A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Engem most egyre inkább az érdekel, hogy mi lesz a váltótípusa a PKM-nek.
Meglepő, de ez az egy elem nagyon sok mindenre hatással lehet!
Hogy nem maradhatnak, az 100%. Mert ugye nem NATO standard. Annak ellenére, hogy a rövid ismeretségünk alatt nem kötöttünk szoros barátságot :eek::D, és az általános vélekedés egyáltalán nem negatív, szerintem nem fogják kidobni, vagy eladni őket. Megfelelő mennyiségű lőszerrel mennek majd raktárba.
Ami fontosabb, az a váltótípusa.
1. Milyen kaliberre megyünk rá?
- Hordozhatóság, és logisztikai szempontból az 5.56mm a kézenfekvő. De egyáltalán nem kizárólagos opció.
- A 7.62x51 is igen komoly opció, már csak a PKM öröksége miatt is.
2. Milyen gyártótól válaszunk.
- Bát a PKM-nem léteznek Nato kompatibilis változatai, más okból kifolyólag nem hiszem, hogy ez lenne a megfejtés.
- Várunk a CZ-re, hogy a jelenleg is elég gyorsan fejlesztett termékpalettába befűzzenek egy Bren alapokról fejlesztett LMG-t, és azt licencben gyártjuk. Ez sem lehetetlen, kérdés, hogy mikorra lehet ebből a követelményeink szerint is kiválló fegyver.
- Már egy meglévő gyártótol választunk fegyvert.
Ez egy elég valószínű opció, mivel szóba jöhető típus kevés van, és a darabszám sem óriási, így talán ez a legvalószínűbb. Nagyon fontos, hogy elég nagy a szórás a fegyverek árában, bár a darabszám kicsisége miatt szerintem az egyik utolsó szempontnak az árnak kellene lennie!
3. És talán a legfontosabb, hogy hogyan fogjuk rendszerbe illeszteni.

Szerintem azért nincs még bejelentett IFV, mert a jármű által meghatározott raj mérete szerint ( vagy inkább annak figyelembe vételével) teljesen át kell dolgozni a lövész harcászatot.
Bár megkötöttük a németekkel a kiképzési együttműködést ( takarjon ez bármit is), azt gondolom nem fogunk mindent átvenni tőlük.
A saját Future Solder koncepciójuk szerintem komoly hiba a minden katona által hordozott "elektromos hátizsákkal". :confused:
Alapvetően szerintem nem jelent majd gondot, ha esetleg olyan járművet választunk, amelyik csak 6 fős deszantot tud vinni. Azt hiszem nem ez lesz a legfontosabb szempont.
Különben ez a deszant szám egy elég érdekes dolog.
Mondok egy példát: a csehek sokat bírált IFV tenderének egyik fontos, viták okozója is ez a deszantméret volt. Ugyebár utólag megadták, hogy nekik mégsem elég a 6 fő.
Közben meg a nem éppen mostanában lecserélendő Pandurjaik IFV konfigurációban csak 3+7 embert tudnak vinni, és ezt sem használják ki (cseh forrású az infó). Ugyanis jelenleg 3+6-os a rajuk.
Persze azóta már nyilvánvaló, hogy az ASCOD lesz a befutó, de nem nagyon fognak tudni ott sem csodát tenni. Meg lennék lepődve, ha komoly torony mellet meglenne a 8 fő. Ugye tudjuk, hogy a csehek az angol doktrinát vették/ veszik át, így nem olyan nagyon meglepő egy Ajax szerű járgány megvétele.
Mi pedig nem hiszem, hogy véletlenül kötöttünk kiképzêsi együttműködést a németekkel.:rolleyes:
Alapvetően a németeket sem zavarja a 3+6 fő a páncélgránátos zászlóaljakban a Pumákban. A Boxerekben meg simán 3+8 fő a raj.
De hogy visszatérjek a gépuska/LMG ügyre.
Szóval, ha mi a német mintát vesszük át, náluk a Puma rajban csak egyetlen MG4 es van, ami ugye 5.56-os. De a Pumának ugyebár a párhuzamosított fegyvere is egy ilyen MG4, amit elvileg a bölcsőböl kivéve (minimális átalakítassal) 2. raj támogatónak is lehet használni.
Ennek azért van jelentősége, mivel az alap koncepció az volt, hogy a járművet 5.56-os lősszerrel kell dugig pakolni, és azzal gazdálkodhat minden gyalogsági és torony fegyver (persze a 30-as főfegyverezetet leszámítva)
És hogy bonyolítsam a dolgot az MG5 (7.62x51) is elvileg rendelkezik egy "Puma" konfigurációval, ami lehetővé teszi, hogy a Puma tornya 7.62-es legyen.
Ezzel közelebb lennénk a mostani PKM nyujtotta hatáshoz.
Viszont ha egy ilyen 7.62-es konfigurációt választunk, akkor esetleg tényleg érdemes lenne elgondolkodni a DMR fegyverek használatán, mivel ez nem jelentene logisztikai rémálmot raj szinten sem, mivel a géppuskáknak különben is kellene a 7.62-es lőszer.
Dudiék azt mondták, hogy jelenleg SZVD hivatalosan csak század szinten van. Amit mondjuk annyira nem értek, de mindegy...
A PKM/SZVD kombóban az a zseniális, hogy azonos lőszerből megoldják a 2 nagyon más funkciót.
Szóval jelenleg még nagyon rugalmas a rendszer, és teljesen megértem, hogy jóval nagyobb odafigyelést igényel az új rendszer kidolgozása.
Én most a Puma konfigot vettem alapul, de természetesen más járművek más fajta kombinációt adhatnak.
Mondjuk nem nagyon tudok másik olyan tornyot, amiben a párhuzamosított 5.56-os lenne...:rolleyes:

Hja és azt még nem is vettem, hogy az MG4 - MG5 család nem a legolcsóbb kategória. Mondhatni kurvadrága! (15.000+ eur):p:D
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
A pumához én 2 mg4-et adnék, így a rajt két tűzcsoportra lehetne osztani amik így néznének ki:
bren
bren+carl gustaf
mg4​
és a másik:
bren
bren+40mm-es cső alatti gránátvető
mg4​
Így az egész raj 5.56-ost használna.:)
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 865
15 271
113
Más kérdés, hogy egy elméleti, de óriási menekülthullámmal mit lehetne kezdeni katonai értelemben, mivé eszkalálódna egy fegyveres határvedelem. A zombihordákat mészárolós játékok ugranak be erről a forgatókönyvről, ami lesújtó.

Katonai értelemben olyan nagy kihívást nem látok. Megfelelő sűrűséggel telepített, kellő mennyiségű géppuska, lőszer és aknazár, kiépített terepakadályokkal siman kezeli ezt a problémát.

Hogy mi ebben a lesújtó azt nem értem. Az elmúlt 20 000 évben ez pontosan így működött, attól hogy az elmúlt 10-20 évben néhányan kitalálták, hogy ez így valamiért nem helyes, még ez a valóság és már rég megvan a tapasztalati úton talált jól működő megoldás.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Akkor viszont bele raknék egy Bren 2 BR-t.:)
Azzal csak akkor van éretelme számolni, ha 7.62-es a raj gépppuska (mg5). Különben csak neki kellene 7.62-es lőszert tartani. Megoldható, de inkább körülményes. Esetleg ami még szóba jöhet a parancsnoki raj.
A szakaszpk járműve elvileg nem különbözik raj többi gépétől, nem? Csak a század pk. Kap külön parancsnokit, nem? A szakaszpk. Járművében a parancsnoki hely a szakaszpk-é nem?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Azzal csak akkor van éretelme számolni, ha 7.62-es a raj gépppuska (mg5). Különben csak neki kellene 7.62-es lőszert tartani. Megoldható, de inkább körülményes. Esetleg ami még szóba jöhet a parancsnoki raj.
A szakaszpk járműve elvileg nem különbözik raj többi gépétől, nem? Csak a század pk. Kap külön parancsnokit, nem? A szakaszpk. Járművében a parancsnoki hely a szakaszpk-é nem?

A szakaszparancsnok nem a gépből irányítja a szakaszt ha a deszant nincs gépen.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
A szakaszparancsnok nem a gépből irányítja a szakaszt ha a deszant nincs gépen.
Az megvan, de arra vagyok kíváncsi, hogy a szakaszparancsnok amíg mindenki a gépen van akkor a járműparancsnoki helyen ül, nem?
Mert akkor tulajdonképpen 3 support katona is ülhet a szakaszparancsnoki járműben.
Mert ugye van a jármű vezetője meg a torony irányzója. A harmadik "kezelő" ilyenkor a szakasz parancsnoka. A deszanttérben van a helyettese (karabély), és még rajta kívül 5 fő. Akkor ha van egy mentőkatona (karabély), rádiós (karabély), van még 3 fő. Pl. 2 LMG + 1 DMR, vagy fordítva.
Mondjuk sosem voltam a Bundeswehrben ;), de több fórumból az jön le, hogy a németeknél a páncélgránátos egy speciális állatfajta.
Elvileg a crewmembereknek, bár van nekik is alapfegyverük, de a járműbe nem viszik magukkal. Oda Mp7-ük van. Legalább is Afganisztánba ez volt a "módi".
És valahogy az jön le nekem, hogy náluk sokkal jobban kötődik a crewmember a járműhöz. Kb. mint egy harckocsizó.