Nem érted,hogy nem is arra akarom képezni?Elötte,egy alapkézést adnák vele,hogy ne a PzHn kelljen az abszorut alapokat megtanulnia.Eto kés,eto villa,eto tapéta.Ez a cső,ez a lövegzár,ez a lövedék,ez a töltet.Egy 17éves gyereket sem a Ferrárin kell megtanitani vezetni.Arra használnám,hogy ne a PzHt szétgányolva derüljön ki a manusrol,hogy alkalmatlan tüzérnek.És egy hivatásos/szerződéses katonát jobban kiképeznék,többet várnák el mint egy berángatott sorkötelestöl.Egy hk személyzetének minden tagjátol elvárnám,hogy alapszinten tudja vezetni a járgányt.a soförtöl meghogy alapszinten tudja kezelni az irányzó müszereit.Hogy ez tüzér szinten mennyire elképzelhető,azt Ijász tudná megmondani.Valamilyen szinten biztosan.
Lőkiképzőként,de kamionsoförként is az a tapasztalatom,hogy nem jó,ha valaki a nulláról röktön a bonyorúlt,legerősebb kategoriára kerül.Mert senki sem születik se puskával,se ágyúval,se kormánykerékkel a kezébe.És minden kezdő valami hülyeséget csinálni fog.Elkerülhetetlen,akármilyen tehetséges.Simán csak azért,mert nincs gyakorlata,tapasztalata.És hasznos,szükséges és jó dolognak tartom a szimulátort-de kevésnek.Mert nincs az a szimulátor,ami visszaadja a valódi,éles eszköz gyakorlati viselkedését tökéletesen.Mert már 30 éve is volt lézeres sörétes gyakorló patron,de az más,ha egy 12/76 sörétes hangját,rugását ténylegesen érzed.
Különben baromi nagy marhaságnak tartom az MHSZ megszüntetését.Baromira könnyebb volt azt a kopaszt kiképezni az AMD kezelésére,akinek volt már fegyverkezelési gyakorlata az MHSZ lövészklubbol.És most,hogy megszünt(szünetel) a sorozás,még mindig lenne értelme szerintem a szervezetnek.Egy jol műkdő MHSZ többet érne,mint 20tonna toborzóplakát,és értelmes szabadidős elfoglaltságot is adna az ifjaknak.Nem csak lvészklubbol állt az.Én a modellező szakkörének is tagja voltam,Marci barátom meg a rádiós szakkörnek