Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Sztem magyarnak lenni menő, és pont az tart egyben egy nemzetet, hogy az istenadta nép sokat tud a saját örökségéről -- de nem feltétlenül kell mindenkinek mindent tudnia. Ha a saját érdeklődési területén ki-ki elég művelt, akkor rendben leszünk, mert ez egy közös tudás. Nekem pl. az irodalom és a zene a kattanásom, de pl. a földrajzhoz mafla vagyok. Amíg van köztünk olyan, aki elkötelezetten kutatja és tudja azt, amit én nem, addig számíthatunk egymás tudására. Manapság ráadásul nem is annyira az adatszerű ismeretanyag számít már, hanem az átlátás. Az Árpád-ház királyait kinézhetjük akárhonnan, de az igazi tudás, hogy melyikük-mit-miért csinált.
Mondjuk sokaknak segített az irodalom megutáltatásában az is,hogy harmatos tankönyveink voltak. Mohácsy 70-es években szakmunkásoknak készült tankönyvéből tanulni 2000-es években,egy jónevű gimiben,szerintem gáz. Nekem az volt a mákom,hogy nagyapám magyar-töri szakos tanár volt,és ő vezetett rá az irodalom élvezetére. Nélküle,és a ,,könytára" nélkül lehet én sem olvasnék.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll
M

molnibalage

Guest
Nem vettem magamra,mert én is rühelem a mindenkinél nagyobb királyok vagyunk,csak az egész világ összeesküdött ellenünk attitűdöt.
Szerintem sincs olyan összefüggés a hazaszeretet ill. általános műveltség között, mint amit az úriember láttatni akar. Évszázadokik írni-olvasni nem tudó emberek áldozták fel magukat a hazájukért a világon mindenüt.
Amit a festészetről gondolsz az leblokkolt egy kicsit. :) Gondolom a reálos elméd miatt van; ,,Nem lehet mérni akkor,hogy a fenébe tudják melyik mennyire értékes?" :)
A teszt tényleg érdekes lenne,mondjuk nem a Mona Lisa lenne a legmegfelelőbb,talán túl ismert,de értelek,és egyet is értek.
Amúgy tényleg vannak kiválló festők,kortárs magyarok is,és nem kerülnek őrült összegbe a műveik.
De a jövő értelmisége ne legyen sekélyes,igenis szükség van egy az átlagnál magasabb műveltségre.
Pontosan.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
https://minner.hu/az-emberi-munkaer...dIiY23G57lMW29NoCYYR3mbRPqLN9bqacNa08CjH5L6tQ

Kicsit szomorú de igazából számolni lehetett vele, egy új és drága kiforratlan technológia nem fog bevezetéskor győzni a milliónyi biorobot felett. Afrikában is jobban megéri felvenni 100 embert havi 60 dollárért hogy ássanak mint beindítani a gépeket. Az első gépek tudásukhoz képest persze drágák de elég csak a telefonokra gondolni mi ment végbe pár év alatt és arányába nemhogy drágább de olcsóbb lett sokkal.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Mondjuk sokaknak segített az irodalom megutáltatásában az is,hogy harmatos tankönyveink voltak. Mohácsy 70-es években szakmunkásoknak készült tankönyvéből tanulni 2000-es években,egy jónevű gimiben,szerintem gáz. Nekem az volt a mákom,hogy nagyapám magyar-töri szakos tanár volt,és ő vezetett rá az irodalom élvezetére. Nélküle,és a ,,könytára" nélkül lehet én sem olvasnék.
Hát pont ez lenne családi tudás, amiről beszelek. A nagynéném pl. egy tucat verset megtanított nekem, mire megtanultam olvasni. Mérnök apámtól jött egy csipet műszaki átlátás stb-stb. Ez a kultúránk maga.

Amúgy a magyar kultúra sok extrát tartalmaz, lenne mit ápolnunk. A népzenei hagyományunk pl. egyedülálló, és ezeken az alapokon sok remek zenemű született. A nyelvünk szintén izgalmas terület, mert a magyar szókincs és a nyelv szerkezete nagyon alkalmasak a valóság sokrétű és pontos leírására, ami nem csak az irodalomban, hanem a hétköznapi kommunikációban, az emberi kapcsolatokban is hasznos (lenne). Ha rajtam múlna, egész más megközelítésben tanítanám a nyelvünket. A gyerekeimen már bevált :D
 
  • Tetszik
Reactions: BiancoGasto
T

Törölt tag 008

Guest
Egy nagyon jó kis interjú egy grid girl-ről. Asszem nálunk nyugaton így hívják őket. Szóval a versenyautók között álló esernyős lány.


Angolul nem tudóknak kis érdekesség. Egy eseményre olyan 200 lány jelentkezik és abból 10-et vesznek föl. Amikor rákérdeznek, hogy mi a véleménye arról, hogy egyesek szerint ez a nők szexuális tárgyá tétele és be kellene szüntetni nem is érti. Ez csak egy reklám. Mást reklámoznak a férfiak és mást a nők. Ennyi.
Szóval feminácik fakju csajokat a gridre! :)
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Szerintem a vaktérképet mindenki utálta, konkrét élmények hiányában nehéz is bármihez kapcsolni random településneveket amely félig megszűnt cukorgyáráról híres.

Ettől függetlenül nem bánom hogy ezt próbáltak több kevesebb sikerrel belém verni, legalább amikor ne adj Isten arra járok nem csodálkozok rá a helyre hanem valamennyi alap információm már van róla. Földrajz, történelem erről szól.

De inkább egy csomó haszntalannak ismeret amiről később kiderülhet hogy hasznos, mint hogy igazi szakbarbár tahóként éljen le az ember egy életet, az szerintem nagyon nem európai mentalitás.
Gondolom az elvesztegetett időd nem zavar. Ilyen erővel kb. a telefonkönyvet is belehet magolni, mert hátha egyszer szükséged lesz rá.
 
M

molnibalage

Guest
Elvesztegetett idő altalanos meg közepiskolas korban?
Igen. Tanulhattam volna helyette más értelmes dolgot is.

Nekem négy évig kellett olaszul tanulnom, amikor már akkor sem láttam semmi értelmét. Mert kitalálták azt a baromságot, hogy a két nyelv az kötelező. Az emberek 99%-a az egy idegen nyelvvel is remekül elboldogulna. A nyelvtudásba beleszerelmesedesés túl erős. Mennyi az esélye annak, hogy az átlagpolgár élő, használt nyelvként tartson meg két nyelvet?

Kb. 30 oktatási hét van egy évben. 4x30x3 = Csak a tanórák elvettek 270 órát a nagy büdös semmire, nem beszélve az otthoni készülések, hogy azért úgy egy átlag 3-sal átmenjek. Úgy, hogy utáltam az egészet és néhány hónap múlva megszólalni sem tudtam volna olaszul. Ez idő alatt tanulhattam volna még matekot, fizikát vagy bármi mást, ami érdekelt is volna vagy hasznos is lett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Igen. Tanulhattam volna helyette más értelmes dolgot is.

Nekem négy évig kellett olaszul tanulnom, amikor már akkor sem láttam semmi értelmét. Mert kitalálták azt a baromságot, hogy a két nyelv az kötelező. Az emberek 99%-a az egy idegen nyelvvel is remekül elboldogulna. A nyelvtudásba beleszerelmesedesés túl erős. Mennyi az esélye annak, hogy az átlagpolgár élő, használt nyelvként tartson meg két nyelvet?

Kb. 30 oktatási hét van egy évben. 4x30x3 = Csak a tanórák elvettek 270 órát a nagy büdös semmire, nem beszélve az otthoni készülések, hogy azért úgy egy átlag 3-sal átmenjek. Úgy, hogy utáltam az egészet és néhány hónap múlva megszólalni sem tudtam volna olaszul. Ez idő alatt tanulhattam volna még matekot, fizikát vagy bármi mást, ami érdekelt is volna vagy hasznos is lett volna.
Na ez szép. Mondjuk kevés ember beszélhet olaszul,főleg műszaki területen,de persze egy jó nyelvtudás többet ér,mint két idegen nyelv gyenge ismerete.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Mert kitalálták azt a baromságot, hogy a két nyelv az kötelező.
Nem tudom. Belgiumban már 30 évvel ezelőtt mindenki beszélt a hollandon és a francián kívül németül és angolul is, mi meg 30-an tudtunk felmutatni 5 embert, aki a magyaron kívül egy idegen nyelvet beszélt... Nem volt jó érzés.
 
T

Törölt tag 008

Guest
..... Mennyi az esélye annak, hogy az átlagpolgár élő, használt nyelvként tartson meg két nyelvet?.....
Hát nálunk olyan 2-3 éve kezdték el pedzegetni, hogy az angol és a magyar az nem számít már nyelvnek annyira alap, szóval az új jelentkezőknek kell mellé majd még egy.
Tény kb 100 álláshirdetést láttam nálunk francia, orosz, spanyol, olasz, de még szuahéli is volt a követelmények között. Nagy szerencse, hogy közben elfogyott a munkaerő, szóval most épp 1db angol nyelvtudással felvesznek a legtöbb pozicióba.
Nekem is rá kellene feküdni mégegyre. Sajnálom, hogy anno hülye voltam és az oroszt elfelejtettem, most meg már nincs időm semmire. :(
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Nem tudom. Belgiumban már 30 évvel ezelőtt mindenki beszélt a hollandon és a francián kívül németül és angolul is, mi meg 30-an tudtunk felmutatni 5 embert, aki a magyaron kívül egy idegen nyelvet beszélt... Nem volt jó érzés.
mandiner.hu
"... Egy holland, ha balra csavarja a nyelvét, akkor tud angolul, ha jobbra, akkor tud németül.
A magyar egyedülálló nyelv, mi ilyen szempontból hátrányban vagyunk. ...
"

Plusz azért egész sokat behoztunk a lemaradásunkból 30 év alatt, míg a hollandok nem fejlődtek semmit sem. :)
 
M

molnibalage

Guest
Nem tudom. Belgiumban már 30 évvel ezelőtt mindenki beszélt a hollandon és a francián kívül németül és angolul is, mi meg 30-an tudtunk felmutatni 5 embert, aki a magyaron kívül egy idegen nyelvet beszélt... Nem volt jó érzés.
Egy olyan környezetben, ahol van esélyed aktívan használni ez lehet, hogy megy. Két határon túli magyart is ismerek. Az egyikük szlovákul, a másik szerbül tud, és persze angolul. De a másik két nyelv is addig volt magas szinten, ameddig otthon éltek és használták aktívan, ma már annyira nem.

Én mi a túrót kezdenék az olasszal? Hol tudtam volna itthon élőben használni vagy BME-n 2001-ben...? Vagy akár ma? Egy régi barátom 17 évesen letette a német középfokút anno a Rigó utcában és utána sehol nem volt esélye használni. 5 év múlva ott tartott, hogy szinte megszólalni nem tudott már németül. Belgium kvázi alapból kétnyelvű.

Oroszul még tanultam is volna még önként is, de arra lehetőség nem volt. Púp volt a hátamon az egész. Fizikából gimi negyedikben a fakt és a tanárnőm önkéntessége miatt heti 7 fizikám volt. Na, annak volt is értelme és önként toltam.

Hát nálunk olyan 2-3 éve kezdték el pedzegetni, hogy az angol és a magyar az nem számít már nyelvnek annyira alap, szóval az új jelentkezőknek kell mellé majd még egy.
Tény kb 100 álláshirdetést láttam nálunk francia, orosz, spanyol, olasz, de még szuahéli is volt a követelmények között. Nagy szerencse, hogy közben elfogyott a munkaerő, szóval most épp 1db angol nyelvtudással felvesznek a legtöbb pozicióba.
Nekem is rá kellene feküdni mégegyre. Sajnálom, hogy anno hülye voltam és az oroszt elfelejtettem, most meg már nincs időm semmire. :(
És értékes tudást a nyelv mellé mikor szerez az ember és szakmai gyakorlatot? Az, hogy a piacnak irreális elvárásai vannak, az nem új. Mémek is vannak róla...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nem tudom. Belgiumban már 30 évvel ezelőtt mindenki beszélt a hollandon és a francián kívül németül és angolul is, mi meg 30-an tudtunk felmutatni 5 embert, aki a magyaron kívül egy idegen nyelvet beszélt... Nem volt jó érzés.
Belgium eleve kétnyelvű.A skandináv országokban,BeNeLux--ban és Svájcban lényegében mindenki több nyelven beszél,az angolul tudás általános.A többi nyugati országban viszont nem olyan rózsás a helyzet.Az átlag olasz csak olaszul beszél,az átlag francia meg csak franciául.Ugyanúgy mint nálunk,a fiatal és tanultabb rétegben van jelen az angol,de korántsem általános.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 725
3 824
113
Az meg van , hogy a völgyhíd a part menti települések ellenállása miatt épült meg? Az eredeti nyomvonal a parthoz közelebb volt. Nem mellesleg a vegyépszer építette. Ami az első orbán kormány udvari autópálya építő cége volt.
Ez úgy ahogy mondod valótlan.:(
A Medgyessy-kormány megváltoztatta az eredeti elképzeléseket, és acél helyett vasbetonszerkezetű hídra írt ki pályázatot (ennek okaként az egyszerűbb karbantartás, a párhuzamosan folyó más hídépítések miatti kapacitáshiány, de a Ganz Acélszerkezetek kiszorítása is felmerült). A hidat végül a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. Völgyhíd nevű konzorciuma építhette,[2] a kivitelezési szerződést 2004. május 7-én írták alá.[8]
Ebből következően minden amit lekövetkeztettek a fals információból ,ami akár lehet tudatos is! Téves lesz!!!!!!!
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Hát nálunk olyan 2-3 éve kezdték el pedzegetni, hogy az angol és a magyar az nem számít már nyelvnek annyira alap, szóval az új jelentkezőknek kell mellé majd még egy.
Tény kb 100 álláshirdetést láttam nálunk francia, orosz, spanyol, olasz, de még szuahéli is volt a követelmények között. Nagy szerencse, hogy közben elfogyott a munkaerő, szóval most épp 1db angol nyelvtudással felvesznek a legtöbb pozicióba.
Nekem is rá kellene feküdni mégegyre. Sajnálom, hogy anno hülye voltam és az oroszt elfelejtettem, most meg már nincs időm semmire. :(
Miert nem tanul meg mas is angolul? Miert nem szamít mar nyelvnek az angol? Tanuljon meg mindenki es meg van oldva. Persze ahany nyelven beszelsz annyi ember vagy bla bla bla....
 
M

molnibalage

Guest
Miert nem tanul meg mas is angolul? Miert nem szamít mar nyelvnek az angol? Tanuljon meg mindenki es meg van oldva. Persze ahany nyelven beszelsz annyi ember vagy bla bla bla....
Ja persze. Minden nyelven osztja meg antitudományos baromságait sok ember. A nyelvtudás önmagában semmit nem jelent.