• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Ezzel a cikkel az a baj, hogy készpénznek veszi Trump szavait és abból próbálja levezetni, hogy mit akar. Pedig ő egy populista politikus, aki ilyen primitív beszólásokkal kábít el tömegeket. Ez a "kereskedelmi ragadozó" dolog szerintem nála belföldre szánt ellenségkép, olyan mint nálunk Soros vagy Brüsszel. Ő is tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél, de a bonyolult dolgokat nehezebben veszik be a tömegek mint az egyszerű üzeneteket.

Nem az számít mit mond és nem is az milyen tétekkel indítja a tárgyalást. Majd a végén ha lesz megállapodás Kína és USA között talán megtudjuk mire ment ki a játék. Addig meg csak a színjátékot látjuk, keménykedést, fenyegetést, rágalmazást, minden megengedett, így tárgyal két vadkapitalista óriás.
Én azért adok egy esélyt az emberi butaságnak is. Számomra teljesen hihető az a verzió is, hogy Trumpnak nincs kínastratégiája, a világképe hibás és egy hibás világképre alapozva hoz kapkodva döntéseket, amiket főleg belföldre a saját szabazótáborának akar eladni. Nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél. Kínának időre van szüksége. Ha Trump időt ad Kínánank akkor nem csinált semmitt.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Én azért adok egy esélyt az emberi butaságnak is. Számomra teljesen hihető az a verzió is, hogy Trumpnak nincs kínastratégiája, a világképe hibás és egy hibás világképre alapozva hoz kapkodva döntéseket, amiket főleg belföldre a saját szabazótáborának akar eladni. Nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél. Kínának időre van szüksége. Ha Trump időt ad Kínánank akkor nem csinált semmitt.
Abban nem hibás a világképe, hogy Kínát látja az USA fő riválisának, mert tényleg így van. Az idő pedig lejárt, mert Trump már beleállt ebbe, azt nehéz megjósolni, hogy mi lesz a vége, de az biztos hogy nem úgy lesz mint ahogy eddig volt.

Én csak azt mondom, hogy az aktuális állásból nem kell még végérvényes következtetéseket levonni. Simán elképzelhető, hogy a következő vagy azutáni tárgyalási fordulóban Kína bejelenti, hogy amerikai szójababot vagy akármit akar venni, Trump meg bejelenti, hogy visszavonja még az eddig kivetett vámokat is. Akkor meg értelmét veszti az összes eddigi fejtegetés a a vámokról, mert akkor az egész csak egy zsarolási alapnak bizonyul, amivel az igazi kéréseit eszközli ki.

Bár nekem sincsenek illúzióim Trump szellemi képességeivel kapcsolatban, de azért annyira nem hülye, mint ahogy előadja magát. Olyan ő is mint Orbán aki tényleg gyűlöli Sorost meg Brüsszelt, viszont amiket állít róluk az már masszívan néphülyítés, de annyira ő sem hülye, hogy maga is elhiggye. Trumppal ugyanez a helyzet, neki meg tényleg Kína a mumusa, de amiket mond róluk az a szavazóknak szól.

Én legalábbis nem hiszem, hogy a zárt ajtós tárgyalásokon is ezen a szinten megy a vita.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Egész pontosan mit?
Én a helyében azt akarnám, hogy Kína is nyissa meg előttük a belső piacát. Ezt nagy győzelemnek adhatná el otthon ami rengeteg munkahelyet és bevételt teremt. Ennek fejében még azt is megengedhetné, hogy Kína ugyanúgy elárassza őket az áruival mint eddig. Nem is lenne rossz egy ilyen végkifejlet. Ha jobban összefonódnak akkor nem lesz köztük komoly konfliktus. Kisebb csörték esetleg, de komoly viszály nem, mert kölcsönösen függnének egymástól.

Végső soron ez Kínának se lenne rossz. Most is azért vannak Trump kezében az aduk, mert Kína jobban függ az amerikai piactól, mint ők a kínaitól. Kína nem tud annyi viszontvámot kivetni mint amennyit rá kivetnek. Ha kiegyenlítettebb lenne a viszony, akkor nem lenne értelme a vámháborúnak, mert minden vámra ugyanannyi ellenvámot lehetne adni.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Hoppá, épphogy leírtam ezt, erre milyen hírbe botlok bele?

Nagyobb teret enged Kína a külföldi befektetéseknek. Két javított negatív listát adott ki Kína vasárnap a külföldi befektetések piaci hozzáférésére vonatkozóan, ennek köszönhetően július 30-tól a külföldi befektetők az eddiginél több területen vehetik ki részüket – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A szolgáltató szektorban elsősorban a közlekedés, az infrastruktúra, a kultúra és a hozzáadott értékű telekommunikáció területein lépnek életbe enyhítések. Egyebek mellett például a külföldi befektetők hozzáférést kapnak majd a városi gáz- és távhővezeték-rendszerek, a mozik és a telefonos ügyfélszolgálatok működtetéséhez. Ezen felül enyhülnek a korlátozások a mezőgazdaság, a bányászat és a feldolgozóipar területein is.

Kína egy nappal az után adta ki a javított negatív listákat, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Oszakában, a G20-as országcsoport csúcstalálkozójának keretében megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az országaik közötti kereskedelmi konfliktus megoldását célzó tárgyalások folytatása érdekében.

https://mandiner.hu/cikk/20190630_nagyobb_teret_enged_kina_a_kulfoldi_befekteteseknek_julius_vegetol

Hát igen, végül is érthető, hogy erre ment ki a játék.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Igen, lehet erre ment ki a játék. Viszont ez minden csak nem egy feltartóztatási stratégia.
És mondta Trump valaha, hogy feltartóztatási stratégiát akar Kína ellen? Kibulizta a hozzáférést egy hatalmas piachoz, ez neki bőven elég, hogy legyen mivel kampányolnia az újraválasztáshoz. Nincsenek neki olyan nagy tervei, hogy feltartóztassa Kínát, az túl nagy ahhoz. Ha megállítani nem tudja akkor mellé áll. Azért ez mégis csak valami amit bejelentett Xi. Elért valamit, nem is keveset. Ennél sokkal többet szerintem nem akar.

A feltartóztatás az egészen más műfaj. Az szankciókat, fegyveres fenyegetést, közvetett háborúkat takar. Azt nem Kínával csinálja.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Kapásból nem tudom idézni, de mintha említett volna ilyesmiket :)
Az lehet, de már szó volt arról, hogy nem feltétlenül azt kell nézni amit mond. Azt például mondta valaha, hogy a kínai piachoz való hozzáférést akar? Mert ezek szerint a zárt ajtók mögött ezt mondta Oszakában. De mondta ezt valaha nyilvánosan? Lehet nem követem őt eléggé, de én ezt nem hallottam tőle.

Erről beszéltem. Hülyítik ezek a népet mindennel, de hogy valójában min ügyködnek azt úgy kell leszűrni a történtekből.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Az USA táncolt vissza vagy Kína megfizette a cég életben tartásának az árát. Egyébként én is így gondoltam, hogy Kína már megállíthatatlan, de most már egyre inkább az az érzésem, hogy gazdaságilag nagyon sebezhető és így katonailag nincs esélye felnőni az USA-hoz. Ahogy senkinek sem. Jelenleg.
Ulippó új mezben?
Attól, hogy valaki nem épít 11 hordozót, hogy kis banánköztársaságokat szarrá bombázhasson, de épít atomrakétákat, attől még nem gyengébb. Csak nem akar minden műfajban énekelni. :)
 
T

Törölt tag 008

Guest
Hong Kongban a tüntetők betörtek a kormányépületbe.
Hiba, hiba, nagy hiba.
Live stream belülről.

A china uncensoredesek érezhetik, hogy baj van, mert nem mernek bemenni az épületbe és folyamatosan hangoztatják, hogy ők nem mennek be, a legális pontig mentek el, ez még jogilag rendben.
Az épület előtt:
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll
T

Törölt tag 008

Guest
Szerintem is. Ilyen hülyeségekkel vigyázni kéne.
Chrissék most csodálkoznak, hogy 0 db rendőr van. Félek, a behatolók között volt pár CCP provokátor.
Eddig azzal volt tele a sajtó, hogy békés a tüntetés. Innentől a kommunisták bármit mondhatnak és megtehetnek a rend helyreállítása miatt.
Kínában kormányépületet megtámadni..... én tudnék kevésbé fájdalmas öngyilkossági kisérletet. :(
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Chrissék most csodálkoznak, hogy 0 db rendőr van. Félek, a behatolók között volt pár CCP provokátor.
Eddig azzal volt tele a sajtó, hogy békés a tüntetés. Innentől a kommunisták bármit mondhatnak és megtehetnek a rend helyreállítása miatt.
Kínában kormányépületet megtámadni..... én tudnék kevésbé fájdalmas öngyilkossági kisérletet. :(
:rolleyes:
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
VÁMEMBER
https://www.es.hu/cikk/2019-07-05/d...nUiywDlknyFgcews_BoXFSJv4CQDkxBOVoIzNMw2IP2WA
"Az elnök üzletemberi múltja ellenére sincs tisztában azzal, hogy az importvám nem egyéb, mint a hazai fogyasztókat terhelő, belső forgalmi adó. Trump egyéves vámháborúja eddig 22 milliárd dollárral rövidítette meg az amerikai fogyasztókat, köztük az elnök leglelkesebb törzstámogatóinak tízmillióit."
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3
T

Törölt tag 1526

Guest
VÁMEMBER
https://www.es.hu/cikk/2019-07-05/d...nUiywDlknyFgcews_BoXFSJv4CQDkxBOVoIzNMw2IP2WA
"Az elnök üzletemberi múltja ellenére sincs tisztában azzal, hogy az importvám nem egyéb, mint a hazai fogyasztókat terhelő, belső forgalmi adó. Trump egyéves vámháborúja eddig 22 milliárd dollárral rövidítette meg az amerikai fogyasztókat, köztük az elnök leglelkesebb törzstámogatóinak tízmillióit."
Van benne igazság, de azért ez sem olyan egyértelmű. Mert a vám az államkasszába folyik be és ha onnan azt a lakosságot érintő dolgokra költik, akkor mindjárt megváltozik az a mérleg. Vagy ha a vám miatt egy árszintbe kerül egy termék a hazaival és a hasonló árú termékekből a fogyasztó akkor már inkább a hazait veszi az megint más hazai termelőket segít. Mindkét irányból lehet érveket felhozni amikben van igazság.

Mondjuk pont nem a leglelkesebb törzstámogatóinak kéne érvelni mert az ilyeneknek minden mindegy. Az ilyenekre pont nem hatnak az érvek, az érzelmeik mindent felülírnak. Ha Trump a saját kezével húzná ki a pénzt a zsebükből, akkor azt hinnék, hogy ő egy dublőr akit Hillary küldött, hogy kifossza őket :)
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti