Én nem a felújítás mellet kardoskodtam, sajnálom ha később itt félrement a vita. Én azzal értek egyet, hogy tartsák bizonytalanságban a lehetséges ellenfeleket a tankok állapotáról, használhatóságáról, erre még jók lehetnek. Ha eladjuk őket, az az abszolút lemondás, önként mondunk le egy elméleti lehetőségről. Az ellenség pedig elméleti lehetőségeket vizsgál egy esetleges konfliktusban. Ha van valami, az egy lehetséges kihívás neki, ha nincs az egy biztos felderítési adat arra, hogy csak 44 (+12) harckocsink van/lehet. Amíg Közép-Európában ilyen szintű harckocsik vannak rendszerben, hasonlóan rossz állapotban, addig lehet szerepe egy védelmi doktrínában.
Elvileg valamennyi pénz van a rendberakásukra. De szerintem amennyiben ennyire katyvasz az egész, akkor nem lenne-e több értelme ezeket elpasszolni, és a befolyó összegből a hamarosan megérkező A4-ekhez hasonló második zászlóaljat összerakni (persze némi ráfizetéssel)?
Hogy mit nyernénk velük:
- Csökkenne a kiszolgaló személyzet terhelése. A leírtak szerint emberfeletti melló egy századnyi működő hk.-t egy gyakorlatra összelapátolni.
- Az új belépőknél megszűnik a képzési dilemma. HR egyszerűsödés.
- Egyszerűsödik a logisztika. Most nem sorolnám fel a komplet alkatrészlistát, de ha már csak a fogyó eszközökre, anyagokra és legfőképpen a lőszerre gondolok látszik, hogy mennyi adminisztrációtól szabadulnánk meg.
- Megszűnik a zsákutca opció a járművek korszerűsítésében. Az A4-eket a legfrisebb A7-ig upgradelni lehet (V-ig biztosan)
- Megtörténik a teljes NATO átállás, amivel a vállalásokat teljesítjük.
- És egy A4 harcértéke szerintem még mindig jóval magasabb, mint a jelenlegi 72-eseinké.
És akkor már nem csak maszkirovka jelleggel lennének tankjaink a 2. zászlóalj erejéig, hanem valós értelemben is.
A személyzeti és logisztikai előnyök mind-mind embert, időt, és pénzt takarítanak meg. Sok-sok pénzt.