A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 960
113
Akkor gondolom azt is tudod, hogy az amerikai hadsereg rendszeresíteni szeretett volna, az igazi fegyverhez működésében is hasonló airsoft fegyvert. A dolog azon bukott el, hogy irreálisan drága lett a cucc. Bizonyos helyeken azért nem is tartják kiképzésre viccnek ezeket a játékokat.
https://www.evike.com/products/62228/
Helyette van a simunition.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Meglátásom szerint nekünk 2 féle kiképzés felé kellene elmennünk! 1: a hivatásos és szerződéses katonákkal elsősorban a városi harcokra kellene felkészülniük és másodsorban pedig terep harcászatra! A tartalékosok meg fordítva: elsősorban terepharcászat felderítés egy kis ellenséges erők megbolygatása szabotázs akciók gyors vissza vonulás másodsorban pedig városi harcra! De ezt egy háborús helyzet dönti el!

Szóval te képzettebb tartalékost akarsz mint a szerződéses/hivatásos állomány?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Nem!A mesterlövész párban mindenki ugyan úgy képzett mesterlövész a szpotter is meg aki lő az is.Olyan mintha mindenki százados lenne a D-20 mellett szóval ez egy pocsék példa volt.A te dolgod,hogy mit minek gondolsz de egy cső mellett nem kaphat mindenki altiszti képzést csak azért hogyha az altiszt mwghal át lehessen venni a helyét.
Hiba, mert így bárki hal meg, megy el wc-re, táppénzre gyakorlatilag kiesik az egész löveg. Gondolj csak bele, ott csücsültök Moszkva kapujában a sokadik körgyűrűn belül a -25 fokban, kéne a tűztámogatás, neked, aztán benyögik hogy á, most nem, majd 2 hét múlva ha a Jóskának elmúlt a láza. :D Ehh... hagyjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and ravenlord

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 960
113
Hiba, mert így bárki hal meg, megy el wc-re, táppénzre gyakorlatilag kiesik az egész löveg. Gondolj csak bele, ott csücsültök Moszkva kapujában a sokadik körgyűrűn belül a -25 fokban, kéne a tűztámogatás, neked, aztán benyögik hogy á, most nem, majd 2 hét múlva ha a Jóskának elmúlt a láza. :D Ehh... hagyjuk.
Amúgy az öregebb szakszik szintén ki vannak képezve rá.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Szerintem abban maradhatunk, hogy aki jelen van, és jelenleg is állományban van, az nem volt sorkatona.
Előrevetíteném, hogy nekem sem a 22-essel volt az alapkiképzésem (a laktanya melletti sportlőtéren viszont annyit lövöldözhettünk, amennyit akartunk), de azt hiszem értem, azt is, hogy miért volt a maga idején jelentősége.
Annak idején a soreszoknak nem volt választása, és nagy ritkán, de előfordult, hogy bekattant 1-2 Tódi amint komolyabb csúzlit kapott a kezébe.
(Tudtommal régebben volt is olyan szabályzat, hogy éleslövészeten a lövészet vezetőjénél is volt éles lőfegyver. Ma ezt nem tudom, hogy hogyan van...)
A Néphadseregben azért nem annyira voltak elragadtatva a dologtól, hogy éles fegyvert (karabélyt) adjanak a sorállományúak kezébe.
Nem volt ez máshogy már a Honvédségi sorkatonaság vége felé sem. A röhejes 9 lőszer (3 egyes lövés, és 2 rövid sorozat) is szerintem ennek az eredménye.
Így hát kézenfekvő volt, egy 22-est elsőnek a "paraszt" kezébe adni, azzal viszonylag nehéz halálos lövést összehozni. Aki azzal tudott viselkedni, az rendben volt, aki meg nem, az megnézhette magát....
Voltam beosztva lövészetfelügyeletre,nem volt nálunk csőretöltött fegyver,sőt,semmilyen.Nem a bekattanástol féltünk,hanem simán a hülyeségtöl.A vagánykodással meg a fegyvertől való félelemmel volt a baj.Főleg az utóbbival.3x osztottak be lövészetfelügyelőnek,1x kellet beavatkoznom.A félelem volt a baj.Nem kellet ráugrani,reagált a parancsra.Persze rögtön mellette voltam,készen rá,de nem kellet.Késöbb egész jó löeredményt ért el a srác.Csak meg kellet nyugodnija.Lövészklubban már inkább a vagánykodás,meg a kivagyisággal volt a baj
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Pár dolog a kiképzéshez: Már elég jól kitalálták, nem kell újat írni.

A sima lövegkezelőknél is úgy működik, hogy mindenkinek ismerni kell mások beosztását is, plusz az egyel magasabb beosztás tevékenységeit is. A lőszereseknek, töltet és gyújtóállítóknak mindent az alkalmazott lőszerekről, tárolás és karbantartás szabályairól, csoportosításukról, a löveg harchoz és harctól tételének minden fogását stb. Nem kell szuperintelligensnek lenni ez igaz. A zárkezelőnek nincs nagy dolga, viszont neki gyorsan szét kell tudnia szedni és összerakni, elhárítani a kisebb akadályokat, de azon túl ő lenne az első aki az irányzót helyettesítené. Az irányzónak már komoly tudása van, hiszen a löveg tájolása, alapirányra állása, a többi löveggel való párhuzamosítása már követel némi matek tudást és precizitást. Sok múlik rajta és ő a lövegparancsnok közvetlen helyettese. A löveg pk-nak minden eddigit, plusz az ütegelsőtiszti (ami egyébként tiszthelyettesi beo szokott lenni régebben) feladatokat. Vagyis, ha kell, a tűzszakaszok összes feladata, ami a tüzelőállásban történik, bele értve a TÁS önbemérését is, a tájolóműszerek alkalmazását. Afféle geodéziai munkához hasonló (irányszögek, távolságok mérése, az egyszerű geodéziai feladatokkal meg kell bírkóznia, a koordinátarendszerek ismerete, sokkal erősebb térképismeret, mint bármely más fegyvernemnél. Itt már van jelentősége a meridián konvergenciának és a mágneses deklinációnak, szóval ne hozzák zavarba ezek a fogalmak ha neki kell tájolnia.
A tiszteknek és tiszthelyetteseknek gyakorlatilag mindent is tudnia kell. Az üteghez tartozik még a felderítés, szóval ezek műszereit, az előremetszést, tűzmegfigyelést, helyesbítést.
Lőelemek meghatározására a sorosoknál is már a minimum érettségivel rendelkezőket válogatták ki. Térkép és koordináta ismeretek, ballisztikai alapismeretek, meteorológiai alapismeretek és a lőtáblázat ismeretén túl a tűzvezető műszer magabiztos használata. Bár már számológéppel dolgoztunk és voltak egyszerű számítógépek (ma már alap egy számítógépes lőelemképzés), a PUO-9U mechanikus tűzvezető műszer volt az alap, melyre a sorkatonákat ki kellett képezni: (a teknőspáncél)
BIG_0008601300.jpg


Dióhéjban ennyi. Nagyon nagy különbség van a beosztások tudásigénye között. Míg egy töltőnek egy általános végzettségű is elég, a bemérőkhöz, tűzvezetőkhöz sokkal értelmesebb emberekre van szükség. A tiszthelyettesek képzésénél is sokáig a 2 éves képzési időbe tartozott, míg a többség csak egy volt. A főiskolások földmérő mérnöki diplomát is kaptak a tisztképzés végén.
Most más a helyzet, de a rendszer lényege nem változott csak automatizálva lett.

Amúgy már Rába is vontatott D-20-at, míg az Urallal gyakorlatilag mindent vontattunk (D-44, MT-12, M-30, D-20). És az sem igaz, hogy a századosnál kezdődött a tüzér. A tüzelőállásban már az ütegelsőtiszt, ált főtörzs volt a nagyfej, de löveg pk-k is nagy becsben tartott, jól képzett katonák.

Mint írtam, nem a lövegkezelők kiképzése a legbonyolultabb, hanem inkább a tűzvezetésben résztvevőké, a parancsnokoké. Ha egy tüzér tiszt a zlj, dd vagy a fene tudja, hogy milyen tűztámogató alegységbe kerül, neki tök mindegy, hogy milyen lövegre számol, vagy éppen a légierőtől vagy a haditengerészettől kéri a tűztámogatást. Messze ez a legbonyolultabb és a legtöbb gyakorlást igénylő beosztás. Nálunk még nem voltak ilyen fasza szimulátoros lehetőségek, de volt egy belső lőtér, ami egy modell vasút terepasztalhoz hasonló. Rendes lövegirányzékra szerelt légpisztolyyal lőttünk a terepasztalra és igazi tájolóval (PAB-2) figyeltük a becsapódást a homokba, rendesen számoltuk a lőelemeket stb... Jó gyakorlás, de az igazi lövészetet nem tudja helyettesíteni, mert ott nem fújt a szél és nem volt senki sem besz..va, hogy ha valamit elcseszett, akkor rossz helyre megy az éles lövedék.
Erre nem lenne rossz egy központi iskola, legalább a gyakorlatokra és oda elég lenne valami vontatott 105-ös is, de azt nagyon sokat használni.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Na akkor félreértettem. Mert papi azt írta az ára miatt bukott el az airsoft cucc.
Pedig ez sem olcsó.
Sajnos.

Ott az volt a gond, hogy az éles karabély árát bőven meghaladta a játékpuska ára. Ami lássuk be, több mint vicces.
A simunition átépítő kitt 200 dollár körül indul. A tárak darabja 50 dollár körül mozog. Összességében harmada, fele árban lehet, mint az airsoft lett volna. Airsoft esetén 1200-1500 dollár körüli árról hallottam, ami megnézve a rendszeresíteni kívánt gyártó árait nem tűnik túlzónak.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ezért mondom, hogy felejtsétek el a néphadsereges tapasztalatotokat a kiképzésről, mert ma már nem helytálló

Harcászatban biztos sok minden megváltozott a 80-as évek óta, nem vitatnám. Én a lövészetre visszatérve, másfél év alatt, kb 1500 lőszert lőhettem el, élesből. ( Lőtéri álló és bukó alakra, valamint harcászattal egybekötött, raj és szakasz éles lövészetek + Bakony. )Nem tudom, egy mai lövész katona, másfél év alatt, mennyit lő el, de szerintem az akkor lökiképzés, kombinálva harcászattal, megfelelt a követelményeknek. Az elsőlépcsős alakulatoknál biztosan. Aki meg légvédelmis, lokátoros, műszaki, harckocsizó, tüzér, meg mit tudom én mi volt, ott lehet hogy kevés volt a gépkarabély lövészet, de nem is ez volt a fő profiljuk. Nekik mást kellett tudni jobban.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Annak idején a soreszoknak nem volt választása, és nagy ritkán, de előfordult, hogy bekattant 1-2 Tódi amint komolyabb csúzlit kapott a kezébe.
(Tudtommal régebben volt is olyan szabályzat, hogy éleslövészeten a lövészet vezetőjénél is volt éles lőfegyver. Ma ezt nem tudom, hogy hogyan van...)
A Néphadseregben azért nem annyira voltak elragadtatva a dologtól, hogy éles fegyvert (karabélyt) adjanak a sorállományúak kezébe.

Minden lövészeten volt oldalfegyver a hivatásos állományon. Ezzel semmi gond nem volt. Persze, bármi előfordúlhatott volna. Mint elő is fordúl, a világ bármely haderejében, napjainkban is. Ami a Néphadsereget illeti, nem védve a szervezetet, de nem emlékezem rá, hogy a 80-as években lett volna olyan esemény, ahol katona, fegyvert fogott volna társára, vagy előljárójára. Szerintem ilyen lehet nem volt. Ami az öngyilkosságokat illeti, jó lenne erről valós statisztikai adat. Szerintem nem volt több, mint a társadalom más szegmensében, akkoriban. A korszakban, az országban, folyamatosan, évtizedeken keresztül, volt 200.000 + fő nem hivatásos fegyveres, akinek módja volt éles fegyverhez jutni. Honvédség, Határőrség, Munkásőrség. Írja le bátran, aki tud olyat, mondjuk csak a 80-as években, történt-e fegyveres támadás, katona, katona ellen, vagy előljáró ellen. Öngyilkosság biztosan minden évben volt, de ez a nagy létszámot figyelembe véve, nem volt számottevő. Szerintem ma is van annyi, pláne rendőr öngyilkos, százalékban kifejezve, a fegyveres testületeknél. Pedig ugye ők profik, elvileg.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 999
9 974
113
Szerintem abban maradhatunk, hogy aki jelen van, és jelenleg is állományban van, az nem volt sorkatona.
Előrevetíteném, hogy nekem sem a 22-essel volt az alapkiképzésem (a laktanya melletti sportlőtéren viszont annyit lövöldözhettünk, amennyit akartunk), de azt hiszem értem, azt is, hogy miért volt a maga idején jelentősége.
Annak idején a soreszoknak nem volt választása, és nagy ritkán, de előfordult, hogy bekattant 1-2 Tódi amint komolyabb csúzlit kapott a kezébe.
(Tudtommal régebben volt is olyan szabályzat, hogy éleslövészeten a lövészet vezetőjénél is volt éles lőfegyver. Ma ezt nem tudom, hogy hogyan van...)
A Néphadseregben azért nem annyira voltak elragadtatva a dologtól, hogy éles fegyvert (karabélyt) adjanak a sorállományúak kezébe.
Nem volt ez máshogy már a Honvédségi sorkatonaság vége felé sem. A röhejes 9 lőszer (3 egyes lövés, és 2 rövid sorozat) is szerintem ennek az eredménye.
Így hát kézenfekvő volt, egy 22-est elsőnek a "paraszt" kezébe adni, azzal viszonylag nehéz halálos lövést összehozni. Aki azzal tudott viselkedni, az rendben volt, aki meg nem, az megnézhette magát....
Nekem barátom sorosként fogolykísérő volt talán a Petőfi-laktanyában (ami vicces volt, tekintve hogy számítógép kezelőnek került oda a fogda részlegre azt hiszem1998/99-ben, mire kiröhögték hogy ott nincsen olyan eszköz, és volt vagy 185magas és 55kiló), és az első akit kísért a katonai bíróságra belelőtt az őrmesterébe meg egy öreg katonába párat. Pali mondta hogy viccesek voltak összekötve, mivel a másik srác volt vagy 120kiló.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 960
113
Harcászatban biztos sok minden megváltozott a 80-as évek óta, nem vitatnám. Én a lövészetre visszatérve, másfél év alatt, kb 1500 lőszert lőhettem el, élesből. ( Lőtéri álló és bukó alakra, valamint harcászattal egybekötött, raj és szakasz éles lövészetek + Bakony. )Nem tudom, egy mai lövész katona, másfél év alatt, mennyit lő el, de szerintem az akkor lökiképzés, kombinálva harcászattal, megfelelt a követelményeknek. Az elsőlépcsős alakulatoknál biztosan. Aki meg légvédelmis, lokátoros, műszaki, harckocsizó, tüzér, meg mit tudom én mi volt, ott lehet hogy kevés volt a gépkarabély lövészet, de nem is ez volt a fő profiljuk. Nekik mást kellett tudni jobban.
Egy nap ellőttem annyit a 0 ponti lőtéren.