Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 052
786
113
Ő meg utálta 2. Andrást amiért kivonta a magyar seregeket a győzelemre álló kereszteshadjáratból aminek így brutális bukás lett a vége.
Ráadásul hazatérve úgy próbálta rendbe tenni a papság és nemesek által tönkretett országot, hogy zsidó és muszlim hivatalnokokat nevezett ki kulcspozíciókba.
Az szerintem sosem állt reálisan győzelemre, arra akkor már nem volt esély, max egy csata megnyerésére. Mondjuk az sem lett volna rossz.Runciman azért elég alaposan írt erről, ahogy Maalouf is.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 951
15 695
113
Engem is régebben sokszor felháborított, hogy mennyi pénzt elvonnak a fizumból nyugdíjra és EÜ-re, de aztán rájöttem, hogy makrogazdasági szinten sajnos ez a rendszer még mindig jobb, mintha nem vonnák el.
Az ismeretségi körömben látom, hogy az emberek túlnyomó része egyik fizetéstől a másikig él, nem számít, hogy mennyit keres, semmi félretett pénze nincs. És itt most nem a legcsóróbb rétegről beszélek, hanem az átlagról. Vannak olyanok, akik háromszor többet keresnek, mint én, mégsincs soha semmi félretett pénzük.
Az emberek nagy része egész egyszerűen annyit költ egy hónapban, amennyit keres. Ha holnaptól a bruttóját megkapná kézbe, akkor azt is ugyanúgy elköltené. Hiába érvelnek itt sokan magán nyugdíjjal meg magáneüról, ha nem lenne mindenkinek kötelező, akkor nagyon sokan nem kötnének ilyet.
Aztán amikor megöregszik vagy lebetegszik, akkor meg csak az állam kellene eltartsa, vagy pedig az ellenzéki sajtó tele lenne a halálra fagyott hajléktalanokkal, akik fiatal korukban elszorták a pénzt.

Itt azért egy kicsit rendbe kell rakni a dolgokat, mert újra és újra előjön az a szemlélet, hogy a TB meg ilyen olyan befizetésedért cserébe jár valamiféle egyensúlyban lévő szolgáltatás, pont ugyanúgy, mint amikor befizeted a net szolgáltatónak a szolgáltatási díjat.
Nem erről van szó, ez nem szolgáltatás, nem vásárolsz valamit, amit utána joggal vársz el, ez a gondolatmenetet teljesen el kell felejteni (aki nem akarja, menjen magánba. De a társadalommal szembeni kötelezettsége akkor is fennáll...

Magyarán ez nem szerződés, hanem minden magyar állampolgárt terhelő társadalmi kötelezettség. Közjogi, és nem magánjogi viszony. Ha mindenáron szerződéshez kell hasonlítani, akkor olyan mint egy biztosítás. Akkor is kell fizetni, ha nem ég a házad, de mivel a kárveszély sok ember között megoszlik, hatékonyabb a források felhasználása és főleg biztosabb benne mindenkinek az egyéni helyzete, mert amikor szarba kerül, a rendszer nem engedi kicsúszni a lába alól a talajt, ami nem egy rossz dolog a társadalmi béke és stabilitás szempontjából (vö. USA).

Tehát két külön dolog, ami csak korlátozottan függ össze (a nyugdíj vagy TB jogosultság megszerzése bizonyos szolgálati időhöz van kötve, de van alanyi jogon is, mert humánusak vagyunk a csövivel is. Van egy közteherviselési kötelezettséged, de annak mértékével nem áll egyenes arányban az ellátásra való jogosultságod, mert a rendszer elve hogy azt a szereplők saját lehetőségeikhez mérten tartják fenn. Az ellátáshoz jogosultság pontos mértékét pedig baromi olvasmányos (nem) ESZCSM rendelet határozzák meg többszáz oldalon át, ahogyan a nyugdíj jogosultságot is, ez mindenkinél ugyanaz, se több, se kevesebb.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 450
27 743
113
Nincs semmilyen kötelezettségem egy piramisjáték irányába. Pusztuljon inkább a tádsadalom is, ami rám akarja kényszeríteni, hogy a pénzemért ne tudjak tisztességes szolgáltatást vásárolni, hanem csak öntenem kelljen a közösbe a semmiért!

Ja, a drágalátos társadalom árul el engem és nem fordítva, amikor ezt írom!
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
841
4 262
93
És


A nyugdíj esetében van ilyen, ha zsebbe vagy minimálbérre bejelentve dolgozol, akkor kevesebbet fogsz kapni a nyugdíjmegállapításnál. Párom főnöke esetén történt, hogy miközben ő folyamatosan puffog, hogy a nyugdíjából éhen is hallhatna, közben szilárd meggyőződése volt, hogy azzal teszi a legjobbat, ha minél kevesebbre jelenti be az alkalmazottat. Persze, jót tesz magának, mert több marad a saját zsebében... Azóta szerencsére ha meggyőzni nem is sikerült, de legalább azt elértük, hogy a rendes fizetésre legyen a párom bejelentve. :p

Persze, tudom, hogy a rendszer messze nem tökéletes, de azért azt nem lehet mondani, hogy a felelősség jutalmazása / büntetése nincs benne.

Az EÜ rendszer nehéz ügy. Állami egészségügy nélkül az egész társadalom helyzete az anyagi állapotától függ, morálisan is pozitív annak a visszacsatolása, hogy az állam nem hagyja (jól működő rendszer esetén) magára az állampolgárt ilyen helyzetben, illetve a társadalom számára is van/lehet pozitív hatása (tovább tud dolgozni, termelni az adott illető, ahelyett, hogy otthon vegetálna / meghallna).

Nos, volt már hogy a fogdáról kellett vértisztításra vinnünk fogvatartottat. Valami gáz volt a veséjével vagy a májával, fene tudja már. A lényeg az, hogy bevittük a kórházba, sorban egymás mellett voltak nagy fotelek, beleült, aztán egyik vénáján kifele, míg másik vénáján befele ment a vér, közben meg a fotellel egybeépített gép tisztította. Volt vagy 2 óra az egész. Jelenleg kk 6000 krónikus veseelégtelenségben szenvedő ember van MO-n . Ilyenkor a beteg - eljárva egy-egy dialízisközpontba - hetente átlagosan 12 órás kezelést kap, ami vagy 3x4 órás, vagy 6x2 órás elfoglaltságot jelent. Egy dialíziskezelés ára jelenleg 22-23 ezer forint, míg egy transzplantációért 4,2 milliót fizet az egészségbiztosító, ami valamivel több mint 20 hónap dialíziskezeléssel egyenértékű.

Én magam nem voltam még súlyos beteg, szerintem a befizetett TB-m nem használtam el az utóbbi kb 10 év egyikében sem. Ezzel együtt kíváncsi lennék, hogy az itt nyilatkozó nagyarcú emberkék, akik "leszarom a többi hülyét, mert én tuti okos vagyok" dumát nyomják, mit tennének, ha a gyerekük mondjuk 21 éves korától várólistára kerülne veseátültetésre, a műtét mondjuk 4 millió Ft, de amíg vár másfél évig a vesére, addig hetente kell vértisztításra bemennie a kórházba, hogy ne haljon meg.

Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy milyen magánbiztosítás az ami fedez egy ilyen elhúzódó és drága betegség kapcsán minden költséget.

Az emberek csak addig köpködnek az ilyen rendszer ellen, amig más kerül elesett helyzetbe. Amint egy szeretett családtagjuk gyógyítható rákos lesz, vagy élete végéig drága gyógyszert kell szednie, egyből átgondolják az életüket.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Már bocsánat, de más felelőtlensége miatt nekem kell szívnom? Talán éppen olyan rendszer kéne ahol az embereknek egy kis felelősség válálásra lenne szüksége.
A devizahiteleknél is ez volt. Az emberek csak az alacsony kamatot nézték azt nem, hogy árfolyam is van.
Az összes banknak megvolt a kockázatelemzése és mind tudta, hogy irgalmatlan nagy a kockázat. Mégis alig néhány bank mondta, hogy ezt nem vállalja be és nem devizahitelezett. Aztán az adónkból kellett menteni mindenkit.

De pl az autó kötelező biztosítésa is ilyen dolog. Ha nem lenne kötelező senki sem kötne. Aztán kb agyonvernék egymást az úton amikor a suzuki megkarcolja a mergát és nem tudja kifizetni a 2 millát a fényezésre meg a lökhárítóra.

Sajnos az államnak abból kell kiindulnia, hogy az emberek felelőtlen hülyék. :(
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 450
27 743
113
Nem gondoljuk át, mert az állami rendszerben már csak meghalnak a családtagjaink és mi is! Az utolsó esélyünk a túlélésre, ha ki tudjuk vonni a pénzünket belőle és a keresményünkből ezen felül megspórolhatóval talán elég lesz egy tisztességes magánbiztosításra és ellátásra!
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 052
786
113
Nos, volt már hogy a fogdáról kellett vértisztításra vinnünk fogvatartottat. Valami gáz volt a veséjével vagy a májával, fene tudja már. A lényeg az, hogy bevittük a kórházba, sorban egymás mellett voltak nagy fotelek, beleült, aztán egyik vénáján kifele, míg másik vénáján befele ment a vér, közben meg a fotellel egybeépített gép tisztította. Volt vagy 2 óra az egész. Jelenleg kk 6000 krónikus veseelégtelenségben szenvedő ember van MO-n . Ilyenkor a beteg - eljárva egy-egy dialízisközpontba - hetente átlagosan 12 órás kezelést kap, ami vagy 3x4 órás, vagy 6x2 órás elfoglaltságot jelent. Egy dialíziskezelés ára jelenleg 22-23 ezer forint, míg egy transzplantációért 4,2 milliót fizet az egészségbiztosító, ami valamivel több mint 20 hónap dialíziskezeléssel egyenértékű.

Én magam nem voltam még súlyos beteg, szerintem a befizetett TB-m nem használtam el az utóbbi kb 10 év egyikében sem. Ezzel együtt kíváncsi lennék, hogy az itt nyilatkozó nagyarcú emberkék, akik "leszarom a többi hülyét, mert én tuti okos vagyok" dumát nyomják, mit tennének, ha a gyerekük mondjuk 21 éves korától várólistára kerülne veseátültetésre, a műtét mondjuk 4 millió Ft, de amíg vár másfél évig a vesére, addig hetente kell vértisztításra bemennie a kórházba, hogy ne haljon meg.

Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy milyen magánbiztosítás az ami fedez egy ilyen elhúzódó és drága betegség kapcsán minden költséget.

Az emberek csak addig köpködnek az ilyen rendszer ellen, amig más kerül elesett helyzetbe. Amint egy szeretett családtagjuk gyógyítható rákos lesz, vagy élete végéig drága gyógyszert kell szednie, egyből átgondolják az életüket.
Sokan pont akkor átkozzák ezt a rendszert, amikor súlyos betegséggel kerülnek bele, szerintem amíg nincs probléma, nincs is "lázadás". A szolidaritás hiánya meg teljesen elfogadott nálunk, a más baja, az a másik problémája.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Sokan pont akkor átkozzák ezt a rendszert, amikor súlyos betegséggel kerülnek bele, szerintem amíg nincs probléma, nincs is "lázadás". A szolidaritás hiánya meg teljesen elfogadott nálunk, a más baja, az a másik problémája.
Egy időben nálunk a patikában olyan számlát adtak amin rajta volt a teljes összeg is, TB támogatás nélkül, majd a végösszeg amit valóban fizetni kellett.
Akkor volt asszony műtéte, napi 2 fraxiparinet kellett kapnia 3 hónapig. Amikor láttam, hogy 1 doboz 50 000 ft és havi 6 dobozt használtunk el ledöbbentem.
Csak ez lett volna 900 000 ft. + mellé a többi gyógyszer, a műtét, meg már előtte is adták neki amíg bent feküdt.
Szóval ha azt csinálnák, hogy a végén megmutatnák, hogy kedves hölgyem/uram az ön gyógykezelése most 3 millió ft volt, de a TB fedezte a gyógyszernek is csak 10%-át kell fizetnie lehet elgondolkoznának az emberek, hogy mennyit is és az ő befizetett TBjük.

Igen, tisztában vagyok vele, hogy folyik a pénz az EÜ-ből, amiért az orvosok és a kórházvezetők is felelősök, de akkor is bizonyos dolgok fix árasak, mert a piacról jön, és az EÜben minden túl van árazva mert a nagy K+F költségeknek be kell jönnie. Ja és a haszonnak, mert a tőkés nem viccből adja oda a pénzét.
 
M

molnibalage

Guest
Itt azért egy kicsit rendbe kell rakni a dolgokat, mert újra és újra előjön az a szemlélet, hogy a TB meg ilyen olyan befizetésedért cserébe jár valamiféle egyensúlyban lévő szolgáltatás, pont ugyanúgy, mint amikor befizeted a net szolgáltatónak a szolgáltatási díjat.
Nem erről van szó, ez nem szolgáltatás, nem vásárolsz valamit, amit utána joggal vársz el, ez a gondolatmenetet teljesen el kell felejteni (aki nem akarja, menjen magánba. De a társadalommal szembeni kötelezettsége akkor is fennáll...

Magyarán ez nem szerződés, hanem minden magyar állampolgárt terhelő társadalmi kötelezettség. Közjogi, és nem magánjogi viszony. Ha mindenáron szerződéshez kell hasonlítani, akkor olyan mint egy biztosítás. Akkor is kell fizetni, ha nem ég a házad, de mivel a kárveszély sok ember között megoszlik, hatékonyabb a források felhasználása és főleg biztosabb benne mindenkinek az egyéni helyzete, mert amikor szarba kerül, a rendszer nem engedi kicsúszni a lába alól a talajt, ami nem egy rossz dolog a társadalmi béke és stabilitás szempontjából (vö. USA).

Tehát két külön dolog, ami csak korlátozottan függ össze (a nyugdíj vagy TB jogosultság megszerzése bizonyos szolgálati időhöz van kötve, de van alanyi jogon is, mert humánusak vagyunk a csövivel is. Van egy közteherviselési kötelezettséged, de annak mértékével nem áll egyenes arányban az ellátásra való jogosultságod, mert a rendszer elve hogy azt a szereplők saját lehetőségeikhez mérten tartják fenn. Az ellátáshoz jogosultság pontos mértékét pedig baromi olvasmányos (nem) ESZCSM rendelet határozzák meg többszáz oldalon át, ahogyan a nyugdíj jogosultságot is, ez mindenkinél ugyanaz, se több, se kevesebb.
Már az sem amióta átnevezték és arra költik, amire akarják...

Nos, volt már hogy a fogdáról kellett vértisztításra vinnünk fogvatartottat. Valami gáz volt a veséjével vagy a májával, fene tudja már. A lényeg az, hogy bevittük a kórházba, sorban egymás mellett voltak nagy fotelek, beleült, aztán egyik vénáján kifele, míg másik vénáján befele ment a vér, közben meg a fotellel egybeépített gép tisztította. Volt vagy 2 óra az egész. Jelenleg kk 6000 krónikus veseelégtelenségben szenvedő ember van MO-n . Ilyenkor a beteg - eljárva egy-egy dialízisközpontba - hetente átlagosan 12 órás kezelést kap, ami vagy 3x4 órás, vagy 6x2 órás elfoglaltságot jelent. Egy dialíziskezelés ára jelenleg 22-23 ezer forint, míg egy transzplantációért 4,2 milliót fizet az egészségbiztosító, ami valamivel több mint 20 hónap dialíziskezeléssel egyenértékű.

Én magam nem voltam még súlyos beteg, szerintem a befizetett TB-m nem használtam el az utóbbi kb 10 év egyikében sem. Ezzel együtt kíváncsi lennék, hogy az itt nyilatkozó nagyarcú emberkék, akik "leszarom a többi hülyét, mert én tuti okos vagyok" dumát nyomják, mit tennének, ha a gyerekük mondjuk 21 éves korától várólistára kerülne veseátültetésre, a műtét mondjuk 4 millió Ft, de amíg vár másfél évig a vesére, addig hetente kell vértisztításra bemennie a kórházba, hogy ne haljon meg.

Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy milyen magánbiztosítás az ami fedez egy ilyen elhúzódó és drága betegség kapcsán minden költséget.

Az emberek csak addig köpködnek az ilyen rendszer ellen, amig más kerül elesett helyzetbe. Amint egy szeretett családtagjuk gyógyítható rákos lesz, vagy élete végéig drága gyógyszert kell szednie, egyből átgondolják az életüket.
Azt, amit már régóta mondok. Legyen akkor differenciált a TB. Mivel láthatólag max. élet halál között lebegve lenne többségében hajlandó egyes helyeken ellátni az EÜ, akkor mi a francért fizetek? Akkor felezzék meg, soha nem lát engem állami intézmény, amíg életveszélyben vagy nem a fent említett hasonló problémám van. Az viszont nem állapot hogy fizetem a TB-t, de ha csuklóröntgent vagy bőrgyógyászt akarok meglátogatni vagy CT-t csinálni, akkor közlik, hogy 4 hét vagy 4-6 hónap...

Egy időben nálunk a patikában olyan számlát adtak amin rajta volt a teljes összeg is, TB támogatás nélkül, majd a végösszeg amit valóban fizetni kellett.
Akkor volt asszony műtéte, napi 2 fraxiparinet kellett kapnia 3 hónapig. Amikor láttam, hogy 1 doboz 50 000 ft és havi 6 dobozt használtunk el ledöbbentem.
Csak ez lett volna 900 000 ft. + mellé a többi gyógyszer, a műtét, meg már előtte is adták neki amíg bent feküdt.
Szóval ha azt csinálnák, hogy a végén megmutatnák, hogy kedves hölgyem/uram az ön gyógykezelése most 3 millió ft volt, de a TB fedezte a gyógyszernek is csak 10%-át kell fizetnie lehet elgondolkoznának az emberek, hogy mennyit is és az ő befizetett TBjük.

Igen, tisztában vagyok vele, hogy folyik a pénz az EÜ-ből, amiért az orvosok és a kórházvezetők is felelősök, de akkor is bizonyos dolgok fix árasak, mert a piacról jön, és az EÜben minden túl van árazva mert a nagy K+F költségeknek be kell jönnie. Ja és a haszonnak, mert a tőkés nem viccből adja oda a pénzét.
Lásd fent. Az ilyen tételeknek megfelelőket fedezze a biztosításom. Állami fogorvos nem látott 2008 óta, amikor 3-szor sikerült elbaszni a fogamat...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Szóval ha azt csinálnák, hogy a végén megmutatnák, hogy kedves hölgyem/uram az ön gyógykezelése most 3 millió ft volt, de a TB fedezte a gyógyszernek is csak 10%-át kell fizetnie lehet elgondolkoznának az emberek, hogy mennyit is és az ő befizetett TBjük.
Ez már nem így van? Úgy emlékszem, hogy volt ilyen.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 052
786
113
Egy időben nálunk a patikában olyan számlát adtak amin rajta volt a teljes összeg is, TB támogatás nélkül, majd a végösszeg amit valóban fizetni kellett.
Akkor volt asszony műtéte, napi 2 fraxiparinet kellett kapnia 3 hónapig. Amikor láttam, hogy 1 doboz 50 000 ft és havi 6 dobozt használtunk el ledöbbentem.
Csak ez lett volna 900 000 ft. + mellé a többi gyógyszer, a műtét, meg már előtte is adták neki amíg bent feküdt.
Szóval ha azt csinálnák, hogy a végén megmutatnák, hogy kedves hölgyem/uram az ön gyógykezelése most 3 millió ft volt, de a TB fedezte a gyógyszernek is csak 10%-át kell fizetnie lehet elgondolkoznának az emberek, hogy mennyit is és az ő befizetett TBjük.

Igen, tisztában vagyok vele, hogy folyik a pénz az EÜ-ből, amiért az orvosok és a kórházvezetők is felelősök, de akkor is bizonyos dolgok fix árasak, mert a piacról jön, és az EÜben minden túl van árazva mert a nagy K+F költségeknek be kell jönnie. Ja és a haszonnak, mert a tőkés nem viccből adja oda a pénzét.
Szóval a like nem a helyzetnek szól, hanem a meglátásodnak. Remélem asszony jól van már!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 951
15 695
113
Nincs semmilyen kötelezettségem egy piramisjáték irányába. Pusztuljon inkább a tádsadalom is, ami rám akarja kényszeríteni, hogy a pénzemért ne tudjak tisztességes szolgáltatást vásárolni, hanem csak öntenem kelljen a közösbe a semmiért!

Ja, a drágalátos társadalom árul el engem és nem fordítva, amikor ezt írom!

Költözz egy tetszőleges afrikai országba és minden vágyad teljesül. :p
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 054
66 637
113
https://index.hu/video/2019/07/28/z...metet_zold_kornyezetvedelem_muanyagmentesseg/

Hűt nem tudom. Ez is egyfajta hipszterkedésnek tűnik, mert valahogy kifelejtették a narratívából a következőket:
  • Komposztálás. Leviszik kocsival a szüleihez vidékre. Szuper. Tehát ehhez csak három peremfeltétel kell. Legyen elég helyed erre, legyen családi házas rokonod, aki tud is vele mit csinálni és saját autó. Az, hogy ezek externáliái nem jelennek meg, hogy ennek lábnyoma van, az oda se neki.
  • Láthatóan olyan boltba ment, ahol úgy tudnak neki adni dolgokat, hogy nincs előre csomagolva. Szuper. És ilyen hol talál az ember? Emlékszem, nem túl régen volt hír, hogy a kevés közül az egyik becsődölt Budaörsön, ha jól emlékszem.
  • Ezek szerint, akkor nem fogyasztanak semmilyen alkoholt? Mert azok bizony előre vannak palackozva és nem tudod máshogy fogyasztani őket...
  • Mi van azokkal a fűszerekkel és főzési összetevőkkel, amik szintén nem kaphatóak kimérve...? Fel sem sorolom őket, mert amiket én használok az legalább fél-egytucat...
  • Ezek szerint akkor nukui mirelit tészta? Minden tésztát saját maga készít nulláról? Ez aztán a idő spórolás...
  • Fogkrém és minden más izéket kevergetni magának. Ezekhez is valahonnan szerzi az alapanyagot. Honnan...?
  • A gyógyszerekkel mit kezd? Ezek szerint semmiféle gyógyszert ne kellett szedni és egy fejfájás csillapítót sem...?
  • Ír a spórolásról, hogy -30-40%. Ok. De ha nekem ezek a háztartási kiadások összesen havi pár ezer Ft-ot tesznek ki, akkor ez hol van egálban a ráfordított szabadidejével? Ha csak átlag bérben árazom is be, akkor ez miféle közgáz egyensúly? Mert akkor vagy kevesebbet dolgozik vagy kevesebb a szabadidő = életmódváltás.

Szóval gratula neki, de ezzel globálisan mit lehet kezdeni? Szerintem semmit.

Az alapvető problémát nem értik ma sem. Mert eddig kb. azt mutatta be az emberiség, ha életmód váltással jár valami, akkor mindig a környezetvédelem veszít.* Ipari civilizációban élünk, a megoldásnak iparinak kell lenni és be kell árazni. Nem egyes embereknek kell bohóckodni, hanem valóban tömegesen újrahasznosítani, amit lehet úgy, hogy az némi pénzbe kerüljön. Meg egész egyszerűen a béreket nézve egyes szolgáltatások 100%-os áremelése is kb. 1-2 órai munkabért jelentenek és nem az ember szabadidejéből vesznek el. A normális szelektív hulladékgyűjtés az pont ez. Ha erre végre hajlandó (lenne...) a honpolgár, akkor már "csak" a másik végén kellene normálisan végezni a dolgokat.

Az emberek nagy részének technikailag lehetetlen a fenti megközelítés. Számukra ezeket kész szolgáltatásként kell tálalni és ahogy a világ megy sajnos kötelezővé tenni...

*Miközben éppen a mai hír.

Ez olyan környezetterhelés, hogy emellett kb. kerekítési hiba bármivel is próbálkozunk. Aránytévesztésben él szerintem az emberiség. Azt, hogy valamit meg lehet csinálni és felélni a jövőt nem jelenti azt, hogy kéne is csinálni... Hogyan dumálod le az embereket erről a globális utazgatásról...? Mert egy pontot túl lehetsz te a legtudatosabb hipszter, de ha csak évi párszor repülsz és van autód, akkor nehéz környezettudatosnak tűnni azzal szemben, akinek nincs autója vagy alig használja, sok és vagy csak bringával jár és nem utazik évi 4-szer fapadossal külföldre még akkor is, ha csak annyi a tudatossága, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot.
Remélem kézzel mos és nincs csupa műanyag mosógépe.:) Ha netán véletlenül majd lesz 1 gyereke annak meg faragjon fából cumisüveget.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
R

rejsz felügyelő

Guest
Nem igaz. Az államalapítás óta élnek velünk muszlimok. Volt olyan, hogy állítólag 10% volt a Magyar Királyságban a muszlimok aránya. És nem volt velük semmi gond.
Jelentéktelen volt a számuk, teljesen más környezetben. egyébként általánosságban, Európáról beszéltem.
Ja, hogy a harmadik világból érkezetekkel van baj. Ott nem csak a muszlimokkal van baj. Hanem például a keresztényekkel is. Több évszázad fejlődési különbség van köztük meg köztünk.
Igen, így van.
Ez van. Tetszettek volna gyereket csinálni. Akkor nem kéne bevándorlás.
Kíváncsi vagyok mennyire lesz majd vonyítás ha néhány jogos retorzió után(mint mondjuk nemrég Új-Zélandon történt)beírom ugyanezzel az arroganciával hogy "hát, teccettek volna nem provokálni és élősködni másokon".
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 211
8 051
113
És valóban. Köszönöm.
Külön nem néztem utána, de egy az egyben kimásoltam megbízhatónak vélt helyről az idézetet. innen: http://files.archaeolingua.hu/2016NY/Gyulai_Szolnoki_Kenez_Peto_H16NY.pdf
Lehetséges, hogy elírás? Ugyanis (ha minden igaz :) ) volt III. Honorius pápa: 1148-1227 között.
Ígéretemnek megfelelően utánanéztem a Magyarország Története Előzmények és Magyar Történet 1242-ig 2. kötetében. (Sajnos a következő rész - és csak ez - 1242-től hiányzik.)
Nagyon jó a forrásgyűjtemény és azok feldolgozása is. (Akadémiai Kiadó, 1985.) Annyit még, hogy Karácsonyi Jánost is felsorolják forrásként, és annyit írnak róla, hogy egy művében jó meglátásai vannak. :rolleyes:
A Népesség és Település fejezetben, a kötet 1099. oldalának aljától az 1101. aljáig van szó mohamedánokról. Nagyjából azt írja az általad idézett cikk, ami a kötetben található részletesebben. Az országban nagy számban és sok helyen éltek a sok néven emlegetett muzulmánok.
III. Honorius 1221-ben írt levelet, "amelyben arra kérte a királynét, hogy ne engedje a keresztényeket az izmaeliták fennhatósága alá kerülni".
Ami érdekes viszont, hogy már az első kereszteshadjárattól a magyarok(!) az átvonuló hadaknak mindent hordtak eladni - így rabszolgákat is. Árakat is írnak a magyarországi rabszolgapiacról (1075. oldal).
Szóval ez általános szokás volt, és nem csak azoknál a csúnya, gonosz izmaelitáknál.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 046
54 187
113
Nos, volt már hogy a fogdáról kellett vértisztításra vinnünk fogvatartottat. Valami gáz volt a veséjével vagy a májával, fene tudja már. A lényeg az, hogy bevittük a kórházba, sorban egymás mellett voltak nagy fotelek, beleült, aztán egyik vénáján kifele, míg másik vénáján befele ment a vér, közben meg a fotellel egybeépített gép tisztította. Volt vagy 2 óra az egész. Jelenleg kk 6000 krónikus veseelégtelenségben szenvedő ember van MO-n . Ilyenkor a beteg - eljárva egy-egy dialízisközpontba - hetente átlagosan 12 órás kezelést kap, ami vagy 3x4 órás, vagy 6x2 órás elfoglaltságot jelent. Egy dialíziskezelés ára jelenleg 22-23 ezer forint, míg egy transzplantációért 4,2 milliót fizet az egészségbiztosító, ami valamivel több mint 20 hónap dialíziskezeléssel egyenértékű.

Én magam nem voltam még súlyos beteg, szerintem a befizetett TB-m nem használtam el az utóbbi kb 10 év egyikében sem. Ezzel együtt kíváncsi lennék, hogy az itt nyilatkozó nagyarcú emberkék, akik "leszarom a többi hülyét, mert én tuti okos vagyok" dumát nyomják, mit tennének, ha a gyerekük mondjuk 21 éves korától várólistára kerülne veseátültetésre, a műtét mondjuk 4 millió Ft, de amíg vár másfél évig a vesére, addig hetente kell vértisztításra bemennie a kórházba, hogy ne haljon meg.

Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy milyen magánbiztosítás az ami fedez egy ilyen elhúzódó és drága betegség kapcsán minden költséget.

Az emberek csak addig köpködnek az ilyen rendszer ellen, amig más kerül elesett helyzetbe. Amint egy szeretett családtagjuk gyógyítható rákos lesz, vagy élete végéig drága gyógyszert kell szednie, egyből átgondolják az életüket.



Szerintem ne fáradj,úgysem értik.;)
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Én elfogadok minden állítást és cáfolatot a részedről, azonban ezt kettő, de jobb ha három forrással alátámasztod. De eddig még forrás nélkül sem írtál egyet sem. Pedig három egyszerű kérdésre is leredukáltam, hátha a nagykutyától lehet tanulni.
Egy kis szövegértéssel magad is láthatnád, hogy nem csak a bűnöket soroltam. De jó, tegyük fel elfogadom, hogy az árpádkori muzulmánok "bűneire" hozott forrásom nem hiteles; de akkor azok az állításaim is hamisak, amikor a kereskedelem, pénzrendszer, tudomány (tk.:csillagászat, orvoslás, matematika), katonáskodás sem felel meg a valóságnak? Vagy mivel ezzel akartál egy rosszul felépített állítást alátámasztani, akkor hagyjuk figyelmen kívül, hogy igenis -mint oly' sok más nép is- részt vettek a rabszolga-kereskedelemben is, vagy, hogy beolvadásuk/eltűnésük/háttérbe szorulásuk és szorításuk is feltehetően több évszázadot ölelt fel?

Csak a rabszolga tartásra, kereskedelemre 3 forrás:
"Főképp rabszolga és lókereskedelemmel foglalkoztak..." -F.M.J idézett műve, hivatkozva: Schlumberger G.: "Byzance et les Croisades". Paris, 1927. 223. old.
"Rabszolgaságba ejtették a magyar nemzet fiait..." Karácsonyi János: Kik voltak és mikor jöttek hazánkba a böszörmények és izmaeliták? Magyar Tudományos Akadémia BP. 1913. 5. old.
"1221-ben II. Honorius pápa levélben kéri a magyar királynőt, ne engedje, hogy a keresztények mohamedánok rabszolgái legyenek." A hajdúböszörményi középkori (12.-13. sz.) izmaelita közösség gazdaságtörténete...Magyar régészet, 2016 nyár, idézi innen: Székely György (szerk.): Magyarország TörténeteII.Előzmények és magyar történet 1242-ig (Budapest: Akadémiai Kiadó, 1987), 888.

A rabszolgakereskedelembe nem kellene ennyire belemenni, ugyanis a Szent Istvánig mi magyarok voltunk talán európa legnagyobb rabszolgakereskedői. A vikingek valószínűleg eltörpültek mellettünk. :)
A böszörmények (mint ahogy a tatárjárás előtt letelepített majd elüldözött kunok) életmódja csak azért zavart minket, mert mi már addigra felhagytunk azzal az életmóddal.