A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
A horvát taktikai mellények nagyon népszerűek voltak egy időben, és olcsóak is. Nekem volt több darabom, nyilván használtan vettem őket 4-5 ezer ft-ért.
https://combatgear.blog.hu/2011/02/06/horvat_malhamelleny
Nem hiszem, hogy ha a horvátok megtudták oldani, mi ne tudnánk ilyet gyártani a kopaszoknak, misszióba meg menjenek a drágább lövedékálló-mollés mellényekben.
Vagy vegyenek inkurrens mellényeket. Ha sikerült brit gyakorlókat kapni, talán menne az Osprey mk4-is. De egyébként a honvédségnél reneszánszukat élik a fo$ airsoftos mellények. Ha az a cél, hogy pár gyakorlatra kivigyék őket, meg kellőképpen gírdónak érezzék magukat bennük a srácok a nagyszovjet, pardon nagyamerikás testvérek mellett arra pont megteszik, fillérekért kapni ilyeneket még itthon is, kínából nagy tételben meg még olcsóbban.
Nekem az alábbi mellényeim vannak:
https://combatgear.blog.hu/2014/03/28/osprey_mk
https://combatgear.blog.hu/2018/10/24/cqc_warbelt_plce_vallhevederrel
https://combatgear.blog.hu/2013/03/22/rabintex_a10
https://combatgear.blog.hu/2011/05/09/87m_malhamelleny - csak bociban
+ egy másolat(?) orosz V95.
Egyik sem került többe mint 25 ezer ft. A cég nyilván olcsóbban is betudná őket szerezni.
Ez is ugyanaz a téma, mint ami napi szinten felmerül itt, hogy ha lenne szándék, akkor relatíve olcsón le lehetne cserélni a tártáskákat, mert pénz az van. Szándék nincs. De míg úgy vannak vele, hogy lövészetre jó a tártáska, másra meg úgy sem kell, addig úgyis marad ez, és csak a missziósok meg a gyakorlaton lévők kapnak mellényt. Esetleg mutatóba a határra még talán kijut pár gagyi BW málha.

És mind amúgy, szar az angol inkurrencián kívül, (mondjuk azok a cuccok is olyanok mint a churcill tank, hogy nehéz, robosztus és ronda).

A normális katonai felszerelés ott kezdődik, hogy 500-1100 szálsűrűségű, infrafényt nem visszaverő, egy bizonyos szintig vízlepergető és gomba/rohadás ellen kezelt, cordura (különleges, nagy szakítószilárdságú műszálas szövet). Na amit az aliexpressen kapsz, jobb kínai márkák, mint a TMC és Flyye sem infrás cordurát ad, csak simát., mivel ezek az igényesebb airsoftosoknak szólnak ezért pontos replikákat adnak viszonylag jó minőséggel, ami amúgy bírja a hadi terhelést, de az anyag maga az a 2000 körüli szint. Eleve az lenne a normális, hogy azzal készülsz fel amivel harcolsz és azt tanulod meg magadra állítani, hogy praktikus zsebeket felpakolni. Az ha 80 félét tartasz rendszerben kibaszás a logisztikával meg az emberekkel is. Na mivel jelenleg kb zéró málhafelszerelésünk van azzal az előnnyel indulunk, hogy ezzel nem lehet megzavarni az embereket.

(amúgy a BW málhából meglepően sok van, csak a határra vannak letárolva, de van jópár ezer készlet)
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Az alapokat nem az ágyú mellett állva tanulja meg, hanem egy tanteremben, könyvet lapozgatva, kivetítőt bámulva, miközben egy felkészült, jól kommunikáló, a témában otthon lévő szakember egy érdekes előadást tart neki. Elméletben megismerkedik az eszközzel, bizonyos fontosabb alkatrészeket bevisznek neki, megtapizza, belekukkant, megérti működését.
Ha valakit pörkölt főzésre akarsz megtanítani, azt magyarázd el neki, azt mutasd meg neki, ne a palacsintasütést.
Mi sem bohóckodtunk kispuskával, tanteremben megtanultuk az elméleti dolgokat, hogy vedd egyáltalán kézbe, hogyan tartsd karban, meg videókat néztünk, mások hogyan lőttek azokkal a fegyverekkel, amikkel később tartottunk lőgyakorlatot. Abszolút nem éreztem, de mások se szükségét annak, hogy légpuskával, meg angol becenevű(?) TOZ kispuskákkal bohóckodjunk. Azt' csajok is voltak köztünk, akik most fogtak először ilyen jellegű, elsülésveszélyes "szerszámokat" a kezükben.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Amúgy a célzott lövés leadásán kívül a kispuska sok mindenre nem jó, mivel csak átbaszod magad vele, mivel nem készít fel a visszarúgásra semmilyen mértékben.
De amúgy felejtsétek már el a sorkatona lőkiképzéséteket, eltelt 30 év, akadjatok le róla. A szakalap lőgyakorlaton, belövés után, először addig lövettem az embereket amíg nem tudtak értelmes lőképet felmutatni 100 méteren, és az általában 30-40 lövés volt, addig megszokta a visszarúgást, hova célozzon, és utána mehettek tovább a lőfeladatra.

Na jelenleg a tüzér (tiszt, és altiszt) mint mondtam, papíron és számológépen (ha ledobnak egy EMP-t még mindig ott a papír) tanulja meg a dolgokat először. Aztán van egy a D20 optikájáról és szög állítóiról mintázott háromlábas optika na azzal kurva sokat gyakorolnak, közben fegyverzettechnikán kibaszott sokat bújják a löveget, először papíron, majd szétszedett alkatrészek metszetek formájában, aztán teljes löveg metszeten amit el is lehet csettinteni, úgy hogy közben látod a löveg belső működését, de ugyann úgy tudod tekergetni meg állítani mint a teljeset. csak ehhez már izmozni is kell egy kicsit. Aztán mennek első éleslövészetre.

A legénységi állomány kap egy minimális elméleti technikai oktatást, karbantartásról tisztításról, hova tegye a malacot a löveg mellett, meg hogy kell megtölteni, letaplpalni és leásni, gyorsan felszedni,meg ráakasztani az Uralra (azért az vontatja mert a D20-ahhoz lett hozzátervezve vontatásra és pont olyan szögben és magasságban van a vonóhorog, hogy optimálisan tudd vontatni) éééés ennyi.

Na a PZH-hoz mindezt teljesen máshogy kell, mások az osztások az optikákon satöbbi, de ugyan ez a menete, csak éppen a digitális rendszerek kezelésével is kiegészül. És képzeljétek van hozzá egy teljes szimulátor (egy kibaszott torony) amibe beül a kezelőszemélyzet és mindent meg lehet rajta csinálni és még a visszarúgást is tudja szimulálni hanggal lőporfüsttel. Egyszerűen nincs értelme a D20-at képzésre használni hozzá, mert mi a fasznak. Én sem tanultam már BMP-t meg PSZH-t mert nincs rendszerben minimális haditechnikai ismereteken kívül (meg vezettem mindkettőt, de az nem volt hivatalosan a kurzus része).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Mi sem bohóckodtunk kispuskával, tanteremben megtanultuk az elméleti dolgokat, hogy vedd egyáltalán kézbe, hogyan tartsd karban, meg videókat néztünk, mások hogyan lőttek azokkal a fegyverekkel, amikkel később tartottunk lőgyakorlatot. Abszolút nem éreztem, de mások se szükségét annak, hogy légpuskával, meg angol becenevű(?) TOZ kispuskákkal bohóckodjunk. Azt' csajok is voltak köztünk, akik most fogtak először ilyen jellegű, elsülésveszélyes "szerszámokat" a kezükben.
A TOZ az ruszki, de én már láttam NDK-s kispuska lőszert tüzelő AK-t. Aranyos cucc, búcsúba hurkapálcát lőni.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Amúgy a célzott lövés leadásán kívül a kispuska sok mindenre nem jó, mivel csak átbaszod magad vele, mivel nem készít fel a visszarúgásra semmilyen mértékben.
Hát, ha jól tudom azért is használták. Előbb meg lehetett tanúlni a helyes célzási képet felvenni és mikor az már ment lehetett áttérni egy olyan fegyverre ahol már a visszarúgással is számolni kellett.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Hát, ha jól tudom azért is használták. Előbb meg lehetett tanúlni a helyes célzási képet felvenni és mikor az már ment lehetett áttérni egy olyan fegyverre ahol már a visszarúgással is számolni kellett.
Amúgy szerintem teljesen kihagyható lépés.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Amúgy szerintem teljesen kihagyható lépés.
Lehet.De mondjuk nagy könnyebbség most az,hogy aki ott van,az katona is akar lenni,és valami előtájékozottsága már van.Mondom,anno a többség még légpuskát is csak vursliban látott,gőzük se volt a nyilt irányzékrol,sokuk félt a fegyvertől.És nem szabad akaratukbol voltak ott.Lehet,hogy a sorkatonaság megszüntével egyszerűen feleslegessé vált az a fajta fokozatos kiképzés,amit képviselek.Lövészklubi lőkiképzői tapasztalatom meg azt mondatja,hogy jó az a fokozatosság elve.Jó,az is 20+ éve volt,lehet azóta genetikailag alkalmasabbak lettek a gyerekek,csak épen nem hiszem.
Egy 22es gépkarabély meg olcsó gyakorlófegyvernek szerintem jó-de nem helyettesiti a rendes karabélyt,csak kiegésziti.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
De ha van elég lőszered kiképezni akkor inkább a valós súlyú normális fegyvert adom a kezébe. Meg a mai jeletkezők túlnyomó többsége minimum már airsoftozott előtte. Ezért mondom, hogy felejtsétek el a néphadsereges tapasztalatotokat a kiképzésről, mert ma már nem helytálló.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Amúgy szerintem teljesen kihagyható lépés.
Igen, de ha van rá lehetőség, miért ne? Leadsz vagy 20-30 lövést kispuskával, míg elsajátítod, hogyan is nézz bele helyesen az irányzékba. Ha meg ez megy, akkor jöhet a rendes fegyver.
De ha van elég lőszered kiképezni akkor inkább a valós súlyú normális fegyvert adom a kezébe. Meg a mai jeletkezők túlnyomó többsége minimum már airsoftozott előtte. Ezért mondom, hogy felejtsétek el a néphadsereges tapasztalatotokat a kiképzésről, mert ma már nem helytálló.
Airsoft nem releváns, mivel lényegében látod repülni a kis műanyag gólyót, nem is nagyon kell erölködnöd a célzással. Akkor inkább légpuska.
Kelet-németek 22 LR-ben megcsinálták az AK-t, ugyancsak kiképzési célból.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Igen, de ha van rá lehetőség, miért ne? Leadsz vagy 20-30 lövést kispuskával, míg elsajátítod, hogyan is nézz bele helyesen az irányzékba. Ha meg ez megy, akkor jöhet a rendes fegyver.

Airsoft nem releváns, mivel lényegében látod repülni a kis műanyag gólyót, nem is nagyon kell erölködnöd a célzással. Akkor inkább légpuska.
Kelet-németek 22 LR-ben megcsinálták az AK-t, ugyancsak kiképzési célból.
De nincs rá lehetőség mert nemigen maradtak kispuskák a rendszerben, Feljebb írtam azt az AK-t. Eddig egy helyőrségben találkoztam vele (az ottaniak is akkor látták először amikor előkerült 4 darab) Még szakutasítás meg dokumentáció sincs hozzá.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
De nincs rá lehetőség mert nemigen maradtak kispuskák a rendszerben, Feljebb írtam azt az AK-t. Eddig egy helyőrségben találkoztam vele (az ottaniak is akkor látták először amikor előkerült 4 darab) Még szakutasítás meg dokumentáció sincs hozzá.
KK–MPi–69 a becsületes neve.
Egyszer már volt itt téma és ha jó emlékszem, már nem elérhető, eladták mind.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Én is innen szedtem amikor tartani kellett vele a képzést :D
Hova a pérába tüntették el őket?Honvédelmi alapfokú lőkiképzésen kivűl semmire nem voltak jók azok a vacak TOZok.Arra viszont nagyon is,filléres költséggel.Bezzeg a műbőr tártáska megvan.
Airsoft lövészet nemtudom mennyit ér lőkiképzés szempontjábol,sose csináltam.Mekkora a hatótáva?Közelharc,épületharcászat kiképzésben jó lehet.Visszarugása mindenesetre annak se lehet valami nagy
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Hova a pérába tüntették el őket?Honvédelmi alapfokú lőkiképzésen kivűl semmire nem voltak jók azok a vacak TOZok.Arra viszont nagyon is,filléres költséggel.Bezzeg a műbőr tártáska megvan.
Airsoft lövészet nemtudom mennyit ér lőkiképzés szempontjábol,sose csináltam.Mekkora a hatótáva?Közelharc,épületharcászat kiképzésben jó lehet.Visszarugása mindenesetre annak se lehet valami nagy
Van Gas blowback rendszerű airsoft csak drága. Amúgy eladták gondolom.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Hova a pérába tüntették el őket?Honvédelmi alapfokú lőkiképzésen kivűl semmire nem voltak jók azok a vacak TOZok.Arra viszont nagyon is,filléres költséggel.Bezzeg a műbőr tártáska megvan.
Airsoft lövészet nemtudom mennyit ér lőkiképzés szempontjábol,sose csináltam.Mekkora a hatótáva?Közelharc,épületharcászat kiképzésben jó lehet.Visszarugása mindenesetre annak se lehet valami nagy


Egy reszuket hivatalosan hatastalanitottak... muhahaha. Masikat eladtak stb.

Airsoft=jatekpuska
0.5 J-os muanyag vackot lo ki, ez barmifele kikepzesre eleg vicces
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 114
119 365
113
Hova a pérába tüntették el őket?Honvédelmi alapfokú lőkiképzésen kivűl semmire nem voltak jók azok a vacak TOZok.Arra viszont nagyon is,filléres költséggel.Bezzeg a műbőr tártáska megvan.
Airsoft lövészet nemtudom mennyit ér lőkiképzés szempontjábol,sose csináltam.Mekkora a hatótáva?Közelharc,épületharcászat kiképzésben jó lehet.Visszarugása mindenesetre annak se lehet valami nagy


Egy reszuket hivatalosan hatastalanitottak... muhahaha. Masikat eladtak stb.

Airsoft=jatekpuska
0.5 J-os muanyag vackot lo ki, ez barmifele kikepzesre eleg vicces
Amúgy épületharcászatra jó. Megtanítja, hogy kell úgy kinézni a sarkon, hogy ne látszódj.
 

alba

Active Member
2016. augusztus 15.
136
90
28
Hova a pérába tüntették el őket?Honvédelmi alapfokú lőkiképzésen kivűl semmire nem voltak jók azok a vacak TOZok.Arra viszont nagyon is,filléres költséggel.Bezzeg a műbőr tártáska megvan.
Airsoft lövészet nemtudom mennyit ér lőkiképzés szempontjábol,sose csináltam.Mekkora a hatótáva?Közelharc,épületharcászat kiképzésben jó lehet.Visszarugása mindenesetre annak se lehet valami nagy


Egy airsoft fegyverrel kb 40-60 méterig lőssz el! Egy jobb fajtával! Az airsoft az kiképzés szempontjából azért jó mert ott betudsz gyakorolni épület harcászatot plusz csapat mozgást! De célba lőni vele nem jó! Rengeteg tényező játszik közre! Bb minőség súlya fegyver belseje hopup gumi kamra stb milyen állapotban van hopup gumi fajtája szélerősség páratartalom stb... 8 éve airsoftozom!
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra