra kicserélsz benne. Például kapásból lehetne hozzá venni a szerbektől hozzá Kontakt 5 ERA-t egy ilyen T72 szerintem azért jobb védelmet ad mint egy KAPLAN. Tekintve hogy állítólag van 70-80 db T72-őnk én lehet inkább azokhoz nyúlnék a Lengyeleket, Cseheket akár a Szerbeket bevonva mint hogy kaplant vegyek. Vagy akár csak alapvetően ifv-nek készült járművekre pakoltassak 105 mm-es lövegeket, az egyetlen kivétel talán a Puma.
Én nem tudom kell-e medium tank a közepes dandárba vagy sem viszont ha akarunk akkor szerintem a meglévő T72-höz kéne elég komolyan inkább hozzányúlni mint hogy alapvetően ifv-nek készült járművekből elkezdjünk bevásárolni egész egyszerűen azért mert védelmét tekintve szerintem egy feltuningolt T72 többet tud a 125-ös lövegről már nem is beszélve.