Szerintem abban maradhatunk, hogy aki jelen van, és jelenleg is állományban van, az nem volt sorkatona.
Előrevetíteném, hogy nekem sem a 22-essel volt az alapkiképzésem (a laktanya melletti sportlőtéren viszont annyit lövöldözhettünk, amennyit akartunk), de azt hiszem értem, azt is, hogy miért volt a maga idején jelentősége.
Annak idején a soreszoknak nem volt választása, és nagy ritkán, de előfordult, hogy bekattant 1-2 Tódi amint komolyabb csúzlit kapott a kezébe.
(Tudtommal régebben volt is olyan szabályzat, hogy éleslövészeten a lövészet vezetőjénél is volt éles lőfegyver. Ma ezt nem tudom, hogy hogyan van...)
A Néphadseregben azért nem annyira voltak elragadtatva a dologtól, hogy éles fegyvert (karabélyt) adjanak a sorállományúak kezébe.
Nem volt ez máshogy már a Honvédségi sorkatonaság vége felé sem. A röhejes 9 lőszer (3 egyes lövés, és 2 rövid sorozat) is szerintem ennek az eredménye.
Így hát kézenfekvő volt, egy 22-est elsőnek a "paraszt" kezébe adni, azzal viszonylag nehéz halálos lövést összehozni. Aki azzal tudott viselkedni, az rendben volt, aki meg nem, az megnézhette magát....