Nem. Arra készülünk, hogy Putyin ne akarjon vendégségbe jönni. A fegyverre költött pénz akkor volt felesleges, ha használni kell a fegyvereket. Akkor valamit nem jól csináltak. Akkor költött egy állam jól a fegyverekre, ha használat nélkül váltja le azokat 25-30 év után.
Lehet itt röhörészni, de egyfelől nem velem, hanem a politikai és katonai felsővezetés szavaival állsz szembe, én csak idéztem. Másfelől ha van anakronisztikusság, akkor az az itteni zavart fejekben élő, Szlovákia által bekebelezendő, a saját népességénél kétszer nagyobb számú tízmilliós magyarság, egy zászlóaljnyi bevethető kombatáns erővel, a NATO-n belül, aminek nem csak Magyarország és Szlovákia a tagja.
Ide írom a többit is, mivel az illetékes topic zárva van, majd Mack átteszi.
"az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk- Alkalom adtán nézz meg pár védelmi költségvetést is... Oo. nincs pariban."
Igen, gazdaságilag sehol nincs, ellenben úgy tesz, mintha lenne, mert Putyin számára a választóknak meg kell felelni, és arra az agresszív külpolitikára, amit mutat, válaszolni kell. A pénz nem véd meg. Ahogyan az sem, hogy az óceánon túl az Egyesült Államok mennyit költ haderőre. Itt, Európában csak pártízezer fővel van jelen.
Ezért mondta Orbán Viktor, hogy Európának magát is meg kell tudnia védeni az orosz veszéllyel szemben - ami nyilván nem független Trump ilyen irányú elvárásaitól, amivel a választások alatt pánikot keltett.
"Naiv gondolat a romkocsmában 444-et olvasó nemzedék egy tagjától."
Mellé ment, kocsmákba sosem jártam, nem tartozok a 444 olvasótáborába sem, polgári konzervatív, jobbközép politikai felfogású vagyok, aki az itt írók többségével vélhetőleg ellentétben, határszolgálatban töltöttem el a születésnapomat, és a karácsonyt is, önként, a családomtól távol, mínuszrekordokban.
"Romániában megszüntetnek egy magyar nyelvű egyetemi képzést.
Úzvölgy.
Az ún. Szlovákiában betiltják az idegen himnuszok éneklését, tudjuk, hogy a magyarral volt gond. (Az most irreleváns, hogy ezt nem vitték végig).
A csatlakozni akaró Ukrajnában betiltják a magyar és más idegen nyelvek használatát. És oldalakon keresztül lehetne sorolni."
Nem szerelsz le ezzel, mindegyiük ellen felszólaltam, ha valaki nem szimpatizál az orosz külpolitikával, az nem válik közönyössé a hatérontúli magyarok ügyéért. Éppen az ő helyzetük világít rá az orosz mocsokra, hiszen ugyanúgy kerültek oroszok Kelet-Ukrajnába és a Krímbe, ahogyan a tervszerű betelepítések lezajlottak a románok által - keleti szokás szerint itt még egy milliós népirtással is megtoldva. Ukrajnában pedig Putyin háborújában magyar állampolgárok halnak meg. Ezért is érdekünk a régió stabilitása.
Ez a lista pedig semmiben nem kapcsolódik ahhoz, amit én írtam. Nukleáris csapásokkal fenyegetni meg országokat, egyszerűen elvenni egy szuverén állam területét - ez más horderejű dolog.
"És hidd el, a környező népek alig várják, hogy betegyék a bocskorukat az országba."
Illetve:
"A tortenelem tankonyvek talan viccnek vannak? Leci lapozz mar bele egybe!"
Továbbra is áll az - elegánsan levágott, és válasz nékül hagyott - kérdésem:
>>Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.<<
"Ja, most allhatunk neki atomot gyartani... vagy mi csak az agyaggalamb szerepere keszulunk?"
Szerintem közérthetően és részletezően elmagyaráztam, hogy ami egy országnak egy kis haderőt jelent, az összesítve már számottevő egy kollektív védelmi rendszer egy szervezeti elemeként (és ez nem "don-kanyari feláldozás", mert nem egy valaki alá berendelés, előretolás, hanem többtucat hasonló szintű ország koalíciós műveleteiről van szó, ez teherelosztás). Ugyanakkor egyetlen közép-kelet-európai országnak sincs hadműveleti potenciájú önálló hadereje.
"Annak nincs ertelme, hogy oroszorszag ellen fegyverkezunk konvencionalis fegyverekkel."
Hogy mi, annak nincs. Hogy a NATO, benne mi egy tagként, annak van.
"Oke, nyilvan ezt mondja minden politikus es katonai vezeto, de csak azert, mert mast nem is mondhat."
Vágyak által irányított önbecsapás ez, amire a gyakorlati valóság cáfol rá. A vezérkari főnök, mint mondtam, vélhetően nem a nem létező román ICBM-ekről beszélt, és nem is a messze földön híres szlovák hekkerekről, amikor az elhárítandó veszélyekre adott honvédségi képességfejlesztésekről beszélt. És ez a valóságban is zajlik. Amik történnek, azok összesimíthatóak a kiadott közleményekkel.
Én magam is biztosítottam az ÖHP-n egy minden NATO-tag, és NATO-partnerország küldöttségének szereplése által lefolytatott NATO-megbeszélést Magyarországon, ami után következtek a Magyar Honvédségről (és a környékbeli országok haderejéről is szállingózó) haderőfejlesztési bejelentések. Maga a nehézdandár is, mint mondtam, a walesi vállalásban megfogalmazott kitételek szerint áll fel.
Bocsánat a kellemtlenségért és a plusz munkáért, Mackensen, más módom nem volt írni. Ha újranyit a magyar biztpol, és BiancoGasto hozzájárul ehhez, a kettőnk közötti privát levelezést is bemásolom majd oda, szerintem mások számára is érdekes lehet.