Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 030
26 575
113
A projekt elérte célját; odafigyel az áramfogyasztására az ember. Ezt kell a vízzel is elérni. Nonszensz, hogy ivóvízzel öblítjük a wc-t...
Miért, mivel öblítsük? Építsünk ki egy a koszosabb víz miatt gyorsabban elhasználódó párhuzamos hálózatot valamilyen degradáltan tisztított víznek, amit csak vécéöblítésre használunk, vagy mi? Agyalágyult demagógia amit írtál! :(
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
A-a, ez nem igaz. Csak szeretnek ha ennyit fizetnenek. Ismerosom kint nem tudna fizetni a villanyszamlat ha annyit fogyasztana mint en. Mindent at kellett allitania, cserelnie energiatakarekosra, kozel 5000 euroba kerult neki ugy emlekszem. Sima egyszeru atlag melos egy kis varosi lakasban. Ennyit kellett elkoltenie hogy tudja fizetni a villanyszamlait, igy fogyaszt annyival kevesebbet. Vizre 6 eurot mondtak kobmeterere, villanyra 1 euro 20 pfenniget, bar lehet meg markara gondolt /kilowatt.
Ezt a napelemesdit meg a villanyautot gondolom ugyanazok hajtjak akik a svajci frankos hitelt is felvettek.
És neked mennyit kellene fizetned, ha nem lenne mesterségesen "rezsicsökkentve" a rezsid? Nálunk politikai okokból van alacsonyan tartva a rezsi ára. Még az inflációt sem követ! Náluk meg pont fordítva. De a drágaság eléggé relatív.
És vajon mennyit fogyaszt egyedül egy kis lakásban vízből a haverod?
Nálunk 5 főre jön ki 10-12 m3 egy hónapban a víz, kicsit sem spórolva (3 kicsi gyerek, napi mosógépes mosással). Szerintem megszavazhatunk neki egyedül jó bőven 4 m3-t, nem? 4x6x320. Szóval a 8000Ft-os vízdíj megcsapta? Mennyit keres a haverod?
A német átlagbér kb. Nettó 2200euro ebből a víz 24 eurora jön ki. Neked hány százaléka a fizudnak a vízdíjjad?
A német áram árának alakulása 3-4 oldallal korábban van betéve. 30 eurocent, nem 1,20 euro! A 96Ft az nagyjából 2-2,5x-ese a hazainak. Az átlagbér meg 3-4x-ese.
De csak annyit mondanék, hogy ha akarnál sem tudnál Európában nem energiatakarékos berendezést vagy "izzót" venni, mert nem árulnak! Törvényileg!
De mondok mást: Nem náluk drága az áram, hanem nálunk mesterségesen olcsó.
Itt egy összeállítás.
Pl. Norvégia energiamixében szinte 100% vizierőmű van, aminél olcsóbban semmi sem termel.
Mégis 1,5x-es az áram ára, mint nálunk.
Ezeknek sokkal inkább érdemes utánaszámolni, mint hogy load factorokkal, meg energiasűrűséggel dobálózzunk!
Mondjuk érdemes lenne annak is utána számolni, hogy ha 2006-2019-es időszakra figyelembe vennénk a német inflációt, akkor milyen ár jönne ki a 2006-os alapon.
 
  • Tetszik
Reactions: bagira

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
Miért, mivel öblítsük? Építsünk ki egy a koszosabb víz miatt gyorsabban elhasználódó párhuzamos hálózatot valamilyen degradáltan tisztított víznek, amit csak vécéöblítésre használunk, vagy mi? Agyalágyult demagógia amit írtál! :(
Szerintem elég kreatívan meg fogod oldani, ha a közeli jövőben 3-4x-esére fog felmenni a víz ára.;)
Csak 1 tipp:
 
  • Tetszik
Reactions: migfun
M

molnibalage

Guest
Igazad van, teljesen felesleges gáz csúcserőműveket építeni, ha van atom. Hiszen azzal ugyanúgy lehet szabályozni, sőt az atom ugye mindennél olcsóbb. Így aztán tulajdonképpen lehetne 100% atomenergián alapuló hálózatunk is. Persze ez azt jelentené, hogy éjszaka csak fél gőzzel mennének. Meg kellene pár reaktor tartalékban, arra az esetre, ha valamelyik másik reaktor éppen kiesik a termelésből.
Akkor már megint oda jutottunk, hogy van egy csomó túlkapacitásunk, csak most atomból. Így tényleg sokkal olcsóbb.
Jézusom, kezded azt a faszságot, amit egy blogon előadott a szerencsétlen brendel mátyás...?

  1. Paks 1 és Paks 2 csúcskapacitása is messze a mélyvölgyi igény alatt lesz.
  2. Ha azzal jössz, hogy lesz egy rövid átfedés, amikor Paks 2 első blokkja és Paks 1-ből még üzemel három blokk az sem probléma, azt is elbírja a rendszer sőt, Paks 2 egyik reaktora akkor pár évig nem max. kakaón megy. Ez a megtérülésben kb. vonalvastagságnyi eltérés a 60+ éves üzemet nézve.
  3. Miféle tartalék még alaperőmű terén? Paks 1 load factora most 0,981. Hova akarsz tartalékot ilyen magas érték mellé? A grid alapvető tulajdonsága, hogy messze több termelő van benne a csúcskapacitásnál, csak emiatt nem kell plusz tartalék.
  4. Ellenben, ha te csúcskapacitás feletti szél+nap termelőt teszel a rendszerbe, akkor barátkozz meg olyan szavakkal is, hogy kényszerexport...
A "megujulok" nem egyenloek a nappal/szellel.
Strategiai jelentosege a napnak/szelnek minimalis, mert ALKALMATLANOK arra, hogy egy orszag energiaellatasat ezekre alapozd (onmagukban). Egyelore.
Nem. Mindig az lesz. Mert éjszaka nem süt a Nap és a szél sem állandó. Pont. Tehát ez nem lehet alap. Tárolni sem lehet grid szinten az áramot. Fizikai képtelenség. Ezt is kb. hányszor kell még levezetni. A grid szintű tárolásnak max. a gradiensek simításánál van értelme, de kb. ennyi.

Csak epp nem ok fizetik, hanem a kornyezo orszagok is. A nemetek szimplan kitelepitetik a sajat atom- es szeneromuveiket mashova. Tudod, a lokalis szennyezest attoltak mashova.
Hát igen, szép dolog a lengyel szutyok szénárammal, osztrák vízierőművekkel és a francia atomárammal balanszolni. Meg torzítani a hálózatot és még lehülyézni a szomszédot közben.

Ez a német "energiaforradalom".
LOL

A nap meg a szel egyebkent remekul hasznalhato lesz, ha lesz technologia arra, hogy a termelt energiat fel lehessen halmozni. Ehhez durvan 2-3 nagysagrenddel hatekonyabb akkumulatorok kellenek vagy kb. minden hegy tetejere szivattyus tarozo.
Túl kevés. Ezen felül mindig drágább lesz termelni és tárolni, mint csak termelni. Basszus ez még a közönséges szupermarket szinten is igaz, hogy kisebb raktárkészlet, pedig ott csak hely kell. A töltés tárolása értelmesen ehhez képest gigászi műszaki feladat. Mikor jött az a végtelenül osotba gondolat, hogy töltés formájában tároljon az ember áramot, amit már megtermelt GRID SZINTEN...?

Ez a leghülyébb ötlet valaha.

Nemzetgazdasági szinten meg 0 dollárjában van a szél+nap. Az atom viszont nagyon nem.
Ez a baromságot kérlek vezessed már le...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Szerintem elég kreatívan meg fogod oldani, ha a közeli jövőben 3-4x-esére fog felmenni a víz ára.;)
Csak 1 tipp:
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...

Azért egy 100-200 literes tartály, csőrendszer +/- szivattyú megtervezése ami a mosó/mosdó vizet tárolja wcöblítésig, nem lenne quantumfizika...
 
M

molnibalage

Guest
Pl. Norvégia energiamixében szinte 100% vizierőmű van, aminél olcsóbban semmi sem termel.
Mégis 1,5x-es az áram ára, mint nálunk.
Ezeknek sokkal inkább érdemes utánaszámolni, mint hogy load factorokkal, meg energiasűrűséggel dobálózzunk!
Mondjuk érdemes lenne annak is utána számolni, hogy ha 2006-2019-es időszakra figyelembe vennénk a német inflációt, akkor milyen ár jönne ki a 2006-os alapon.
És ezt te miből vezetted le? Ha igen nehéz és távoli helyeken kell felhúzni és egy rohadt nagy országban van széthúzva a hálózat ahol összesen lakik 5 millió ember, akkor az építés is drágább. De különösen a szállítás. Meg az, hogy az egész elosztó rendszert nem -20/+40 fokra méretezed, hanem -50/+30 közé.

Elképesztő, hogy ennyire nem vagy képes az alapvető faktorokat sem megérteni. Lövésed nincs arról, hogy miért drága az áram Norvégiában. Mivel a hálózatot karban is kell tartani, ami munkaerőt igényel és a munkaerő ott drága, akkor ez ad még egy kis lökést annak, hogy miért drága ott az áram.

Tessék. 5 sec google.
https://www.ssb.no/en/elkraftpris

Azért egy 100-200 literes tartály, csőrendszer +/- szivattyú megtervezése ami a mosó/mosdó vizet tárolja wcöblítésig, nem lenne quantumfizika...
Nem, nem az. De ha csak 100k forintba kerül az egész és 10 év alatt csak egyszer jön ki szaki javítani rajta valamit 30k HUF-ért, akkor számold már ki, hogy mikorra térül meg. A termékeknek az ára az CO2 lábnyomot is takar. Tehát első körben azt kell nézni, hogy ez hol lesz környezetvédelem...? Mert a szennyvíz tisztításban elég jó már az emberiség, ahhoz meg csak tiszta áram kell. Tehát nem ilyen hülyeségekkel kell foglalkozni, hanem valóban tiszta módon termelni az áramot. Lásd a beszélgető topikban a kommentemen. Nem sok kis apró eredményért kelljen vért izzadni. Ipari létékben működő világban ipari léptékű megoldás kell.


Másik meg, hogy a meglevő fürdőszobákba nem terveztek ennek helyet, ergo nem tudod sehova tenni. Nincs neki hely. A mosógépem is alig fér el. Egy közeli barátomnak a lakásában a mosógép nem is a fürdőben kapott helyet, mert ott már el sem fért. Te meg betennél egy 200 literes tartályt és szivattyút és csövet és szelepeket? Hova..?

Gyerekek, gondolkozzunk már egy picit...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...
Figyelj, ha te 0,2dl- ből megoldod, akkor annyiért felesleges is! :p:D
Torrente rulez!
Jó lesz az 0,5-1 liternek is!
De figyelj nálunk valamilyen furcsa szokás miatt elterjedt, hogy nem csak vécézés után mosunk kezet.
Evés előtt általában mindig, meg néha utána is, ha dzsuvás lesz a kezünk. És hidd el, egy pisilés leöbblítéséhez nem kell a teljes tartály tartalma.
De ha csak a tetőről összegyűjtött esővizet bevezeted ebbe a rendszerbe, akkor meg van oldva a nem ivóvíz tisztaságú víz igénye a családnak.
Ha meg különösen nagy volt az aszály, akkor még mindig megtolhatod a vezetékessel. De amit megspórolsz ezekkel a legegyszerűbb megoldásokkal az nettó nyereség.
Persze amíg toljuk a "rezsiháborút" addig senkinek nem érdeke ilyen dolgokon elgondolkodni.
Furcsa, hogy téged zavar, ha valaki nem bringával jár, de leszarod hogy pazarlod a vizet!
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...
Egyik szomszédunk így spórol a vízzel, kádban zuhanyoznak/fürdenek, aztán gyűjtik a fürdővizet és azzal öblítik a WC-t, így kb. a fele a vízfogyasztásuk mint a miénk. Persze nem jókedvükben csinálják, hanem mert elég gyengén vannak eleresztve anyagilag ...
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...
A japók ilyen wc-ket használnak.
Gyakorlatilag arról szól, hogy a klotyót szennyvízzel öblíted.
De ha öblítés után tiszta vízzel tölti fel a szelep a tartályt, akkor tök mindegy, nem fogsz kevesebb tiszta vizet felhasználni. Azt meg nem lehet, hogy csak ennek a csapnak a használatával töltsd fel a tartályt. Egy rendesebb "alkotás" előtt hatszor kéne kezet mosnod.
Szerintem ennek az egyetlen értelme, a helytakarékosság a pici japán lakásokban.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
Elképesztő, hogy ennyire nem vagy képes az alapvető faktorokat sem megérteni. Lövésed nincs arról, hogy miért drága az áram Norvégiában. Mivel a hálózatot karban is kell tartani, ami munkaerőt igényel és a munkaerő ott drága, akkor ez ad még egy kis lökést annak, hogy miért drága ott az áram.
Én nem veszek figyelembe faktorokat?
:D:D:D
Bocsánat! Németországban olcsó a munkaerő? :p:DTessék mondani?!?!
Vagy ezt el tetszett felejteni a nagy faktorszámítgatás közepette? Vagy csak azok a faktorok számítanak, amelyeket TE szeretnél figyelembe venni?
Akkor nálunk milyen faktor szerint csökkent az áram ára az infláció, és a folyamatos és drasztikus bérköltség növekedés ellenére, miközben jelentős mértékű energiamix átrendeződés nem történt. Vagy ha törtênt is kis mértékű, akkor az a "drága" megújulók irányában történt.
Lehetséges, hogy esetleg a modellszámítgatásaid közepette nem ismersz minden tényezőt?
De TE számítgatsz!
 
  • Tetszik
Reactions: bagira

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
A japók ilyen wc-ket használnak.
Gyakorlatilag arról szól, hogy a klotyót szennyvízzel öblíted.
De ha öblítés után tiszta vízzel tölti fel a szelep a tartályt, akkor tök mindegy, nem fogsz kevesebb tiszta vizet felhasználni. Azt meg nem lehet, hogy csak ennek a csapnak a használatával töltsd fel a tartályt. Egy rendesebb "alkotás" előtt hatszor kéne kezet mosnod.
Szerintem ennek az egyetlen értelme, a helytakarékosság a pici japán lakásokban.
Figyelj ez egyszerű kivonás. Nem bonyolult.
Tartály mérete-kézmosóvíz ez sosem lesz egyenlő a tartály méretével, nem?
Ha valamit nem AKARSZ megérteni, akkor mond meg előre... Nincs ezzel gond.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 411
46 246
113
Egyik szomszédunk így spórol a vízzel, kádban zuhanyoznak/fürdenek, aztán gyűjtik a fürdővizet és azzal öblítik a WC-t, így kb. a fele a vízfogyasztásuk mint a miénk. Persze nem jókedvükben csinálják, hanem mert elég gyengén vannak eleresztve anyagilag ...
A kreativitást pénzügyi oldalon lehet legjobban inspirálni. o_O
Nagyon gyorsan elkezdenek majd terjedni ezek a megoldások, amint elkezd itthon is pribléma lenni az ivóvíz.
 
M

molnibalage

Guest
Egyik szomszédunk így spórol a vízzel, kádban zuhanyoznak/fürdenek, aztán gyűjtik a fürdővizet és azzal öblítik a WC-t, így kb. a fele a vízfogyasztásuk mint a miénk. Persze nem jókedvükben csinálják, hanem mert elég gyengén vannak eleresztve anyagilag ...
Ez tök jó, csak akinek pl. kádja sincs...
Azért az illatra is kíváncsi lennék a fürdőben...

Figyelj, ha te 0,2dl- ből megoldod, akkor annyiért felesleges is! :p:D
Segítek, a szappan habosodik és azzal mosol kezet, nem töménytelen vízzel. Ezek szerint te nem tudod, hogy hogyan kell kezet mosni felnőtt fejjel, de még sértegeted az embert? Hát ez lol...

De figyelj nálunk valamilyen furcsa szokás miatt elterjedt, hogy nem csak vécézés után mosunk kezet.
Nem mondod. Szerinted főzés és sütés vagy más tevékenységek előtt mit csinálok? Csak éppen pl. munkanapon nem otthon ebédelek...

És hidd el, egy pisilés leöbblítéséhez nem kell a teljes tartály tartalma.
Valóban nem, de a szifon működési eleve a hidrotasztikából jön, amihez meg fel kell halmozni adott magasságú folyadékot és mivel a WC csésze térfogata adott magasságig adott...

De ha csak a tetőről összegyűjtött esővizet bevezeted ebbe a rendszerbe, akkor meg van oldva a nem ivóvíz tisztaságú víz igénye a családnak.
És hol tárolod? Hol lesz meg a gravitációs különbség? Hol vezeted be a meglevő házaknál..? Honnan tudja a lakó, hogy akkor éppen van víz tartályban vagy nincs? Több kerül a leves, mint a hús.

Furcsa, hogy téged zavar, ha valaki nem bringával jár, de leszarod hogy pazarlod a vizet!
Nem pazarolom a vizet. Csak nem látom a vállalható ÉS kivitelezhető spórolást. Egy lakópark esetén pl. te a tetőre tett tartály súlyát hogyan képzeled el? Vagy hova tennéd? Mert a tetőről az összes csapadékot csak a tető szintje alatt gyűjtheted. Tehát kell csak erre egy helység, ahol tonnás tömeget fogsz tárolni. Erre már méretezni kéne azt a helyet. Ilyen hely nincs, mert lakások vannak. De ha lenne is, akkor azon a szinten levők számára gravitációsan nem jut el a folyadék. Ergo szivattyú kell, ami tölti a WC tartályokat, ahogy ma a hálózatról az úszós szabályozás teszi.

Egy pl. nem lapostetős családi ház esetén is, ami földszintes hol tudod összegyűjteni és tárolni, hogy tisztán gravitációs legyen..?
Ha nem eleve erre tervezted az épületet, akkor kb. nem fog menni. Ha van padlástér, akkor talán, de ott sem tudsz túl sok vizet eltárolni és mivel Mo. nem igazán csapadékos ország.

Abba meg bele sem gondolsz, hogy a tetőkön gyűlik a por, a falevél és szmötyi. Ezt mind belemosnád a rendszerbe. Hoppá...

Bocsánat, de rohadtul elegem van abból, hogy egyesek dobják be világmegváltó ötleteiket és semmilyen szinten nem gondolják végig azt, hogy n+1 esetben hogy a búbánatban lehetne az kivitelezni. Persze aki elkezd gondolkodni manapság azt divat hülyének nézni, mert ma az a menő, hogy 0 szinten kidogolzott brainstroming hülyeségekkel házalnak az emberek. Aztán persze mikor közlik, hogy hülyeség, akkor ők vannak megsértődve és csak kekec a mr. mérnök úr.

Karrierem során sajnos túl sok "fantasztikus" ötlettel találkoztam már...

Én nem veszek figyelembe faktorokat?
:D:D:D
Bocsánat! Németországban olcsó a munkaerő? :p:DTessék mondani?!?!
Vagy ezt el tetszett felejteni a nagy faktorszámítgatás közepette? Vagy csak azok a faktorok számítanak, amelyeket TE szeretnél figyelembe venni?
Akkor nálunk milyen faktor szerint csökkent az áram ára az infláció, és a folyamatos és drasztikus bérköltség növekedés ellenére, miközben jelentős mértékű energiamix átrendeződés nem történt. Vagy ha törtênt is kis mértékű, akkor az a "drága" megújulók irányában történt.
Lehetséges, hogy esetleg a modellszámítgatásaid közepette nem ismersz minden tényezőt?
De TE számítgatsz!
A német ár összetételét eddig kb. tízszer tettem be. Ott van a grid fee is. A teljes ár, kevesebb, mint negyede. A norvégnál ez pont ugyanennyi, ebben igazad van. Ez érdekes. Csak ott az a fránya taxes. Abba jó sok minden el lehet dugni / sarcolni. A 124 eladási árból 50 a termelés, ami 40%.

A németeknél nézd meg a sima adó jellegű részt. Kicsi. Csak a kutya ott van elásva, hogy a "zöld adó" az valójában termelés, mert ezzel fizetik ki a dotált "zöld" áramot. Na a németeknél így fincsin drága a termelés a "zöld" erőművek miatt. A 30.22-es árból 47% a termelés az összes támogatást és a import/export árát is nézve. Az ÁFA még az, ami jelentős.

Mi lennem, ha végre elkezdenél számolni és forrássokkal dolgozni személyeskedés helyett...?
"Picit" irritáló az, ami előadsz.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Csak egy tipp. Napi kb. 4-5-ször ha mosol kezet és egy WC öblítés során kb. 20-szor több vizet használsz fel. Ez a tipikus adunk a szarnak egy pofont. De tényleg, mérd le. Ha minden egyes kézmosáshoz te elhasznált 0,2 dl vizet már az rohadt sok. Mekkora a WC tartály térfogata? Eh...

A zuhanyzóvízzel, na azzal már lenne értelme. Csak nem lesz a zuhanyfülkéd a WC kagyló tetején...
Nagyszüleim a mosógép vizét használták. Csak szabályozás kérdése, ( meg a vízhiányé) hogy új építésű házakban a mosógép és a zuhany vizét visszavezesd egy gyűjtőtartályba, ahonnan töltődik a wc, családi háznál meg az esővizet is fel lehet használni egyszerűen.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Nem pazarolom a vizet. Csak nem látom a vállalható ÉS kivitelezhető spórolást. Egy lakópark esetén pl. te a tetőre tett tartály súlyát hogyan képzeled el? Vagy hova tennéd? Mert a tetőről az összes csapadékot csak a tető szintje alatt gyűjtheted. Tehát kell csak erre egy helység, ahol tonnás tömeget fogsz tárolni. Erre már méretezni kéne azt a helyet. Ilyen hely nincs, mert lakások vannak. De ha lenne is, akkor azon a szinten levők számára gravitációsan nem jut el a folyadék. Ergo szivattyú kell, ami tölti a WC tartályokat, ahogy ma a hálózatról az úszós szabályozás teszi.

Egy pl. nem lapostetős családi ház esetén is, ami földszintes hol tudod összegyűjteni és tárolni, hogy tisztán gravitációs legyen..?
Ha nem eleve erre tervezted az épületet, akkor kb. nem fog menni. Ha van padlástér, akkor talán, de ott sem tudsz túl sok vizet eltárolni és mivel Mo. nem igazán csapadékos ország.

Ez azon múlik, mennyit akarsz környezetvédelemre költeni... Pl. tonnás tartály a pincébe vagy elásva a kertben, 100 literes a tetőre, amit a tonnásból tölt újra egy szivattyú automatán... És a tonnásból még esetleg locsolni is lehet egy második szivattyúval... (bocsi, családi házban gondolkodom). Így még akár gazdaságilag is megérhetné, feltéve ha nincs kutad a kertben.
 
M

molnibalage

Guest
Nagyszüleim a mosógép vizét használták. Csak szabályozás kérdése, ( meg a vízhiányé) hogy új építésű házakban a mosógép és a zuhany vizét visszavezesd egy gyűjtőtartályba, ahonnan töltődik a wc, családi háznál meg az esővizet is fel lehet használni egyszerűen.
Ok, de ennek árfaktorát akkor kérem számold ki. Hány méter csővezeték, hány szelep, hány faláttörés, és ha csak egy helyen dugul, akkor hol fogod szétszerelni? Ezeknek költsége van. Nem egyszerűbb építeni egy 1%-kal nagyobb kapacitású szennyvíz üzemet? Nehogy azt képzeljétek már, hogy a kommunális szennyvíz ezen része labdába rúg az ipari szennyvíz vagy a teljes szennyvíz mennyiség mellett.

Tipkusan megint ott vagyunk, hogy ilyen kis hülyeségeken megy a rugózás ahelyett, hogy másra fókuszálnánk, ami valóban érezhető lenne és nem ilyen fajlagosan drága ÉS életmód váltást jelent.

Ez azon múlik, mennyit akarsz környezetvédelemre költeni... Pl. tonnás tartály a pincébe vagy elásva a kertben, 100 literes a tetőre, amit a tonnásból tölt újra egy szivattyú automatán... És a tonnásból még esetleg locsolni is lehet egy második szivattyúval... (bocsi, családi házban gondolkodom). Így még akár gazdaságilag is megérhetné, feltéve ha nincs kutad a kertben.
A legkisebb szabályozással és elektronikával dolgozó szivattyú is több tízezer HUF. Ez hány m3 víz lenne? Ha csak egyszer meghibásodik a Holdban lesz a megtérülési idő.

Megint az van, hogy méregdrágán akarnak egyesek vonalvastagságot spórolni. Lásd a Hanula féle villanyautós videót. Rossz helyre akarjátok tenni a forrásokat...
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
családi háznál meg az esővizet is fel lehet használni egyszerűen.

Mi is használjuk, öntözésre pl. de nem bevezetve a rendszerbe.

KI lehet építeni ilyen rendszereket, de drágább lesz a eves mint a hús. (jelenleg)