Engem most egyre inkább az érdekel, hogy mi lesz a váltótípusa a PKM-nek.
Meglepő, de ez az egy elem nagyon sok mindenre hatással lehet!
Hogy nem maradhatnak, az 100%. Mert ugye nem NATO standard. Annak ellenére, hogy a rövid ismeretségünk alatt nem kötöttünk szoros barátságot
, és az általános vélekedés egyáltalán nem negatív, szerintem nem fogják kidobni, vagy eladni őket. Megfelelő mennyiségű lőszerrel mennek majd raktárba.
Ami fontosabb, az a váltótípusa.
1. Milyen kaliberre megyünk rá?
- Hordozhatóság, és logisztikai szempontból az 5.56mm a kézenfekvő. De egyáltalán nem kizárólagos opció.
- A 7.62x51 is igen komoly opció, már csak a PKM öröksége miatt is.
2. Milyen gyártótól válaszunk.
- Bát a PKM-nem léteznek Nato kompatibilis változatai, más okból kifolyólag nem hiszem, hogy ez lenne a megfejtés.
- Várunk a CZ-re, hogy a jelenleg is elég gyorsan fejlesztett termékpalettába befűzzenek egy Bren alapokról fejlesztett LMG-t, és azt licencben gyártjuk. Ez sem lehetetlen, kérdés, hogy mikorra lehet ebből a követelményeink szerint is kiválló fegyver.
- Már egy meglévő gyártótol választunk fegyvert.
Ez egy elég valószínű opció, mivel szóba jöhető típus kevés van, és a darabszám sem óriási, így talán ez a legvalószínűbb. Nagyon fontos, hogy elég nagy a szórás a fegyverek árában, bár a darabszám kicsisége miatt szerintem az egyik utolsó szempontnak az árnak kellene lennie!
3. És talán a legfontosabb, hogy hogyan fogjuk rendszerbe illeszteni.
Szerintem azért nincs még bejelentett IFV, mert a jármű által meghatározott raj mérete szerint ( vagy inkább annak figyelembe vételével) teljesen át kell dolgozni a lövész harcászatot.
Bár megkötöttük a németekkel a kiképzési együttműködést ( takarjon ez bármit is), azt gondolom nem fogunk mindent átvenni tőlük.
A saját Future Solder koncepciójuk szerintem komoly hiba a minden katona által hordozott "elektromos hátizsákkal".
Alapvetően szerintem nem jelent majd gondot, ha esetleg olyan járművet választunk, amelyik csak 6 fős deszantot tud vinni. Azt hiszem nem ez lesz a legfontosabb szempont.
Különben ez a deszant szám egy elég érdekes dolog.
Mondok egy példát: a csehek sokat bírált IFV tenderének egyik fontos, viták okozója is ez a deszantméret volt. Ugyebár utólag megadták, hogy nekik mégsem elég a 6 fő.
Közben meg a nem éppen mostanában lecserélendő Pandurjaik IFV konfigurációban csak 3+7 embert tudnak vinni, és ezt sem használják ki (cseh forrású az infó). Ugyanis jelenleg 3+6-os a rajuk.
Persze azóta már nyilvánvaló, hogy az ASCOD lesz a befutó, de nem nagyon fognak tudni ott sem csodát tenni. Meg lennék lepődve, ha komoly torony mellet meglenne a 8 fő. Ugye tudjuk, hogy a csehek az angol doktrinát vették/ veszik át, így nem olyan nagyon meglepő egy Ajax szerű járgány megvétele.
Mi pedig nem hiszem, hogy véletlenül kötöttünk kiképzêsi együttműködést a németekkel.
Alapvetően a németeket sem zavarja a 3+6 fő a páncélgránátos zászlóaljakban a Pumákban. A Boxerekben meg simán 3+8 fő a raj.
De hogy visszatérjek a gépuska/LMG ügyre.
Szóval, ha mi a német mintát vesszük át, náluk a Puma rajban csak egyetlen MG4 es van, ami ugye 5.56-os. De a Pumának ugyebár a párhuzamosított fegyvere is egy ilyen MG4, amit elvileg a bölcsőböl kivéve (minimális átalakítassal) 2. raj támogatónak is lehet használni.
Ennek azért van jelentősége, mivel az alap koncepció az volt, hogy a járművet 5.56-os lősszerrel kell dugig pakolni, és azzal gazdálkodhat minden gyalogsági és torony fegyver (persze a 30-as főfegyverezetet leszámítva)
És hogy bonyolítsam a dolgot az MG5 (7.62x51) is elvileg rendelkezik egy "Puma" konfigurációval, ami lehetővé teszi, hogy a Puma tornya 7.62-es legyen.
Ezzel közelebb lennénk a mostani PKM nyujtotta hatáshoz.
Viszont ha egy ilyen 7.62-es konfigurációt választunk, akkor esetleg tényleg érdemes lenne elgondolkodni a DMR fegyverek használatán, mivel ez nem jelentene logisztikai rémálmot raj szinten sem, mivel a géppuskáknak különben is kellene a 7.62-es lőszer.
Dudiék azt mondták, hogy jelenleg SZVD hivatalosan csak század szinten van. Amit mondjuk annyira nem értek, de mindegy...
A PKM/SZVD kombóban az a zseniális, hogy azonos lőszerből megoldják a 2 nagyon más funkciót.
Szóval jelenleg még nagyon rugalmas a rendszer, és teljesen megértem, hogy jóval nagyobb odafigyelést igényel az új rendszer kidolgozása.
Én most a Puma konfigot vettem alapul, de természetesen más járművek más fajta kombinációt adhatnak.
Mondjuk nem nagyon tudok másik olyan tornyot, amiben a párhuzamosított 5.56-os lenne...
Hja és azt még nem is vettem, hogy az MG4 - MG5 család nem a legolcsóbb kategória. Mondhatni kurvadrága! (15.000+ eur)