Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Erről nagyfater jut eszembe, mikor gyerekként mentem vele a hegyre szőlőt metszeni vagy kapálni akkor mindig forró teát hozott. Én csak néztem hogy meghülyült vagy mi, de belegondolva ha meleget iszol a szervezet elkezdi hűteni magát, hogy helyreálljon a normál testhőmérséklet. Nem is nagyon izzadt velem ellentétben.
A sivatagi népek is forró teát isznak. Ami még ide illik, hogy asszem a déligyümölcsök szintén hűtési reakciót váltanak ki a szervrzetből -- és mifelénk mégis télen eszik a népek a narancsot. :)
 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Nem akarok részt venni ebben a szardobálásban(és közben örülök hogy nem a sport topikot szennyezzük ezzel a sehová sem vezető vitával), de azért azt nem árt tudni hogy az alapok nincsenek rendben. Hiába teszik bele a nagy pénzt, ugyanazok az arcok felelősek az utánpótlás kineveléséért akik millió alkalommal kudarcot vallottak már, ugyanúgy a gazdag hülyegyerek fia fog lehetőséget kapni aki szponzorálja egy "kicsit" az akadémiát meg az adott csapatot, ugyanúgy itt vannak a kenőpénzek, a visszaosztott fizetések, stb. Most van néhány reménysugár, a külföldön nevelkedő és melózó edzők között(pl Dárdai), de elég pesszimista vagyok ezügyben.

Bónuszként egy személyes élmény.
68752054_2796609330368811_8139926185221029888_n.jpg

A kép 1997-ben készült, a Magyarország-Svájc meccsen, augusztus 20-án volt. A mérkőzés után megnéztük a tűzijátékot és csavarogtunk a városban mert hajnalban indult a vonatunk. Egész éjjel arról beszéltünk hogy majd a Lisztes-Sándor Tamás generációval kijutunk a vb-re. Néha én is tévedhetek, na. :)

Oké, de ez Atlanta után volt. Atlanta után, amikor Nigéria ellen egész jól helytálltak, Japán ellen meg Sáfár benézte, na akkor még volt valós reménykedés. Svájc se volt túl jó. A Fradi a topcsapatát 3:0val intézte el 95ben otthon.
 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
De. A Diósgyőr stadionjában előtte atlétikai versenyeket is lehetett rendezni, volt rekortán, meg minden, ami ahhoz kell. Most meg van egy focikatlan...
Nehogymár visszasírod a régit! :D
A mostani azért fényévekkel jobb stadion.

De ha már kesergünk, régen volt salakmotor Miskolcon. Ha jól tudom már az sincs. Vagy volt a Vasgyár. És már az se. Stb.

Mégis, Miskolc szebb és élhetőbb, mint bármikor. Persze szerintem.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Vagyis tobbfunkcios stadionok kellenek? :rolleyes:
Hogy még nehezebb legyen fenntartani? :) A debreceni modell kellene, vagy amit a Fradi a Groupamával vagy az irodaházzal lépett.

Anno, amikor volt a rendszerváltozás és utána egy-két jobb stadionban is jártam külföldön, akkor utána fejben megterveztem, hogy milyen stadionok kellenének Magyarországra. A koncepció - szerintem - üzletek, irodák, rendezvényközpont az alsó szintre a stadionon belül. Ez eltartaná az egészet. Mellé normális, nem egyből rögtön a hétre ugró meggazdagodás okán a jegyárak alacsonyak, mellé sok apró eladható olcsó ajándékkal az ajándékboltban. Ez lenne az optimális, persze még értelmes helyen felépítve magát a stadiont. Pl. téma parkot a közelbe, stb. (pl. mekkora ötlet a Fertőrákosi Kőfejtőben a színház! Az tartja el a falut, közel a határ, stb. és tényleg klasz kis napi bevételük van abból a nagy semmi kőbányából.) A lényeg, hogy ne csak kéthetente legyen kihasználva. Nálunk olyat, mint a régi Arsenal stadionban, hogy "bele a közepibe", a helyiek ezerszámra mennek meccsre akkor is, ha szar a csapat, egyesek a stadion mellett vesznek lakást, csak hogy közel legyenek a pályához, na ez nincs. Mondjuk a pályát sem pálya már, de nem messze van tőle az új, ami már nem annyira feelinges, mint régen, de kellett egy jobb, na.

A pályák amúgy nem rövidtávra épülnek. Ha tényleg összejön amit a V4 akar, hogy közös bajnokság, akkor az nagy lökést adhat a focinak, még ha mondjuk 18 csapatos az első, és 18 csapatos NYUGAT-KELETI is lesz a V4 második osztálya. Orbánék szeretnék a fekete manitól megszabadítani a focit, és hogy NE az önkormányzat, hanem a szponzorok tartsák el a csapatokat. Ahhoz pedig kell egy jó stadion, nem elég a jó minőségű pálya egy libalegelő szintjén. De ez persze még terv. Hogy megvalósul-e? Nem tudom, de a hokinak jót tett. Szerintem a focinak is jót tenne. Akik meg stadionoznak, ha anno a 20. század elején nem kezdik el építeni a csapatokat és nekik a pályát, nincs ilyen focimúltunk, sem két VB ezüstünk. Az olimpiai címekről már nem is beszélve.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and zeal
M

molnibalage

Guest
Akik meg stadionoznak, ha anno a 20. század elején nem kezdik el építeni a csapatokat és nekik a pályát, nincs ilyen focimúltunk, sem két VB ezüstünk. Az olimpiai címekről már nem is beszélve.
Számomra indifferens. Ettől nem élek jobban.
Ellenben szarabbul közlekedek, mert arra nem jut pénz.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Ez nem építi az imázst, az biztos :(.
Szerintem ez nem rontott rajta, elmeháborodottak/primitívek mindenhol, minden rendszerben vannak-voltak-lesznek.

Amivel a honvédség az imázsán javíthat szerintem:
Modern felszerelés, de ami nem modern az se legyen elhanyagolt rozsdakupac.
Rendes laktanya- ne legyenek már olyan igénytelenek mint a MÁV-nál dolgozók (jó ott az alkohol nagy ellenség, az a pár ember akivel én eddig hivatalos ügyben a honvédséggel találkoztam kurvára nem az volt), ha nem az ő feladata is lehet igényes a környezetére.
Rendes egyenruha - pár hete futottam a Desedánál, futottak katonák is, volt vagy 3 fajta cucc rajzuk, mindegyik másmilyen árnyalatra fakulva. Mikor megyek hozzájuk egyeztetni akkor mindegyik másképpen néz ki.
Kevesebb dagadt katona - főként a tisztek, amikor találkozunk velük. Kérdeztük egyszer hogy miként ment a fizikai felmérés, röhögött hogy papíron kurva jól, azt sem tudta mit kell csinálni ott az őrnagy úr. Ami klassz, meg ő irodista, de a sereg fényét nem emelte. Meg ha van ilyen akkor tartsák be, ha nem lehet/nincsen értelme akkor nem kell ez a szabály.
Némi átláthatóság -ebben kibaszott gyengék, nem is értem miért. Az ellenség úgyis kideríti ha komolyan gondolja hogy hány működő tankunk van, akkor mindek titkolózni. Vagy hogy mennyi helikopter repülőképes - a spotterképekből ki lehet számolni, erre államtitok.
Megjelenés rendezvényeken - ezt mostanában azt hiszem jól tolják.
Katasztrófavédelemben részvétel - ebben meg sosem volt hiba.
Még egy csinos katonai szóvivő kell, Benkő azért elég nehézkes és nem megy neki a civil beszéd azt hiszem.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Hogy még nehezebb legyen fenntartani? :) A debreceni modell kellene, vagy amit a Fradi a Groupamával vagy az irodaházzal lépett.

Anno, amikor volt a rendszerváltozás és utána egy-két jobb stadionban is jártam külföldön, akkor utána fejben megterveztem, hogy milyen stadionok kellenének Magyarországra. A koncepció - szerintem - üzletek, irodák, rendezvényközpont az alsó szintre a stadionon belül. Ez eltartaná az egészet. Mellé normális, nem egyből rögtön a hétre ugró meggazdagodás okán a jegyárak alacsonyak, mellé sok apró eladható olcsó ajándékkal az ajándékboltban. Ez lenne az optimális, persze még értelmes helyen felépítve magát a stadiont. Pl. téma parkot a közelbe, stb. (pl. mekkora ötlet a Fertőrákosi Kőfejtőben a színház! Az tartja el a falut, közel a határ, stb. és tényleg klasz kis napi bevételük van abból a nagy semmi kőbányából.) A lényeg, hogy ne csak kéthetente legyen kihasználva. Nálunk olyat, mint a régi Arsenal stadionban, hogy "bele a közepibe", a helyiek ezerszámra mennek meccsre akkor is, ha szar a csapat, egyesek a stadion mellett vesznek lakást, csak hogy közel legyenek a pályához, na ez nincs. Mondjuk a pályát sem pálya már, de nem messze van tőle az új, ami már nem annyira feelinges, mint régen, de kellett egy jobb, na.

A pályák amúgy nem rövidtávra épülnek. Ha tényleg összejön amit a V4 akar, hogy közös bajnokság, akkor az nagy lökést adhat a focinak, még ha mondjuk 18 csapatos az első, és 18 csapatos NYUGAT-KELETI is lesz a V4 második osztálya. Orbánék szeretnék a fekete manitól megszabadítani a focit, és hogy NE az önkormányzat, hanem a szponzorok tartsák el a csapatokat. Ahhoz pedig kell egy jó stadion, nem elég a jó minőségű pálya egy libalegelő szintjén. De ez persze még terv. Hogy megvalósul-e? Nem tudom, de a hokinak jót tett. Szerintem a focinak is jót tenne. Akik meg stadionoznak, ha anno a 20. század elején nem kezdik el építeni a csapatokat és nekik a pályát, nincs ilyen focimúltunk, sem két VB ezüstünk. Az olimpiai címekről már nem is beszélve.
Igen, ha jobban beépül a helyi életbe a stadion a szolgáltatásaival, az vszeg jót tesz meccslátogatási kedvnek is. Ha pl. az emberek oda járnak edzeni is, mert van konditerem, szabadtéri edzőpark, vagy bérelhető kispálya, ha van egy gördeszkás-bringás őrjöngő, kresz-park, futókör, ha oda lehet vinni a kölyköket mindenféle programokra stb., akkor van értelme stadiont építeni, és nem csak szigorúan a bevétel oldaláról nézve. Így meg...
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Látom nem sikerült megérteni. Az idő nagy részében az MU stadionban sincs meccs. Csak az teltházas jellemzően és így "kicsit" más mutatókkal operál, mint egy magyar...


Ezt a faszságot kérném számokkal levezetni és nem a levegőbe dumálni.

Mennyi is pl. az új Grupama Aréna? 14 Mrd HUF. De ezt üzemeltetni is kell és magának a csapatnak is van bére. Ebből kérlek úgy ökölszámokkal vezesd már le, hogy átlagos NB1 3000 nézővel hogyan térül meg ,amikor egy belépő átlagosan 2500-4000 HUF helytől és meccstől függően? Ja, és ebben ÁFA is van.

Tudod mit? Legyen akkor 4k HUF a jegy, ÁFA ne legyen, üzemköltség 0.
14 mrd beruházás mellett 4k HUF jegyből 3,5 milliót kell eladni ahhoz, hogy elérd ez a bevételt. Átlagos 3300 nézővel ez 1060 db meccs. Ez hány futball idény? Hol vannak a kiadások ehhez képest?

A koncert és egyéb hülyeségekkel ne gyere, mert ott a profit nagy része nem az aréna tulajnál csapódik le, neki ez ajándék a megtérülés szempontjából.

Ennyit a foci és beruházásról. Állambácsi nélkül hol lenne az egész...? Milyen alapon basszák el a pénzt erre?


Lásd Cifu kommentjét. A magyar röplabdának semmiféle komoly sikere sincs, a stradröpinek sem még olyan szinten nincs hozzá pálya, hogy az elképesztő. Ellenben közelharc megy a termekért és kihalásos alapon lehet kb. egy újhoz jutni aranyáron.

Az élsportról meg csak annyit, hogy pont az egyik BME-s versenycsapta lenyúlta a teremidőnket emberi sávban, majd aztán baszott megjelenni az edzések úgy 80+ százalékán, de ettől az idő övék és kész. LOL. Az élsport húzza fel a többit ugye? Lófasz. Speciel minket még tönkre is tett. 2 év után úgy döntött a csapat, hogy péntek este 20:30-ra inkább nem kérjük a termet, mert alacsony a létszám. Pedig mi is kifizetnénk a termet korábbi időpontra.

Köszi "élsport".



15+ éve hallom azt a faszságot, hogy a élsport húzza magával, én meg azóta is magamnak intézem, hogy sportolhassak. Jah, persze. Látom. Azóta csak 3 generáció ért el futballban kb. semmit és basztek el egy rakás pénzt. De, ha még elértek volna is, attól nekem mitől jó...? Az, hogy röplabdázzak úgy havi 20k kiadás görgetve. Nekem miért nem fizeti állambácsi? Vagy más csapatnak? Csak mert neki hobbija az ami?

Miért a foci a kiemelt és kap olyan pénzeket, hogy ihaj, amikor kb. teljes ifi és felnőtt korom alatt a magyar futballsport komoly nemzetközi sikereinek száma úgy 1 db volt, de az is véletlen volt a 2016-os EB-n. A világraszóló zakók száma ellenben no.1, mert tudtommal nincs még egy olyan ország a világon, ahol futball és élsport szavakat használják egy mondatban és szerkezetben, majd egy év alatt sikerült két olyan "futball nagyhatalomtól kikapni", mint Andorra és Luxemburg.

Ez az "élsport" kérlek magyarázd már meg, hogy mit húz fel és hogy és mivel indokolható, hogy erre 0 Ft-nál többet költsön az állam?
(Egy diktatúrában ezek már egy bányában dolgoznának vagy a föld alá lennének temetve.)

Nagyon sokszor kellett hússzor elmszámolnom, hogy ne küldjelek el oda, ahova váló vagy a propagandáddal és "érveiddel" együtt a francba.
A Groupama stadion pont rosz példa mert az építése után az állami bevétel pluszos a telek ügyletek miatt. Amúgy nem a Fradi a stadion tulaja-üzemeltetője,de nem is az állam. Vannak rentábilisan üzemeltethető stadionok,mint a Groupama vagy a debreceni stadion.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Nem nem mar joval korabban volt mint a fernccsatorna kivaltasa /nezz utanna a szabalyozas idelyenek./ egyebkent lehuztam egy evet a vizugynel es egy olyan telepulesen nottem fel ami kvazi egy sziget es a duna szabalyozasakor kerult eggyik partrol a masikra.../ en nem csak belebofogok ebbe a temaba /mar 2010 es elso 10 kommentem kozott szerepelt ez a tema... /pedig akkor meg off volt offra./a dunaszentgyorgy -fokto/uszod /paks kalocsa/ hiddal eggyutt
Szabályozás jól írtad, örülök neki!
Idelye az pontos j.

Árvízvédelmi töltésre nem szabad már évtizedek óta vasutat építeni, és jól van ez így. Vannak visszamaradt esetek, az is mind szar.
Milyen szabályozás idejére gondoljak vissza? Ja, voltak ötletek több száz éve is a csatornára, nem lett belőle ötletnél több. A Horthy-korszakban kezdték komolyabban venni, és a komcsik nekikezdtek de pillanatok alatt abba is hagyták.
A Homokhátságot nehéz keresztezni, vagy emeled a vizet az pénz és kell bele mederburkolás, vagy 40méternél is mélyebb bevágás kell. És az sem oldja meg a vízkészlet pótlást, csak a hajózásét amire meg kevesebb a szükség ma már a közúti közlekedés és a vasút korában. A Tiszán meg teherhajót Szolnok felett nem is nagyon látsz. de odáig sem nagyon. A víz az a legmagasabb ponton kellene hogy segítsen a környezeten. Mikor a kollégák dolgoztak ezen az volt a megegyezés hogy 350-400millió m3 vizet kellene felhordani, évente. A Velencei-tó az 40milló köbméter ha jól tudom.
Áramot nem tudom mennyit termelne, idézek a Wikipédiából: "Dunaharasztinál a Duna 98 méter tengerszint feletti magasságon folyik, míg a homokhátság tetejét Cegléd térségében érte volna el a csatorna kb. 132 méter magasságon. Innen a Tiszához majdnem 50 métert kell még ereszkednie, mivel az Szolnoknál 82 méter tengerszint feletti magasságon folyik." Ez alapján van 17m nyereség, de annak egy részét ellövöd arra hogy felemeled a vizet, valamit egy nagy része el is szikkad, hisz az volt a cél. Ha meg burkolod a medret akkor nem pótolod a vízkészletet...
Nem tudom hogy részt vettél-e a Homokhátság vízkészlet számításaiban mikor vízügyes voltál, de az egy elég vastagon reménytelen ügy sajnos. Szomorú dolog ez, de nem tudom van-e ebben az országban most 1000+ milliárd erre a problémára.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 338
113
Vannak itt ugyes tanacsadok.

Van egy kissebb fennallo befektetesem daniaba. Most jon a vizvalaszto. Lejar a dolog es a kozeljovobe valaszthatok. Felveszem a penzt vagy hagyom bent jobb myereseg igeretevel kecsektetve... Rovid tavon... De kozepes tavon groland okan vagy akar hosszu tavon rejthet buktatokat...

A penzre a mindennapi elethez nincs szuksegem... Fejlesztesre viszont jol jonne...amibol meg magasabb bevetelt tudnak elrni jobb hatekonysaggal...

/a valakit erdekel kiszamolom pontosan../privatba./

De nem egy tul nagy osszegrol van szo de a kello fejlesztesek se tul nagy volumenuek... /a kozeljovoben mas forrasbol szinten megoldhato kivitelezesuk.../

A lenyeg szerintetek hozzam haza a dan koronam /az utolso kinti dan befektetesembol.../ vagy kockaztassak es hagyjam kint azt a nem tul szukseges osszeget?

A 3. Opcio hogy daniaba kezdek valamit az osszeggel.../egyeb befekttetes./
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz