Persze, de azok protók voltak. A GD .338-asa meg már termék.
Oké. De a .338-assal már jelentősen mobilisabb lehet.
Hát én arról nem tehetek, hogy a nyugatiak ilyen szar géppuskákat csináltak (vagy ennyire jót az oroszok). Mindenesetre nyugaton cipelik biza a 10+ kilós 7.62-eseket.
Én ugyan nem akarok. Csak azt gondoltam, talán nem árt, ha egy 21. századi géppuskával le lehet küzdeni a könnyebben páncélozott célokat is szükség esetén. De a tévedés jogát fenntartom.
Ne haragudj, de ez már szándékos ferdítés és kötekedés a részedről.
Mivel egy normális APC-t nem a .338-as, de még a 12.7-es, dedikált páncéltörő lövedékkel szerelve sem visz át és ezt te is pontosan tudod.
Direkt nem is APC-t írtam, hanem "BTR-hez hasonló járműveket". Amikből még rengeteg helyen van és rengeteg, szóval nem nehéz beléjük botlani bármilyen konfliktuszónában. Meg vannak még a különböző sufnituning páncélozott "dzsihádmobilok" (ilyesmiket még Donbasszban is használtak).
A legtöbb MRAP-re (már ahol megadják...) STANAG 4569 Level 2, vagy Level 3 védelmi szintet írnak. Sajna általában nem részletezik, hogy ez most a ballisztikai, vagy az aknavédelmi szintje-e. De egy Level 2-es ballisztikai védelmű MRAP-et át fog vinni a .338-as (AP).
A kaliberváltással kapcsolatban, én akkor látom értelmét, mint már korábban is leírtam, ha lesz-lenne a jelenlegi 7.62-es géppuskák többségének helyére a 6.5-6.8-as (és ugyanez a karabélyokba, DMR fegyverekbe) és a kisebb részük helyére meg a .338-as.
Ööö, az amcsik azt nyomják most, hogy még az új 6.8-asuk is át fog vinni minden jelenlegi és közeljövőben várható testpáncélt. Persze nyilván nem rézköpenyes ólommagvas lövedékkel...
A modern Lvl 4-es plate-et ugye 7.62-essel is átlövöd közelről, ha kellően spéci a lövedék (M993). Meg ugye, géppuskával nem csak 100 méterre, hanem gyakran 1 km-re vagy azon túl is lősz. Na ott már korántsem mindegy, hogy mekkora a lövedék (maradék)energiája. És a 7.62-es ebben nem túl fényes. Az benne a poén, hogy úgy 1 km-en már a 6.5 Grendel is erősebb, mint a kifejezetten "mesterlövész" célra szánt és ezért az átlag 7.62x51-es lőszerek lövedékénél jobb BC-vel rendelkező M118LR.
Na most a .338-as meg pláne. Tehát ahol a 7.62-es már csak egy 9 mm-es pisztolylőszer energiájával rendelkezik, ott még a .338-asnak akkora energiája lesz, mint a 7.62-esnek a csőtorkolatnál.
De mindegy én elengedtem ezt a témát, úgy sem én döntök.