Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ó igen, blogen az ész, aki nekiáll vitatkozni több száz éves összesített energetikai tapasztalattal bíró mérnökökkel....
de közben egy gőzciklus kondenzátor típusát sem tudja beazonosítani.
Ez a kemény nem a kád széle.

Szó sem volt eddig kondenzátorokról, kitaláltál valamit, hogy nem todok, amiről nem is beszéltem.

Melyik részét nem érted annak, hogy az export értéke nem tervezhető? Ha elárasztanád a piacot egy rakás árammal, akkor az lentebb nyomná az árakat. Tök jó, hogy közgáz I. kb. 3 előadásán elbuksz, a kereslet kínálati görbénél...
A francia atomerőmű export is ezért lendült meg a 2011-es év óta. De ez csakis a németek ostobaságának a következménye.

Senki nem akarja elárasztani a piacot egy rakás árammal. Megint kitaláltál valamit, hogy cáfolhasd.

Mi az, hogy átirányítja...? És, ha senkinek nem kell áram? Apafej, akkor jön az, hogy vissza kell valamit terhelni. Viszont van gradiens követési sebesség is.
Az ország energetikai jövőjét nem tervezheted arra, hogy "majd el tudjuk adni". Sem pénzügyi, semi műszaki alapon.

Ha senkinek nem kell az a nevetséges kis többlet, akkor az egyik reaktor teljesítményét visszaveszik pár százalékkal arra a pár órára, amíg nem kellett. Kábé ennyi. Úgy teszel, mintha komplett reaktorok teljesítményéről és nem annak a zsinóráramfogyasztás pár órányi egy-két százalékáról lenne szó! Szokás szerint kitaláltál valamit, hogy cáfolhasd, mert így könnyű!

15 éve 10% import sem volt. Ma 30% felett. Te ilyen szakaszokban gondolkozol, amikor az atomerőmű 60+ évre épül? EPIC...

Igen, ilyen durva a fogyasztásunk növekedése. Vedd már észre, hogy olyan mennyiségű már az importunk is, hogy az súlyos nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kockázat és semmi jel nem mutat arra, hogy csökkenne a jövőben! Minden épeszű helyen ilyenkor már építik azokat a kapacitásokat, amik szerinted fölöslegesek, mert lehet, hogy jön a harmadik világháború és után nem kell majd áram, szóval minek! Vagy valami ilyesmi lehet a hülyeség amire alapozod, hogy nem kell erőművet építeni, ha a saját fogyasztás masszívan növekedik és a meglévő erőműpark meg kiöregedik.

És a többi erőmű mit csinálna? Hogy a túróba szabályozna, amikor 40% tájára sem szeretnek lemenni és egy részükkel nem is lehet. Tehát, amikor leesik az igény mondjuk X GW alatt, akkor mit fog csinálni a rendszer? Mert már a zsiórkapacitás + gyors szabályzók teljesítményének 30-40% felett baj van, mert a szabályzó erőműveket vagy leverik a hálózatról, vagy visszaterheled az atomperművek valamelyikét rendszeresen. Melyik kezedbe akarsz harapni?

A többi erőművünk a mátrai lignitet leszámítva alapvetően gázerőmű, legalábbis a hosszú távon bezárásra nem kerülők azok. Szóval a többi erőmű az leáll, ha nincs szükség a termelésére, mert gyorsan indítható és állítható le. Ez a szerencsénk alapvetően, hogy ilyen mértékben kitettek vagyunk a gáznak, aminek következtében alapvetően gázerőművekre épül a nem atomerőművi kapacitásunk!

De írok. Csak nem figyelsz. A franciáknak a németek bohóckodása előtt is volt elvi lehetőség exportálni atomáramot, de nem tették, mert nem érte meg. Most, amikor a menetrenden túli német lengés van, akkor lehet. De akkor megint ott vagyunk, hogy te azért húznál fel olyan eszement erőmű parkolt, ami arra épül fel, hogy "majd exportálunk". Amikor ennek esélye kb. fej/írás.

Paks 1 és Paks 2, majd pedig Paks 2 és Tiszavasvári nem tudna exportra termelni, mert mire megépül Paks 2 már ahhoz is kevés lesz a két atomerőmű, hogy a saját zsinóráramfogyasztást fedezze a mostani növekedési trend mellett, mivelhogy már ma is csak éppen elég lenne ehhez! A gáz és ligniterőművek tudnának exportálni abban az időszakban, amikor nem termelnek.

Ugyanis nem mindegy, hogy a mi olcsó termelői árainkon exportálunk, vagy a magyar fogyasztói árak két-háromszorosán importálunk! Ezért van szükségünk saját kapacitásra, mert az import csak méregdrága lesz, minnél jobban elbasszák a németek, annál inkább!

Nem, nem mehetne a szabályozási tartalék miatt.

50 MW az előírt szabályozási tartalék. Szóval igazából még a zsinóráramtermelésbe is lesz beleszólása mondjuk a mátrai erőműnek a két paks vagy paks+tiszavasvári mellett!

Jelenleg a völgyigény már enyhén csökkenő mértéket mutat, erről is beszéltem. a munkaerőhiány miatt a szerelőüzemek egy része nem megy éjszaka vagy csökkentett kapacitással. Semmiféle realitása nincs az 5GW-os mélyvölgy igénynek 2030 táján. Ehhez 10 évig folyamatos 2,5%-os növekedési igény kéne. Ez már most nem igaz.

A német megtorpanás is közrejátszik ebben. És most Aszódira hivatkozok:

"2030-ig körülbelül 7300 MW új termelő kapacitást kell létesíteni (MAVIR számítás), ebből 3100-6500 MW-nyi lehet a nagyaerőművi kapacitás, például atomerőmű, 1600 MW megújuló alapú kiserőmű."

Ugyanitt négy éve a mostani hétezres csúcsterhelést jól becsülték meg előre egy szép ábrán. Ha veszed a fáradságot és elolvasod, akkor látod, hogy Aszódi is két új atomerőművel számol legalább és ő is ír arról, hogy Paks 1 leálíltása csak akkor reális, ha nemcsak Paks 2 épül meg, hanem Paks 1 helyett is épül egy új erőmű. Persze a többi alapvető érv is elolvasható az atomerőművi és exportkapacitásaink fejlesztése mellett.

Tudom, Aszódi egy húgyagyú hülye, hogy volt mersze már évekkel ezelőtt ellentmondani neked! :D.

Igen, ami helyett 400 GW-e-vel több zsinór termelés jön be.

Nem, nem jön be, mert 1980 óta kinőtte az ország a kádárizmus energetikai rendszerét. Most az van, hogy hiányzik egy atomerőmű Paks 1 mellett. Szerencsére ez már épül, de már terveznünk kell a Paks 1-et kiváltót, mert az ország fogyasztása már két atomerőművet tud eltartani és ez a minimum ami kell is az ellátásbiztonsághoz a németektől súlytott európai piacon![/QUOTE]
 
M

molnibalage

Guest
Ha jól tudom, a hűtőtoronyhoz is kell víz, csak az nem felmelegedve jut vissza a folyóba, henem elpárolog,..
Lásd odafent. Van nedves és száraz hűtőtorony is. Száraz tornyot légkondenzátornak is hívják. Az lényegében egy levegővel működő hőcserélő, semmi több. A nedves torony attól különbözik, hogy vizet párologtatnak el, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét, ezzel a környezeti levegő hőmérséklete alá lehet vinni az expanziós gőznyomást. Annak van pótvízigénye, ami elpárolog.

Pakson nincs üzemi hűtőtorony. A Duna vizét veszik ki és azzal kondenzáltatják le a kisnyomású gőzt, tehát a Duna víz hőmérséklete és az elérhető dT valósítja meg az expanziós végnyomást.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha jól tudom, a hűtőtoronyhoz is kell víz, csak az nem felmelegedve jut vissza a folyóba, henem elpárolog,..

Na és ez az, amire több mint elegendő a Tisza. Ezért nézték a lehetőséges helyszínek keresésekor a Tisza és a Keleti-főcsatorna mentieket gondolom.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Lásd odafent. Van nedves és száraz hűtőtorony is. Száraz tornyot légkondenzátornak is hívják. Az lényegében egy levegővel működő hőcserélő, semmi több. A nedves torony attól különbözik, hogy vizet párologtatnak el, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét, ezzel a környezeti levegő hőmérséklete alá lehet vinni az expanziós gőznyomást. Annak van pótvízigénye, ami elpárolog.

Pakson nincs üzemi hűtőtorony. A Duna vizét veszik ki és azzal kondenzáltatják le a kisnyomású gőzt, tehát a Duna víz hőmérséklete és az elérhető dT valósítja meg az expanziós végnyomást.

A száraz torony az a bizonyos Heller-Forgó találmány?
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
"Szó sem volt eddig kondenzátorokról, kitaláltál valamit, hogy nem todok, amiről nem is beszéltem."

Ez létező fogalom, a kazánban nem gőz melegszik, hanem víz. Amit vagy kieresztünk a mechanikai munkavégzés után, vahy ismét folyékonnyá alakítjuk, vagyis kondenzájuk... Egyebekben kissé gyászos lesz a hatásfok vaegy egyéb hátránya van, ennyire nem értek hozzá.

Az atomerőmű tejjesítményének gyakori fogyasztáskövető változtatásakor romlik a hatásfok ée nő a fajlagos költség, esetleg csökken az erőmű élttartama is.
 
M

molnibalage

Guest
A száraz torony az a bizonyos Heller-Forgó találmány?
Az is egy formája ezen leírás szerint, de én azt nem értem, hogy akkor egyes videókon miért van az, hogy a gőzt kibocsátóra is azt írják. Mert akkor az nem zárt...
https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-...technika-tortenetebol/1958-heller-laszlo-es-0

Ez alapján el lehet indulni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cooling_tower

Szó sem volt eddig kondenzátorokról, kitaláltál valamit, hogy nem todok, amiről nem is beszéltem.
Mivel és hogyan kívánod akkor a gőzciklus üzemeltetni te nagyon te?

Senki nem akarja elárasztani a piacot egy rakás árammal. Megint kitaláltál valamit, hogy cáfolhasd.
Mivel a rendszert nem tudod erőművekkel szabályozni mit kívánsz akkor tenni? Ha Paks 2 manőverezni fog, akkor úgy kb. 1/3-dal gyakrabban kell leállítani és még kevesebbet is fog termelni. Melyik részét nem érted annak te nagyon hülye, hogy ha 4GW a fogyasztó igény, akkor amikor már 4,3 GW táján vagy akkor a kettő között már az atoerőművekkel is szabályozni kell, mert a 4GW feletti termelők 30-40% teljesítmény alatt kiesnek, mert nem stabil az üzemük...?

Ha senkinek nem kell az a nevetséges kis többlet, akkor az egyik reaktor teljesítményét visszaveszik pár százalékkal arra a pár órára, amíg nem kellett. Kábé ennyi. Úgy teszel, mintha komplett reaktorok teljesítményéről és nem annak a zsinóráramfogyasztás pár órányi egy-két százalékáról lenne szó! Szokás szerint kitaláltál valamit, hogy cáfolhasd, mert így könnyű!
Csak ezt évente kurva sokszor kéne eljátszani. Emiatt ugrik a 18 hónapos üzem.

Igen, ilyen durva a fogyasztásunk növekedése.
Nem. Te összekevered a maximális csúcsigényt a völgyigénnyel. Nincs direkt korreláció közötte. Viszont az alsó szabályozási tartományt bizony a mélyvölgy alja jelöli ki. Ez van. Persze, hogy te erre szart és szerinted az egész energetika hülye, azon én nem tudok segíteni.

Vedd már észre, hogy olyan mennyiségű már az importunk is, hogy az súlyos nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kockázat és semmi jel nem mutat arra, hogy csökkenne a jövőben! Minden épeszű helyen ilyenkor már építik azokat a kapacitásokat, amik szerinted fölöslegesek, mert lehet, hogy jön a harmadik világháború és után nem kell majd áram, szóval minek! Vagy valami ilyesmi lehet a hülyeség amire alapozod, hogy nem kell erőművet építeni, ha a saját fogyasztás masszívan növekedik és a meglévő erőműpark meg kiöregedik.
Igen, de ezt nem azzal orvosolod, hogy eszement mennyiségű zsinór termelést építesz be te nagyonhülye. Azt is kifejtettem már, hogy van olyan erőmű, ami nem nagyon termel itthon, mert éppen olcsóbb importálni. Most. 10 éve meg nem volt.

Ez alapján te mégis hova a faszba akarod letenni a 4GWe zsinórt...? Tervezhetetlen gazdaságilag és műszaki ökörség is egyben.

Paks 1 és Paks 2, majd pedig Paks 2 és Tiszavasvári nem tudna exportra termelni, mert mire megépül Paks 2 már ahhoz is kevés lesz a két atomerőmű, hogy a saját zsinóráramfogyasztást fedezze a mostani növekedési trend mellett, mivelhogy már ma is csak éppen elég lenne ehhez! A gáz és ligniterőművek tudnának exportálni abban az időszakban, amikor nem termelnek.
Te szimplán hülye vagy. Jelenleg azt nem látni, hogy mi lesz, ha mindkét blokk elkészülne 2032-re és leáll az első blokk. Mert akkor is lenne kb. 3900 GWe termelő mínusz az önfogyasztás. Már ott is az lenne, hogy valamelyik erőművet visszaterhelve üzemeltetnék.

Ugyanis nem mindegy, hogy a mi olcsó termelői árainkon exportálunk, vagy a magyar fogyasztói árak két-háromszorosán importálunk! Ezért van szükségünk saját kapacitásra, mert az import csak méregdrága lesz, minnél jobban elbasszák a németek, annál inkább!
Hogy a faszba akarsz exportálni zsinóráramot drágán...? Áruld már el...? Főleg úgy, hogy adnád, adnád akkor is, ha nem kell. Ez a negatív áramár öregem.

50 MW az előírt szabályozási tartalék. Szóval igazából még a zsinóráramtermelésbe is lesz beleszólása mondjuk a mátrai erőműnek a két paks vagy paks+tiszavasvári mellett!
Te be vagy rúgva. Ezt a számot honnan szoptad vagy miből értelmezted?


"2030-ig körülbelül 7300 MW új termelő kapacitást kell létesíteni (MAVIR számítás), ebből 3100-6500 MW-nyi lehet a nagyaerőművi kapacitás, például atomerőmű, 1600 MW megújuló alapú kiserőmű."

Ugyanitt négy éve a mostani hétezres csúcsterhelést jól becsülték meg előre egy szép ábrán. Ha veszed a fáradságot és elolvasod, akkor látod, hogy Aszódi is két új atomerőművel számol legalább és ő is ír arról, hogy Paks 1 leálíltása csak akkor reális, ha nemcsak Paks 2 épül meg, hanem Paks 1 helyett is épül egy új erőmű. Persze a többi alapvető érv is elolvasható az atomerőművi és exportkapacitásaink fejlesztése mellett.

Tudom, Aszódi egy húgyagyú hülye, hogy volt mersze már évekkel ezelőtt ellentmondani neked! :D.
Ő sehol nem ír 4GWe zsinóráram termelésről. Beépített kapacitásról ír. Húgyagyú hülye max. te vagy. Különösen vicces az, hogy még évekkel ezelőtt pontosan ő is azt mondta nekem, hogy semmiféle realitása nincs annak, amit te álmodsz. Amiatt, amit írtam. De beszélhetnél vele személyesen te is. Van rá lehetőség.

A linkelt doksiról meg annyit, hogy aszerint 2025-ben termelnie kéne Paks 2-nek. Aha. 2020 lesz és még egy kapavágás sem történt. Mert nincs miért sietni. Nem a zsinóráram kapacitással vannak itthon a bajok, de ez a te linkelt diagramodon is látszott csak képtelen vagy értelmezni. Aminek még életképes realitása van, ha tényleg nőne tovább a völgyigény is és stabilan 4GW lenne és soha nem menne alá, hogy akkor 2034 után a 3,4 GWe menjen. De az is igen forszírozott üzem lenne főleg, ha addigra lesz sok naperőmű is, ha marad a NER....
 
M

molnibalage

Guest
Ilyenkor nem a gázturbina maga van a toronyba "beépítve" és a "kipufogófüst" az a gőz?
Hóóóóóóóóóóó. Nem, szó nincs gázturbináról. Ne keverjük a GŐZturibinát a GÁZturbinával.
A gázturbina közvetlenül generátort forgat és gőz nincs is. A kombinált ciklusú erőmű az, ahol a füstgázzal HRSG megy és lényegében a fütsgáz játssza el az üzemanyag, a hőforrás szerepét, a HRSG gőzt állít elő, ami megy a GŐZturbinába.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 174
113
A kombinált ciklusnál 60% felettti az összes hatásfok, ha a HRSG (Heat Recovery Steam Generator) is igénybe van véve és a gőzturbina is meg van hajtva. A rekordot most a GE tartja, szoros versenyben a Mitsubishi-vel. A GE 2017 januárjában 63.7%-os hatásfokot ért el.
 
M

molnibalage

Guest
A kombinált ciklusnál 60% felettti az összes hatásfok, ha a HRSG (Heat Recovery Steam Generator) is igénybe van véve és a gőzturbina is meg van hajtva. A rekordot most a GE tartja, szoros versenyben a Mitsubishi-vel. A GE 2017 januárjában 63.7%-os hatásfokot ért el.
És ez asszem csak villamos hatásfok. Ha a végén levő hulladékhővel lehet várost is fűteni, akkor még lehet rajta nyerni egy picit.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 174
113
Gázmotoros kiserőműveknél van olyan, hogy kogenerációs és trigenerációs üzem. Az ilyen komplex hőhasznosításoknál a rendszer teljes villamos és hőhasznosítása meghaladhatja a 90%-ot, amit már szép produkció. Gázturbináknál, azok eléggé behatárold ideális munkapontja miatt az egyéb hőhasznosítás hatásfoka más, mint a jóval felxibilisebb gázmotoroké. Ez utóbbiak a termikus hatásfokukat egészen a teljesítmény 50%-ig meg tudják tartani, ellenben, mivel a gázturbina egy ármlástani termikus gép, így csak adott szűk fordulatszám tartományon belül operál kellő hatékonysággal.
 
M

molnibalage

Guest
Gázmotoros kiserőműveknél van olyan, hogy kogenerációs és trigenerációs üzem. Az ilyen komplex hőhasznosításoknál a rendszer teljes villamos és hőhasznosítása meghaladhataj a 90%-ot, amit már szép produkció.
Igen, csak ez megtévesztő, mert valójában a hőhasznosítás aránya magasabb, ezzel szemben a GT-nél az igen magas arány a villanynál van. Mivel azok viszont sokszáz MW-osak nagyon magas városfűtési arányt nem lehet elérni. Elvi szinten talán ott is elérhető lenne, csak gazdaságilag nem éri meg. Ilyen trigenerációs izé tudtommal főleg olyan ipari és mezőgazd. üzemnél van, ahol igen jól prognosztizálható és stabil hő és villamos igény van. Bár közelről ilyet sajnos még nem láttam. Itthon mondjuk úgy nem nagyon haladunk a világgal. Csórók vagyunk no... :(
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Tökéletesen értem, hogy hülyeséget beszélsz! Ha megnézem a VER statisztikát, akkor nagyon is tervezhető arányú exportot látok, ahol az év háromszázvalahány napján hasonló értékek mennek ki.

Bár ennyire nem értek hozzá, de az állításod akkor volna igaz ha ezek az exportok szerződéssel egy évre vagy több évre előre lekötött mennyiségek volnának.
Máskülönben a piacon ép tőled vesznek és ennyi, érted ha a nincs garantált átvételi szerződésed mi a garancia, mert ha piacon kell eladni ott 8-an is árulhatnak sárgarépát és lehet egyszer tőled vesznek egyszer a szomszédodtól, de lehet hogy egy hétig csak a szomszédodtól vesznek, olcsóbban adod akkor meg nem biztos, hogy nyereségesen jössz ki a dologból.
Az energiatőzsde azaz a piac link

Ez úgy működhetne talán, ha az EU-s országok egy közös energia rendszerben gondolkodnának és úgy fejlesztenék a rendszereket.
A másik lehetőség ha a környező országokkal valamilyen úton módon egy hosszútávú (50 éves) kölcsönös átvételi szerződést tudnánk nyélbe ütni és pl: ők át vennék este a atomunkat, mi meg nappal a nap, szelet.
Ennek esélye nem sok .

Az pedig továbbra se számít, hogy évente pár napra akár négy alá megy az igény. Azon a pár napon majd az atomerőmű átirányítja a fölöslegét exportra, amiből mindig van annyi, hogy ezt a tételt elvigye! +nem fog csúcsteljesítményen üzemelni egyik atomerőművünk sem folyamatosan. Nincs olyan, hogy éveken át stabilan száz százalékot hozzanak, közelítőleg se!

Nem ilyen egyszerű szerintem, mert ahhoz kereslet is kell és az árnak is stimmelnie kell, hogy tőled vegyék.
Az atomerőmű ami a zsugát termeli, tőle függ a megtérülés, ahányszor vissza kell szabályozni annyival növekszik a csúszka a megtérülési mutatón.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 174
113
Mióta a gázmotoros üzletágban vagyok, azóta jártam olyan magyar ügyfeleknél, ahol volt dedikáltan hűtésre, illetve technikai gőzfejlesztésre és emelett egyelőre még be nem üzemelt hűtésre is felkészített site. Az előbbi az egyik kelet-magyaroroszági játékalkatrész gyár, ahol három gázmotor elsődleges feladata az abszorbciós hűtők meghajtása a technológiai számára nélkülözhetetlen 10 fokos levegő előállításához, míg a villamos áramtermelés igénye szinte csak jelképes, a mésik helyen meg a helyi biogáztelepen előállított gázt egészítik ki földgázzal (ha van rá igény) és állítanak elő a helyi pulykafeldolgozó számára technikai gőzt. Itt van egy be nem üzemelt hűtő is letárolva, jobb időkre.
Itt sem a villamos áramtermelés a prioritás.

Jártam egy olyan magyarországi biogáz telepen is, ahol a gázmotor a helyi istállótrágyából előállított biogázzal megy, VPP-be kapcsolva, napi 22 órás rendelkezére állással.
Ezt a tulajnak a MAVIR fizeti. (Nyilván ebből a pénzből kell neki a szervízre költeni, hogy a rendelkezésre állást garantálhassa. Ha a motor nem megy, akkor a gázt el kell fáklyáznia, ami környezetszennyező)
A tulaj tehát eltüzeli az istállótrágyát, meg amit még pénzért átvesz és bekever a trágyába.
Ezen túlmenőleg van pénze a tejből és a kitejelt tehenek húsából is, amit a vágóhidaknak elad.
Igen ám, de azok a munkájuk során nem tudnak mindent hasznosítani, így marad némi nyesedék, ezt a tulaj pénzért átveszi, tehát a már eladott marhahús maradékából is pénzt csinál.
Ezt a nyesedéket is bekeveri a trágyába, amiből a biogáz előállítása után összességében amolyan salak lesz.
Ezt a salakot pedig eladja Visontára, hogy keverjék a lignithez, égés stabilizálónak.
A szarból várat építés magasiskolája.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Jártam egy olyan magyarországi biogáz telepen is, ahol a gázmotor a helyi istállótrágyából előállított biogázzal megy, VPP-be kapcsolva, napi 22 órás rendelkezére állással.
Ezt a tulajnak a MAVIR fizeti. (Nyilván ebből a pénzből kell neki a szervízre költeni, hogy a rendelkezésre állást garantálhassa. Ha a motor nem megy, akkor a gázt el kell fáklyáznia, ami környezetszennyező)
A tulaj tehát eltüzeli az istállótrágyát, meg amit még pénzért átvesz és bekever a trágyába.
Ezen túlmenőleg van pénze a tejből és a kitejelt tehenek húsából is, amit a vágóhidaknak elad.
Igen ám, de azok a munkájuk során nem tudnak mindent hasznosítani, így marad némi nyesedék, ezt a tulaj pénzért átveszi, tehát a már eladott marhahús maradékából is pénzt csinál.
Ezt a nyesedéket is bekeveri a trágyába, amiből a biogáz előállítása után összességében amolyan salak lesz.
Ezt a salakot pedig eladja Visontára, hogy keverjék a lignithez, égés stabilizálónak.
A szarból várat építés magasiskolája.

Nem szarakodik a tulaj az mán biztos :D

Olyan országokban ahol nehéz volna kiépíteni egy gázhálózatot, ott 1000-el megy a sz@rlapátolás
gugli kép találatok
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...let-magyarorszagon-naperomuvet-epiteni-409703
"A holland Photon Energy 2020 első negyedévére már több mint 20 MWp napenergia kapacitást fog birtokolni Magyarországon, mellyel az ország legnagyobb napelemparkkal rendelkező szereplői közé fog tartozni. Azonban a társaságnak nagyon ambiciózusak a tervei, 2021-re a magyar fotovoltaikus portfolio kapacitása elérheti a 75 MWp-t."