M
molnibalage
Guest
Dehogy tudna. Hányszor mutassam meg még MAVIR adatokkal, hogy rendszeresen beesik a mélyvölgy igény 4GW alá és néha alig 3,3 GW a fogyasztás? Mivel az erőművek 40% alatt alig tudnak szabályozni vagy sehogy + import ezért még a 2,4 GW alaperőműnél is, ha az összes szabályzó 40% táján van az mát 3GW körüli termelés.Ezek szerint Magyarország alapból el tudna tartani 4x1200 MW atomerőművi teljesítményt is! Gyorsan építeni kellene az új atomerőművet, úgy értem Paks 2 után egy újat, mert, bár "lassant" akartam írni, de nincs időnk.
Paks 1-gyel is lehetne nagyon, nagyon muszáj esetén visszaterhelni, de NEM ERRE TALÁLTÁK KI.
Paks 2 tud frekvenciakövető üzemet, de annak minden melléhatásával. Jelen állás szerint ezt nem akarják. Hogy miért annak költség okai vannak, de többet nem mondhatok, mert nem tudom, hogy menny nyilvános abból, amit én tudok.
Röviden, orbitális hülyeség. Jelenleg nem látni azt, hogy akkor Paks 1 vagy Paks 2-be rúgjak bele, mert nem lehet 4 GW zsinórkapacitást berakni a hálózatba. Arra, hogy zsiórban tud-e exportált egy ilyen elképzelt hálózat nem lehet válaszolni, mert SENKI nem látja előre a gáz árát 10+ évre.
Fizikai képtelenség, nettó téveszme. Ma is van olyan erőmű, ami itthon alig termel vagy el sem indul, mert még mindig nem éri meg termelnie. Ezért, ha drágább lenne az áram, akkor azok elkezdenek termelni és mivel nő a kínálat, akkor csökken az ár.Ezekben a fogyasztási csúcsokban még nincs benne az elektromos autózás, nem is annyira nálunk, mint inkább a németeknél, ahol energetikai összeomlást készítenek elő a politikusok és hamarosan nem biztos, hogy lesz import, vagy ha lesz is, csak horror áron, a németekkel versenyezve a forrásokért, ami akár három-négyszeres áramár-emelkedést is jelenthet tíz éven belül Magyarországon!
Az áram ára politikai kérdés is, ezért itthon a rezsicsökkentés oltárán keresztfinanszírozás van. Ameddig tartható...
Mert olcsó most a gáz. Ha drágulni fog, akkor nincs mese vissza kell venni a 2x10%-ot vagy máshonnan elvenni. Csak a mesében van örökélet és ingyen sör és lőszer...
Ez nem ennyire egyszerű, semmiféle garancia nincs arra, hogy az áram eladható.Nettó exportőrré kell válnunk, ha jót akarunk!
Bocs, de elmenek otthonról? A Duna vízhozamához képes lófasz a Tisza. Még egy 500 MWe-s blokkot sem bírna az el, mert amikor nyári üzem van túl meleg lenne a Tisza. A Duna esetén sem vagyok benne biztos, hogy elbírna-e több erőművet lentebb. De nem is kell, mert nincs értelme.Paks 2 tervét típustervként kellene kezelni és ezzel 99 százalékban megegyező (egyedül a teperadottságok miatti alapozási munkák változtathatnak egy ilyen típusterven részleteiben) megegyező két blokkos erőművet építeni a kiválasztott helyszíneken. Ez a helyzet ebből a szempontból (világoslila az eredeti Duna menti helyszínek, sötétlila a Paks 2-őt megelőző vizsgálat eredményei):
Ebből a legjobb adottságú Tiszavasvári lett (egyből négy blokknyi helyet kellene előkészíteni, hogy majd az első kettőt évtizedek múlva pótló hármas és négyes mellé épülhessen gazdaságosan):
Te teljesen hülye vagy. Jelen állás szerint az is kérdéses, hogy 2030-ig egyáltalán az két új blokk elindul.Ha most belehúzunk, talán egy ilyen időrendet tartani is tudnánk:
Paks 2 első blokk: 2026
Paks 2 második blokk: 2027
Tiszavasvári első blokk: 2028-29
Tiszavasvári második blokk: 2029-30
Jelen állás szerint a hazai cégek kb 5%-ot tudnak hozzáadni értékben. Ennyit tud ma a magyar ipar. És másnak nincs szabad kapacitása. Főleg nem egy adott cég egy erőművel.
Ne haragudj, de olyan baromságokat zagyválsz itt, hogy leolvadt az agyam. Ezt nem tudom szebben megfogalmazni.
Az ország középtávú célja ma az, hogy Paks 1 és 2 együttes kérdéseit megoldja és a szükséges mennyiségű gázerőmű legyen majd, ha erőltetik az a hülye sok GWe naperőművet. Jelenleg a baj az, hogy kb. senki nem akar komoly erőművi kapacitást építeni a kockázatok miatt. Az erőműpark meg öregszik...