A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 663
15 337
113
Vagy valami izraeli csoda? :rolleyes:

Izraeliek se nem akartak akartak tuzerseget nemtektol mert a vezetes bekattanhat - zoldek stb.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 587
8 462
113
Vagy valami izraeli csoda? :rolleyes:

Izraeliek se nem akartak akartak tuzerseget nemtektol mert a vezetes bekattanhat - zoldek stb.
Izaelieknek van egy két jó tűzérsége. Pl gumis önjárokra is gondolva. A lengyel új gumis is izraeli mintára "részben licenszelve" lett megalkotva.
A cseh T-72 es modernizació, tunning sztem túl van árazva. Burkolt hazai hadipar támogatás? A lengyelek a 72 ek modernizációját legalább olcsóbban hozhaták ki.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 855
27 124
113
szlovák Zsuzsa egy vicc. Nem véletlen, hogy csak 8 darab lesz a szlovákoknak belőle. Alig tudják legyártani ( össze legozni) és nem is jó.
Ezzel egyetértek. A legnagyobb ökörség lenne - nem is értem hogyan kerülhetett ez a verzió szóba...
inkább még több pzh 2000 kellene venni.
Én is ezt mondom, de gondolom az árcédula...az ami köztes megoldásra kényszerit bennünket.

• Tetszik
Reactions: igaziigaz

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 167
113
Jól számolok, gondolom hogy akkor a most meglévő T72M4-re rálocsolnak még darabonként 1,5 millió dollárnyi koronát plusz az adókat?
A kétezres évek elején a 33 T72M4 120 millió dollárnyi koronába került, ha jól emlékszem.
A mostani fejlesztéssel majd darabonként valahol 5-6 millió dollár körül járhatnak?
Kb igen
Izraeliektől XDDDDDDDDDD ez még viccesebb mint a szlovák Zsuzsa XDD
Mi a vicces benne?

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 591
4 698
113

Köszi!
Hmmm a mérleg egyik serpenyőjében 2006-2035 között egy viszonylag használható harckocsit látok, kiépített háttérrel, több száz tartalékban lévő T72M1-el, a másikból viszont Leo 2a6 lénctalpak csörgését, metálzenét, és abba keveredő perkele kiáltásokat hallok.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 663
15 337
113
Köszi!
Hmmm a mérleg egyik serpenyőjében 2006-2035 között egy viszonylag használható harckocsit látok, kiépített háttérrel, több száz tartalékban lévő T72M1-el, a másikból viszont Leo 2a6 lénctalpak csörgését, metálzenét, és abba keveredő perkele kiáltásokat hallok.

Ezt a Leo2 6-ot hogy értetted? Csehek a Leo 3-ra várnak :D

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 591
4 698
113
Ezt a Leo2 6-ot hogy értetted? Csehek a Leo 3-ra várnak :D

Ha emlékeim nem csalnak, a finnek 5 milliós darabáron vették meg a hollandok Leóit.
De az is eszembe jutott, hogy a csehek a kétezres évek elején kezdték a T72 modernizálást. Akkoriban osztogatták cukorkáért a levedlett Leo 2A4-eket. Ha akkor beszállnak, most ebből a pénzből a Leo 2A4-eket modernizálhatnák 2A6-ra.
NATO szabvány, potensebb, cserébe mindent ki kellett volna hozzá építeni, egy ideig biztosan párhuzamosan üzemelt volna a T72-vel.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 167
113
Köszi!
hát koma , a két serpenyőt én inkább úgy írnám le hogy az egyikben 44 (+amit majd esetleg még rendelünk) Leo2 A7+ a másikban meg max 70-80 db feltuningolt T72M1 , sajnos :/ merthogy több T72 honnan lenne ... ?
Mitől lenne viccesebb?
Ő se tudja , de picit olyan érzésem van hogy lenézzük a zsidó technikát

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 591
4 698
113
hát koma , a két serpenyőt én inkább úgy írnám le hogy az egyikben 44 (+amit majd esetleg még rendelünk) Leo2 A7+ a másikban meg max 70-80 db feltuningolt T72M1 , sajnos :/ merthogy több T72 honnan lenne ... ?

Mi? Én azon elmélkedtem, hogy a cseheknek vajon jobban megérte volna elengedni a Hetvenkettest a kétezres évek elején, még a modernizálások előtt, vagy jól döntöttek. Mind a két esetnek van előnye és hátránya is. Nem értem ehhez hogy jön a mi 44 Leonk.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 663
15 337
113
Mi? Én azon elmélkedtem, hogy a cseheknek vajon jobban megérte volna elengedni a Hetvenkettest a kétezres évek elején, még a modernizálások előtt, vagy jól döntöttek.

Szerintem jól. Úgy vanna vele hogy szomszédeok ellen úgyse érdemes fegyverkezni így megteszi az öreg vas is. Civilizált szomszédokkal körülvéve ők hozzánk képest burokban élnek.

• Tetszik
Reactions: papi

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 349
13 646
113
Gondolom, azok a T72-es harckocsik nem olyan állapotban vannak, mint a mieink, amit még így megéri felújítani. A két szállítógépnek akárhogy is , de kicsit húzós az ára, de legalább nekik lesz 6 db. Sajna, amit mi rendelünk az még a tervezőasztalon van. A másik dolog: a fórumban írták, hogy nyáron eljön hozzánk a KC390-es, hát szerintem lehet, hogy nem potyán repül majd ide. Úgy gondolom, 2028-ra talán lesz szállítógépünk is.

Itt kitárgyalták már párszor, élén @Szittya , hogy van vagy 70 db T-72 itthon, és ezek jó része rotált használatban van

Hát, egy kicsit lehet, telhetetlen vagyok, az M777-et a Rábák mellé gondoltam. Akkor esetleg valami Cesar vagy a lengyelektől venni láncosat, de még a szlovák Zsuzsa is jó lenne .

Lesz PZH2000 hülyeség lenne mást venni pluszban, ugyan arra.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 875
21 224
113
Lesz PZH2000 hülyeség lenne mást venni pluszban, ugyan arra

Pluszba biztos nem veszünk, mert a neház dandárnak egy tüzér osztálya lesz, a 24 db PZH 2000-el. Viszont más magasabbegység is van, vagy lesz és nekik is kell tüzérség. Nem biztos hogy anyagilag tudnánk még egy osztályt a német önjáróból, ezért szükség lehet más fegyverre.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 349
13 646
113
Pluszba biztos nem veszünk, mert a neház dandárnak egy tüzér osztálya lesz, a 24 db PZH 2000-el. Viszont más magasabbegység is van, vagy lesz és nekik is kell tüzérség. Nem biztos hogy anyagilag tudnánk még egy osztályt a német önjáróból, ezért szükség lehet más fegyverre.
Másik láncosra? Hogy? Melyik olcsóbb annyival?