A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Most gondolj bele, hogy egy bőrcipő, egy rád szabott öltöny, meg hozzá egy több ing és nyakkendő, illetve mandzsetták, egy őszi és egy téli kabát, egy sál, illetve 2 féle sapka az hol jön ki százezer forintból ?

Kínában.
Kb ez az egy dolog amit a seregnek gyártatnék ott.

Kínában.
Kb ez az egy dolog amit a seregnek gyártatnék ott.
Konkrétan az angolok minden göncüket kínában gyártatják. Tud kína jó minőséget csak az nem "kínai" áron van, meg mennyiséget is kell rendelni, csak az angolok kb fél évente cserélik az egyenruháikat meg baromi sok felesleget értékesítenek, hogy pörgessék a folyamatos gyártást és így a beszállítóknak mindig legyen megrendelése.

Igazából csak azt tudod amit a katonai vezetés a sajtóban lenyilatkozott, de az a kötelező duma ami közel sem fedi a valóságot azzal, amik a nem nyilvános biztonságpolitikai elemzésekben készülnek
Mennyi ilyenhez férsz hozzá? Feltételezem, a magabiztos kiállás mögött konkrét tárgyi ismeret van.

Mennyi ilyenhez férsz hozzá? Feltételezem, a magabiztos kiállás mögött konkrét tárgyi ismeret van.
Hát a főiskolán a biztonságpolitika oktató főtiszt urak nem kevéshez fértek hozzá ;) Eleve ők írták az elemzéseket :rolleyes: A kedvenc mondatom : Magyarországnak jelenleg nincs ellenségképe de...

• Tetszik
Reactions: borisz
Hát a főiskolán a biztonságpolitika oktató főtiszt urak nem kevéshez fértek hozzá ;) Eleve ők írták az elemzéseket :rolleyes: A kedvenc mondatom : Magyarországnak jelenleg nincs ellenségképe de...
Ez nem válasz. Ez csak homályos kitérés.
Nincs ellenségképe, de készenlétet kell fokozni - nincs ebben semmi utalgatás. A katonai terminolgiában ugye nincs békeállapot. Felkészülési, és hadi állapotot különböztetünk meg.

Nincs ellenségképe, de készenlétet kell fokozni - nincs ebben semmi utalgatás. A katonai terminolgiában ugye nincs békeállapot. Felkészülési, és hadi állapotot különböztetünk meg.
Eleve nem mondhatok meg én sem baromi sok dolgot ezért nem adhatok nyílt választ, remélem megérted hogy nem akarom kirugatni magam se mást.

Illetve nem felyeztem be a mondatot. Az oktató befejezte.

Csak egy adat a vízfejről: A honvédkórház, és intézményi is a "vízfejbe" számítanak ám! Kb. 3-4000 fő.

Hát ők mind annyira katonák mint a szomszédomban az ovónéni.

Nem tudom miért hívják honvéd kórháznak még mindíg. Sok köze nincs a honvédséghez.
Én egyszer voltam ott cls képzésen ott szúrtunk vénát, egy fogorvos felügyelete alatt.:D

https://honvedelem.hu/cikk/116785_keszenletbe_lep_a_v4_eu_harccsoport

"Másodjára kezdi meg készenléti szolgálatát a V4 EU Harccsoport július 1-jén, amelyet a tagországok politikai és katonai előkészítéssel, valamint gyakorlati felkészüléssel alapoztak meg. Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia féléves időszakra helyezi készenlétbe katonai képességeit, annak érdekében, hogy egy esetlegesen jelentkező válsághelyzet kezelését segíteni tudják."

Azon kívül hogy lettek bombák a Gripenekhez és már alkalmazni is tudják őket, milyen más területen történt előrelépés?

"Másodjára kezdi meg készenléti szolgálatát a V4 EU Harccsoport július 1-jén, amelyet a tagországok politikai és katonai előkészítéssel, valamint gyakorlati felkészüléssel alapoztak meg. Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia féléves időszakra helyezi készenlétbe katonai képességeit, annak érdekében, hogy egy esetlegesen jelentkező válsághelyzet kezelését segíteni tudják."

Azon kívül hogy lettek bombák a Gripenekhez és már alkalmazni is tudják őket, milyen más területen történt előrelépés?

2016 első feléhez viszonyítva... mert azóta eltelt 3 év.

MS20 szoftver. A hardver része (fegyver) nálunk valóban akadozik.

MS20 szoftver. A hardver része (fegyver) nálunk valóban akadozik.

Nem a Gripenekre gondoltam. A légierővel viszonylag képben vagyok. A szárazföldiekre...

"A Magyar Honvédség Visegrádi Négyek Európai Unió Harccsoportban, 2019 második félévében készenléti szolgálatot ellátó szervezeti elemei a következők lesznek:

– Nem Kinetikus Modul magyar vezetéssel,
– Műszaki Modul magyar vezetéssel,
– a Felderítő Modulban egy kombinált felderítő képesség,
– a Katonai Rendész Modulban egy magyar szakaszerő,
– a hadszíntéri és műveleti parancsnokságon törzs kiegészítő és összekötő tisztek,
– logisztikai elemek,
– egészségügyi elemek,
– Nemzeti Támogató Elem."

A Gripenek most fel sem lettek ajánlva, mert épp a Baltikumban vannak.

Nem a Gripenekre gondoltam. A légierővel viszonylag képben vagyok. A szárazföldiekre...

"A Magyar Honvédség Visegrádi Négyek Európai Unió Harccsoportban, 2019 második félévében készenléti szolgálatot ellátó szervezeti elemei a következők lesznek:

– a hadszíntéri és műveleti parancsnokságon törzs kiegészítő és összekötő tisztek,
– logisztikai elemek,
– egészségügyi elemek,

Vegulis v4 szempontjabol szinte minden a felsoroltakbol elorrelepes. Ugyanis amikor en voltam egy szimpla lovesz zaszloaljnyi ero voltunk.

Kínában hol a retekben szabatsz méretre egy öltönyt ? Eleve a kínai cégek fognak neked 200 -300-ezer darab alatt gyártani semmit a te igényeid szerint.
India a megfejtés. Egyik ismerősünk férje egy indiai cégtől olyan ingeket varratott magának neten rendelve, harmad áron, hogy valami 25 féle méretet kértek tőle, és mindegyik úgy állt rajta, mintha ráöntötték volna, a legmodernebb szabás szerint!

• Tetszik
Reactions: Ocses and krisss
QUOTE="Terminator, post: 572564, member: 51"]Nem a Gripenekre gondoltam. A légierővel viszonylag képben vagyok. A szárazföldiekre...

– logisztikai elemek,
– egészségügyi elemek,
– Nemzeti Támogat

– logisztikai elemek,
– egészségügyi elemek,

Ah so! Hát Gripenen kívül egyelőre nincs semmink.

Hát ők mind annyira katonák mint a szomszédomban az ovónéni.

Nem tudom miért hívják honvéd kórháznak még mindíg. Sok köze nincs a honvédséghez.
Én egyszer voltam ott cls képzésen ott szúrtunk vénát, egy fogorvos felügyelete alatt.:D
Ettől még a hivatalos, és sokat kárhoztatott vízfejbe beletartozik. Ha csak a számokat nézed, nagyon szar a helyzet, ha viszont megnézed, hogy mi minden járulékos dolog van még, ami a HM alá tartozik, akkor már nem annyira. Az biztos, hogy ha a 6-8000 emberrel növelik a csapatok létszámát, akkor szerintem nem igényel vezérkari fejlesztést a HM. Viszont ha tovább csökkentenék, akkor sem lehetne sokkal kisebb a "vízfej"...

Ettől még a hivatalos, és sokat kárhoztatott vízfejbe beletartozik. Ha csak a számokat nézed, nagyon szar a helyzet, ha viszont megnézed, hogy mi minden járulékos dolog van még, ami a HM alá tartozik, akkor már nem annyira. Az biztos, hogy ha a 6-8000 emberrel növelik a csapatok létszámát, akkor szerintem nem igényel vezérkari fejlesztést a HM. Viszont ha tovább csökkentenék, akkor sem lehetne sokkal kisebb a "vízfej"...
de , lehetne ,a mostani tiszti létszámhoz kb 15-18.000 legénységi állomány is már már sok lenne , nemhogy a "megnövelt" 13.000 , főleg ha beleszámítjuk hogy a bővítés előtti 7895 se volt feltöltve normálisan ... zseniális , ezt a vízfej témát hagyjuk szerintem mert csak a nagyon buta gondolja hogy ekkora vízfej nem olyan vészes ( még úgy is hogy a Honvéd kórház ide tartozik , vedd le azt a 4000 főt akkor , rohadt sok így is úgy is nem kell menteni a szart)