Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Ezt felejtik el, vagy nem hiszik el a "sötétzöldező" kollégák. Az elmúlt 3 évben több, mint 2 métert csökkent a talajvíz szintje nálunk, pedig a Sajó-völgyben lakok. És nem, nem pótolta a mostani monszunos gyors eső. Csak a ki nem vett víz marad a földben. Arról nem beszélve, hogy az esővizet, vagy az újra felhasznált vizet nem kell kifizetni, a csatornadíjjal együtt.. A rezsicsökkentés egyik kellemetken hatása, hogy akiknek sok pénze van, azok locsolással és kocsimosással pazarolják a vizet. Ha csak létszámtól függően egy alapmennyiséget kapna támogatott áron, a többit meg piacin, mindjárt meggondolná...
Mindenhol apad mert nem esik. Amugy is lassan szivarog oda le, esetenkent ultra lassan. Viszont hogy a sajat kutam van rakotve a halozatra vagy a "globusz" bol jon szerintem mindegy, mert mindenkepp ki lesz veve az a viz valahonnet. Lehet nem 5 meterrol, hanem 150 meter melyrol. Mindenfele szaradnak ki a kutak olyan helyeken is amik korabban vizenyosebb, laposabb reszek voltak. Szarad ki a Karpatmedence mert nincs eso evek ota, es be se folyik annyi viz mint korabban. Errol nem a vizet hasznalok tehetnek, ilyen alapon gyumolcsot se egyel mert a vizet a noveny a foldbol szivja ki. Lehet hogy 20 ev mulva ugy leszunk mint a gorogoknel, hogy naponta csak par orat lesz viz.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Viszont hogy a sajat kutam van rakotve a halozatra vagy a "globusz" bol jon szerintem mindegy, mert mindenkepp ki lesz veve az a viz valahonnet.
De pont az lenne a lényeg, hogy ne kelljen kivenni a vizet. Ezért kellene visszaforgatni a wc-be az arra még pont megfelelő mosó- és/vagy zuhanyzóvizet, és gyűjteni az esővizet.
Vagy megkérni a bükkábrányi lignitbányát, hogy ne vágja át a vízzáró rétegeket a talajban, és szivattyúzza a vizet a semmibe... :confused:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Még jó, hogy te tetted be ezt a diagrammot:
composition-average-household-power-prices-germany-2006-2019.png

Akkor hogy kiszűrjük az árfolyamtorzítást itt van az EUs energiaár history visszamenőleg 2006-ig
Az aránypárok centben:
Németország / Magyarország
2006: 18.32 / 10.75 eltérés 70%
2007: 19.49 / 12.22 eltérés 59,5%
2008: 21,48 / 15.45 eltérés 39%
2009: 22.82 / 14.83 eltérés 53,8%

Eddig érdemes összehasonlítani, mivel a 2009 es év után kezdett el megugrani a támogatási összeg. 2009-ig ugyebár max. 1,3 cent volt az áram árában a megújulók támogatása (kék mező a fenti ábrán). Ezeket a különbségeket mi indokolja? A 40-70%-os különbséget ugye nem veszed vonalvastagságnak, meg kerekítési hibának?
De ha megnézed a fenti ábrát 2006-ra vonatkoztatva, akkor láthatod, hogy idehaza adóval, rendszerhasználati díjjal, minden fittyfenével olcsóbbra jött ki (10,75 cent) a végfelhasználói ár, mint a németeknél a termelői ár + a rendszerhasználati díj (11,8). Tehát ezen semmiféle tax, fee, surcharge nincsen német részről. Ezen költségek összege a megújulók 0,88 centes támogatását levonva 6,73 cent. Ez majdnem 63%-a a teljes magyar árnak.
Egyszerűen teljesen felesleges összehasonlítani a magyar és a német árakat most is, és az energiewende kezdeti szakaszában is. Egyszerűen nem azonos a kategória.
Azt gondolom, hogy kijelenthetjük, hogy német átalakulástól teljesen függetlenül sokkal drágább a német ár, mint a magyar.
De érdekes lehet még az is, hogy a rezsicsökkentéssel nagyjából 5-6-7 eurocenttel alatta vagyunk a eurózóna trendjei alapján megbecsülhető végfelhasználói árnak (ami nagyjából a 2010-es árszint lenne). Ezt a különbséget viszont a költségvetés fedezi (akár bevétel/adókieséssel is)! És ugye tudjuk, hogy "ingyen ebéd nincs".
Mennyi is a német megújuló támogatás idén? 6,41 euro. ;)
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Nos, a legújabb naperőművel mind a tudjukki és haverjának cégei. Na, szerinted? Meg trendi hülyének lenni és ezzel szavazatot vásárolni.

Jó eséllyel az első egy fontos ok. Az 500 kW feletti, engedélyköteles, nagyobb naperőmű telepek esetén. Na de az 50 kW alatti, már most nagyszámú HMKE-nél? Én a szaktárca energiapolitikai államtitkárságán meg ezt találtam még általános okokként:

"2020-ra a magyarországi naperőművi kapacitás meghaladhatja a 2 ezer megawattot, ami azonos a paksi atomerőműével - vetette össze, megjegyezve: a naperőművi kapacitás hasznosítási szintje ugyanakkor jelentősen elmarad egy nukleáris erőműétől.

Kaderják Péter (energia- és klímaügyért felelős államtitkár) hangsúlyozta, hogy a költséghatékony és rugalmas naperőművi kapacitások kiépítése számos területen illeszkedik a következő évek energia- és klímapolitikáját meghatározó kormányzati stratégiához. A tiszta, okos és megfizethető energia biztosításában kulcsszerep juthat a napenergiának, hiszen környezetbarát, biztosítja a fogyasztók energiafüggetlenségét és a rezsiköltségek fenntarthatóságát, a szénhidrogén-szükséglet mérséklésével pedig az ellátásbiztonságot erősíti.

A napenergia arányát az energiatermelésen belül azért is növelni kell, mert Magyarországon jelenleg a megújuló energia 80 százaléka a tűzifából származik - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a megújuló energiák aránya a belföldi bruttó végső energiafelhasználáson belül 14 százalék, vagyis a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos arány teljesíthető." https://www.kormany.hu/hu/innovacio...etesiteset-varja-az-uj-tamogatasi-rendszertol

Úgy tűnik, változik a kormányzati hozzáállás is... Meg lassan végképp szemétdombra kerülnek a biomasszára való átállással túlélő régi szenes erőművi blokkok (pl: Ajka, Pécs) Berente meg Oroszlány már úgyis elmentek aludni.

Még ezt az ábrát ajánlom, meg hozzá a cikket (https://www.portfolio.hu/gazdasag/z...rvez-2030-ig-a-klimavedelem-teren.323389.html) :
felfedte-a-magyar-kormany-mit-tervez-2030-ig-a-klimavedelem-teren.323389.html
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Mindenhol apad mert nem esik. Amugy is lassan szivarog oda le, esetenkent ultra lassan. Viszont hogy a sajat kutam van rakotve a halozatra vagy a "globusz" bol jon szerintem mindegy, mert mindenkepp ki lesz veve az a viz valahonnet. Lehet nem 5 meterrol, hanem 150 meter melyrol. Mindenfele szaradnak ki a kutak olyan helyeken is amik korabban vizenyosebb, laposabb reszek voltak. Szarad ki a Karpatmedence mert nincs eso evek ota, es be se folyik annyi viz mint korabban. Errol nem a vizet hasznalok tehetnek, ilyen alapon gyumolcsot se egyel mert a vizet a noveny a foldbol szivja ki. Lehet hogy 20 ev mulva ugy leszunk mint a gorogoknel, hogy naponta csak par orat lesz viz.

Igen, sok térségben az aszályhajlam növekedése az egyik ok. Az Alföld jelentő részén különösen a Tisza-völgyben és a Homokhátságon (ezek vannak a legkritikusabb helyzetben) meg még az, hogy az engedélyköteles felhasználók (például mezőgazdasági vállalkozások és öntözőrendszereik, nagyállattartók, halastavak üzemeltetői) a többszörösét veszik/lopják ki annak, mint amire engedélyük van akár felszíni akár talajvízről akár már több helyen az ivóvízellátás alapját jelentő rétegvizekből. Évtizedek óta. Az ezzel foglalkozó szakirodalom is csak becsülni tudja ennek a nagyságrendjét. Lásd:http://old.mta.hu/data/Strategiai_konyvek/viz/viz_net.pdf - 4.1 táblázat 124.oldal. zárójeles becslések
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Ooorky

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Hm, pedig epp a kozeljovoben fognak milliardokat beleolni az ontozott mezogazdasagi teruletek modernizalasaba es az ontozott termofoldek teruletenek novelesebe valaszul a szaraz, kiszamithatatlan idojarasra. Sok novenypeldaul amit eddig termesztettunk el is fog tunni innen, pl burgonya.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Figyelj ez egyszerű kivonás. Nem bonyolult.
Tartály mérete-kézmosóvíz ez sosem lesz egyenlő a tartály méretével, nem?
Ha valamit nem AKARSZ megérteni, akkor mond meg előre... Nincs ezzel gond.
Jó, akkor megpróbálom elmagyarázni neked, hogy megértsd.
Lehúzod a wc-t. Tartály kiürül.A töltő szelep beleenged mondjuk 10 liter tiszta vizet.
Te belemosod a kezed a tartályba. Mondjuk 1 litert. (Molni 2 decit) Az úgy fér bele, hogy a tartályból a víz túlfolyik. Bele a klotyóba.
Spórolás csak annyi lehet, ha a tartály töltése közben mosol kezet, akkor talán megspórolhatsz valamennyi vizet.
Kérdés ki a gyorsabb: te, vagy a töltő szelep?
 
M

molnibalage

Guest
an_6.19.png

Erre gondol, osztrák módi, pontosabban olyan ahol van hegy.
Itthon erre nincs alkalmas. Az osztrákoknál ez a napi szintű balanszoláshoz kell elsősorban. A sötétzöldek álmodott Paks helyett szél+nap esetén néhány hetes áthidaláshoz kellene Balaton víztömegét felnyomni 700 méter magasra. (Így fejből.)

Ausztriának kb. 12GW vízierőmű kapacitása (szivattyús tározós + tiszta vízierőmű) van. Egy alpesi hegyes országban könnyű...
https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_P._Russell

Részemről lenne, ha megnézted a videót.
Ha a németek hülyék, akkor az ausztrálok mik?

Kitalálták, hogy majd nagyon nőni fog az áramfelhasználás, ezért fejlesszük a hálózatot sok-sok pénzből. A költségeket plusz zsíros hasznot kiszámlázták a fogysztóknak. Ettől az ausztrál áram ára majdnem a németére ugrott. És láss csodát, nem nőtt az áramfogyasztás a világbajnok árak mellett.
Tehát lényegében elvertek 45 milliárd dollárt a semmire, cserébe megkapták a közel-német árakat, és az egész sokkal szennyezőbb mint a német.
Mert más a kiindulásai alap te meg nem értett zseni...
Miben más? Segítek. Tudtommal egyetlen ausztrál atomerőmű sem volt soha. Ezzel szemben 2011 előtt a német nuki kapacitást linkeltem, 20GWe.
Nehéz úgy tisztábbnak lenni, hogy kicsit kezdték a gázt és szenet leváltani a némettel szemben, ahol ha azok a balfalszok nem lövik le a nukit, akkor a magyarnál azért még tisztábbak lennének vagy kb. azonos.

Félelmetesen fájdalmas az, hogy mennyire nem gondolkodsz és nem használod fel az elérhető adatokat...
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Jó, akkor megpróbálom elmagyarázni neked, hogy megértsd.
Lehúzod a wc-t. Tartály kiürül.A töltő szelep beleenged mondjuk 10 liter tiszta vizet.
Te belemosod a kezed a tartályba. Mondjuk 1 litert. (Molni 2 decit) Az úgy fér bele, hogy a tartályból a víz túlfolyik. Bele a klotyóba.
Spórolás csak annyi lehet, ha a tartály töltése közben mosol kezet, akkor talán megspórolhatsz valamennyi vizet.
Kérdés ki a gyorsabb: te, vagy a töltő szelep?
....vagy szimplán 2, méretre kalibrált úszót használsz, a 2 töltőszelephez. o_O
...hogy megértsd...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Nos kértem személyre szabott árajánlatot, napelem telepítésre a házamra.
Éves fogyasztás: 7560kWh (ebből havi átlag fogyasztás: 630kWh)
Éves villanyszámla: 268eft
Ajánlott megoldás: 25db 280W-os 1,6nm-es panel, 10 év napelem és inverter garancia
Ár: 3'044'000ft

A fenti rendszer a saját árát sem hozza be a 10 éves garancia idő alatt!!!

Ha a mai 3mft 10 év alatt állampapír pluszban több mint fél milló kamatot termel, amitől ugye a napelem miatt elesek, hozzáadom a napelem költségéhez, akkor annak megtérülése 13,5 év, ha semmi sem változik. (amit azért kötve hiszek, lásd zöldrendszám reformja)

Másrészt!

Ez a mechanikus acél Rolex óra (mutatja az időt, dátumot, és egy extra időzónát) szintén 3mft körüli összegbe kerül, és a Rolex (éves termelése úgy egymillió óra) nem tud belőle eleget gyártani, ~3 éves várólisták vannak rá.

maxresdefault.jpg


Napelemet a jelenlegi magyarországi árviszonyok szerint, a gazdagok és a megvezetett számolni nemtudó emberek telepítenek.

Megveheted a Svájci órát (3 év múlva ha sorra kerültél), vagy még ma feldobhatod a tetőre a Kínai napelemet és mindkettőtől jobbnak érezheted az életedet...
... ha éppen ez kell hozzá.

Csak számolni tudó mérnököknek ne próbáld azt beadni, hogy megéri.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Csak számolni tudó mérnököknek ne próbáld azt beadni, hogy megéri.
És a számolni tudó német mérnöknek mennyibe fog kerülni 7560kWh éves fogyasztás odahaza 30.25 centes kWh átlagáron? Ott mennyi idő alatt jönne vissza neki?
Neked mennyibe fog kerülni ugyan ez, amikor kivezetik a "rezsicsökentést", és mondjuk PAKS 2 árát elkezdik belevezetni a villanyszámládba? Ezt is kiszámoltad?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
És a számolni tudó német mérnöknek mennyibe fog kerülni 7560kWh éves fogyasztás odahaza 30.25 centes kWh átlagáron? Ott mennyi idő alatt jönne vissza neki?

Ki a francot érdekel a Német vagy a Zimbabwei számítás Magyarországon?
Ahogy írtam: a jelenlegi magyarországi árviszonyok szerint a napelem vagy luxus, vagy hülyeség.

Neked mennyibe fog kerülni ugyan ez, amikor kivezetik a "rezsicsökentést", és mondjuk PAKS 2 árát elkezdik belevezetni a villanyszámládba? Ezt is kiszámoltad?

Amikor majd Detti kijön a böriből, ahová a zorbán dugta, és egyhangú felkiáltással megválasztják a Duna (addigra kiszáradt medrében) királynőnek, és alanyi jogon adja majd a napelemet, nos akkor majd én is feldobom a tetőre azt a Kínai vackot.:D
 
M

molnibalage

Guest
És a számolni tudó német mérnöknek mennyibe fog kerülni 7560kWh éves fogyasztás odahaza 30.25 centes kWh átlagáron? Ott mennyi idő alatt jönne vissza neki?
Neked mennyibe fog kerülni ugyan ez, amikor kivezetik a "rezsicsökentést", és mondjuk PAKS 2 árát elkezdik belevezetni a villanyszámládba? Ezt is kiszámoltad?
És ár mitől lenne ennyi itthon, ha gátat szabnak az agyatlan szélkerék telepítésnek? Remélem a naperőműves hülyeséggel is leállnak és nem tolják majd túl...

És megint összekevered az okot az okozattal.

2002 előtt kb. semmi szélkerék és 0 napáram, a német áramár 15 cent volt, ami mai áron 47 Ft/kWh. Adtam rá linekt. Akkor itthon volt 44 Ft/kWh. Hol a nagy difi? Hm..? Amit hazudozol be keményen?

Majd felhozod érvként, hogy a szétkúrt grid miatti magas ár miatt megéri ezeket letenni. A sok szar erőmű miatt magas lett az ár. Tehát nice move, szétcseszi az egész piacot a szél és főleg a naperőmű, nem hoz kb. semmi előnyt, majd ezt már erényként állítod be, hogy emiatt jó letenni ezeket.

Hát hallod, ezen még Münchausen báró is röhögne, olyan meseszerű hülyeség, mint amikor saját hajánál rántotta ki magát a bajból.

Nem hittem volna, hogy lesz lentebb, mint manfred eddigi propija, de ez már mindent üt.
 
Last edited by a moderator:
  • Tetszik
Reactions: 2ndt

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
2002 előtt kb. semmi szélkerék és 0 napáram, a német áramár 15 cent volt, ami mai áron 47 Ft/kWh. Adtam rá linekt. Akkor itthon volt 44 Ft/kWh. Hol a nagy difi? Hm..? Amit hazudozol be keményen?
Hja meg 1970-ben is....
Miért nem azokkal az adatokkal dolgozol, ami releváns. Onnantól kezd el összehasonlítani a számokat, ahol elkezdték "terhelni" a hálózatot a megújulók.
Arra van adatod, hogy mennyi megújuló volt 2002-től 2009-ig terjedő időszakban? Mert ugyebár 2006 és 2009 között gyakorlatilag azonos zöldenergia támogatás terhelte a végfelhasználói árat (4-5%).
Erre az időszakra pedig már betettem a hivatalos statisztikai adatokat. Ugye? Megvan
Akkor hogy kiszűrjük az árfolyamtorzítást itt van az EUs energiaár history visszamenőleg 2006-ig
Az aránypárok centben:
Németország / Magyarország
2006: 18.32 / 10.75 eltérés 70%
2007: 19.49 / 12.22 eltérés 59,5%
2008: 21,48 / 15.45 eltérés 39%
2009: 22.82 / 14.83 eltérés 53,8%
A 40-70% elég lesz?
De azt megkérdezhetem, hogy az általad betett nagyon részletes grafikonon a kék vonal vajon miért zuhan be 2008-2009 körül? ;)
HkPkV5i.png

És ha te feltettél a nagyközönségnek kiváló (már-már nemzeti konzultációs szintű) manipulatív kérdéseket, akkor azt megkérdezhetem, hogy bújtatott támogatásnak minősül-e az piaci szempontból, hogy költségvetési pénzből finanszírozzák egy leendő erőmű beruházásának kamatköltségeit?