Én azért adok egy esélyt az emberi butaságnak is. Számomra teljesen hihető az a verzió is, hogy Trumpnak nincs kínastratégiája, a világképe hibás és egy hibás világképre alapozva hoz kapkodva döntéseket, amiket főleg belföldre a saját szabazótáborának akar eladni. Nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél. Kínának időre van szüksége. Ha Trump időt ad Kínánank akkor nem csinált semmitt.
Abban nem hibás a világképe, hogy Kínát látja az USA fő riválisának, mert tényleg így van. Az idő pedig lejárt, mert Trump már beleállt ebbe, azt nehéz megjósolni, hogy mi lesz a vége, de az biztos hogy nem úgy lesz mint ahogy eddig volt.
Én csak azt mondom, hogy az aktuális állásból nem kell még végérvényes következtetéseket levonni. Simán elképzelhető, hogy a következő vagy azutáni tárgyalási fordulóban Kína bejelenti, hogy amerikai szójababot vagy akármit akar venni, Trump meg bejelenti, hogy visszavonja még az eddig kivetett vámokat is. Akkor meg értelmét veszti az összes eddigi fejtegetés a a vámokról, mert akkor az egész csak egy zsarolási alapnak bizonyul, amivel az igazi kéréseit eszközli ki.
Bár nekem sincsenek illúzióim Trump szellemi képességeivel kapcsolatban, de azért annyira nem hülye, mint ahogy előadja magát. Olyan ő is mint Orbán aki tényleg gyűlöli Sorost meg Brüsszelt, viszont amiket állít róluk az már masszívan néphülyítés, de annyira ő sem hülye, hogy maga is elhiggye. Trumppal ugyanez a helyzet, neki meg tényleg Kína a mumusa, de amiket mond róluk az a szavazóknak szól.
Én legalábbis nem hiszem, hogy a zárt ajtós tárgyalásokon is ezen a szinten megy a vita.